Jag har receptet på lycka - klicka fort fort!

Men det är ju SANT! Och denna insikt når jag igår kväll i Ljungby, efter att av snökaos tvingats av vägen och likt på förr i tiden ta skydd på ett värdshus med en plankstek och en STÖL (sen väntar Jack Vegasmaskinerna). Och trots att jag hellre hade velat tillbringa lördagskvällen med min familj än på ett motell längs med E4:an är jag lycklig, så lycklig.
 
 
 
Om ni tittar förbi plankberget ser ni konturerna av en bok och jag vet att jag har en vana av att höja en del böcker till skyarna och uppmuntra er att låna osv. men hear me out now: NI. MÅSTE. LÄSA. DENNA. BOK:
 
 
Låt er inte skrämmas av det Karen Kingston-liknande omslaget - det här är ingen puttinutt-städhandbok med "sortera i fyra högar" - det här är filosofi à la Prylbanta, fast med en japansk touch. Författaren, en japansk förlagsmedarbetare i sena 30-årsåldern, beskriver sig själv med stor självdistans och ofta skrattar jag högt (bland annat när han beskriver sina högtravande ambitioner med sin bokhylla samt den känslomässiga utmaningen att rensa bland sin porr).
 
Jag kan omöjligt gå in på hela boken då det i mina ögon är en totalt heltäckande beskrivning av fördelarna med att bli minimalist. Men eftersom författaren befinner sig på behörigt copyright-avstånd, tar jag mig ändå friheten att saxa rätt friskt ur sista kapitlet. På högskolan lärde jag mig att så länge man omformulerade meningarna lite grand var det inte stöld, så jag omformulerar lite grand. Here you go suckas, receptet på freakin LYCKA:
 
Ett antal studier (delvis baserade på studiet av separerade enäggstvillingar) pekar på att orsakerna till lycka ser ut ungefär som nedan:
 
 • 50% gener. Vissa har lätt för att le, andra har det inte. Kan ej köpas för pengar.
 • 10% miljö (ex. trygghet, mat, kläder). Kan i viss mån köpas för pengar.
 • 40% vår personliga bedömning av lycka, enligt författare uttolkat vår förmåga att känna tacksamhet över det vi redan har. Kan inte köpas för pengar.
Så: 10% av lyckan kan köpas för pengar upp till en viss, relativt ofancy nivå, typ "jag har skydd, kläder och mat för dagen". Att gå från att ha 0 plagg till att ha en skylande och värmande rock ger dramatisk ökning av lycka. Men att gå från att ha 5 rockar till 6, ger inte samma utslag på lyckoskalan. 90% av lyckan kan inte köpas för pengar. 50% kan du dessutom inte påverka så glöm dem. 40% däremot, kan du påverka. Och du kan göra det gratis. Hur? Genom att bli minimalist. För genom att äga ett mycket begränsat antal prylar underlättar du för hjärnan att känna tacksamhet över dessa prylar. För detaljer - läs boken.

Fumio beskriver ett ögonblick efter att han rensat sin "stora" lägenhet på 30 kvadrat och "Den hade blivit ganska luftig. Jag låg i sängen och upplevde en märklig ny känsla, av någon anledning var jag full av tacksamhet för allt jag fortfarande hade kvar. Det var något jag inte känt på länge." 


Mitt tillägg till minimalistspåret är att det kan vara mycket välgörande för en nutids-västerlänning att läsa lite historia för att få en påminnelse om hur o-er-hört bra vi har det. Du behöver inte överdriva, räcker med någon random Stalinryssland-betraktelse eller beskrivningar av den så i konsten förskönade franska revolutionen (som var ungefär som en IS-massaker, fast på franska) för att du ska bli religiös och tacka gud för att du slapp leva där och då. Själv blev jag akut och passionerat tacksam i allra största allmänhet efter att ha läst Johan Norbergs Framsteg. Insikten om hur sjukt bra vi har det sedan en väldigt kort tid tillbaka. Sveriges befolkning svalt ju som vilket söder-om-Sahara-land som helst så sent som på slutet av 1700-talet. Några år av missväxt och barn, vuxna, gamla stöp som furor längs med landsvägarna. Skulle något i närheten av detta ske i dag skulle det vara landssorg utan dess like och bilorna över ansvariga myndigheter hade fallit som HM-aktier. Vi slipper svälta, vi slipper dö av skrapsår, vi slipper tappa våra tänder vid 25 (såvida vi inte tillhör den nya falangen konspirationsteoretiker som hellre gör sin egen tandkräm då de tror att fluor är ett gift i syfte att...oklart vad men någon form av Illuminatikoppling finns säkert), vi slipper bli delade i fyra delar för ett oansenligt brott (f.ö. ett vanligt folknöje i 1700-talets Sverige - man köpte en fånge från en närbelägen by och dela'n i fyra delar till byafolkets förtjusning - barnen såg givetvis på och inte fanns det någe BRIS att ringa heller för telefonen var inte uppfunnen).Ett praktiskt sätt att börja öva på tacksamhet är att tänka igenom den buddhistiska "De fem reflektionernas bön" före varje måltid. På så vis skapar du ett upprepningsmoment i vardagen som hjälper dig på traven. Nu direktciterar jag boken så skyll inte på mig och språket är lite...prudentligt:
 • Tänk på hur maten blivit till - hur den växt, hur den tillagades och hur den färdades till er.
 • Tänk på era dygder och ert uppförande. Är ni värda maten?
 • Fokusera bara på maten ni har framför er, ät den i lugn och ro utan att tänka på något annat.
 • Ät inte ur ett gourmetperspektiv, utifrån hur maten smakar, utan se på den som ett bränsle.
 • Åt så att ni kan genomföra era livsmål.
Lycka är en färskvara. Du kan temporärt köpa dig lyckotoppar (online-casino, reahandla, fyllna till), men för ett stabilt tillflöde av tillfredsställelse i ditt dagliga liv finns bara ett sätt och det är att lära dig att känna tacksamhet över det du redan har. Minimalism är en genväg dit. Jag kan inte förklara exakt hur, du måste dessvärre ta och läsa boken för den är så ENASTÅENDE BRA.

"Det finns en glädje i att äga färre saker. Därför är det dags att ta farväl av alla onödiga tillhörigheter. Det är kortversionen av den här bokens budskap. jag vill visa hur fantastiskt det är att äga färre saker, även om det är den totala motsatsen till vad vi lärt oss om lycka."

Fumio Sasaki - min nya idol

Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. OK, men hur stämmer detta överens med den gamla devisen att "den som har flest prylar när hen dör vinner"?

  SvaraRadera
 2. Jag klickade med flinka fingrar in på mitt lokala biblioteks hemsida (landsortsbibliotek som aldrig tar ut svängarna) och till min förvåning är denna under inköp. Jag väntar med spänning!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Gött o bra med den boken! Det här med framtidshopp som du tipsar om gällande Johan Norbergs Framsteg finns också i en annan variant som jag precis fått upp ögonen för (ja lite sent):

  Steven Pinker och hans "Enlightenment Now : The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress". Finns som bok, men även kortfattad föreläsning hos TED:

  https://www.ted.com/talks/steven_pinker_is_the_world_getting_better_or_worse_a_look_at_the_numbers

  Hittade den på bibblan i lördags, så istället för att köpa lånade jag boken o sparade lite pengar som istället investeras! Åh så underbart!

  Även om det är mycket elände nu är det som du själv säger, så in i helvete mycket värre förr. Något jag själv även bloggade om för en vecka sedan *HINT HINT*

  Hälsningar
  /Andreas

  SvaraRadera