Vår primitiva hjärna Del 2 - Kvinnor och bling

Jag läste i någon annan människans-natur-bok än den jag i denna miniserie refererar till - kan ha varit något av Walter Mischels eller Malcolm Gladwell - minns inte så noga och har dessvärre slängt alla böcker (se kommande inlägg angående detta trauma) att kvinnor genom evolutionen vant sig vid att fästa stor vikt vid gåvor. Anledningen har varit att säkerställa avkommans överlevnad. En hane kan ju befrukta hur många honor som helst och sen dra till nästa grottsamhälle. Honan blir kvar med avkomman för resten av sitt liv. Det underlättade då om mannen kunde lämna efter sig något av värde, exempelvis en varm skinnfäll eller en rejäl lammbog.


Författarna till den evolutionspsykologiska boken "Why beautiful people have more daughters" har i grunden samma tanke kring detta men med en något mer uppdaterad take. De menar att en central del avseende avkommans överlevnadschanser är kvinnans förmåga att skilja pappamaterial från ej-pappamaterial. För att göra detta måste hon korsköra följande frågeställningar:


- Har Hane X förmågan att få tag i och ackumulera resurser (framgångsrik jägare/bonde/app-utvecklare)?
- Om ja, visar Hane X viljan att investera dessa resurser i mig och vår gemensamma avkomma?


Ett effektivt sätt att röka ut båda frågorna på ett bräde är att be om en dyr gåva. Och inte vilken dyr gåva som helst - ett hus i förorten eller en bruksbil duger inte.  Gåvan måste vara en kombination av något som är såväl dyrt som av ointresse för mannen. Exempelvis diamanter. Eller snittblommor - förhållandevis dyrt och värdelöst för såväl man som kvinna efter någon vecka. Ett symboliskt offer, helt enkelt.


Ovan t.v.: Bra present till kvinna du vill ha avkomma med. Ovan t h: Ej bra present till kvinna du vill ha avkomma med.


Det är inte bara kvinnor som måste screena potentiella partners i förnedrande processer av ovan sort. Även mannen behöver säkerställa att kvinnan inte bara ger sken av att vilja skaffa avkomma. God nyhet! Ovan process stödjer bådas syften, för som författarna till boken säger: "The researchers note that such extravagant gifts have the added benefit for men of deterring "gold diggers", women who promise to mate in exchange for at gift but then desert without mating after receiving it". A win-win, kan tyckas. Har du någonsin mottagit en dyr och onödig gåva alternativt givit en i utbyte mot reproduktion? Om ja, känner du igen dig i filmen?


Mvh/
FruEfficient Badass

2 kommentarer:

  1. Min kompis mamma fick en dammsugare av sin relativt nye pojkvän. Måtte varit framgångsrikt ändå då de reproducerade fick min kompis och fortfarande är tillsammans efter drygt 50 år 😄

    SvaraRadera