Prylbanta - sid 1-53

Bonjour messieurs dames! När jag skriver detta är det söndag morgon och klockan är 07:36. Vem är uppe en söndag morgon denna tid och skriver på sin jobbdator? Jo, en person som är upprymd över mötet med en förstklassig skrift i minimalism sanna mina ord. Jag är en ivrig anhängare av feng shui, rensa i röran, minimalism, organisera ditt bohag, håll rent och snyggt osv. Nedan en hög från den tiden då jag fortfarande köpte böcker.
Sedan dess har jag lånat allt jag kommit över, på senare år exempelvis Mari Kondo, Joshua Becker och Karen Alexander. De flesta böcker, möjligtvis med undantag av Mari Kondo som har ett så...exotiskt tilltal, landar i samma mantra: Börja rensa, en hög för ge bort en hög för slänga en hög bla bla bla, och där någonstans börjar jag skumma för att sedan lägga boken till handlingarna. För jag kan redan det där. Jag gillar Minimalisternas blogg men min erfarenhet av böcker på temat är att det ofta blir snacket om de där högarna ännu en gång. Det var därför med moderata förväntningar jag lät mitt omyndiga barn reservera boken "Prylbanta" av Elisabeth Byström och Johan Ernfors (a.k.a Minimalisterna).  Jag vill braska för att jag inte läst klart boken, men är nu på sidan 57 och alldeles till mig. Så uppfriskande! En tankeväckande bok inte bara gällande prylberget, det är en filosofisk betraktelse. Därför tänkte jag köra lite Prylbanta-reflektioner i flera inlägg, hoppas de (författarna) inte tycker att jag förstör för potentiella bokläsare (jag lägger emellertid band på mig - hade helst velat lägga ut hela boken men väljer att saxa sparsamt). Innan jag börjar vill jag kommentera den fina formgivningen av Lukas Möllersten. Framsidan är genial, men illustrationerna inuti är...konst. Tove Jansson möter Jesper Waldersten eller något ditåt. 


De börjar med att redogöra en del för kostnader av att förvara prylar. Detta att folk tycker sig "växa ur sin bostad" när de i själva verket behöver rensa bort skräp de samlat på sig. Jag håller helt med. Denna besatthet av att skaffa smartare förvaring när folk egentligen skulle behöva en smartare terapeut som kan bena ut varför de tvångsmässigt skaffar fler prylar när de redan har världens genom tiderna högsta levnadsstandard ever and ever stjärnstopp. Vidare talar de om att ett överfullt hem ofta resulterar i dubletter.  Detta talar även Eva Jarlsdotter om och hon menade att det inte var helt ovanligt att de hade trippla uppsättningar av vissa saker, exempelvis barnens gympakläder. Detta eftersom allt låg i kaotiska högar på olika ställen i deras hus.

Det är på sidan 52 och framåt jag börar post-it:a för allt vad tygen håller. Elisabeth och Johan talar om Buteljerad livstid"Har du någonsin tänkt på att den lön du får för ditt arbete är ersättning för att du byter bort det dyrbaraste du har, nämligen din ytterst begränsade livstid"? Om du vänder på begreppet kostnad och istället räknar på vad varje krona kostar dig i tid så blir det riktigt intressant. Plötsligt kostar till exempel en fabriksny bil inte längre cirka 250 000 kronor utan kanske 350 arbetsdagar av ditt liv. Är det värt det?"


Amen to that Minimalisterna. Det är ju exakt det här som jag försöker formulera i min blogg fast inte lyckas med lika slagkraftigt. Alla har en fri vilja och ett val. Jag personligen vill leva ett fritt liv. Men jag kan inte både leva ett fritt liv och ha ett McMansion, PT, Guccihandväskor och åka till Bali en gång om året. Jag kan däremot välja att leva enkelt och därmed köpa min egen tid istället för att vara beroende av att en arbetsgivare köper den av mig. Och som författarna avslutar det avsnittet: "Skulle ditt shoppingbeteende se annorlunda ut om du vägde alla dina inköp mot livstid istället för mot kronor?"


Min reflektion: Om svaret på den frågan är nej är det bara att gratulera dig till att du lyckats få ett underbart jobb som du dessutom fått garanti på ska fortsätta att vara underbart tills den dagen du går i pension i 70-årsåldern (eller när nu staten bestämmer att det är dags). Men om du svarar ja...finns idag ett special offer for you my friend. Du kan nämligen välja att själv påverka ditt livsöde, helt på eget bevåg. IDAG säger jag (här håller jag dig om överarmarna och skakar dig med ett galet ansiktsuttryck). Låt söndagen den 12 november 2017 bli den första dagen på ditt liv som minimalist, frugal weirdoMustachian, FIRE-anhängare, Sparo/Snålcoach /MI30-anhängare, välj någon bara. Du kan hoppa runt mellan grupperna längre fram, det viktiga är att du kommer igång och kickar some life ass! Återkommer med fler reflektioner från "Prylbanta" när jag lugnat ner mig...


Mvh/
FruEfficientBadass

4 kommentarer:

 1. HÄRLIGT med denna eufori! Ska genast klicka i boken på bibblan. Har som du redan läst "allt" i denna väg. Nu skall jag strax i denna stund minimalist-cykla (på en gratis cykel som skulle till tippen av utbytt anledning) till en stilla stund i en kyrka utan djävulens kalsonger. Sen blir det "ät snart"-kött m sås o pot. Förresten så kör jag fundraising med 10 kr/kg som jag går ner under sju månader ety livet ska va kul och det retar dessutom en och annan att jag vågar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det är alltid roligt att sticka ut hakan, och du verkar göra det på alla fronter. Hade jag varit amerikan hade jag nu hojtat YOU GO GÖÖÖÖÖRL!

   Radera
  2. Tack! Men det gick ju bra att hojta just dess ord ändå :)

   Radera
 2. Marie Kondo kräver inte minimalism, bara man håller ordning...

  SvaraRadera