Halloumipytt med örtsås

Men halleluja så otippat enkel och härlig den var att göra den här rätten, det doftade Provence i hela huset. Den går utmärkt att förbereda genom att du kvällen innan klyftar potatis och morötter, oljar och kryddar och ställer i en bunke i kylen. Sen är det bara att tippa upp på en ugnsplåt vid hemkomst och SKJUTS in i ugnen medan du steker osten. 


Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 3-4 morötter
  • 200 g fryst blomkål
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • Fryst persilja/basilika/gräslök etc.
  • 50 gram margarin
  • 200 g halloumi
  • 2 dl crème fraîche

Ttillagning:

1. Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatis och morot (skala ej, vitaminerna sitter i skalet) och klyfta. Lägg i en bunke med rapsolja, salt och peppar och gojsa runt. 

2. Häll upp potatis och morötter samt lite fryst blomkål på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i mitten av ugnen i 15 minuter. 

3. Under tiden blandar du margarinet (eller smöret om du känner dig rik) med någon eller några av de frysta kryddorna och en pressad vitlöksklyfta. Mikra smöret på låg temperatur om det stått i kylskåp så underlättas blandningen. 

4. Klicka smöret på grönsakerna och sen ytterligare en kvart i ugnen. Medan grönsakerna är i ugnen delar du halloumin i mindre bitar. Jag gör dem frimärksstora så att jag riktigt kan strössla anrättningen med dem. Stek på medelhög värme tills de fått fin gyllene färg. 

5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och strö halloumin på. Blanda crème fraîche med någon/några av de frysta örterna samt salt och peppar. Servera med citronklyftor som var och en kan välja att pressa över sin portion (rekommenderas). 

Rättens ekonomi:

Ingredienserna gick på i runda slängar 80 kronor vilket innebär 13 kronor per person eftersom vi denna kväll hade en barngäst. Alla åt upp och gillade.


Mvh/
FruEfficientBadass

3 kommentarer:

  1. Så glad att du skriver/ delar med dig. Jag är inte så intresserad av matrecept på en ekonomiblogg men har förståelse för er situation och är så glad för att du förgyller min vardag med dina inlägg! /Krister

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! Låter supergott! Matkontot är min största utmaning och jag vet att det finns tusenlappar att spara här. Inte riktigt knäckt koden än. Men sakta men säkert jobbar jag oss nedåt- hundralapp för hundralapp...
    /Frugala hedonisten

    SvaraRadera
  3. Det där var jättegott! Men hur lite äter ni egentligen? Ok, jag tog visserligen lite mindre potatis, men för mig räckte det bara till 3 portioner. Är jag jätten Glufs-Glufs? Nå, det kan ju förklara både min oförmåga att få ner matkontot ordentligt och mitt bloggnamn.
    Gott var det i alla fall och jag kommer garanterat lägga till det till middagsrepertoaren. Tack för detta!

    SvaraRadera