Dragonfisk

Vi har stött på lite problem i familjematlagningen det senaste halvåret. Min man, som tidigare hållit i det hela, har ju inte mäktat med. Jag kan inte hantera hans avancerade Excelfil för recept. Och ett av barnen har blivit pescatarian. Jag behövde alltså på egen hand (!) hitta ett antal vego eller fiskrecept som alla gillar. Jag tänkte därför introducera dessa lite löpande på bloggen. Min usp är att samtliga recept har godkänts av alla tre barn, vilket betyder att det är cirka 30 procent av alla testade rätter som når så långt som hit. 

Det kanske inte är kulinarisk master class och matfotot suger (dessutom har jag konverterat dem till svartvitt med en lös tanke att ge ut hela samlingen som pocket framöver, komplett med veckomenyer och inköpslistor). Men minns: Barnen äter. Först ut: Dragonfisk. Den är inte superfrugal, eftersom den görs på torskrygg. Men väldigt god. Dragonen ger en nästan viltaktig känsla (för den som i smyg saknar kött). Recepten är för fem vilket betyder att det i en familj om fyra blir en-två matlådor över. Vilket ju betyder 220 sparade kronor. Vilket betyder att rätten ofta blir gratis, eftersom de sällan (aldrig) kostar så mycket att tillaga.


Ingredienser:

  • 5 styckfrysta torskryggsfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 tärning fiskbuljong
  • En halv purjolök
  • 10 soltorkade tomater
  • 5 dl crème fraîche
  • 1 romansallad
  • 1 tomat
  • Ris

Tillagning:

1. Sätt på riset.

2. Salta och peppra torskbitarna på båda sidor. 

3. Hacka purjo, gul lök samt vitlök och mjukstek i en gryta eller i en stor kastrull.

4. Tärna torsken i 4*4 cm stora bitar och lägg ner i grytan. 

5. Häll över citronjuice, chiliflakes och dragon. Lös upp fiskbuljongtärningen i lite hett vatten och häll i även den.

6. Finhacka de soltorkade tomaterna och häll i grytan tillsammans med en matsked av oljan från burken de legat i.

7. Rör i crème fraîche och låt puttra i tio minuter. Gör en sallad med romansalladen och klyftad tomat under tiden.

Rättens ekonomi:

Ingredienserna kostar runt 140 kronor och det blev en matlåda över. Ett budgetalternativ är att byta torskryggen mot pangasiusfilé. 


Mvh/
FruEfficientBadass


13 kommentarer:

  1. Låter gott. Vill tipsa om Rosépeppar som krydda. Till stekt fisk, i grytor å röror. Till efterrätter.

    SvaraRadera
  2. Trodde först ni börjat äta drakfisk, innan jag fattade att du skriver på svenska ju. Men det verkar vara ett recept som till och med en Fattigbonddräng skulle våga sig på. Tackar för tips.

    //Fattigbonddräng

    SvaraRadera
  3. Gott! Tips: samma recept går att använda med strimlade kycklingfiléer istället för fisk om man önskar. Dragonkyckling!
    //Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dragonkyckling gjorde jag av en ren händelse nyligen. Men i form av fyllda kycklinglårfiléer. Faktiskt det allra senaste inlägget på min blogg... :)

      Radera
  4. Det låter som en god fiskrätt. Dragon är fö en favoritkrydda, men med viss försiktighet då den lätt "tar över"...

    SvaraRadera
  5. Det där aka jag nog se om vi kan testa, dragon är ju bara så gott. Har gjort egen bea några gånger och det blir så mycket bättre än köpt på t.ex. burk som enl. Mig har för lite dragon och för lite syra(smakar mest fett tycker jag)

    SvaraRadera
  6. Svartvita foton av mat, är det verkligen en bra idé?

    Två tips du kan testa på familjen, så kan ni rösta om vilken ni gillade mest :)

    https://catarinakonig.elle.se/indisk-linsgryta-med-citronyoghurt/

    https://catarinakonig.elle.se/rod-linsgryta-med-lite-hetta-sval-citrusyoghurt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir verkligen asfult. Men som sagt, svårt tryka färg i pocket. Tanken är att det ska bli en barnsäker, frugal receptbok så småningom. Tack för recepttips.

      Radera
  7. Haha, det är nog bättre att strunta i bilderna om du inte kan ha dem i färg. Det ser ut som en grå sörja. 😄
    Men receptet ser lovande ut!

    SvaraRadera
  8. Gillar att du skriver här igen, fattar något om den utmaning ni befinner er i men självklart inte allt. Glad att du är just du! /Krister

    SvaraRadera
  9. LÅNEBJUDANDE FRÅN NOVELTY FINANCE"
    Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

    Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra skäl.

    På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

    För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

    Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

    Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

    Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
    E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/ Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

    SvaraRadera