Rensning av linneskåp feat. franska kort

För ett tag sedan började jag störa mig på att vårt linneskåp, en bastant avlutad pjäs i matsalen, alltid stod öppet. Det visade sig att anledningen därtill var att det formligen vällde ut lakan och handdukar som folk, mig själv inkluderad, knölat in i stora bullar. Varför? För att det är förbannat tråkigt att sortera in linne i skåp och man vill bara få det överstökat. 

Problemet uppstår när man inte längre hittar något, alternativt hittar något och det är skrynkligt och fult. Det finns då en överhängande risk att man blir mindre nöjd med sakernas tillstånd och som ni vet är det en enkelbiljett till consumer suckerae. "Man kanske skulle ta en tur till Hemtex ändå, börja från scratch". Inte på min vakt baby!

Att rensa ett linneskåp

Steg ett i att rensa ett linneskåp är inte helt otippat att riva ut rubbet. Sen rensar man, för att därefter prydligt vika ihop återstoden och med lätt hand peta dem på plats igen. Före- och efterbilder:


Ni kanske ser att nedersta hyllan inte innehåller linne utan verktyg. Det är våra "go to" vardagsverktyg som vi vill ha nära till hands ifall något måste sandpappras eller borras, då orkar vi inte dra på oss skor och gå över till verkstaden. Här rensade jag ut en del grejer som åkte tillbaka just dit.

Vad gäller textilierna åkte de saker som av olika orsaker inte använts sen senaste gången jag organiserade linneskåpet ner i en gul Ikeakasse (som synes stulen, det är en butikskasse) och vidare till ortens välgörenhetsorganisation. Det rörde sig om ett antal småblommiga påslakanset som barnen gillat när de var små men som nu aldrig används. Samt en mängd kvadratiska dukar som används 0% av tiden eftersom vi bara har duk på vårt rektangulära matsalsbord, till vilket vi har två perfekta vita dukar.


Flera påslakan var fläckade på ett sätt som gjorde det mindre trevligt att sova i dem. Jag menar, en liten centimeterstor fläck hade jag inte brytt mig om, men om det ser ut som att katten varit magsjuk på täcket tar det emot att gå och lägga sig. Jag har testat med galltvål (världens bästa fläckborttagning, tillika miljövänlig, har fått bort dagsgamla blåbärsfläckar från vita jeans med den) så jag anser att det är game over, således: Textilåtervinningen. Det blev en halv sopsäck dit. 

Organisationen av ett linneskåp

När själva utrensningen var klar var det en lätt match att strukturera upp det hela. Jag valde att sätta en avdelare (i form av ett överblivet bokstöd) mellan underlakan "enkelsäng" respektive "dubbelsäng". Samtliga är dra-på-lakan, världens bästa uppfinning. Men de blir inte så prydligt vikta som påslakan, mer som rullar. Sen gjorde jag en hög för färgade påslakanset och en hög för vita påslakanset. I högen med färgade påslakanset la jag örngottet i anslutning till varje påslakan. Men de vita örngotten samt extraörngotten i andra färger, fick varsin hög.


Jag satte också hyllkantsetiketter med Dymolappar vid varje stapel, gärna med övertydlig beskrivning. Som ovan: "Påslakan färg o matchande örngott". Detta för att jag vet att det annars är dömt att misslyckas. Man har bråttom att bli av med tvättberget och vill bara knöla in det och komma vidare. Man orkar inte stanna upp och tänka: "Hm...undrar om jag ska lägga det mönstrade örngottet tillsammans med dess påslakan?" Man bara hivar in örngottet där övriga örngott, exempelvis de vita örngotten, ligger. Till slut blir det en röra av örngott och det tar längre tid att hitta ett set än om man bara kan ta en färdigmatchad hög från ovan bild.

Granulärt, jag vet. Det var därför jag skrev "franska kort" i rubriken, inte en chans att du hade läst hit annars. Det kommer inga franska kort. Däremot en frugal slutsats.

Ekonomiska fördelar med att rensa linneskåpet

 • Med ett prydligt, rensat och uppdaterat linneskåp kommer du lättare åt dina textilier. Jag skulle säga att du även uppskattar dem mer, eftersom det känns lite som att plocka på sig nytt på Ikeas textilavdelning varje gång du ska byta lakan. Med andra ord motar du shopping-Olle i grind.
 • Vidare går det snabbare att sortera in sakerna när du vet exakt var de ska ligga. Och tid är som bekant pengar. 
 • Dessutom är det livskvalitet att inte ha ett på grund av blockerande röra ständigt öppet linneskåp. Nu klickar dörrarna igen bara man tittar på dem och jag myser när jag ser dem eftersom jag vet att det inuti råder harmoni. 
 • Ytterligare en bra sak är att jag förser textilindustrin med råvara som det kan produceras ny textil av samt att vår lokala välgörenhetsorganisation förhoppningsvis kan kränga några av sakerna och få in ett par tior. 

Det kan vara bra att ha - eller inte

En sak som slog mig var att jag sparat rätt mycket med tanke på barn och - hua - barnbarn. Exempelvis tre par barnförkläden. Ponera att jag blir gammal nog att träffa eventuella barnbarn. Ett realistiskt scenario är att det kommer att dröja 15-20 år. Lägg på 5 år för bakningsintresserad ålder. Är det rimligt att på prime location i vardagslogistiken härbärgera barnförkläden i ett kvarts sekel för att eventuellt kunna använda dem på hypotetiska individer? Eller är det mer rimligt att skänka bort dem och, i det fall situationen skulle uppstå, uppsöka en loppis och köpa ett nytt barnförkläde? Man ger ju då vid två tillfällen ett litet bidrag till dess verksamhet. En winwin. Se andrahandsmarknaden som en prylbank: Lämna in det du inte använder just nu, hämta upp när du behöver. Till en mycket låg kostnad.

Samma sak med hand-handdukar som jag sparat eftersom jag tänkt att barnen kanske behöver dem när de flyttar hemifrån. Hm. I det debaclet kommer vi troligtvis att bege oss till andrahandsmarknaden för stora inköp i övrigt och då passar det bra att de själva får välja vad de vill ha. Jag kanske till och med köper nytt till dem. 

Den här "kan-vara-bra-att-ha"-tanken är livsfarlig. Kanske inte livsfarlig då, men dum. Saker är inte oersättliga, det är inte prylbrist i världen. Ytbrist, däremot, är ett faktum i de flesta hem. Ytbrist som i många fall ger upphov till ologiska köpbeslut av typen "mer förvaaaring". Inte mer förvaring, färre prylar. 

Varför så brokigt?

För några år sedan, i samband med att vi hyrde ut lantstället, skaffade jag enhetliga lakan och handdukar. Vita lakan och grå handdukar. Ovan bild från linneskåpet bestod av två färger: Vitt och grått. Väldigt minimalistiskt, enhetligt och - tycker jag - snyggt. HUR kan det ha blivit som ovan? Bara några vita lakan och grå handdukar är kvar. Istället syns en massa färger och mönster på såväl lakan som handdukar. Vi har till och med en handduk med Frostmotiv som jag VET inte är ett aktivt inköp. Dessvärre är det den bästa handduken så jag ids inte göra mig av med den. 

Men lakanen? Visst, en del tog vi med oss från Stockholm och annat är gamla gästlakan från ovanvåningen. Jag har ju också skaffat mina drömlakan upp till min Woman-cave (HM:s vita linnelakan) varför de lakan som tidigare användes där nu hamnat i linneskåpet. Det var bara en reflektion. 

Har du rensat linneskåpet på sistone?


Mvh/
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

 1. Ja jag rensade faktiskt mitt linneskåp för ett tag sedan. Men jag vill främst kommentera barnförkläden. Min dotter fick i påskars mitt förkläde som jag haft som liten när hon var utklädd till påskkärring. Mormor hade sparat. Åh så stolt hon var! Just att det varit mitt förkläde betydde så mycket för henne, och hon är bara 6 år. Det var lite att rota sig, eller hur du nu uttryckte det när du skrev om släktforskning. Och jag var så glad att mormor sparat detta förkläde. Det gör en hel del för ens identitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade två barnförkläden när jag städade ur min släktings lägenhet inför flytt till ålderdomshem. Hon hade inga egna barn men nu använder hennes brorsbarnbarnbarnbarn dem flitigt. Det tog sin tid men till sist kom de till användning.

   Radera
 2. Mangel! Har du mangel fru EB? Jag älskar att mangla, manglade lakan och dukar i skåpen och framförallt att få lägga sig i en sval nybäddad säng bäddad med manglade och lena släta lakan. Tyvärr har jag inte tillgång till mangel längre sedan jag flyttat från brf med tvättstuga från 1960-tal till nyare radhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en i BRF:ens tvättstuga i stan. Där har jag framgångsrikt lyckas ha sönder alla tryckknappar i våra påslakan.

   Radera
 3. Rensa och rensa... Som ungkarl har jag två bäddset som jag växlar mellan

  SvaraRadera
 4. Vi har helt tagit bort linneskåpets funktion. Alla har varsitt extra set i sin egen garderob. Fler behövs inte. 1 i sängen, när det tvättas läggs det från garderoben i och det nytvättade in i garderoben. Skulle säkert klara oss på 1 set var, tvätta på morgonen, torka under dagen, bädda rent på kvällen men riktigt där är vi inte än.

  SvaraRadera
 5. Nej, men jag ska. Skapa ordning i pippiskåpet alltså. Vårt linneskåp må vara stökigt men det har ett namn! Jag tycker att du har gjort ett förträffligt jobb med ditt. Vad då brokigt? Brokigt är i så fall bra, att "nöja sig" är nyckeln i både smått och stort. Men verktyg i linneskåpet? Det är som att ha en frysbox i hallen.
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mitt vin- och spritförråd i linneskåpet. Vet inte om det är bättre eller sämre men det funkar.

   Radera
 6. Istället för att slänga textilier i textilåtervinning kan man riva sönder dem i lagom stora trasor. Perfekt att ha som engångstrasa vid oljigt bilmekande etc.

  /AK_N

  SvaraRadera
 7. Fru Eb, bästa tips angående blåbärsfläckar (eller alla bär för den delen) koka upp vatten, ner med plagget/lakanet etc etc. låt ligga en stund och woila, fläcken är borta! 👏🏻 Som magi!
  Tack för en alltid lika rolig, välskriven och viktig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack! Det verkar bli blåbärsår så detta tips kommer väl till pass. Och tack för snälla ord. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det är ni som gör't.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Det gäller att inte rensa för hårt för man vill ju fortsatt kunna ha möjligheten att kunna kasta in handuken ;-)

  SvaraRadera
 11. Dra-på-lakanen behöver inte bli rullar! https://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/laundry/fold-fitted-sheet

  SvaraRadera
 12. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

  1) Returnera pojkvän

  2) Återförena man eller fru

  3) Om du har mardrömmar

  4) Botemedel mot hiv och hepatit

  5) Kraftfull magisk ring

  6) Lycka till

  7) Brytande av besatthet

  Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

  SvaraRadera
 13. Mba Assignment Help in Canada is a valuable support system for students pursuing advanced business degrees. It provides expert guidance, enhances understanding of complex business concepts, and significantly contributes to academic success. In the competitive world of business, this assistance is a valuable asset for aspiring MBA graduates, aiding them in achieving their career goals.

  SvaraRadera