Sammanfattning vecka 23

Först en bekännelse. Jag fyller inte längre i dag-för-dag-spending. Varför? Jag har inget bra svar på den frågan. Just nu flukturerar intäkter och kostnader rätt friskt på mitt Kuckelimuck. Handla på stora gröna apoteket för stundande student: Pengar ut och det bra över dagspeng. Skatteåterbäring: Pengar in och jag känner mig rikast i stan. 

För att nyansera det hela en aning bör tilläggas att dagspengen är en excercis man är som mest betjänt av i början av en sparresa när man har ett stort behov av att kartlägga flödena i syfte att strypa småkrafs. Ni vet, take-awaylattar, reashopping, okynnesrenovering och så vidare. Syftet med övningen är att se att även om en utgift i stunden känns försumbar, genererar många små utgifter ett tapp som i förlängningen gör att du behöver sitta i bås resten av livet. 

Jag har redan gjort den här övningen. Jag gjorde den i samband med mitt ekonomiska uppvaknande 2015. Min vardagshantering av pengar sitter inympad i mitt centrala nervsystem. När de grundläggande beteendena (lunchlåda, vintage shopping etc) är på plats finns inte längre något större behov av dagspengen. Så, det var min ursäkt. Vilken är din bitch, du är fortfarande under upplärning?

Veckans uppgifter i Mitt Sparår var att rensa bokhyllan och det har jag i alla fall gjort. Stort underlättat av att jag för några år sen slaktade i princip hela vårt bokbestånd och vi numera bara har en tvåhyllors halvfull histora med referensverk och de mest omläsvärda romanerna. Det gick på en halvtimme och här är utgångsläget:


Ingen ko på isen kan en tycka men det visade sig vara fel. För det första stod på bokhyllan prylar som inte behöver stå där. Fikusen var bara där på vinterförvaring då den inte klarar norrläge mellan oktober och februari. Nu har den fått flytta in i matsalen och står framför varmluftsfläkten som ett estetiskt skydd. Två värmeljushållare, också helt onödigt på våra breddgrader som har dag dygnet runt.

Jag tömde hyllan, dammade av och sorterade ut sådant som jag vill läsa om under sommaren vilket visade sig vara en tre stycken. 


"The rational optimist" av Matt Ridley (tror det var tips från IGMR?) och Dale Carnegies klassiker "Hur du blir vän med livet" från 1970 där man bland annat kan läsa kickass-citat av typen "Gör det bästa av det som naturen har gett dig. All konst är i grund och botten självbiografisk", vilket jag parafraserade i slutordet av Sparboken med "Gör din grej"

Till vänster ovan böcker som skulle bort, bland annat Ajvide Lindqvists deckarförsök "Skriften i vattnet" som varken jag eller min man lyckades läsa klar. Hur kan en sådan briljant författare skriva något så...så Läckbergigt? Måste tagit honom en kraftansträngning. Jag hittade också en liten skrift från Länsstyrelsen Gävleborg: "Hitta ut: Natur- och kulturutflykter i Gästrikland och Hälsingland" vilket ju lirar bra med månadens tema. Jag minns att vi gjorde en del av utflykterna för två somrar sen men nu blir det omtag. 


Så ställde jag tillbaka resten, givetvis i färgordning (till kulturelitens förtret, böcker ska ju ordnas efter författarens efternamn) och fick mer utrymme kvar för sådant som är i säsong, exempelvis min hatt.

I denna rensning ingick även DVD men jag inser att a) ingen (förutom vi) kollar längre på DVD så det är väl en icke-fråga och b) våra DVD:er ligger en masse uppe på plan två och där krävs mer än en vardagskväll för att komma vidare. Jag spar den till pausmånaden.

Hur ser det ut i din bokhylla?

Mvh
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Hade helt missat att det var ny månad..! Fullt upp på jobb med skolavslutningar och student! Nu kan jag dock andas ut lite. Dock rensade vi bokhyllorna i våras, lite till jobbets bibliotek, resten står i ett hörn och är en del av vår sämsta gren måste det ändå vara, att komma iväg till återvinningen med det.. det kanske ska bli ett av gratisnöjena vi ska ägna oss åt! Åka till återvinningen. Vi har dessutom en nybyggd åvc typ 5km bort.. så egentligen inga ursäkter!!

  SvaraRadera
 2. För typ 14 månader sedan gjorde jag mig av med 2 proppfulla Billy (full höjd) med böcker. Ungefär två hyllplans böcker sparade jag i en flyttlåda i väntan på att jag ska få en mindre bokhylla av kompisar. Pga orsaker kan jag inte hämta den utan ska få den hemkörd vid tillfälle. Nu efter ett drygt år har tillfälle inte inträffat än och jag funderar på att hiva ut flyttlådan också för jag minns knappt vad som är i den. Jag som är en bokmal av rang trodde aaaaldrig att det skulle gå att skiljas från böcker. Men johodå. Det finns ju bibliotek och så Erikshjälpen, böcker från det senare stället cirkulerar jag tillbaka till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte nog att det var jobbigare än du men ute på andra sidan kan jag inte säga att jag ångrade mig. Jag fick ont i ryggen bara jag tittade på bokhyllorna. Allt detta släpande från flytt till flytt.

   Radera
 3. Vilken ljuvligt fin hylla! Förvarar mina böcker i ett överskåp i köket men blir sugen på en sån här vanvettigt vacker riktig möbel

  SvaraRadera
  Svar
  1. OMG min bokhylla rodnar. Det var ett loppisfynd av något slag. Eller var den från släkten, minns ej. Sådana finns i dussin och kubik ute på andrahandsmarknaden.

   Radera
 4. Det är skönt med pocketböcker på sommaren, köper billigt på secondhand hand och har byggt ett bokskåp som står vid vägen en bit bort från huset. Många promenerar förbi och de som vill får ta en gratisbok, ibland har de med sig en att byta ut. Så även jag hittar nytt att läsa, helt underbart. Den rymmer ca 35 pockets och har glasdörrar som skyddar mot värsta regnet, vintertid skruvar jag ner den.

  Och biblioteket, vilken fantastisk tillgång! Man kan ju tom låna tidningar på våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man kan ju tom låna tidningar på våren." Men inte på hösten?

   Radera
 5. Gör som jag säger inte som jag gör alltså ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni inte lärt er att jag är inkonsekvent?

   Radera
 6. Du har väl kanske egentligen gått tillbaka delvis till 'den andra sidan' som du har kritiserat så mycket förr i tiden :D men det är inget fel med det - livet är ju mycket mer nyanserad än frugal good guys v consumer sucker bad guys och det är också ganska skönt att inte behöver hålla sig strängt till en viss ideologi längre och att vara som sagt lite mer nyanserad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har jag lärt mig grundstrukturen?

   Radera
  2. vet inte dagspeng är väl dagspeng

   Radera
  3. Guldstjärna. Anonym 23:03 klarade lackmustestet!

   Radera
 7. Usch ja, bokhyllorna, de står där och ropar. Känns övermäktigt att ta itu med det, och fast jag vet att jag kan dela upp det och ta lite i taget så kommer jag inte igång. Hade ett röj för några år sen och fick sålt en del facklitteratur via Bokbörsen, men efter det hittar jag ständigt roligare saker att ta mig för. Ack ack, samtidigt vore det ju så himla skönt att minska ner hyllbeståndet till en nätt och snygg bokhylla med bara lite referenslitteratur à la fru EB.

  SvaraRadera
 8. Jag har tappat det helt! Känns som om jag gör av med massor av pengar, fast sparandet ligger ändå kvar på hög nivå. Fan vet hur det går till?
  Inte fyller jag i något heller. Och eftersom jag älskar böcker men hatar prydnadssaker så tänker jag inte rensa mina bokhyllor! Jag har redan dragit ned från 7 till 3 stycken, nu räcker det. Så, det går inget vidare nu. Men det är väl bara att ta nya tag nästa månad.
  DDT

  SvaraRadera
 9. "Känns som om jag gör av med massor av pengar, fast sparandet ligger ändå kvar på hög nivå. Fan vet hur det går till?" Du har en grundstruktur? Har man den på plats kan man göra av med "massor av pengar" utan att det märks så vansinnigt mycket. Tänker på min vän C som varje månad bränner 12' på bilinnehav (tre bruksbilar och en kulbil). Vår privata bil kostar ink. bränsle två tusen i månaden. Har man tio tusen i diff kan man både spara och slösa.

  SvaraRadera
 10. Min äkta hälft motarbetar all rensning mer och mer ihärdigt. Mycket frustrerande! Jag får inte ens peta på dennes dammiga gamla kurslitteratur från -98 eller amerikanska "betald per sida"-facklitteratur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett tips till Anonym 21:57: En kompis till en kompis skyfflade undan sin mans snuttelitteratur till en låda i källaren. Efter sisådär tre år och utan tecken på ihågkomst av böckerna från mannens sida, åkte hen till tippen och råkade dumpa kollit. Jag säger inte att det är så man ska göra. Jag bara säger att det har hänt. Han har inte frågat mig om dem heller.

   Radera
 11. Vilket snyggt golv ni har! Älskar såna där gamla plankgolv.

  SvaraRadera
 12. Bosktavsordning är den enda ordning som finns. That said, vi skulle behöva rensa i våra överfulla bokhyllor, men färgsortering, där går gränsen :-)

  Magnus

  SvaraRadera
 13. Jag har rensat cirka 50% av mina böcker de senaste åren, bor typ granne med ett bibliotek så känns inte rimligt att också ha ett eget. I bokhyllan finns 130 böcker uppdelat ungefär: skönlitteratur, musikvetenskaplig litteratur, konst/arkitektur, dotterns böcker och kokböcker. Fast jag har en skamsen papperskasse i klädkammaren med böcker som är i limbo. Gömd bakom långklänningarna ligger en mix av Baudelaire, kurslitteratur i kulturpolitik och den dåliga översättningen av Harry Potter som det nog är dags att göra slut med.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 14. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera