Vår primitiva hjärna Del 3 - Konsumtion av hårprodukter

"Tjejer ska ha låååångt, bloooont håååår" (läses med redig Ekendialekt). Orden var min gymnasiepojkväns, efter att jag gått åstad och klippt mig kort och färgat brunt. Jag minns att jag och mina väninnor fnissade gott åt denna kommentar, men föga anade vi att han bjöd på en helt äkta illustration av den mänskliga arten. För att få mången frisk avkomma var det viktigt att para sig med en så ung hona som möjligt - hon skulle ju finnas kvar att ta hand om avkomman tills hen själv var stor nog att hitta en egen partner (så åtminstone 13 år till). Eftersom det där med födelsebevis inte var uppfunnet än var männen tvungna att förlita sig på gamla husmorsknep för att uppskatta ungefärlig ålder på kvinnan. Blont hår signalerade ungdom. För med undantag av nordliga länder, är det vanligt att blonda barns hår mörknar när de blir äldre. Så en full size kvinna med blont hår betydde i runda slängar 15-16 år = optimal reproduktionsålder. Men det räckte inte bara med att ha ljust hår för att få bra betyg - håret var tvunget att signalera hälsa. För håret är lite av ett hälso-cv; när kroppen blir sjuk kapar den allt onödigt ink. näring till hårsäckarna.


"Hair grows very slowly, at about six inches per year. That means that if a woman has shoulder-length hair, it accurately indicates her health status for the past four years, because once the hair grows there was nothing the bearer could do to change its appearance later."


Nej, stackars stenålderskvinnan var körd för åratal om hon i håret flashade inflammation, om så bara ett par centimeter. Men IDAG govänner, finns lyckligtvis bot på eländet.


"Tjena bruden...du verkar ha varit väldigt frisk de senaste åren, ska vi gå på bio?"


Vad vill jag egentligen ha sagt med detta? Jo - vill du kvinna lägga tusenlappar på glanshöjande hårprodukter, gör så, det är ett fritt land. Men genom att påminna dig om att du agerar på det sättet för att du, likt hamstern, är ett djur, kan du ju ha lite kul samtidigt. För det behöver du, givet prislapparna på dylika ting. Jag är inte bättre själv, jag betalar 400kr för en flaska schampo. Men det är också det enda jag köper i hårvårdsväg och det är lika mycket av sparskäl - den räcker i ett år.


Jag gillar särskilt den till höger med benämningen "nektar"


För dig man, som på allvar letar efter en hona att para dig med, är stalltipset att be henne kontakta någon av de sofistikerade laboratorier som finns idag. Det är mer tillförlitligt än att syna hennes, av silikondroppar pimpade, hårsvall. Och med det sagt avslutar jag denna miniserie för stunden. Det textavsnitt som handlade om varför män är så snabba på att köpa prylar och gadgets för att "imponera på kvinnor" måste ha legat i en annan bok som jag som jag nämnt nog inte har kvar. Jag får istället hänvisa till ett inlägg av MMM samt klippa in den film han refererar till i texten (vad gör ni män inte):


Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Själv så använder jag garants såklart schampo för 20 kr. Gillar att testa olika ekologiska schampon, suktar efter schampon från John Masters eller Rahua. Får önska det i födelsedagspresent eller julklapp :D

  SvaraRadera
 2. Är det en myt detta att man ska byta shampo ibland? Fick tips av en kompis att Rusta (som jag älskar att hata) säljer Natural World Moroccan Argan Oil till ett förmånligt pris (och produkten ska tydligen vara bra). https://www.nordicfeel.se/harvard/schampo-balsam/conditioner/moroccan-argan-oil-moisture-rich-conditioner-15371

  SvaraRadera
 3. Ingen aning faktiskt, jag har problem med mitt torra hårbotten så har inte riktigt hittat något som passar mig än. Det är därför jag testar lite olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du testat babyschampo? Jag menar inte barnschampo, de är alldeles för parfymerde, utan Natusan Baby?

   Radera
  2. I ett sådant läge skulle jag besöka en salong och be om råd. Min yngsta son hade torr hårbotten (den blev alldeles vit, men utan att flaga ) och frisören petade lite i hans hårbotten och hämtade sedan en flaska schampo. Besvären försvann helt!

   Just det schampot heter "NECCIN No 1 Dandruff treatment healthy hair & scalp". Funkade på hans hårbotten (trots att han inte hade mjäll) men sådant kan ju vara ytterst individuellt. Länkar iaf, om det finns intresse.

   https://www.nordicfeel.se/harvard/schampo-balsam/shampoo/grazette-of-sweden-neccin-39358?gclid=Cj0KCQiA7dHSBRDEARIsAJhAHwjRxBWn_omtgPEa0tOq-_uJsoi6kyEA_GHR9qf_2YZV6c2B6uCW50kaAl48EALw_wcB

   Radera
  3. ...kan en länk bli längre??

   Radera
  4. Troligtvis inte. Ska kolla upp det där schampot, letar efter mjällschampo utan den där miljöfarliga ingrediensen jag aldrig minns namnet på.

   Radera
 4. Husmorsknep för mjukt och glansigt hår (i stället för balsam)
  Ett par msk äppelcidervinäger+ett par liter kallt (viktigt att det är kallt) vatten blandas i en bunke. Skölj håret med blandningen efter tvätt, och låt torka. När håret torkar försvinner vinägerdoften. Funkar skitbra.
  Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm intressant, det ska definitivt testas. Efter att ha testat olivolja som inpackning i tonåren har jag hållit mig till de kommersiella produkterna.

   Radera
 5. Japp, byta schampo med jämna mellanrum är ett måste för mig. Håret verkar vänja sig och efter ett par tvättar känns det inte nytvättat längre, utan blir risigt och fult. Jag varvar mellan 2-3 olika och då uppstår aldrig det problemet.

  SvaraRadera