Investera för nybörjaren Del 3

Investera för nybörjaren, den tredje och avslutande delen, tema ”vad köpa”. Men innan vi börjar med det så behöver jag säga en sak av stor vikt.  

En sak av stor vikt när det gäller investeringar

När man investerar långsiktigt är det av Stor Vikt att förstå att börsen går upp och ner men på lång sikt har den alltid gått upp. Alltid. Om den skulle krascha och aldrig gå upp igen har du/vi gissningsvis större problem än fördelning ränta/bostad/börs. Då talar vi apokalyps där konservburkar och tändargas är hetaste valutan. Och kanske breda antibiotikas och amfetamin, men det är ett sidospår. Ungefär lika pricksäkert som krypto, även om Ibland Gör Man Rätt gjort 5% på en dag på det senare (jag försöker låta raljant när han påpekar detta men är mest avundsjuk då jag aldrig fattat hur man köper skiten).

Ovan graf visar Dow Jones, det vill säga ett amerikanskt börsindex, från 1900-talets början (d.v.s. sedan start). Det hack du ser efter 1920-talet är den omtalade börskraschen och den efterföljande "stora depressionen". Den varade förvisso nästan fram till andra världskriget i vissa länder, men poängen är denna: Börsen återhämtade sig även från den. På samma sätt som den återhämtat sig efter världskrigen, börskraschen -87, IT-kraschen, finanskrisen eller coronadebaclet.

TID är nyckel vid börsinvesteringar. Och diversifiering, att äga lite av mycket för att inte riskera att satsa på fel häst, men det kommer vi till i nästa stycke. Om du är långsiktig i dina investeringar (>5 år, helst >10 år) är du i princip "säkrad" avkastning. 


Sajten The Balance listar de bästa och sämsta avkastningsperioderna mellan 1973 och 2016 och resultatet ser du ovan. Grafen talar sitt tydliga språk: Under ett kalenderår är det som att singla slant, det kan gå upp och det kan gå ner. Om du som nybörjare råkar tajma ett dåligt börsår är risken stor att du hoppar ur igen med den känslomässiga övertygelsen att det där med börsen är farliga grejer, bäst att spara på lönekonto.

Om du har is i magen nog att hålla ut i tre år ser det helt annorlunda ut. Då har man under majoriteten av treårsintervallen landat på ett plus. Vid fem års sparande ännu större andel positiva utfall. Från och med femton år har ALLA rullande mätperioder 1973-2016 gått med plus.

Nu tror jag inte att vi står inför en krasch av det slag som kommer att vara i femton år. Men det är ändå viktigt att du har med dig detta: Historiskt har börssparande alltid slutat på plus, förutsatt att man håller i sina innehav. Så länge du har en buffert för oförutsedda utgifter som gör att du inte kommer att tvingas sälja aktier eller fondandelar när börsen är låg. 

En annan viktig sak med investeringar

Jag nämnde ovan att det är viktigt att sprida risken. Vad betyder det ens? I klartext: Att inte satsa på ett fåtal aktier. Det är bättre att äga lite av många bolag, eftersom det då blir knappt märkbart om ett företag går i kånken. Istället för att köpa på dig små aktieposter i femtio bolag kan du enkelt köpa en eller ett par billiga fonder som vart och ett innehåller massor av bolag. 

Fonder består av enskilda aktier. Tänk dig att du står vid lösgodishyllan och plockar på dig tio bitar av samma sort. Så visar det sig att det var romrussingelé i alla och du blir ledsen. Om du istället plockar tio olika bitar, varav endast en är romrussingelé och resten är mellan- eller jättegoda, blir du ganska nöjd i slutänden. Detta är principen med breda fonder. Du kommer inte sopa banan med din avkastning, men det kommer att bli godkänt. 

Ofta består en indexfond av de största bolagen på en börs. Stora stabila bolag ger utdelning, vilket du då får del av med dina indexfondsinnehav. Enda skillnaden mot att få utdelning i indexfond jmfrt. med aktier är att utdelningen i fonden återinvesteras per automatik, medan du med en utdelande aktie får utdelningen som cash på kontot. 

Om indexfonder ur Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende

"Det är svårt att identifiera de aktier som lyckas prestera bättre än index. Så kallad ’disruption’, att industrier och tekniker blir föråldrade och byts mot andra industrier och tekniker, sker snabbare än någonsin. Du kommer alltså att behöva vara på tå för att inte sitta med nästa Svarte Kodak, Nokia, Polaroid, Facit eller Agfa på hand. Denna typ av bryderier behöver indexinvesteraren inte ägna sig åt eftersom ett underpresterande bolag så småningom trillar ur indexfonden och ersätts av ett annat. Du behöver heller inte ligga sömnlös och fundera på vilket bolag som om några år ska läggas till akronymen FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) eftersom indexfonden per automatik plockar upp 'rising stars'." Det är mina huvudsakliga argument för indexfonder. Plus att de är billiga. En fonds avgift är av stor betydelse för ditt långsiktiga utfall.

Vidare om nackdelar med indexfonder:

"Om du lyckas identifiera och hålla kvar vid aktier som lyckas prestera bättre än index på lång sikt kommer du att få bättre avkastning än index. Du slipper fondavgift (men betalar en köpavgift, courtage)."

Det är troligtvis den röda texten ovan som får folk i gemen att fnysa lite åt indexfonden (eller fonder överlag). Man tror sig vara liiite vassare än övriga investerare och kan genom att hålla sig uppdaterad på Twitter ta bättre beslut än den flegmatiska fondinvesteraren.

Fördelen med att vara nybörjare

Men du är nybörjare och som sådan har du en superkraft: Dåligt självförtroende när det kommer till börs. Du kan alltså leva med att inte handplocka din egen superportfölj som ska sopa banan med index utan kan nöja dig med genomsnittlig börsavkastning. Just ”genomsnittlig” är sant för indexfonderna eftersom de tar rygg på de största bolagen och således blir en spegling av hur dessa presterat. 

Du kanske tror att det är dåligt att få genomsnittlig avkastning? Nay! Tvärt om visar många studier att det är den passiva indexinvesteraren som vinner i längden. Till och med Buffet menar att det är det bästa investeringsslaget för de allra flesta.

Hitta indexfonderna

Sök efter "mest ägda indexfonder" så får du nog upp bra resultat som är köpbara på en svensk bank. Jag fick vid sökning exempelvis fram den här sidan som listar några alternativ. Listan visar vilken marknad fonden investerar på (Sverige eller Global) och vilken avgift den har. Du ska aldrig betala mer än 0,3% för en indexinvestering.

Det är inte superviktigt att du väljer Exakt Rätt Indexfond eftersom de alla apar efter snittet, det vill säga: En svensk indexfond presterar ungefär lika bra, oavsett om den har "Länsförsäkringar" eller "Swedbank" i namnet. Som nybörjare skulle jag välja en svensk och en global indexfond och sen fördela emellan (50/50, 60/40 eller 70/30 med störst andel svenskt). 

En favoritfond bland Avanzianerna är Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,27) och det är i huvudsak den jag äger. Ett aktivt urval av investmentbolag (Industrivärden, Kinnevik, Investor etc, bolag som i sin tur äger massor av bolag på olika marknader) gjordes vid fondens start. Men därefter förvaltas den passivt och har därför den låga avgiften. Mina innehav har överträffat index sedan start. En sorts hybrid mellan passiv och aktiv förvaltning, men till passiv prislapp.

För över pengar till ISK:en varje månad och köp enligt din på förhand valda fördelning, oavsett om börsen är hög eller låg. Varför? Se tidigare punkter. Det är ingen idé att försöka tajma marknaden och det är viktigt att låta pengarna ligga på börsen för att få ta del av såväl värdeutveckling som utdelningar. Låt gå att den dippar ibland, men strunt i det. Med din långsiktiga sparhorisont har det mycket liten betydelse hur börsen går en enskild vecka, månad eller till och med under ett år eller två. 

Ögona på bollen

När du nu kommit igång med ditt månadsspar i aktier (för indexfonder är som sagt aktier, bara paketerade) måste du hålla ögona på bollen. Håll dig borta från finanspress och en massa tyckande. Fokusera istället på de sparåtgärder du genomför i vardagen som leder till att du kan yxa loss ännu mer pengar att pumpa in i ISK:en. 

Lär dig bygga capsule wardrobes, putsa dina skor till att hålla i en evighet, laga din egen mat, klipp ditt eget hår, städa ditt eget hem, underhåll dina egna barn, gör allt som står i din makt att - speciellt under första sparåret - reducera dina kostnadsmassa så att det trillar in massor av cash på investeringssparkontot. Se det som bränsle till den atlantångare som ska ta dig till friheten. 

Det är här många går bort sig. Man ägnar onödigt mycket tid åt att nagelfara finansmedia i jakt på "klipp" när man istället ska vända blicken mot sitt liv och sina utgifter. Att investera är inte svårt, att frigöra pengarna som ska gå in i investerandet däremot, kräver sin man och kvinna. 

Om du är på jakt efter effektiva sparknep kan du be ditt bibliotek att ta hem Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende. Ange ISBN 9789180202817. Följer du råden i boken kommer du (i det fall ni är en tvåbarnsfamilj) att ha fått loss drygt tre miljoner på tio år, förutsatt att ni investerar sparutrymmet på börsen.

Lycka till nybörjare! 

Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

 1. Genom att investera i indexfonder köper du andelar av företag som t.ex:

  - är inblandade i folkrättsliga konflikter
  - säljer vapen till diktaturer
  - agerar i strid med Parisavtalet

  Listan kan göras lång, men du får helt enkelt en liten bit av ALLT. Både det trevliga och det mindre trevliga. Jag tycker det är en fråga som får mycket mindre uppmärksamhet än den förtjänar. Tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktig poäng du får fram här. Jag känner själv att något gnager i mig när jag investerar i fonder. Är inte kunnig inom området utan följer råd jag kan läsa mig till på nätet. Magkänslan säger mig att det finns baksidor. Kanske har du eller några andra läsare tips på var kan man börja läsa om man vill öka sina kunskaper inom just den här aspekten av investingar i fonder?

   Radera
  2. Naturskyddsföreningen har låtit undersöka saken och det visar sig att av fem strategier för påverkan: (1) att välja bort miljöförstörande bolag, (2) att välja till miljöprogressiva bolag, (3) att utöva påtryckning på bolagen, (4) att donera avkastning till välgörenhet, eller (5) att integrera miljöaspekter i den information som besluten vilar på; så är det (2) aktivt välja till och (4) att donera avkastning, som har stöd i forskningen.
   https://m.naturskyddsforeningen.se/nyheter/det-behovs-en-gron-investeringsbank-klimatet

   Det finns alltså inga belägg för att (1) ens skulle ha effekt. Att exempelvis undvika oljebolag kan hjälpa en att inte förlora pengar, men ger ingen miljöpåverkan eftersom aktiers pris (långsiktigt) sätts av fundamenta enligt den effektiva marknadsmodellen. Alternativ (2) fungerar vid börsintroduktioner och är kul i en lekportfölj men man ska inte bygga sitt sparkapital på IPOer. Så (4) är det rimliga alternativet.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. En start kan ju vara att kolla att fonden följer PRI (Principles for Responsible Investments. https://www.unpri.org/
  och om de tar hänsyn till FN:s mål för hållbar utveckling kring sina placeringar https://www.unglobalcompact.org/what-is-gc/mission/principles.

  Merparten av mina investeringar gör det (Spiltan). Har faktiskt inte kollat upp Swedbank Robur Ny Teknik men har svårt att tro att vapen är en del av portföljen, det är mest gaming. Visserligen med våldsamma inslag. Bolag att se upp med är investmentbolaget Blackrock och JP Morgan.
  https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/cluster-munitions-ethical-investing-blackrock-state-street-vanguard-a9529031.html

  SvaraRadera
 3. Ett annat tips är hallbarhetsprofilen.se. Här kan man se om en fond placerar i vapen, olja, tobak etc.

  SvaraRadera