Frugala sommarben

Mina ludna vinterben

Som ett led i mitt åldrande har jag slutat rakat benen vintertid. Jag har upptäckt att vinterpäls är len och diskret, så länge man håller belysningen dimmad när man ska fira skymning. Jag tror faktiskt inte min man har märkt av denna tantmanöver, eller så är han väluppfostrad nog att hålla tyst. Men nu när sommaren är här känner jag ändå att det är läge att ta tag i benfrågan. Det är lite meckigt att raka benen när man bara har duschkabin. Det är ju en helt annan femma att vältra sig i ett skumbad och efter några minuters uppmjukning av hud langa upp ett ben i luften och hyvla på till tonerna av Chet Baker. I duschen får jag stå och balansera och dra upp benet under mig och det är svårt att få till raklödder under rinnande vatten. Ett alternativ är att placera foten i handfatet och köra en efterrakning. Men eftersom vårt handfat, precis som allt annat i badrummet, bestämdes av en VVS-snubbe utan eftertanke, är det för litet och det skvätter ut stora mängder vatten på golvet under själva akten. Nog om bakgrund.

Min relation till hårborttagning

Jag har ju i mitt corporata liv kommit i kontakt med ett stort antal så kallade finkemsprodukter, det vill säga saker som säljs i hygien- och kosmetikgångarna i dagligvaruhandeln. Ett av dessa varumärken är vax och hårborttagning för hemmabruk. Det här märket köpte mycket mediautrymme tidigt 2000-tal och lanserade löpande nya SKU:s vilket bara är corporate bullskitiska för nya produkter (varför använda ett enkelt ord när man kan hitta på en akronym?). Jag vill minnas att man tog fram en sorts spray eller skum med literpriset en miljard som skulle sprayas på benet och sen skulle hårstråna lösas upp på det mest tärande vis. En metod som sedan kundservice fick höra konsekvenserna av då fölk i regel inte håller sig till bipackssedelns instruktioner utan tror sig få bättre resultat av att trippla verkningstiden. 

Nåväl, dyrt var det och säkert miljövidrigt. Trots det var metoden inte i närheten av lika dyr som den metod jag vid tidpunkten ägnade mig åt: Att gå på salong och låta vaxa benen en gång var sjätte vecka. Herregud. Jag minns faktiskt inte vad det kostade, men en snabb googling ger av handen att det kostar mellan 500-700 kronor. Lägg på 30 procent för armhålor och bikinilinjer, minst. Gånger åtta gånger per år, you do the math och lägg skiten i en indexfond. 

Med andra ord: Jag hyser ett finansiellt förakt för professionell hårborttagning. 

Mina frugala sommarben

Sedan 2015, när den här typen av vansinne upphörde, kör jag en kraftigt förenklad rutin. Observera att jag inte hemfaller åt det absolut billigaste alternativet, att bara tvåla in benen och rafsa runt med en engångshyvel. Nej, jag köper en dedikerad damhyvel (den är pastellfärgad och har ordet "lady" på förpackningen, vilket är den huvudsakliga skillnaden mot en manlig dito) och rakskum.


Jag hade egentligen kunnat köpa manshyvel och mansrakkräm, men eftersom det inte var någon direkt prisskillnad ägnade jag mig åt denna lite eftergift för den kommersiella ansträngningen. Hyveln på bilden, en Bic med fyra medföljande ersättningsblad, kostade runt 40 kronor och rakskummet, Coops egna (troligen tillverkad av någon av märkesjättarna) kostade även den runt 40 kronor. Rakhyvlarna kommer att räcka i fyra år och skummet behöver nog förnyas vartannat år. På fyra år kostar mig släta sommarben (och armhålar om jag öschkar) alltså 120 kronor = 30 kronor per år. Att ställa mot mina tidigare proffs-endeavors på runt 7 000 kronor per år. Vänta, låt mig Excellsnurra:

Det blir alltså 99,6 procent billigare att fixa hårfrågan på egen hand än att nyttja proffsen. Dessutom slipper jag lägga tid på att boka tid, ta mig dit, sitta av tid samt lida vid rycket. En win-win-win, som med i princip all frugal metod. Ett tips är också att du kan smörja benen med balsam innan du rakar dem. Köp billigaste Lidl-sorten. Det ger samma effekt som de där tillkrånglade extra fuktmojängerna som sitter på vissa exklusiva damhyvlar. Innovation is for suckers. 

Fixar du dina ben själv?

Mvh/
FruEfficientBadass

32 kommentarer:

 1. Självklart!
  Köpte en epilator för några år sedan, supernöjd.
  Inga rakfinnar och inga slöa rakblad eller att behöva komma ihåg att raka sig i duschen.
  /C

  PS har också börjat med vinterpäls på benen... har inte heller hört några kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en hållbar lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Självklart fixar jag dem själv! Epilator inköpt för 20 år sen körs någon gång i månaden på sommarhalvåret och typ innan en fest (eller när jag känner mig för sunkig) på vintern. Ingen stubb, mycket nöjd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vänta, jag fick visst epilatorn i present som tonåring för dryga 20 år sen. Så gratis sen dess då... Mycket frugalt, haha! För armhålor och bikinilinje kör jag tvål och engångshyvlar som jag använder minst 100 ggr styck. Varför heter det ens "engångshyvlar"?? För övrigt var även hyvlarna gratis, skänktes ett oöppnat paket i en facebook-grupp så jag slog till och gick förbi och hämtade upp dem :P Det var ett par år sen och de lär räcka länge här...

   Radera
  2. Kör också epilator sedan 15 år. Har med åren blivit mindre o mindre hår att rycka- oklart om jag ska tacka epilatorn eller åldern...Hur som- älskar att slippa stubb. Har dock inte vågat mig på armhålorna.
   /Frugala hedonisten

   Radera
  3. Men gör det inte ont? Jag köpte en epilator på 90-talet men använde den bara en gång för det gjorde för ont. Ligger nu bara i en låda och skräpar.

   Radera
  4. Kan man använda epilator för bikinilinjen? Några märken ni rekomenderar? /S.

   Radera
  5. Det gör ont i början, men med tiden minskar hårväxten och det gör mindre och mindre ont. Jag tänker inte ens på det som smärtsamt - fast jag minns att jag en gång gjorde det. Men även när det gjorde som ondast så gick det över på ett par minuter eller så, sen domnade smärtreceptorerna av och adrenalinet satte in och smärtstillade.

   Har aldrig provat bikinilinjen faktiskt så vet inte hur det funkar där. Jag har en Philips satin lady tror jag, men inte helt säker. Det är dock en grej med som man kan ha i frysen och som ska hjälpa mot smärta genom att kyla ner benet. Men den har jag varit för lat för att prova, haha.

   Radera
 3. Ännu en som sållar sig till skaran av vinterbjörnar. Har också struntat i hårborttagning i vinter, plus testat att låta armhålorna vara också. Mannen tyckte det var intressant med mitt corona-hår under armarna, nästan som att det var lite frisläppt 60-tals känsla över det. Drömde sedan en natt att jag kunde fläta armhålet, då slutade jag att spara.
  Anyway, har tidigare också gått på salong och vaxat ben och bikini för stora pengar men slutade med och använder istället vaxremsor hemma. Lite meckigt och dyrare än hyvel, men hatar hur det kliar när rakat hår växer ut (så till den grad att jag inte kan tänka och går och kliar mig in public när det växer ut). Så kan inte gå hela vägen till hemmarakning utan får stanna vid hemmavaxning. Men 50 kr för en vaxning hemma är mindre än 700 kr för en salongsfix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fläta armhåret, vilken dröm, tack för morgonens skratt! :)

   Radera
 4. Jag kör med sommarpäls på benen också. Den är inte så vidlyftig, så någon pälsavel riskerar jag aldrig att hamna i. Dessutom kör jag ff med social distansering så det är ändå ingen som ser pälsen. Om jag tröttnar på päls så har jag lågbudgetvariant hemma för att lösa det hela. Rakgel från dollarstore var bra, sist jag använde det, hyveln minns jag inte vart den kom ifrån. Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 5. Kör billig rakning av benen med gula Bic-hyvlar och rakskum från Willys för ca 12 kr flaskan.

  SvaraRadera
 6. Ger mina ben till hunden ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag kör oftast med diverse billiga hyvlar och vanlig duschtvål (Lidl) istället för rakskum, jag har badkar (med tassar!) och tid för myz. Bikinizonen fixar jag med en rakapparat för damer som jag köpte för många år sedan för en liten peng. Om jag vill slippa stubben under längre tid kör jag sugar wax, receptet lärde jag mig av min turkiska ex-svärmor. Häll 2 -3 dl socker i en mikrofast skål av glas eller porslin. Pressa över citron tills sockret är genomblött. Mikra på full effekt så att allt kokar och blir genomskinligt, rör om då och då. Låt svalna en halvtimme typ och ta sen klickar mellan fingrarna och stryk ut i hårens riktning och ryck av. Väldigt billigt och effektivt, kräver dock lite experiment för att få till rätt konsistens och temperatur.

  SvaraRadera
 8. Kör aleppotvål till både hud, hår och rakning. Kostar 39kr och räcker i ett år till allt. Och så en säkerhetsrakhyvel på det som köptes för fem år sedan och bladet har inte behövts bytas än. Funkar hur bra som helst. Än har jag inte fått några kommentarer :)

  Minna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var köper du aleppotvål för 39 kr? Jag hittar bara klart dyrare... Hur stor och hur mycket lagerbärsolja är det i den du köper för 39 kr?

   Radera
 9. Hur funkar Aleppotvål till håret, torkar det inte ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar jättebra, tycker jag. Mitt hår är glansigt och fint och jag behöver bara tvätta det en gång i veckan :) Ingen torr hårbotten här inte, men jag antar att det beror på hur torr/fet hårbotten man har annars och hur lång tid det tar för håret att vänja sig.

   /Minna

   Radera
 10. Vaxning förfaller mig så oerhört plågsamt så det kommer inte på tal.

  Jag brukar använda det som finns tillhands istället för rakskum. Balsam funkar bra, senast var det någon flytande aleppotvål. Kanske dyrare men knappast märkbart.

  SvaraRadera
 11. Jag rakar inte ben men jag rakar annat, till det så har jag haft en Gillet rakhyvel i 8-10 år. Det har fungerat väldigt bra. Man får slipa den lite ibland bara. Tvål funkar som rakgel men just nu har jag en flaska rakgel den är väldigt bra så ev kommer jag fortsätta med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta för kanske dum fråga, men hur/med vad slipar du? Om man kan slipa bladen behöver man väl knappt någonsin byta och Fruns inköp håller mer än de fyra år hon nämnde!

   Radera
  2. Det är egentligen inte så att man slipar dom fel av mig, man riktar egentligen bara upp eggen. men det gör men genom att dra hyveln åt motsatt håll på ett par jeans eller något annat lite strävare material (motsatt håll mot hur man gör när man rakar då dvs), några gånger kanske 30. sen kan man test raka å då kan man behöva göra lite till.

   Radera
 12. btw angående att inte kunna kommentera jag prövade via Mozilla nu och det funkade men brukar köra chrome å det går inte.

  SvaraRadera
 13. Jag har bara vaxat en enda gång, på salong inför studenten på 80-talet. Det var så oerhört smärtsamt (har kraftig hårväxt) att jag aldrig gjort om det. Däremot kört med rakhyvel eller rakapparat. På 90-talet ledsnade jag på att få skavsår av stubben där låren gned mot varandra, och kostade på mig ett flertal IPL-laserbehandlingar för säkert över 50 tusen sammanlagt. Inte alls frugalt, men det håller i stort sett fortfarande. Har numera bara enstaka strån här och där på benen och i armhålorna, som jag numera håller efter med rakapparat på sommaren och struntar i på vintern. För mig, med kraftig mörk hårväxt och komplex för den, var det faktiskt värt pengarna att bli av med håren en gång för alla. Ser nu att det säljs IPL-apparater för hemmabruk, de ser ut ungefär som en vanlig rakapparat, men vet inte om det är nåt att ha. Nån som provat? Dottern verkar ha ärvt min behåring, dock ljusare så jag tycker inte att det borde vara ett stort problem men hon vill gärna ta bort allt (rakar t.o.m. armarna!!!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en sån där IPL-Maskin. Är man tålmodig och gör alla behandlingar noggrant i ”uppbyggnads fasen” så tycker jag den funkar bra. Dock funkar det bara på mörka hår och på mig är alla dem borta.
   Har aldrig varit på salong och tagit bort hår så vet inte hur det står sig mot proffsen dock.

   Radera
  2. Min föredetta flickvän köpte en sån för tre år sedan och är väldigt nöjd med resultatet, nu använder hon den någon gång om året. Har sett att dom finns att hyra på hygglo

   Radera
 14. Undrande Läsare13 juni 2021 kl. 09:21

  FruEB har inte setts till bland kommentarerna på en vecka nu, har det hänt något? Hoppas inte FruEB inlagd på sjukhus, eller någon i familjen.

  SvaraRadera
 15. Jag kör som regel håriga ben året om. Ifall jag får för mig något annat använder jag klippmaskinen (som används för att klippa kort hår på huvudet) och trimmar benen med. För ett par år sedan använde jag en enbladig hyvel "safety razor", det funkade fint men skönast är att slippa!

  SvaraRadera
 16. Rakar benen (med vanlig engångshyvel och fet kräm/lotion) nästan endast när jag ska ha shorts, kjol eller går till badhus/gym. Annars bara någon gång per månad. Hårbottagningsprodukter, som jag provade i yngre år, visade sig vara alltför irriterande för huden.

  SvaraRadera
 17. <3 Mitt Tips <3

  https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  SvaraRadera


 18. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera
 19. Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

  1) Returnera pojkvän

  2) Återförena man eller fru

  3) Om du har mardrömmar

  4) Botemedel mot hiv och hepatit

  5) Kraftfull magisk ring

  6) Lycka till

  7) Brytande av besatthet

  Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619

  SvaraRadera