Läsarberättelse 15

Här kommer ännu en berättelse jag slarvat bort. Ursprungligen skickades den förra hösten. Men skribenten är inte sur över det. Tvärt om har hen vässat innehållet och lagt till fler bilder. Jag var alltså ofrivilligt pedagogisk. Välkommen Norrsken:

HUR BÖRJADE DET
Att ändra en persons ekonomiska tänkande är en beteendeförändring och som en del av oss vet sker beteendeförändringar inte över en natt. Lägg sedan till att i ett parförhållande är man per definition två och vips har man redan där ett komplext upplägg. Med detta som bakgrund vill jag nog påstå att det har börjat flera gånger. 

Den första gången började i vuxen ålder när renoveringsbehoven (upplevda såväl som verkliga) för huset vi bebor slukade alla våra löneören, fick oss att utnyttja maxkredit på Coop- och ICA-kort, Ikanokort, Ellos och H&M. Det destruktiva förhållandet till det högt älskade huset har mer än en gång fått oss att ta så kallade topplån samt andra inte fördelaktiga lån. Min analytiska sida hade vid tillfällen nuddat vid tanken att något inte stod rätt till och när jag från två oberoende källor inom kort tid fick berättelser kring aktieklipp kände jag att lösningen på situationen var nära. Jag lyckades ”få till” rätt slags konton via banken för att köpa aktier, jag läste på en smula, lyckades samla ihop 5.000 kronor och skickade dessa, bildligt talat, rakt ner i en dokumentförstörare. Hen som jag lever med blev lika förvånad som jag själv, man skulle väl tjäna pengar på aktier….


Jag slickade mina mentala sår under 3-4 års tid parallellt med att det destruktiva husförhållandet fortsatte i oförminskad takt och sedan var det dags för gång nummer två. En granne som håvat in pengar på aktier tipsade om en fin investering, en vänlig själ som tydligt informerade mig om riskerna. Den här gången blev det 15.000 kronor som, bildligt talat, skickades ner i dokumentförstöraren. Besvikelsen gnagde större hål i min investeringssjälvkänsla än gång nummer ett men någonstans här började jag förstå att det nog inte handlar om snabba lösningar för att hitta ett ekonomiskt hållbart liv utan snarare uthållighetens idoga sparande.

Som ett tillägg kring hur det började lägger jag till avsaknaden av ekonomiska förebilder under uppväxten, minus i kassan redan vid flytt hemifrån och minus i kassan vid separation efter första samboförhållandet. Även hen som jag lyckligt lever med sedan årtionden tillbaka med gjorde ett minusresultat vid sin tidigare separation så jag skulle inte kalla våra gemensamma startförutsättningar alltigenom goda.


VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR
När analysen landade i slutsatsen om att snabba lösningar inte verkade vara ”våran grej” förändrades långsamt tänket hos mig själv. Jag som gärna titulerar mig som ekonomiminister i familjen började sakta beta av alla krediter, den minst fördelaktiga första och så vidare. Ett både tillfredsställande och lite ”tråkigt” arbete som kräver envishet och uthållighet, två egenskaper som kan användas som mellannamn för att beskriva mig som person. 

Att detta blev en långsam process beror på det destruktiva husförhållandet, än kom det krav på det ena och än på det andra. Nu är huset renoverat från topp till tå och det har även dykt upp en och annan kringbyggnad. Ju mer klart huset blivit desto mer pengar har gått till ekonomisanering och därefter sparande. Jag blev till sist på det klara med att fonder nog mer är min grej med tanke på min oerhört skrala kunskap om aktievärlden.

Beteendeförändringarna i familjen kring ekonomi berörde fler än mig själv och våra konsumtionsmönster ser olika ut, detta har varit min största utmaning under många år. Alla som vet något om beteendeförändringar vet att man bara kan ansvara för förändringen av sig själv och det är sannerligen tillräckligt svårt, lägg då till att det är omöjligt att förändra andra. Med envishet och uthållighet från min sida samt den positiva framtoningen som fondsparandet visat har även hen som jag delar livet med börjat dela synen på sparande (pengar som växer) med mig. Bättre beskrivet skulle jag istället uttrycka det som att vi i större utsträckning delar synen på livskvalitet.

                                                                

SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Efter att ha startat resan med katastrofala ”aktieklipp” är det nu automatiserad överföring till ISK och huvudsakligen global indexfond som gäller. Buffertpengar finns på sparkonto. Även om den ekonomiska resan pågått ett antal år, eller så klart bättre beskrivet hela livet, känner jag mig fortfarande ny när det kommer till att förstå de olika delarna som slutligen blir en helhet. Jag önskar verkligen att jag haft bättre kunskap med mig ut i vuxenlivet och bättre förebilder men det känns inte konstruktivt att gräva ner sig i det förgångna.

När det inte lönar att gräma sig över det som varit känner jag desto större vilja i att investera i nästa generations ekonomiska förutsättningar och då handlar det mer om ett sätt att tänka/leva och inte enbart konkreta pengar på ett ISK. För min egen del investerar jag även i kunskap om pengar och sparande genom att läsa bla denna eminenta blogg, bloggen Rika tillsammans och annat material som allteftersom krymper kunskapsluckorna.

Det från början destruktiva husförhållandet har på senare tid visat sig vara en variant av grodan och prinsen, vi kysste grodan och den förvandlades till en kunglighet även om detta känns som en duktig omskrivning av verkligheten. Verkligheten var istället 20-års hårt arbete och alla våra kronor och ören för att förvandla ett äldre hus till en bättre uppdaterad upplaga av sig själv. Det som nu återstår är att klokt förvalta fastigheterna på tomten resten av den tid vi vandrar på denna jord och förmår ta hand om hus och tomt. Jag älskar huset, jag älskar platsen och lite mindre romantiskt skrivet så älskar jag även det nya värderingsgrundande beloppet på fastigheten, plötsligt blev vi miljonärer på pappret. Det är först i efterhand som jag förstår vidden av denna investering.MITT LIVSMÅL


Själslig frid, goda relationer och skapande (trä, sten, växter, surdeg, mat osv) vilket kommer att underlättas om jag kan styra och äga min tid i så stor utsträckning som möjligt så snart som möjligt. Detta är ännu så länge inte möjligt på heltid men jag har minskat på lönearbetet till 80% vilket känns mycket bra. Mitt mål är inte att ha mest pengar när jag dör även om det inte gör något om nästa generation får ett arv. Jag funderar ibland på hur mycket pengar man faktiskt behöver, när är man nöjd och vad är viktigast att vara nöjd med.

                                                    


MINA TRE BÄSTA SPARTIPS
Våga prata med andra om sparande och pengar oftare. Penningprat är ingen gren som vi är världsbäst på i Sverige men tänk om grannen är Fru EB, då skulle man ha en del att vinna om samtalsämnet smög sig in på sparande 😉.

Förfina de gåvor du fått, är du en ok snickare och äger hus finns det säkert något att öva på. Är din gåva ett kreativt tänk så låt den få utlopp i återbruk på både kända och okända sätt. Fick du gröna fingrar så använd dessa till att odla, fylla frysen och äta eget grönt året runt. Fick du både gröna fingrar och lycklig uppsyn när du får laga mat och baka så grattis, tusenlapparna kommer glada i hågen att landa någonstans där de förräntar sig.

Slutligen kan kanske tacksamhet, förundran och förnöjdsamhet vara det som tar oss allra längst när det gäller sparande. Att inte fastna i att nyare, större, fler och mer (av allt möjligt och omöjligt inklusive relationer) gör oss mer lyckliga, mer framgångsrika eller möjligtvis mer attraktiva.


11 kommentarer:

 1. Tack för din berättelse och kloka slutord! Hälsning, Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, trevligt med återkoppling 😊

   Radera
 2. Tack för en intressant berättelse och många bra insikter !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skickar ett stort tack tillbaka för all läsning du bjudit på 🌻

   Radera
 3. Oj, redan berättelse nr 15 och jag som inte kommit igång att skriva än! Måste bara få lite skrivar-ro. kommer... strax, snart eller senare :-)

  Spargrisen

  SvaraRadera
 4. Tack - intressant. Det är förmodligen medvetet men i de flesta berättelsen saknar jag tidaspekten (antal år) och siffror

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, mycket medvetet😉 Ibland är siffror just bara en siffra, jag kan absolut imponeras av summor som andra lyckas spara ihop på si eller så lång tid men det säger oerhört lite om förhållandet man har till sig själv, förhållandet man har till livet, erfarenheter, lärdomar och slutsatser vi drar på olika sätt. För att inte framstå som snål kommer lite siffror, första aktieaffären (katastrofen) ca 18 år sedan, fondsparandet drog igång för ca 12 år sedan. Huset (grodprinsen) värderades till närmare 4 miljoner och har mindre än 50% belåning, dvs fastigheten är en "rejäl besparing" så länge världen ser ut som den gör just nu.

   Radera
 5. Superintressant. Vi har också renoverat en del. Badrummet skulle jag också så himla gärna vilja göra om. Men när man tänker på både vad det kostar i pengar o förlorad avkastning så får det vara :)

  SvaraRadera
 6. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera
 7. Tack för att du delar med dig både av misslyckanden o lyckade insatser.

  SvaraRadera