Preferensaktier bu eller bä?

Ni kanske minns att jag har en bekant i Stockholm som blev med cash efter en bostadsförsäljning. Nu bor han med familj i hyresrätt och han har sedan förra vintern väntat på att "börsen ska dippa" för att gå in igen. Han har nu gjort bedömningen att vi befinner oss i den efterlängtade nedgången och har äntligen satt sina slantar i arbete. Jag avstår här från att påpeka att han trots rådande nedgång gått miste om nästan ett års avkastning och värdeutveckling (för börsen är ju trots allt högre värderad nu än i februari 2021) utan gläds åt att han äntligen tagit sitt förnuft till fånga och därmed flyttat pengarna från lönekontot. Det rör sig om runt en miljon och dessa har han investerat i två innehav:

- Corem Property Group Pref
- Fastpartner Pref


Jag vet ingenting om ovan bolag mer än att de är fastighetsbolag med betoning på kommersiella lokaler. I mina öron låter det inte så lite riskfyllt att ha alla sina innehav i samma bransch, även om bolagen vid nedgång säger sig dela ut som vanligt. Det som också förenar de två är att de är så kallade preferensaktier. Jag var tvungen att googla och så här skriver Avanza:

En preferensaktie beskrivs ofta som en hybrid mellan en obligation och en aktie. I grund och botten är det en aktie som ger ägaren rätt till utdelning före stamaktieägare.

Här är en snabbguide i vad som utmärker en preferensaktie:

37 kommentarer:

 1. Otroligt obehagligt med bara två bolag i samma bransch dessutom. Svårt att förstå. Kanske om man har 25 miljoner fördelade i 50 andra bolag redan.
  Jag antar prefaktier blivit populärare i och med ISK dvs att skatten på utdelningar sänktes. Och för bolaget är det bra att visa upp en låg belåningsgrad. Men att det skulle vara så bra med pref-aktier för att man har företräde i konkursboet tycker jag är väldigt svagt. När ett bolag väl går i konkurs brukar det väl bara finnas en enorm skuld kvar. Men jag har inte koll på det där.

  SvaraRadera
 2. Har din vän funderat på vad som kommer hända med investeringen om ränteläget blir ett annat än idag?

  Apropå bolagsrisk har du väl själv en ganska stor exponering mot Investor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har din vän funderat på vad som kommer hända med investeringen om ränteläget blir ett annat än idag?" Troligtvis inte. Kan du utveckla?

   Radera
  2. Enklast förklarat, räntan går upp så går preferensaktier ner. Varför äga en preferensaktie när du får samma avkastning på ett bankkonto.

   Att vänta med att gå in på börsen för att sedan köpa preferensaktier är en strategi som är emot sig själv..

   Radera
  3. Många preffar ger 5-6% direktavkastning. Man kommer inte i närheten av det på ett bankkonto så inte direkt jämförbart..

   Men självklart är risken mkt högre i en preff än på ett bankkonto, man får ju inte 5-6% utan att öka risknivån..

   Radera
  4. Nej inte idag, men folk är mindre benägna att betala en premie för avkastningen, så för att preferensaktier ska vara lika intressanta så behöver avkastningen gå upp. Då utdelningen är fast så kan bara direktavkastningen gå upp av att priset på preferensaktien går ner.

   Varför köpa preferensaktier med 5-6% avkastning när du kan få vanliga aktier (som kan gå upp i pris) med samma avkastning? För det kommer du kunna köpa om inflationen tar fart, beroende på hur mycket inflationen ökar så kommer du kunna köpa obligationer med 5% ränta.

   Radera
  5. Jag håller med om att preferensaktier har högre risk än vad vännen verkar inse, men jag skulle absolut inte rekommendera vanliga aktier med 5-6% i direktavkastning som alternativ. De vanliga aktier som har så hög direktavkastning hör till företag med bekymmersam framtid och de kan lika gärna krympa som växa.

   Någon av indexfonderna med utdelning skulle antagligen vara ett bättre alternativ som bas i en portfölj. Preferensaktier kan fortfarande vara en del av portföljen, men inte alla pengar i en eller två fastighetspreffar.

   Radera
  6. 5-6% direktavkastning på aktier är inte alls ovanligt efter en börskrasch.. Många folkaktier ligger ju nästan där nu som telia/tele2, skulle deras kurser halveras av börskrasch och inflationsoro (inte alls omöjligt att så sker 2022) så ligger de ju på nästan 10% med stor uppsida.

   Radera
  7. Jag tror inte rådet "vänta på en börskrasch och investera i de företag som fortfarande går bra och har bra utdelning" är så praktiskt för det kanske aldrig kommer hända.

   Telias utdelning är 30% lägre nu än den var för ~5-6 år sedan så Telia är faktiskt ett bra exempel på vad som ofta händer med bolag med hög direkavkastning. De delar ut ungefär hela vinsten, eller mer, och fortsätter krympa. Det finns inga vanliga företagsaktier med hög direktavkastning just nu som inte också har något skrämmande med sig.

   Radera
  8. Det finns mängder med stabila bolag i Sverige och utomlands som delar ut 5-6% per år. Utan att vara skrämmande.

   Radera
 3. En fördel är att de är stabila. Oavsett vad börsen gör rör de sig inte nämnvärt. Det kan vara bra för en ängslig nybörjare.
  personligen håller jag på att sälja av mina preffar till förmån för nordea och ssab de ger i nuläget både högre avkastning och möjlighet till värdeökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fler tips på utdelningsaktier som inte är bank/finans?

   Radera
 4. Jag ska väl inte uttala mig om något jag inte vet så mycket om. MEN som du noterat - bolagrisk, alla ägg i en korg und so veiter. Bättre att sprida riskerna.

  Jag tycker att märkligt många männischer är faktaresistenta. Hur kommer det sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktaresistent/stark övertygelse, gränsen är kanske suddig. Jag själv är ju indexkramare och kan nog bli väl envis åt det hållet. Även om jag har svårt att se några nackdelar...

   Radera
 5. Det här med att går ur marknaden och försöka tima marknaden är ju extremt svårt. Tycker man ska lyssna på de erfarna mästarna, tex Peter Lynch: “Far More Money Has Been Lost By Investors Preparing For Corrections, Or Trying To Anticipate Corrections, Than Has Been Lost In Corrections Themselves.”

  Visst är risken relativt låg i de två nämnda pref aktierna men det räcker att gå tillbaka till feb/mars 2020 för att se vad som kan hända - då sjönk många av de "säkra" fastighetspreffarna med ca 30% på mkt kort tid. Så mkt för "säkra och stabila"...

  Dock, tycker samtidigt att preffar är en intressant komponent i portföljen. Har en hel del fastighets preffar/D aktier själv men totalt bara ca 10% av totalportföljen. Skulle absolut inte vara bekväm med 100% i två preffar, det är fullständigt uteslutet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Visst är risken relativt låg i de två nämnda pref aktierna men det räcker att gå tillbaka till feb/mars 2020 för att se vad som kan hända - då sjönk många av de "säkra" fastighetspreffarna med ca 30% på mkt kort tid. Så mkt för "säkra och stabila"..." Men exakt.

   Radera
 6. Funderade ett tag på preferensaktier men istället blev det banker, SHB och SEB.

  /Max

  SvaraRadera
 7. Aldrig hört talas om dessa bolag. Förstår dock tjusningen med utdelning. Det finns faktiskt index etf:er med utdelning. Det är bara att söka på avanza, postfix "dist" istället för "acc"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompisen har en avart till Kuckelimuckbank så jag utgår från att ETF:er med utdelning inte finns i utbudet.

   Radera
 8. Done. Brukar städa i blogglistan ibland och när det inte uppdaterats på flera månader brukar jag utgå från att bloggen upphört. Kul att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 9. Coreem-preffen har 70% belåning, rätt högt va? Och mkt låg omsättning per aktie (kanske är normalt för preffar, vad vet jag. Känns obra att lägga alla pengar i två fastighetsbolag, vem vet när nästa fastighetskris kommer (när räntorna gått
  upp en del?), vilka bolag som konkar då?

  SvaraRadera
 10. Avanza framhåller att man ska ha flera olika aktier och i olika branscher, så du har dem på din sida!

  Nackdelen med preffar är att utdelningen inte höjs. Utdelningsinvesterare brukar vara noga med att aktiernas utdelningar ska ha en ökande trend så att det bli ”löneförhöjning i portföljen”.

  SvaraRadera
 11. Fastighetsbolag med hög belåning på sina fastigheter, kommer få det svårt om räntan höjs. Som fastighetskraschen i början av 90-talet. Det var många fastighetsbolag som under denna tid gick i konkurs, just pga skenande ränta.

  SvaraRadera
 12. Jag har 10% av portföljen i 3st olika preffar + ESTEA omsorg. Om man vill ha preferensaktier men ändå sprida risken mellan olika branscher så kan Volati vara en lämplig kandidat.

  Annars finns många stamaktier med hög eller stigande direktavkastning men om man inte vill välja enskilda bolag så är ETF:n XACT Norden Högutdelande ett mycket bra val. Där får man god riskspridning och en ganska hög utdelning 4x per år som dessutom förhoppningsvis kan höjas kommande år.

  SvaraRadera
 13. Att satsa på Pref/D-aktier kan nog bero lite på var i livet man är. Vi båda i 70-årsåldern och i min frus ISK finns det ett antal av den typen aktier, fördelade så att de varje månad ger en lika här utdelning.
  En orsak är att jag är några år äldre och rent statistisk kommer jag nog att vika ihop middagsservett något tidigare. Min fru har inget intresse av börsen och därför har vi inte valt att hon skall behöva sälja av t.ex fonder för att få ett tillskott till pensionen. Istället kan man ordna en stående överföring till ett transaktionskonto.

  Nu finns det även andra värdepapper på kontot, men det är en annan sak

  SvaraRadera
 14. Corem pref har i skrivande stund rört sig 0% på 1 år och Fastpartner pref har rört sig -0,43% under samma period så din väns "timing av marknaden" är obefintlig. Det enda hen gjort är att missa ca 6% direktavkastning på att stå utanför marknaden under samma period, givet att hen skulle ha gjort samma val för ett år sedan när pengarna kom hen tillhanda.
  Tyvärr så säger min spåkula att det pågående sammanbrottet på Kinas fastighetsmarknad kommer ge oss alla en rejäl utförsåkning inom 6-12 månader och då är risken överhängande att din vän kommer sälja sina preffar i panik då även de kommer dras ned tillfälligt. Hoppas dock för din väns skull att min spåkula är kantstött och att min syn börjar bli grumlig.

  SvaraRadera
 15. Inget fel i att äga preffar men om sparhorisonten är upp till 20-30 år som du skriver så borde preffar inte vara den största delen av portföljen. I dessa innehav kan man inte räkna med mer än utdelningen i avkastning.

  Tycker personen att det är viktigt att kunna plocka ut 50 000 -60 000 kr per år för att leva eller göra något kul. Och inte bryr sig om att portföljen växer. Ja men då kanske det är ett bra alternativ.

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att plocka ut utdelningen från preffarna är inget vidare bra alternativ eftersom inflationen då äter upp det disponibla beloppet, det blir en omvänd ränta-på-ränta där du för varje år har lite mindre pengar att röra dig med.

   Radera
 16. Städa blogglistan? Vad är det? :)

  Jag har visst kvar både Lundaluppen och Chansar Mest så om de dyker upp kommer jag och de som läser "Daniel Investerar" märka det först! Och nu behövde jag inte lägga tillbaka Valient.

  SvaraRadera
 17. Riktigt dålig riskspridning. Om din vän har önskemål om fast utdelning och lönen trillar in bör han ha max 2% i varje utdelande bolag. Då har man råd att ett bolag går i konkurs eller drar in utdelningen flera år. Men det kräver ändå energi att bevaka vilket du slipper med fonder.

  Jag kör fortsatt ungefär 60/40 fonder aktier för jag är beredd att betala extra för att cashen ska trilla in utan behöva trycka på säljknappen. För fondportföljen har hittills överpresterat mot utd portföljen.

  SvaraRadera
 18. Jag ser inga problem med lite preffar i portföljen för att få stabila kvartalsvisa utdelningar men att slänga in 1 miljon i bara två preffar känns lite väl extremt. Hade nog spritt ut pengarna på indexfonder och "tråkiga" bolag i stället. Har bara NP3:s preff i portföljen men desto fler REIT:ar.

  SvaraRadera
 19. Kul att få en insikt i hur folk kan tänka. 1 miljon fördelat på två bolag skrämmer mig. Som utomstående kan man aldrig ha sådan insyn att man kan parera ett eventuellt haveri.

  SvaraRadera
 20. Det finns en snygg trippel-whammy att hämta i papper med oändlig löptid och fast ränta och där underliggande verksamhet är till stor del lånefinansierad:

  1. Om inflationen går upp. Låt oss låtsas att att RB lyckas få den att ligga på önskade 2%. Det betyder att utdelningen tappar 2% köpkraft per år. Redan efter 10-11 år är man nere på ca 80% av ursprungliga köpkraften. Lyckas man sälja värdepappren till samma pris man köpte så gäller detta för den likviden också.
  2. Inflation innebär ofta högre räntor. När räntorna stiger ökar avkastningskravet. Om man har 6% avk-krav vid 0-ränta bör man ha 8% vid 2% ränta. För att nå 8% avkastning med detta fasträntepapper måste kursen ner hela 25%.
  3. Preffar styrs av räntan på ytterligare ett sätt. När räntorna stiger ökar bolagets finansieringskostnader. Detta försämrar förutsättningarna och ökar den finansiella risken i det underliggande bolaget. Bolaget får svårare att förvärva, dras med högre kostnader, plus att effekten som nämns i punkt 2 också gäller bolagets fastigheter.

  Mycket motvind helt enkelt. Kan vara bra att blanda upp med något bolag som har möjlighet att höja sina priser.

  SvaraRadera
 21. Nu kommer Fastpartner-preffen avnoteras verkar det som...

  SvaraRadera
 22. I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I also want to prefer students about a website where you can hire someone to take online class for you. this website is called DO MY EXAM NOW. They have hired a team of professional experts who are highly qualified and can help you with any subject you want. You can also get calculus teas exam help here.

  SvaraRadera
 23. Hej och välkommen till Spotcap Global Financial Services, jag heter Claudia Klein, jag är en långivare och även finansiell konsult. Jag erbjuder alla typer av lånetjänster

  Är du i stort behov av ekonomisk förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (Personlån, Företagslån och många fler), vi erbjuder både lång- och kortfristiga lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro och vi ger ut lån till en låg ränta på 3 % per år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuld i förhållande till inkomst, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera
 24. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera