ISK:en passerar nästa miljonstreck

Jag bläddrade igenom min gamla tjänstemannadagbok för ett tag sedan och såg att jag år 2016 skrivit att jag "inte skulle känna mig trygg förrän jag hade två miljoner på ISK:en". Le voilà! Jag passerade märkligt nog ny miljon under april (märkligt eftersom jag inte nysparat sedan våren 2018) och det går inte att beskriva känslan i ord. Eller gör det det?

MEGA-SUPER-DUPER-FANTASTICO

Ja kolla, det gick. Jag ska bara lägga in lite brasklappar.

Brasklappar

 • Börsen kan "krascha" när som helst.
 • Allt kan gå åt helvete.
 • Bitcoin äter upp alla Fiatvalutor.
 • Det kan gå rakt söderut.
 • Bostadsmarknaden rämnar och vår lägenhet blir värd 300 000 kr.
 • Det finansiella systemet samt alla banker går sönder. 

Min feta "månadslön" 2021

Så, åter till min (eventuellt temporära) glädje över att vara tvåfaldig miljonär och det faktum att avkastningen under 2021 motsvarat en nettolön som någon av nedan personer troligtvis drar in:Däremot har jag inte dragit in i närheten av den här strippan som enligt Daily Mail tjänar 8 000 dollar per kväll. 


Jag blev ledsen när jag läste artikeln om strippan för så här står det: 

"Strippers who earn $8,000 A NIGHT at world's most famous strip club admit they don't 'respect' money because they make it so fast - and end up broke because they don't save any of it."
Flickeflarn! Come to Mummy, jag ska lära er att sätta upp ett brokerage account på Vanguard och lära er att tratta in 85 procent av lönen i billiga indexfonder varje månad så är ni fria på två år!

Ekonomisk plan med reservationer

För att återgå till verkligheten och mig själv så inser jag ju att två miljoner kronor inte är mycket att hänga i julgran i dessa sammanhang (sammanhang = FIRE-bloggosfären). Det finns de - host MI30 - som har mångdubbelt mer. Samtidigt är två miljoner ungefär den summa jag behöver för att leva ett i mina ögon perfekt liv. Om jag fortsätter att dra in lite pengar på småjobb och parallellt med det tar ut från ISK:en kommer den att bära min del av räkningarna+fickpengar fram till ord. pension. Går vi in i en långvarig lågkonjunktur får jag växla upp jobbet eller så får vi sälja lägenheten. Får vi trots det inte ekvationen att gå ihop får vi leva på slemmig korngröt och torkat björnkött (läser för tillfället apokalypslitteratur av två braskande kvällstidningsjournalister så jag vet vad som gäller). 

The beauty of it. Jag behöver inte bestämma mig här och nu! Det mest magiska är att inget av alternativen ovan innehåller orden ”audit”, ”dataskyddsförordning” eller ”processkartläggning”. Nyckeln i det här scenariot är låga omkostnader och flexibilitet.

Sweet Spot nådd

Två miljoner är min sweet spot och nu är jag här. Pengen gör det den ska nämligen förser mig med självförtroendet att fortsätta att leva ett liv i sus och dus och det finns egentligen ingen anledning för mig att vare sig spara mer eller dra på mig uppdrag av andra anledningar än att de känns roliga. Återstår bara en sak att göra, nämligen att planera för MILJONMIDDAG!

Trots att börsen är lite crazy bananas nu (dock inte mer crazy bananas än för två år sen) vill jag också delge dem av er som är i början av sparresan att det enligt min uppfattning är NU efter två miljoner som ränta på ränta börjar lyfta till magiska nivåer. Choose-FI-Jonathan menade att 100 000 dollar (runt 840 000 kronor) var det magiska ränta på ränta-brytet. Väl medveten om att fluktuationerna kan gå åt båda håll och går det nedåt känns det mindre magiskt. Men ännu mer medveten om att börsen historiskt gått upp.

Två frågor:
1. Har du formulerat en sweet spot?
2. Tror du att du kommer att nöja dig när du är där?

Mvh/
FruEfficientBadass

42 kommentarer:

 1. 1. Ja
  2. Nej

  ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. processkartläggning, audit! Efter att varit lycklig pensionär i 4 år har jag glömt bort så hemska ord, påminn mig ej! Älskar trots detta din blogg, så pass mycket att jag t o m köpte! boken. Orka vänta i bibliotekskön! Så bra precis som väntat. Nu ordnar jag en privat kö i stället.

   Radera
  2. Jag tror jag ska skriva ett inlägg om jobbiga ord där alla får bidra. Som en sorts inverterad KBT för de som hoppat av, ifall man någon gång skulle komma på sig med att drömma rosa drömmar om fina badrum på affärsresor.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Intressant! Borde ju så klart göras. Men nu till det som rubbat mina cirklar en tid nu: du publicerar inte kl 6:30 längre. Kan det varit sedan övergång till sommartid?

  SvaraRadera
 3. 1 Ja, jag har en sweetspot men den har jag faktiskt höjt (!) såhär några år in på vår resa. Har ju annars läst att det är vanligt att det går åt andra hållet i FIRE communityn.
  2 Nej säkert kommer jag tveka lite inför att dra ur pluggen men vi får se. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweetspoten är alltså 7Mkr för hela hushållet i fritt kapital. Räknar då inte in allmän/tjänstepension.

   Radera
 4. 1. Ja. 6 msek för familjen
  2. Hoppaz!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att ni då gör en sorts Flamingo åtminstone. Finns för många idéer i hushållet.

   Radera
  2. Rätt säker på det å.

   Radera
 5. Inte illa! Är det bara din del alltså, har maken en egen portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja min del. @Anonym 09:12: Ja det ballar ur. Att jag laggat ett par gånger på sistone är rent slarv. Det blir så när man inte har en arbetsledare.

   Radera
 6. 1. Ja, sweetspot 3,5 MSEK (singelhushåll).
  2. Helt övertygad om jag kommer sluta löneslava vid 3,5 MSEK. Troligen att jag fortsätter köra egen låda på 10-25% för skojs skull eller guldkantning.

  Har också passerat i 2 MSEK i år men känner ännu inte av den där säkerheten då det inte ens kan betala mina baskostnader (fasta kostnader, mat, busskort).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3,5 var min ursprungliga sweet spot. Men det var innan jag insåg gigstermöjligheterna i frihet.

   Radera
  2. Jag börjar vackla lite där också. Behöver ju inte ha 0 i arbetsinkomst i FIRE som jag räknat med tidigare, 3-5000 kr/mån från gig som du skriver skulle göra stor skillnad.

   Tror ändå jag vill ha baskostnaderna (fasta kostnader, mat, busskort) betalda passivt och det har jag nog redan nästan år. Det bör vara någonstans vid 2,5 MSEK (idag 2,2 MSEK).

   Radera
  3. Vad ska du med busskort till när du är fri?

   Radera
  4. Haha! Busskort, där fick du mig. Tänkte på DAGENS kostnader för mycket. Inget busskort som fri - tänker göra som ni: flytta från BR i stan till röd stuga i Smålandsskogen och då med bil. Åtminstone efter ett tag - kan tänka mig "turista" i Sthlm innan jag flyttar härifrån. Bytet kommer även frigöra lite kapital att investera.

   Radera
 7. 1) Tre miljoner så att jag kan leva på 10k/mån och på det sättet känna mig "oberoende" av en arbetsgivare.

  2) Nej. Det dubbla för att kunna känna mig trygg för att "gå i pension" den dagen jag har tröttnat på arbetslivet.

  SvaraRadera
 8. Audit, processkartläggning osv är ju ingenting mot *trumvirvel* DEVELEOPMENTPLAN! Fy för i helvete vilket HR-hittepå....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen utan utvecklingsplaner skulle ju ingen utvecklaz? (undrar hur man gjorde förr)

   Radera
 9. Jag är en Excelnörd så jag har gjort ett ark med vilken summa jag behöver för varje kvartal fram till riktig pension vid 65. Är 52 nu.
  Just nu ligger beloppet på 5,25 miljoner och minskar med ca 80000 per kvartal. För den summan ska både jag och min fru leva på till pension och kompensera för den minskade pensionen.
  Kapitalbehovet minskar och kapitalet ökar medan tiden går. Som det ser ut nu bör siffrorna mötas i feb-26

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsfri och jag skulle nog kunna sitt många timmar och jämföra våra excelkalkyler....

   Radera
  2. Jag vill också vara med ! Älskar excel och räknar budget och utdelningar och har så kul !

   Radera
 10. Å det var nördigt! Som en realtidsvåg för din frihet? Spännande.

  SvaraRadera
 11. 1. Nej det har jag inte. Lite trist kan jag tycka nu så jag får kanske göra det.
  2. Nej troligtvis inte så det kanske är lika bra att jag struntar i punkt 1.

  SvaraRadera
 12. Ja, tre miljoner. Har 2,7 nu.
  Gick ned i arbetstid vid nådda 2 miljoner och tänkte gå ned ända till halvtid vid 3 miljoner. Då är jag FI på 5%-nivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweet! Du verkar köra Flamingo-Fi och bara gliiider in i mål!

   Radera
  2. Smart med såna delmål!

   Radera
 13. Hej! Letar efter ditt inlägg där du skrev om besöket hos dina föräldrar och hur du överväldigades av alla deras prylar. Kan du hjälpa mig med länken till den ypperligt underhållande texten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ALDRIG skriva ett raljant inlägg där jag smädar mina föräldrars packade travar med kläder, sju sorters miniatyrvispar eller oöppnade tvålar från 90-talet :).

   Radera
 14. Som Stockholmare undrar jag lite över din lägenhe som måste vara värd en bit över 10 miljoner? Hur fick du ihop dessa pengar? Min sweetspot är väl 5 miljoner, MEN jag har också en massa pengar i vår lägenhet så jag vet inte hur jag ska tänka där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i dessa kalkyler ska det inte glömmas att det har gjorts både tjänstemanna- och bostadskarriär. Det är en viktig komponent i bilden!

   Radera
  2. Räknar varken med det ena eller det andra i ovan. Jag tycker att det känns fel, även om jag vet att det är så amerikanarna räknar när de anger nettovärde. Såväl pension som lägenhet känns så hypotetiskt. Jag vill veta att jag har tillgängligt stash här och nu för att bära mig under ett stort antal år.

   Radera
 15. GoFi aka 87 månader kvar3 maj 2021 kl. 21:49

  1 Nej, inte i kronor, men då man kan börja plocka tjänstepension samtidigt =55år, då kommer caset vara vattentätt.
  2 det bli iallafall garanterat deltid för att inte chocka kroppen totalt.

  (Fast en måndag som denna får tankar att födas av typen.. undra om det inte skulle räcka redan nu med lite tur..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå den sista meningen: Total LYX att ens kunna snudda vid den tanken. Så otänkbart för 99 procent av befolkningen.

   Radera
 16. Oj, vad låga belopp alla har! Eller tänker ni att sweet spot inte är samma som FIRE-tal? För mig är det nog samma. Mitt FIRE-tal har dubblerats från min ursprungliga tanke och ligger nu på 9 miljoner. Men då räknar jag på hela familjen och i det talet tar jag med både tjänstepensioner (x0,68) och kapital i makens bolag (x0,78). Enligt beräkningar bör vi då vara i mål om 6 år om inget förändras. Kan bli tidigare då maken har en del andra affärer som jag inte räknar med.
  Men jag tror inte att vi slutar arbeta då. Det känns för otryggt då vi har 20 år kvar till pension då. Dessutom trivs vi för tillfället rätt bra med våra jobb. Däremot tänker jag att jag ska gå ner i tid. Kanske halvtid, och hoppa av mitt uppdrag i ledningen. Maken kanske tar en anställning istället för att slippa allt pappersjobb.

  SvaraRadera
 17. Om jag räknar in alles alles (ink. tjänstepension OCH vanlig pension) med nuvarande försäljningsvärde på lägenheten (ex skatt) tror jag att vi tillsammans har ett nettovärde på runt 18 miljoner. 20 miljoner om vi därtill säljer gården. 21 om vi räknar in barnens deg och min kontantreserv. Min man har sjukt mycket tjänstepension (still counting), lägenheten har dubblat sitt värde efter att vi köpte den och vi var bara belånade till hälften. Men återigen: Det är här är i min värld bara fiktiva tal. Det bygger på att pensionsapparaten håller vad den lovar, att lägenheten bibehåller sitt värde och att vi faktiskt vill sälja den. Jag lägger till detta så att ingen tar rygg på mina två miljoner och tror att det är tillräckligt för att dra ur pluggen i det fall man inte har tjänat in pension och/eller har kapital bundet i bostad (samt möjlighet att hyra efter försäljning). Har man inte dessa komponenter bör man förhålla sig till 4% av placerat kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men nu börjar det likna nånting !!! Även jag räknar endast in investerade medel på mina kapitalförsäkringar. Pensioner, tjänstepensioner, försäljningsvärde av fastighet känns alltför diffust...

   Radera
 18. Grattis!

  Var tvungen att räkna på min familjs lilla nettovärde nu när du gjort det och skrattade lite åt att det bara är drygt sex miljoner, varav mer än hälften består av börs och räntesparande. Vi har då rakt inte gjort någon bostadskarriär eller blivit rika genom någon tjänstepension. Min slutsats av det blir nog att vi bör gneta på lite till innan jag kastar in handduken även fast jag vill nu nu nu och ligger i linje med ditt börssparande. Du har en otroligt fin krockkudde i boende och tjänstepension, grattis till det!

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
 19. The industry is slowly but surely gaining momentum. While there are still many obstacles and challenges for companies in sextech, we can say with confidence that new opportunities are also opening up for them. https://cxdojo.com/sextech-panel-discussion-barriers-perspectives-for-startups

  SvaraRadera