Lägenheten, del 4 (garderoben)

OMG hur många inlägg har jag inte skrivit om garderob genom åren? Faktum är att mitt allra första inlägg handlade om garderobsskifte. Men garderob är en hjärtefråga. Varför?

1. Ett av de största slukhålen i en modern [kvinnas] ekonomi är missbruket av fast fashion varför det är att rekommendera att skapa en perfekt funktionell, kombinerbar och snygg garderob. 

2. I syfte att uppnå punkt 1 behöver garderoben vid varje tidpunkt på året kännas säsongsanpassad, ändamålsenlig och stilmässigt fullbordad.

3. Därutöver behöver garderoben vara estetiskt tilltalande [oavsett förutsättningar, det vill säga du behöver inte anlita en byggare att skapa en walk in closet som syns i konsumtionsvidriga reklamutskick av typen Elle Interiör för att njuta av att plocka fram dagens outfit] vilket kan nås med några enkla knep som jag kommer att redogöra för [ytterligare en gång] i detta inlägg. 

Innan vi kommer till översiktsbilden en detalj från garderobsdörrens insida:


När jag flyttade in fanns inga krokar på denna dörr. Jag skaffade stora Ikeakrokar om triss och satte två på insidan av garderobsdörren och en på insidan av badrumsdörren. Den senare för badrock under dusch och de förra för ovan väskor. En svart och en brun, för att matcha mina stövlar som går i samma färger (old news för er läsare). När jag kommer hem är det bekvämt att bara haka av sig väskan där på insidan, skjuta igen dörren och så är den ute ur systemet. 

Nedan en översiktsbild:


Inte mycket har hänt stilmässigt sen bloggstart 2017. Det är mycket svart vintertid. Så mycket svart att jag belagt mig själv med en svart-ban. Det första som hände efter denna var att jag köpte en svart koftkavaj på Sellpys utförsäljning i Rosersberg vilket säger en del om min karaktär. 

I övrigt: Grått, marinblått med några tappra försök i rött. Ni skymtar min tvättsäck till höger och mina bruna stövlar (de svarta står jämte). Till vänster ser ni de tre morgonrockar i fluffig polyester jag köpte på Sellpy inför flytten så att jag och tonåringarna ska kunna dra runt i lyan morgontid utan att frysa. Jag sover ofta i min, som att vara kramad av en fluffig och vänligt sinnad isbjörn. 

Byrån är ett Blocket-köp som kom väl till pass då jag inledningsvis förvarade småkrafts i påsar. Att hänga saker på galgar i all ära, men ska man hänga trosor, strumpor, BH:s, pyjamaser, underställ, bodies, träningskläder och badkläder behöver man många galgar. 

Byrån hade enligt säljaren kostat "2 500 kronor" vid inköp vilket kanske stämmer. Om man dubblerar inköpspriset år 1980 och konverterar beloppet till dagens pengavärde. Jag gav 500 kronor och sanningen är att den egentligen var värd 12 kronor. Det trillar regelbundet av plastdetaljer från insidan jag inte vet var de hör hemma och jag får ofta banka ihop lådorna när de faller isär. Men den får duga så länge. 


Till vänster har jag en sorts list någon föregångare skruvat krokar i. Här kan jag hänga random stuff som paraply, "klädvårdsrulle" och min samlade smyckeskollektion. Jag använder i princip inga smycken, förutom ett statementsmycke vid något festligt tillfälle. 

Apropå fest kommer här en finurlig detalj. Eftersom det är hyfsad takhöjd ryms ytterligare en klädstång ovan den ni såg på bilden. Först tänkte jag att jag skulle strunta i att använda den, men eftersom jag har en stol i hallen precis utanför är det ganska lätt gjort att kliva upp för att häkta ner en blus eller en kjol i den händelse att man blir bjuden på ballongkalas. 


Inte nog med det, precis ovanför dörren finns jungfrulig mark, en helt orörd vägg som skulle kunna kontamineras med exempelvis hyllor.


Men det tänker jag inte göra. Varför? Gå tillbaka till punkt 1-3. Det finns absolut inget mervärde i "mer förvaring" eftersom man ska sträva efter att ha en slimmad, ändamålsenlig garderob. Att skaffa mer förvaring är ett sjukdomssymptom. Lösningen är att gå tillbaka till ritbordet och kartlägga sin livsstil och sitt klädbehov i företrädesvis vardag och därefter säkerställa att ens klädbeständ tar max 90 centimeters garderobslängd i anspråk.

Ingen människa hinner använda mer kläder än så under en given säsong. Allt över 50 cm är varningssignal. Har man >90 cm dras man med största sannolikhet med ballast. Det vill säga kläder som har fel storlek, som skaver, som man behåller av nostalgiskäl eller plagg som av andra orsaker är överflödiga. Burt! 

Jag vill också lyfta att jag bara har ett par festskor. Det är mina beige Tamaris-pumps (smygergonomiska) i vilka jag kan springa hundra meter häck. Detalj men i mitt bostadsområde finns diverse mysiga tillhåll vid sidan av tvättstuga. Vi har bastu, föreningslokal (där tanterna ibland träffas för att lappa & laga eller dricka vin), hobbyrum och ett "bytesrum". 

Bytesrummet är exakt vad det låter som: Man ställer dit saker man inte längre har användning för och får hämta vadhelst som lockar därur. I detta rum finns en klädhörna och på golvet står rader på rader av, precis, festskor. Man behöver i princip inga festskor. Max ett par. Vintertid har man kanske stövlar när man ska på lokal. Det är under några enstaka tillfällen per sommar man behöver klackar (oftast har man väl sneakers, loafers eller ballerinas) och ingen människa kommer någonsin, jag menar någonsin, registrera att du bär samma klackar varje gång du ska på finfest. Gör de det är de psykopater och då gör du bäst i att hålla dig på armlängds avstånd oavsett. 

En nyckel till förnöjsamhet i garderoben är ett homogent bestånd av galgar. Vem bryr sig om galgar, tänker kanske du. Jag gör det. Och det beror på att jag erfarit uppvaknandet i att skrota alla brokiga galgar i trä/plast/kemtvättsstål och övergått till de fantastiska sammetsgalgarna. 

Eller sammet är det nog inte tal om, de kallas non-slip flocked hangers (akrylnitrilbutadienstyren, polyamid) och finns på Rusta eller Jysk för runt en femtiolapp för tio stycken. Ett blygsamt pris för känslan av lyxgarderob. 

Plaggen hänger kvar oavsett material, inget glida av och trams. Galgarna är tunna och nätta så det blir mer luft mellan plaggen (negative space = positivt). De är enhetliga i färg vilket skapar en känsla av harmoni (brukar finnas i grått och svart men önskar att de fanns i vinrött, fatta bodoirkänslan). 

Lever du rättroget behöver du således bara 30 galgar för en capsule wardrobe. Investera hellre 150 kronor i snygga galgar än i ytterligare en sladdrig Lindextopp du aldrig kommer att använda. Bästa investeringen jag gjort i min garderob i hela mitt liv, dagens sanning bror.

Efter att jag skrev draft på inlägget pushade jag mig själv till att ta tag i ett par saker som stört mig garderoben. Dels den dåliga kollen på vad som låg i lådorna, dels belysningen och sist men inte minst golvet. Här är efterbild:


Jag satte upp en led-lamps-list med rörelsedetektor, så när jag kliver in i garderoben tänds den. Hundra spänn på Dollarstore, finns säkert även på Clas O och hundra andra ställen. Drivs på batteri. 

Som syns på bilden har jag även satt etiketter på alla lådor så att jag vet exakt var tvätt ska sorteras och var jag ska rota för att hitta. Jag skrev på vanligt papper som tejpades på, men är du pysslig och/eller frän kan du säkert göra det snyggare. 

Jag gick också next level genom att på en av lådorna påminna mitt minnesutmanade jag om att målar- och träningskläder ligger i en trådback i källaren vilket är riktigt och sant. 

Rätt mycket sorterades ut för att hamna på andra ställen. En uppsättning badkläder far norröver, liksom ett par tjocktröjor. Ett par fejk-UGGs från barnen åkte i soporna. Helt otroligt att jag redan dras med ballast. En annan förändring är golvet som hade maskeringstejp kvar efter någon ommålning någon gång. Bort med den, och in med en blå rapsmatta (?) från Erikshjälpen, 99 kronor. 

Jag tog också upp den lågkvalitativa dörrmatta som bostadsföretaget anser ska ligga utanför min dörr. Men eftersom den är ful, halkar hit och dit och därtill hakar i dörren varje gång jag öppnar den, hade jag lagt ner den i förrådet. Men nu, perfekt som avrinningsmatta till stövlar och skor så att jag slipper ha dem stående i hallen. 

Mvh
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Blir så glad av enkelheten och smartheten på liten yta
  Ser så lyxigt ut
  Blir inspirerad att ta tag i min garderob

  SvaraRadera
 2. Fredagsmys med FruEB, I like it!

  SvaraRadera
 3. Älskar meningen: Att skaffa mer förvaring är ett sjukdomssymtom. Just det. Allergisk mot all sorts storage, det är bara ännu ett steg mot hoarding. Och hoarding räcker att jag då och då ser på Youtube.

  SvaraRadera
 4. Nej,tacka vet jag min walk in Closet med skjuthyllor ,trådbackar skohyllor speglar och en fluffig heltäckningsmatta.Här finns också plats för sminkbord och dimmad belysning

  SvaraRadera
 5. Aah, ja detta med kapselgarderob och galgar, det har jag också äntligen upptäckt nu. Fyra påsar kläder är nu inskickade till Sellpy, bye-bye. Återstoden hänger fritt och luftigt i min garderob och ger mig överblick och lugn. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 6. Bästa inläggen! Vill gärna ha mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och när kommer det fem, längtar!

   Radera
 7. Det är roligt att fräscha upp garderoben, speciellt nu när det är snart vår. Vårstädning och garderob rensning är viktigt! Duktig du är!

  SvaraRadera
 8. Nu blev jag oxå sugen på å ordna i garderoben 🙂

  SvaraRadera
 9. Oj, sådana bekymmer o tankar över en garderob.

  För mig som man är det mest ett ställe man hänger in kläder man en gång gillat, av utseende och pris. Vissa saker underhålls, som någolunda hela strumpor o kallingar.

  Några saker behöver finnas, som åren går o uppdrag tillkommer, ett par kostymer, några slipsar.

  Bruksplagg av grövre sort som behövs, ullstrumpor, långkallingar, stickade tröjor som även kan vara mysiga att ha till husbehov.

  Saknar nog egentligen bara ett helställ, vore inte dumt att ha, men aldrig haft egentligt behov.

  Annars har jag fortfarande på mig hela o rena tshirts från när jag tog studenten, fan, de anses ju coola o retro nu! 😂
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir ju lite nyfiken på vilket år du tog studenten...

   Radera
 10. Blir som alltid chockad när jag ser hur mycket kläder andra människor har. Min garderob innehåller sju tröjor och fem toppar. Det fungerar utmärkt. Ett par byxor har jag till det. Häpp.

  SvaraRadera
 11. Hej. Jag är en läsare som hängt med lite sporadiskt i flera år. Men kom av någon anledning in i ett inlägg från 2018 så nu läser jag om hela bloggen inkl inlägg från då. Skalar löken och planerar flytt norröver. Typ.
  Och ditt underbara kommentarsfält är halva bloggen.

  Ang din dusch och hylla där så rekommenderar jag precis denna https://www.bygghemma.se/kok-och-bad/badrum/badrumstillbehor/duschhylla-och-duschkorg/duschkorg-habo-lunaria-enkel/p-1606473-1606475?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA0PuuBhBsEiwAS7fsNaPgGEYnpyG-4yWTjTaDOZMT4cJvQhRQ2X8Tf1x-g6vn6qLuaF8oCxoCFi0QAvD_BwE
  det ser ut som den ska passa perfekt i stilen.
  Vi har köpt en stuga norröver och hänger där nu i vinter, köpte samma duschkorg hit. Och tänkte direkt att den skulle passa även hos dig, men sen var du så himla nöjd med din självhäftande...

  Jag är lite splittrad, gillar att ha det rensat och lite minimalistiskt. Men vill heller inte slänga något jag kanske saknar sen. Ärvde ett helt hus inkl allt i så jag har haft att göra... som tur var behövdes huset renoveras så automatiskt kunde man rensa ut någon annans smak.
  Har halvt om halvt dragit proppen, men tycker det är så svårt göra det sista. Det är ju också det där med Jante, vem tror du att du är? Ärver ett hus och slutar jobba.... så jag har kvar firman ett tag till men jobbar nu bra lite. Men det skaver. Jag är inte helt nöjd. Alla mina excelark säger att jag kan sluta. Ska bara våga... /Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick ju åt skogen med de självhäftande hyllorna från Temu (who could have known...), så nu har jag beställt två av de dubbla varianterna du rekommenderar ovan. Stod i valet och kvalet mellan rostfritt och svart men tänker att rostfritt håller stilen i längden.

   Radera
  2. Nej, självhäftande funkar inte... alls.
   Ska precis sitta med ett eländigt bokslut, coroprate bullshit, typ. Har gjort mig av med många kunder, men några kvar. Än.

   Ska köpa skumtvål nästa gång jag hittar det, och hädanefter göra egen med 20% tvålförbrukning, men lyxigare känsla. Men det verkar inte finnas i de små butikerna som finns här där vi hänger över vintern.

   Radera
  3. För som jag skrev, plöjer bloggen från 18 och framåt. Så är mycket roliga spartips där i början när du "skalade lök". J
   ag har bestämt mig för att lura maken framöver och köra gulsåpa och vatten i hans älskade köksspray och badrumsspray. Undrar om han kommer märka något?

   Radera