Charkbrickan

Vi gjorde faktiskt en utflykt i somras och det var spännande må ni tro. Vi spenderade en dag i Söderhamn där vi gick på loppis samt avrundade på Snäckens naturreservat med plocksallad från Coop. På vägen hem satt jag och 14- åringen och pratade mat och då specifikt vad vi ville se på en charkbricka. Det slutade med att vi båda mer eller mindre saliverade på instrumentbrädan och så var det bestämt - vi skulle göra charkbricka inom kort.


Chark och chark. Nu verkar en av oss ha blivit vegetarian (pescatarian?) så det blev mer som ett plockbord med allt möjligt. Inköpen gjordes på Lidl och när vi stod i kassan tyckte jag att det lärt dyrt. Men efter att, som alla normala människor, ha gjort en Excelsnurra på det, visade det sig att det inte var så dyrt. För kolla:


Runt 350 kronor för fem pers. Och då blev det så mycket mat att det lätt räcker till två plockmiddagar (och lite snacks/lunch i olika konstellationer). Så med andra ord: Runt 30 spänn per person. Barnen fick bubbelvatten och jag fick en öl från systembolaget som kostade 11:50 så det var ett riktigt frugalt tilltag. För vad kostar charkbricka på lokal? Låt oss se, ett ställe jag aldrig hört talas om ("Oktav" i Stockholm, är det ens en restaurang? Kan vara catering) erbjuder nedan magra anrättning för 125 kronor:


De har också en "stor" charkbricka för 160 kronor. Den är noga innehållsdeklarerad: "Charkbricka med salami, lufttorkad skinka, kapris, gurka och glutenfritt fröknäcke. 100g charkuterier." 

Jag vet inte hur det förhåller sig med dig, men jag blir i regel skeptisk inför restauratörer som väger sin mat. Ungefär som Sibyllakiosken i Månkarbo där jag en gång i tiden bad att få lite mer räksallad än den "kocken" la upp på min korv med mos och fick svaret: "Fast det där var ett Sibyllamått". Cute.

Men okej, ett spann på 150-220 kronor får man nog räkna med på krogen, och då lär man inte få den enastående bredd vi lyckades plocka på oss på Lidl. Jag menar, vem har båda lufttorkad skinka, köttiga oliver OCH pistaschnötter? Och körsbär? En helt unik kombination! Dessvärre var Lidls pièce de resistence, rocquefortosten St Aigur, out of stock. Inte så konstigt, det är det bästa grönmögel jag någonsin ätit. Och jag fick medhåll från ortens fransman (ostimportör naturligtis) som handlade sin privata ost på Lidl. En STÖL på det och lite läsk till barnen och motsvarande upplevelse på krogen hade landat på 1 200 kronor mot våra 160 kronor. 

Att äta frugalt betyder inte att äta dåligt. Det betyder att man själv handlar sin mat och intar den i hemmet. Vi lyxade till det lite extra genom att dessutom äta, håll i er, framför TV:N! Nu när ni geniala läsare tipsat mig om hur man får bort det äckliga realism-filtret är det en underbar upplevelse och vi såg Roman Holiday med Audrey Hepburn. Hundra procent livskvalitet. 


Har du tillagat något extra trevligt hemmavid på sistone och kan du dela med dig?

Mvh/
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

  1. Sonen läser spanska och vill prova all spansk mat, bl.a. då tapas. Att gå på restaurang kom inte på fråga, men eftersom tapas kan innefatta allt möjligt gick det fint att plocka ihop en av sonen godkänd tapasmåltid på byns mataffärer. Patatas bravas (ugnsstekt potatis och vitlöksfrästa räkor fick bli det varma och till det lite olika charkuterier, ostar, oliver och bröd. Blev verkligen inte gratis det heller, men barnen jublade och maten räckte gott och väl till fyra hungriga personers middag + lunch och ändå blev det mat över.

    Annars är langos ett tips! Jag gjorde visserligen en LCHF-version, men det var inte alls så knepigt (och vanliga är nog ännu enklare) och hela familjen älskade det. Räkor i lag, hackad rödlök och amerikansk löjrom från frysdisken blev en lagom lyxig men prisvärd topping.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter underbart! Bra inspiration, ska försöka mig på tapas. Meze har jag också funderat på men det är nog inte lika barn-compliant. För mycket röror och vinbladsdolmarna kommer nog inte att gillas. Langos: Låter krångligt (fritös?). Men kombinationen räkor, rödlök, löjrom och gräddfil är oslagbart.

      Radera
    2. Nej, inte behövs det en fritös! Jag hällde upp nån centimeter olja i en traktörpanna bara, det funkade jättebra. Lite knöligare än vardagsmat blir det ju, men något barn kanske vill vara med och pyssla med det? :)

      Radera
    3. Ah Langos! Vattenfestivalsmaten, som är god. Var får man dem i Sthlm idag? Jag känner bara till Gröna Lund och Bar Central. Tips emottages tacksamt!

      Radera
  2. Vi gick ut och åt i helgen, bokstavligen. Varm choklad med ägg- och korvmackor inmundigades på en solig sten i ett naturresarvat igår. Till sällskap hade vi dotter med sambo och våra hundar. Energiboost!/Horsewood9

    SvaraRadera
  3. Oh vad trevligt med charkbricka :) Tack för inspirationen <3


    "Nu när ni geniala läsare tipsat mig om hur man får bort det äckliga realism-filtret är det en underbar upplevelse... "
    Oj nu har jag missat något. Finns det ett sätt att kunna se gamla favoriter eller andra filmer från förr?

    Skummade igen lite kommentarer utan framgång. Var kan jag hitta det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://efficientbadass.blogspot.com/2021/08/ripple-effects-of-consumtion.html

      Radera
  4. Vi gick på krogen och tog för ovanlighetens skull en drink före maten. En Old Fashioned med fyra snipiga centiliter sprit kostade 150 kronor.
    Jag räknade ut att samma drink, fast med 6 cl sprit, serverad hemma kostar 32 kronor. Och där får man ta en cigarett till också.
    Det finns en anledning till att jag helst dricker cocktails hemma.

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar kommentaren. Såå långt bort från knäckebrödsstereotypen. Cigg å? Från Lidl då?

      Radera
  5. Gulaschsoppa! Fast med det dyra nötköttet (högrev) utbytt mot 250 g nötfärs (på 50% från svinnlådan) och en burk kikärter + mer potatis än receptet. Så gott. Saknade inte de hela köttbitarna ett dugg. Receptet jag utgick från (kortade tillagningstiden rejält också, max 30 min): https://victoriasprovkok.se/2019/03/himmelsk-gulaschsoppa-pa-hogrev.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid gjort gulaschsoppa med köttfärs :)

      Radera
  6. Grymt.
    Vi gjorde detsamma här hemma för inte så länge sedan. Bara jag och frun med en flaska vitt vin också.
    Inte alls dyrt jämfört med att äta ute och minst lika trevligt!

    Vi brukar göra "hotellfrukost" hemma ibland också. Lyxigt, gott och en riktigt härlig känsla. Behöver inte bli särskilt dyrt heller.

    Mvh PB?

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på panelundersökningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen där har du ett supertips - hotellfrukost. Betalade nyligen 200 spänn för en sådan och åt en omelett och en croissant. Rätt dyr omelett. Nu var ju kontexten värd allt ink. umgänget, men är det bara matupplevelsen man vill åt är ju äta hemma bäst alla dagar i veckan.

      Radera
    2. Ja atmosfären är svårare att ersätta.

      Ja hemma fix är underskattat. Tror det är värt att "lyxa" till det hemma ibland. Inte så dyrt och oftast more bang for the bucks.

      Radera
  7. För några veckor sen åt jag en fantastisk charkbricka med ungerska specialiteter på restaurang Dunacorso i Budapest. Den kostade 140 kr och var lagom för två som förrätt.

    Jag älskar charkbricka.

    Idag gjorde jag lecso som är ungarnas motsvarighet till ratatouille. Ett hyfsat autentiskt recept finns här: https://zeinaskitchen.se/lesco-ungersk-paprikagryta/

    Jag brukar lägga till LITE socker. Gott till tex stekt korv eller köttfärsbiffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Alldeles för få ungerska recept i omlopp. Ska absolut kolla in receptet.

      Radera
  8. Blev så pepp på att kolla in Lidl (brukar handla på Willys) efter inlägget att jag och dottern tog en tur dit igår kväll. Fanns verkligen många fina ostar och skinkor, så nu blir det charkbricka här med. Vi kör annars fortfarande ofta hemlagad sushi eller vietnamesiska vårrullar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag borde ha provision av Lidl. Eller vänta, det faktum att vi handlar på Lidl istället för på Maxi ger oss en tusing i provision varje vecka, glöm det. Vietnamesiska vårrullar var länge sen, tack för påminnelsen.

      Radera
  9. Vi har gjort ugnsstekt lax med rotfruktsklyftor och en vitlöksmajonäs till några gånger senaste månaderna. Supegott och enkelt att laga

    SvaraRadera
  10. Halloj! Har inget med detta att göra, men ville tipsa dig om att det är 25% rabatt på produkter fr Nivea ansiktsvård på Rusta just nu :-)

    SvaraRadera
  11. TESTIMONIANZA SU COME HO OTTENUTO IL MIO PRESTITO 300.000,00EURO DA UNA SOCIETA' FINANZIARIA LA SCORSA SETTIMANA Email per risposta immediata: drbenjaminfinance@gmail.com

    Hai bisogno di un prestito per avviare un'attività o pagare i tuoi debiti {Dr.Benjamin Scarlett Owen} può anche aiutarti con un'offerta di prestito legittima. Ha anche aiutato altri miei colleghi con un prestito finanziario. Ricevi la tua carta bancomat vuota o la CARTA DI CREDITO direttamente a casa tua che funziona in tutti gli sportelli automatici di tutto il mondo con l'aiuto di BENJAMIN LOAN FINANCE le carte bancomat possono essere utilizzate per prelevare presso gli sportelli automatici o strisciare, nei negozi e nei POS. distribuiscono queste carte a tutti i clienti interessati in tutto il mondo, se hai bisogno di un prestito senza costi / stress, lui è il prestatore di prestiti giusto per spazzare via i tuoi problemi finanziari e la tua crisi oggi. BENJAMIN LOAN FINANCE contiene tutte le informazioni su come ottenere denaro in modo rapido e indolore tramite e-mail drbenjaminfinance@gmail.com

    GRAZIE A TUTTI

    SvaraRadera