Ripple-effects of consumtion

Jag har ju vid ett flertal tillfällen - bland annat i min bok Sparboken - skrytit över min begagnade hemelektronik. Vår tv köptes billigt av en släkting när han skulle uppgradera till en super duper plasma flat screen och vår begagnade tv har, i kombination med en antennansluten digitalbox, tillgodosett våra tv-behov i många år.

Jag köper en ny tv

Men i slutet av maj gick boxen sönder. Jag letade förtvivlat efter en kompatibel box, utan att lyckas. Tydligen görs det inte längre boxar som funkar med tv-apparater så gamla som vår, d.v.s. runt 12 år gamla (det faktum att jag säger ”tv-apparat” samt att jag ens äger en placerar mig i samma obsoleta fack).

Det som hände var mycket märkligt. Jag saknade tablå-tv! Detta trots att jag kollar max en timme per vecka och då främst på pensionärsprogram som "En plats i solen" (där bortklemade britter ska välja sommarhus i Spanien men aldrig blir nöjda) eller "Go' Kväll" (fråga mig inte, det tajmar min dödtid på dygnet).

En månad härdade jag/vi ut. Och det var fotbolls-EM. Inte för att jag bryr mig, men en normal människa hade kanske prioriterat att ha tillgång till tablåsänd tv under sådana omständigheter. En dag var jag och minstingen på Elgiganten för att hitta ett mobilskal och då for djävulen i mig. Vi skulle ha ny tv. 

Sagt och gjort. En 40-någonting-tum-tv i smäckert utförande kom med hem. Det eleganta med denna lösning var att det redan fanns typ digitalbox INUTI själva tv:n (självklarheter för svenne banan, nyhet för mig). Så även om tv:n kostade runt 6 000 kronor mer än vad en digitalbox kostar, fick vi nu en snygg lösning och en apparat mindre hemma. Detta var det första köpet.

Jag köper en ny DVD

Problem nummer två: DVD:n funkade inte med den nya tv:n. DVD:n hade dessutom runt sju år på nacken, lät oroväckande och krävde ömhet och centimeternära umgänge för att tillåta ett val med vidhörande fjärrkontroll. Så det blev även en ny sådan. Det var köp nummer två.

När vi väl kom hem uppstod ännu ett problem. Tv-bänken var för liten. Mycket märkligt. Den tv som sett så liten och nätt ut på Elgiganten var plötsligt enorm när vi kom hem. Personligen yrkade jag för färre tum, men minstingen insisterade på 40+. Så nu fick jag tillfälle att säga "vad var det jag sa", vilket alltid glädjer en mor. Köp nummer tre.

Så ny tv-bänk. Men då visade det sig att väggen blev för kort, bänken sköt fram över dörröppningen på det enda logiska tv-stället i huset med närhet till antennuttag. Så vi tog in hantverkare som breddade väggen och flyttade dörröppningen. 

Men då uppstod ett annat problem. Väggarna behövde målas om och med min rygghistorik blev det till att ta in extern hjälp. Och när tv-rummet var ommålat insåg vi hur skruttigt rummet intill såg ut, så vi passade på att låta tapetsera om det också. Men då sa målarfirman att vi hade dåligt innertak, så vi tog in offert på nya innertak för hela nedervåningen och i skrivande stund har jag satt sprätt på 20 procent av mitt sparkapital.

I'm pulling your leg, självklart inte. Ni kan sluta tro på historien efter DVD:n. Men det slog mig ånyo hur en liten oskyldig konsumtion (en digitalbox) plötsligt blir något annat. Renoveringar är ett klassiskt exempel. Man börjar med en ny vitvara och innan man vet ordet av har man renoverat köket. Man köper en ny sommartopp och plötsligt har man handlat kläder för flera tusen. 

Konsumtion omkalibrerar din syn på pengar

En bieffekt av konsumtion är att man blir fartblind. Jag tyckte från början att det var dyrt med dryga tusingen för en digitalbox. Men efter besöket på Elgiganten kändes den kostnaden försumbar. Det är inte en slump att jag veckorna efter ny tv köpte såväl ny (begagnad förvisso) mobil till ett av barnen samt en ny dammsugare. Köp som visserligen stod på någon sorts agenda, men som jag ändå implementerade just då, i kölvattnet av tv-köpet. En epilator blev det också, efter kommentatorstips i anslutning till ett tidigare inlägg

Jag erfar alltid samma känsla efter ett sådant här köprally. En sugande känsla av missnöje, på samma sätt som jag tidigare var så nöjd och stolt över vår asketiska avhållsamhet från köplador av det här slaget. Dessutom tar det ett tag att stänga dammluckan. Om man levt frugalt under månader i sträck håller man i pengarna. Men har man satt sprätt på ovan vis tar det, åtminstone för mig, flera veckor att komma tillbaka i frugalt mind-set. 

Den bästa metoden är helt enkelt att förtränga köpen och ta första bästa vardag och börja om. Låt gå, jag har konsumerat för tio lakan. Men det var en engångshändelse. Vi kommer varken köpa tv, DVD eller epilator än på många år. Få se, vad äter vi till middag idag hm hm ärtsoppa, precis. In i fållan igen. Faran uppstår när man glömmer bort att fållan finns och bara fortsätter vara spendy-pants.

Jag är kär i vår tv

Med det sagt. Vår nya tv. OMG. Så slimmad och snygg.  Den spelade till och med en glad liten melodi under installationsdebaclet, en process som jag och minstingen klarade helt själva eftersom upplägget var så pedagogiskt. De marksända kanalerna la sig lydigt på sina respektive platser och fjärrkontrollen är smal som en tandborste. 

Dessutom en enkel meny där vi når såväl tablå-tv som Netflix och andra eventuella streamingtjänster med några enkla knapptryck. Eftersom vi streamar från våra mobilabonnemang har det tidigare varit en meckig historia. Vi har behövt en Chromecast som bara accepterat min mans ena mobil som värdig uppkopplingsenhet. Så när han inte har varit hemma har vi inte kunnat kolla film, annat än på DVD. Och vi älskar film. Nu kan valfri person sätta på internetdelning och så kör vi bara.

Enda nackdel med tv:n. Det är något med bildkvalitén när man kollar på film. Särskilt streamad sådan. Den ser liksom hemmavideo-inspelad ut. Det är någon sorts halvtrist, realistiskt filter i bilden som stör mig något oerhört. Jag har sett det hemma hos mina föräldrar i stan, men trott att det berodde på filmen i sig. Nu såg jag om en gammal klassiker och kunde konstatera samma sak. En sorts "ofilmatisk" bild om du förstår vad jag menar. Barnen hävdar att det beror på att bildkvalitén är bättre. Inte vet jag, personligen ser jag gärna film med känslan av att se på film, snarare än att se något i verkligheten. Nåväl, på det stora hela var det värt det.  

Konsumtion är inte enbart av ondo. Men man måste veta att sluta i tid. Kan du relatera till min känsla att det kräver ett visst mått av kraftansträngning för att återgå till frugalt leverne om man väl haft ett par stora shoppingutgifter?

Mvh/
FruEfficientBadass

29 kommentarer:

 1. Du har fått återfall. March in på rehab med sig. Tänk på att du är en förebild. Hur skulle det vara om alla knäckebröds miljonärer skull börja äta fransbröd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slutade han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningshanterare som kunde hjälpa mig att trycka en trollformel för att få honom tillbaka men jag är typen som aldrig trodde på stavning, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade ut stavningen och han berättade att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckligt tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med relationer, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e -postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom/sjukdom
   4) Äktenskapsförtrollningar
   5) Graviditet
   6) Uppbrottsspells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli marknadsförd på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här underbara mannen om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Kan verkligen relatera till känslan att man måste ta sig i kragen för att ta sig ur det spåret.
  Nu i juli har det köpts både kläder och diverse utelivsprylar. Saker som behövs och som kommer användas länge men det krävs en kraftansträngning för att stoppa köpsuget som uppstår.
  Så nu blir det stålbad igen.

  SvaraRadera
 3. Kan endå var bra med en ny dumburk. Hört att de ska ändra signalen så de äldre apparaterna inte funkar. Man vill ju inte missa SVT PK hjärntvätten. Eller?

  SvaraRadera
 4. Känner igen det där med bildkvaliteten... det är inte alls samma känsla näran tittar. Det jag kan trösta dig med är att du vänjer dig. Snart tänker du inte på det längre!
  Och jag tycker faktiskt att det är lite skönt att läsa att även du shoppar lite ibland. Perfekta människor är inte riktigt trovärdiga. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud så skönt att höra, jag trodde att det var jag som var galen. Men asså...Någon borde uppfinna en bildskärm som ger den där härliga nästan korniga biokänslan.

   Radera
 5. Känner igen. Det gäller att bryta den långa "fastan" försiktigt. Lätt att överäta, må illa och bli lätt manisk annars. Medvetenheten låter en i alla fall uppleva skillnaden, det är bra. Men man fastar inte hela tiden, det normala är att äta. FIRE tillåter bara fasta? Hela tiden? Nej då är det inte fasta utan närmast konstant lågt kaloriintag istället. Då normaliserar kroppen det lägre intaget och går upp i vikt (kanske mer än före man gjorde sin kaloriretriktion!) när man markant plötsligt ökar kaloriintaget. Bättre med fasta då och då istället. Går detta att föra över till sparsamhet och syn på konsumtion? Consumere på latin betyder ju äta... Hur uppnår man bäst äkta och livslång sund självkontroll?

  SvaraRadera
 6. Stänga dammluckan var ordet! Spika igen den, låsa och larma! Här har det också vällt ut pengar i sommar. Det började med ett akut nödvändigt köp och sedan rasslade det till med flera. Egentligen är inget av dem onödigt, det är saker jag skjutit på i flera år. Men det är konstigt, hur lätt det är att börja köpa när man börjat. Men nu är det slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. P. S Dessutom gjorde värmen att matinköpen ballade ur. Trots att jag trodde jag planerat för värme och må dåligt. Icke. Sanpellegrino-läsk är ett otyg. Men gott.

   Radera
  2. Du får många Sanpellegrinoläsk i butik för priset av ett krogbesök. Tycker att man får UNNNNNNA sig lite på sommaren.

   Radera
 7. Ja, visst är filtret störigt! Allt ser ut som en nyhetsrapportering från valfri krigszon och det är inte riktigt den känslan man vill åt när man sitter i soffan med sina nypoppade popcorn.

  Hur gör du för att komma tillbaka upp på spar-hästen igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur gör du för att komma tillbaka upp på spar-hästen igen?" Tack och lov har jag kort närminne så jag glömmer allt som oftast bort det inom en vecka och då har det lämnat systemet. Men man måste fysiskt avhålla sig från shoppingmiljö under ett par veckors tid.

   Radera
 8. Jag kallar det lågbudget såpoperafilter och är ett ofog som tillverkarna har lagt på sina tv-apparater sedan ett tag tillbaka. Kanske blir det bättre bild när man tittar på sport eller naturprogram med Attenborough men förstör allt som vad film och serier heter. Som tur är går det att stänga av om man fipplar med inställningarna.
  Googla "remove soap opera effect + märket på din tv"

  // M

  SvaraRadera
 9. Du verkar inte ha haft bråttom med att ersätta din gamla, trasiga digitalbox så det förvånar en smula att en frugal Weirdo inte ägnar några minuter åt att googla.
  För du verkade ju behöva ha en ersättningsDigitalTVbox med SCART-utgång för att kunna koppla in till er gamla TV.
  Hittar följande boxar i prisklass runt 500:-

  Nedis Digital-TV-mottagare
  Jula Art nr 004807
  Finns i Hudiksvall enl hemsida 499:-

  Söker på Kjell och får upp minst tre digitalboxar, visserligan slutsålda i Hudik, men kan tex istället beställas hos CDON.se
  Priset lägre än Kjell, i prisklass som ovan

  Om man vill köpa till 30% lägre pris så finns ju alltid Amazon.se och med fri frakt. Leverans dagen efter om man vill betala för frakten.
  Min erfarenhet av Amazon är att det är mycket lätt att reklamera om det av någon anledning inte skulle fungera som tänkt.

  Och hade du tyckt att du ville få råd om detta så hade du ju kunna fråga i din blogg. Du frågade ju tidigare om bilinköp, så du verkar inte blyg av dig på det sättet FruEB.

  Anonym
  p.s.
  du verkar ha hittat till menyerna på er nya TV. Där finns det antagligen en valbar omställning av TVn till något mer tittarvänligt BIO/filmformat
  Kanske en ikon som kallas för "bild" (ev "bildläge"), och sedan valbart mellan användare/bio/standard/dynamisk.
  Efter du sett klart på filmen är det bara att flippa tillbaka till det "realistiska filtret" om resten av familjen vill ha det.
  d.s.

  p.p.s.
  men det kanske var något annat som låg bakom inköpen och inte enbart de här redovisade orsakerna?
  Spänt på hemmafronten, lite konsumtion för att lätta på trycket?
  d.d.s

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men det kanske var något annat som låg bakom inköpen och inte enbart de här redovisade orsakerna?" Du kan ha rätt Sigmund.

   Radera
 10. Samma drabbade mig när jag införskaffade tv-spel för barnens räkning. I samma veva blev jag varse att detta fenomen har ett namn - Diderot effekten
  https://en.wikipedia.org/wiki/Diderot_effect

  SvaraRadera
 11. Hahaha, jag tror att det där är precis vad som riskerar att hända mig om jag börjar handla de saker jag behöver. Jag började så försiktigt med en jacka, sen blev det ett par skor. Nu får jag liksom för mig att om jag öppnar plånboken en gång till, kommer den aldrig mer att gå att stängas.

  Med det sagt, så skönt att det blev en ny tv! Ibland behöver man kunna slötitta lite. :-)

  SvaraRadera
 12. När man vill se film är det inte verkligheten man söker. Den finns redan där ute. Utan filter.

  Robert B.

  SvaraRadera
 13. Tar du pengarna från portföljen eller funkar det rent praktiskt med sådana inköp? (och vardagskostnaderna också)

  SvaraRadera
 14. Fullständigt off topic men intressant:

  Upptäckte idag den nya inredningstrenden, cluttercore. Den intresserade må kolla upp det och förfasas! Men å andra sidan kan det ha positiva effekter: det verkar inte behövas någon direkt eftertanke längre. Bara att stuva ihop exakt allt man har, även det som råkar vara i förrådet - ja vad som helst - och kalla det cluttercore!

  SvaraRadera


 15. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Hej mina damer och herrar! Behöver du ekonomiskt stöd? Jag heter Susan Benson. Jag är en långivare och även en finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, personlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta mitt företag. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån. För mer information, skriv till oss via e -post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller meddela mig direkt på WhatsApp via: +447903159998 och få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande företag för finansiella tjänster och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade finanslösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  Här är några skäl till varför du bör kontakta oss för ett lån;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta - Prisvärd ränta på 3%.
  * Höga godkännandepriser - Du har 99,9% chans att få lånet
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en period på 1-30 år.
  * Enkel onlineapplikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av brist på finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via
  E -post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla berörda parters fördelar.

  SvaraRadera
 17. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK......

  SvaraRadera
 18. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 19. vi har jullån för dig och din familj att njuta av denna semester jullån är tillgängligt nu kan du ansöka vilket belopp du vill vi har ett lån för dig
  behöver du ett lån? Skicka ett mejl till remy.credit111@gmail.com
  Hej hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu de närmaste 6 – 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi utfärdar lån med 2% ränta, med en snabb tjänst erbjuder vi alla typer av lån, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån
  Skicka oss ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  vi har ett lån till dig ..

  SvaraRadera
 20. Jag är glad idag, tack Lapo Micro Finance för att du gav mig ett lån. Jag blev lurad flera gånger när jag försökte få ett lån tills jag stötte på Lapo Micro Finance som gav mig ett lån värt 93 000 $ för att ta hand om mitt sjuka barn. Om du behöver en riktig långivare idag kontakta Lapo. Kontakta e-post: lapofunding960@gmail.com

  SvaraRadera