Ett poetiskt inlägg från Gnetar-Greta

En kort presentation av mig, Gnetar Greta: 50+, sambo, mamma till tre vuxna barn och mormor till fem barnbarn. Jag bor i glesbygd med närhet till skog, fjäll, orörda älvar och magiskt norrsken under vintern.

Om jag börjar grubbla så blir jag såå sur över att jag är sen (sist) på bollen med att spara pengar på andra sätt än sparkonto och gammal kaffeburk. Jag ogillar att vara sur så därför grubblar jag inte utan fortsätter att leva som jag alltid gjort. På det sättet som är en del av mitt DNA. Sparsamt. Att jag satt in en slant och att det varje månad ska dras en summa från mitt konto till detta nya i mitt liv känns superspännande! Sen är det kanske mina barn som får njuta frukten av detta, vad vet jag. De är ju mina favoritpersoner så det kunde vara värre. Det kan det alltid.

Jag halkade in på detta när jag bestämde mig för att arbeta halvtid ett drygt år för att få mer tid till det jag tycker om att göra samt att tillbringa mer tid med familjen och även kunna hjälpa min mamma som börjar bli till åren. Innan jag gick ner på halvtid och kunde njuta (en lön är ändå bättre än ingen lön…) av att få drygt 13 000 kr före skatt i lön, så gick jag igenom mina fasta utgifter. Några samtal och mejl senare hade jag kapat utgifterna med ca 1500 kr/månad. Försäkringar, abonnemang, hjälporganisationer m.m, många bäckar små justerades och blev till en 1500 kronors å.

Läste böckerna ”Ut ur ekorrhjulet” (Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg) och ”Jag lämnar ekorrhjulet” (Åsa Axelsson). Man skulle nästan kunna tro att jag ville lämna ekorrhjulet, moahahaha! Mitt ekorrhjul snurrar dock inte så fort jämfört med många andras, inte minst de bloggare jag börjat läsa, men det hindrar inte att jag vill vara dirigent i mitt eget liv. Och för mig är livskvalitet till stor del det som är ett sparsamt och hållbart liv.

Att baka sitt eget bröd, plocka skogens och myrens alla bär, göra sylt, saft och frysa in för kommande behov. Att stycka, paketera och frysa in älgkött som min sambo kommer hem med under älgjakten, det är sann rikedom. Att äta röding som vi fiskat uppe i fjällen tillsammans med mandelpotatis från vårt eget potatisland, inte många restauranger slår den måltiden.

Det är väl egentligen det allt handlar om, att man har möjlighet att välja hur man vill leva sitt liv när man nått FIRE. Och om det skulle inträffa för mig så fortsätter jag nog precis som nu. Kanske jag ger mig på surdeg och lär mig att sticka också.

Det är onsdag när jag skriver detta och nu har jag lagt ärtor i blöt för imorgon är det ärtsoppa och pannkakor, det är sen gammalt.

Tack för all inspiration fru EB och alla andra som jag hittat via denna blogg!
16 kommentarer:

 1. Det låter som om du har ett liv som du trivs med och det är det viktigaste. Hur som helst blir man inte bara rik på de stora inkomsterna utan som bekant även på de små utgifterna.
  Som du säger, ingen idé att gå och sura utan bättre att ta tag i det och även 10 år borde kunna ge lite extra på börsen med ränta på ränta.

  Grattis till att leva ett liv som du är nöjd med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gnetar Greta29 juli 2021 23:29

   Tack! Och precis som du säger, utgifterna spelar roll. Kanske mer än det som visar sig på kontot. Känslan av rikedom när man lyckas fixa en god gratäng av rester eller laga något klädesplagg är också en höjdare.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slutade han med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningshanterare som kunde hjälpa mig att trycka en trollformel för att få honom tillbaka men jag är typen som aldrig trodde på stavning, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade ut stavningen och han berättade att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckligt tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med relationer, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e -postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom/sjukdom
   4) Äktenskapsförtrollningar
   5) Graviditet
   6) Uppbrottsspells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli marknadsförd på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här underbara mannen om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Fantastiskt vilken summa du lyckades karva ihop på div. småutgifter Greta! 1500! Jag är en som sent i livet fick möjlighet att spara, mina barn lär få njuta av den halvmiljonen eller vad det nu i bästa fall blir mina återstående arbetsår. Men det känns fint att kunna göra det. Grattis till din boende- och sambosituation som ändå bidrar till lyx och rikedom. Jag måste köpa all mat, men ett mål är att lära mig finna ätliga "grejer" i skogen, älg-ört ska vara bra. Inget mina stora barn kommer jubla över, men mina matlådor tar tacksamt emot allt som går att äta. Jag har 3 saker som jag skulle kunna "karva": postkodlott, välgörenhet och bredband = 520kr/mån. Funderar på saken, är nog bredbandet som ryker först, vill bara noga ha reda på konsekvenserna innan jag "ställer till det". Grattis Greta! Och hejja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njut själv av halvmiljonen istället. Ungarna klarar sig kanske själva (?) och uppskattar kanske mer att mor/far njuter efter arbetslivet är över....

   Radera
  2. Gnetar Greta29 juli 2021 23:35

   Tack! Jag blev själv förvånad över summan men jag betalade t.ex. onödigt mycket för mitt mobilabonnemang. Som sagt, många bäckar små... Ja, det finns mycket i vår natur att ta hand om, lite olika också beroende på var i landet man bor. Heja dig också!

   Radera
 3. Låter som ett härligt liv men skulle aldrig för mitt liv äta ärtsoppa eller gröt sommartid, lika lite som att äta matjesill och gräddfil vintertid. Det bär emot, men svalt jag skulle nog den barriären överkommas. Lever på väldigt lite men lever ett rikt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gnetar Greta29 juli 2021 23:38

   Haha, även om almanackan säger sommar så kan det vara ärtsoppeväder här uppe i norr :)

   Radera
 4. Snyggt njutet! Sticka är jättekul men verkligen dåligt för ekonomin eftersom kvalitetsgarn är DYRT - men det är ganska billig underhållning per timme ändå, särskilt om man stickar komplicerade mönster ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gnetar Greta29 juli 2021 23:44

   Aha, där ser man! Så då kan jag med gott samvete lämna stickningen i sticket och hoppas att jag får strumpor i present/julklapp av familjemedlemmar som behärskar konsten. Det finns så mycket annat jag hellre roar mig ned (läsning, bakning, filmer). Men jag kan ju lära mig att stoppa strumpor, det blir perfekt.

   Radera
 5. Inspirerande när man är nöjd med sitt liv och tacksam för det enkla och det som finns nära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gnetar Greta29 juli 2021 23:46

   Fint att det inspirerar.

   Radera
 6. Fint skrivet, avundsjuk på norrskenet :), håller tummarna för bra väder kommande veckor när perseiderna drar förbi. Som du skriver, att kunna plocka bär/frukt/svamp och få äta vilt är sann rikedom. Jag tycker det är så kul att min fyraåring också tycker drt är kul. Förra året plockade vi nypon och gjorde egen soppa(även om han föredrog den sötare köpta så blev det riktigt gott). Nu i våras gjorde vi sirap med granskott, det var en höjdare till pannkakorna

  SvaraRadera
 7. Gnetar Greta29 juli 2021 23:56

  Erkänner direkt att jag var tvungen att googla på perseiderna! Så spännande, hoppas vi får se något av det. Så härligt med både nyponsoppa och granskottsirap! Imorgon blir det rabarberkräm här och jag längtar tills vinbären mognar så vi får koka C-vitaminrik saft. Härligt när barnen involveras, det är en fin gåva att ge sina barn.

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg! Det är ju alltid bra att ha ögonen på vad man vill till och inte bara vad man vill från! Här är det lära sig språk och spela piano som gäller. Baka på!

  SvaraRadera


 9. Jag heter Linus SAARINEN och är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag kommer att vittna om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare Pierre Michels tjänst. Jag började procedurerna med henne i fredags och på tisdag klockan 10.45 eftersom bankerna inte fungerar på lördagar, då fick jag bekräftelse på att överföringen av min begäran på 950.000 kr skickades till mig. mitt bankkonto väldigt tidigt, till min stora förvåning lyckades överföringen. Här är hans mejl. combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera