Lean & tvätten

För några år sedan fick jag av min goda vän P en bok vid namn "Från frustration till flow med Lean@home" av Eva Jarlsdotter.
Eva Jarlsdotter, foto Pamela Hanne
För dig som inte känner till begreppet lean kan kort sägas att det var Toyota-grundaren som hittade på det dära i syfte att effektivisera alla flöden i fabriken och minimera slöseri avseende såväl tid som resurser. Lean används idag av allt från managementkonsulter i syfte att debitera och av vanligt fölk som jag som tycker om att strömlinjeforma företrädesvis hemmet i syfte att, så som min blogg-beskrivning säger, frigöra mer tid till annat. Även om det var några år sedan jag läste boken minns jag särskilt avsnittet om tvätt där hon och hennes familj med stor framgång implementerade lean. Om jag minns rätt såg det ut ungefär så här före införandet av lean i författarens hem:


 • Steg 1: En skjorta blir smutsig. Den läggs i en av fem spontana smutshögar i huset.
 • Steg 2: Efter några dagar samlar någon ihop högarna och transporterar ner dem i tvättstugan.
 • Steg 3: Efter ytterligare ett par dagar sätter någon igång sorteringsarbetet men avbryter på grund av akut uttråkning och irritation.
 • Steg 4: En dag senare fyller någon en maskin, skjortan kommer med då den råkar ligga längst upp i tvätthögen. Skjortan hängs därefter upp på tork i torkskåp (torkskåpsupphängingen tar i snitt 10-15 minuter då det är ett pilljobb).
 • Steg 5: Två dagar senare tömmer någon torkskåpet på grund av att ny tvätt behöver torkas. Skjortan läggs i en "strykkista" som ingen orkar ta tag i eftersom den väller över på alla kanter.
 • Steg 6: Personen vars skjorta blev smutsig ska iväg på ett viktigt möte och behöver sin skjorta. Irriterat letas efter skjortan och den återfinns i strykkistan. Den stryks och används, för att senare på kvällen vara tillbaka i en av husets spontana smutshögar. I värsta fall hittas skjortan inte i strykkistan utan man köper en ny. Är den av bomull kan man ha med sig att det går åt mellan 7 000-29 000 liter vatten för att producera ett kilo.
En tvättstuga som utstrålar olust
Flödet ovan är motsatsen till lean (ska vi kalla det "fat?"). Det feta flödet bulkar på med såväl långa ledtider, slöseri med bostadsyta (en massa klädhögar runt om i huset och därtill en knökfull tvättstuga), frustration då ingen vill ta sig an tvättberget, än mindre strykberget och troligtvis leder tvätten till en del bråk eller ännu värre - martyrskap, samt slöseri med jordens resurer i det fall man köper nytt.
Ett leant flöde skulle kunna se ut som nedan:
 • Steg 1: Skjortan blir smutsig. På en central plats i huset (säg hallen i anslutning till sovrum/garderober) ställer man en /helst snygg/ tvättkorgs-historia. Författaren till boken tömde sin gamla strykkista och la in ett antal mindre behållare - en för vitt, en för kulör, en för fintvätt etc. Behållarnas storlek motsvarade utrymmet i tvättmaskinen, så när en behållare blev full bars den genast ner i tvättstugan och maskinen sattes igång. Familjen bytte ut sitt gamla torkskåp mot en energieffektiv torktumlare, vilket gjorde att man slapp ägna en kvart åt varje tvätt-hängning.
 • Steg 2: Torktumlaren plockas ur och tvätten sorteras i högar- en för varje medlem i familjen - för omedelbar transport till respektive sängplats (min input). Om man har flera barn kan det vara svårt att veta vilket plagg som hör till vilket barn, skaffa då en vattenfast märkpenna för textil (finns exempelvis på Polarn & Pyret) och tagga alla plagg så slipper du det problemet. Eftersom tvättstugan nu är rensad från alla högar har man plats att alltid ha strykbrädan framme. Ett tips är att också ha någon form av underhållning redo inför strykningen, exempelvis en radio eller trådlös högtalare så att du under strykningen kan lyssna på radio, musik eller poddar. Det blir då inte lika ångestladdat utan kanske till och med "egen-tid-värdigt"?
 • Steg 3: Skjortan hänger struken i aktuell persons garderob.
Jag har en vän som brukar smygsova i tvättstugan. Kanske är det denna?
Ovan motsvarar kanske två-tre dagars ledtid förutsatt att det var skjortan som fyllde upp tvättbehållaren och ledde till att en maskin sattes igång. Längre om tvättbehållaren precis gått till tvätt, givetvis. Men överlag går lean tvätt betydlig snabbare än icke-lean och du spar såväl irritation som miljö.
Mvh/
FruEfficientBadass

1 kommentar:

 1. Är barnen självgående med att få in tvätten i tvättstugan? Där brister vår rutin, samt att den rena ganska ofta hamnar i en stor hög som sen står kvar... Men nu har jag fått 5-åringen att åtminstone lägga kläderna på golvet i tvättstugan och inte på golvet där han står. Och det är nog för mycket begärt att en 3-åring som knappt klär av sig själv ska sortera in tvätten rätt. Jag ska bara få pappan att inte lägga ner smutsiga kläder tillbaka i lådan också. Jag funderar på om jag kan sälja in 5S till honom.

  Tack för en störtskön blogg, delad förstaplats med Sparo! Så många bra boktips, idag ska jag hämta Lean@home på bibblan!

  SvaraRadera