Jag har fått jobb

Som trogna bloggläsare vet jobbade jag under 2020 deltid som reporter på en redaktion i regionen. Det var en lärorik och bitvis danande upplevelse men jag var rätt nöjd när mitt vikariat löpte ut. Det var dessutom rätt mycket stök i familjen då med ett barn som mådde dåligt och det passade utmärkt att få lite mer familjetid i början av 2021. Strax efter att barnet börjat må bättre kraschade min man så man kan säga att 2021 var anhörigvårdens år. I slutet av året, d.v.s. för runt ett kvartal sedan, började jag emellertid få klaustrofobiska skov då jag och min man bokstavligen gick på varandra hemma 24/7.

Jag behövde med andra ord lämna huset ibland och vad bättre skäl än en liten anställning, med betoning på liten (jag är inte desperat). I början av december påbörjade jag så en timanställning på en detaljhandelskedja. Hudik är stort som en ärta så jag kan dessvärre inte ge mer detaljer än så. Men gissningsvis har du besökt denna rikstäckande kedja vid något tillfälle. Jobbet var precis som vilket jobb som helst inom detaljhandeln med upplock, kassatjänst, varuvård etc. 

Jag hann emellertid bara med fyra pass innan ryggen sa ifrån. Det var nog kombinationen av att stå och gå i 7-8-timmarspass i kombination med uppacket som, trots att det rörde sig om ganska lätta varor, ändå frestade på ryggslutet. Jag sjukskrev mig ett par veckor, men när ryggen fortfarande kändes ansträngd efter jul kastade jag in handduken. Vår familjelogistik pallar helt enkelt inte att jag får ryggskott. 

I ett anfall av optimism mailade jag därför en vårdorganisation och frågade om de hade behov av ledsagare. Det visade sig att de hade det. Så nu är jag igång! En ledsagare är som en hybrid mellan personlig assistent och sällskapsdam. Rollen inbegriper ingen omvårdnad, utan det handlar om att lotsa folk med funktionsnedsättningar (eller ålderdom) ut på stan för att uträtta ärenden eller gå promenader. Låt mig säga att min gamla chef från den tiden jag var försäljningschef lät lite förbryllad när jag hörde av mig till honom för att be honom vara referens. "Så du ska typ...fika på arbetstid?" (eeh ja, ungefär så som vi under våra ändlösa ledningsgruppsmöten du minns?)

Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag gillar detta uppdrag. Cheferna är trevliga och tacksamma eftersom det är svårt att rekrytera till tjänster med så få timmar. Anställningsprocessen var föredömligt kort (de frågade om jag drogade på vilket jag svarade nej). Kollegorna (i den mån man alls stöter på dem) och kunderna är störtsköna. Upplägget är flexibelt, jag får ett sms i början av veckan med förslag på pass till vilka jag kan tacka ja eller nej. Jag går in och gör min grej, under ett pass som ligger på mellan två till fyra timmar och sen åker jag hem utan någon som helst möjlighet att hetsa upp mig över jobbet på fritiden. Vissa av passen är dessutom på kvällstid eller helg vilket ger lite OB-katching. Helt enkelt en toppenlösning. 

Har du planer på timvik vid eventuell FIRE? Var skulle du i så fall då vilja jobba?

Mvh/
FruEfficientBadass

43 kommentarer:

 1. Samma upplägg som du har skulle jag verkligen kunna tänka mig! Låter klockrent!

  SvaraRadera
 2. Låter ju perfekt i ditt läge. Vad ligger lönen på om man får fråga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet faktiskt inte. Visar sig i slutet av den här månaden.

   Radera
 3. Fantastiskt. Det låter som precis vad du behöver.

  SvaraRadera
 4. Grattis ! Bra jobbat ! Nyfiken på lönen .

  SvaraRadera
 5. Låter fantastiskt. Gillar osså den typen av upplägg.

  Jag är inne på en 40-50% tjänst om ett par år. Alternativet är diverse gigg någon dag då och då, då jag gillar variation (mångsysslare).

  SvaraRadera
 6. Vad kul att du träffade rätt! Jag skulle också kunna tänka mig att byta fast tjänst mot stötvisa uppdrag så småningom. Jag är ju nu fancy Executive Assistant men att vara inhoppnings-assistent eller receptionist några veckor i stöten skulle vara najs.

  SvaraRadera
 7. Vilken typ av vårdorganisation ska man kontakta för att nosa upp ett sådant jobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns både privata och offentliga alternativ. Inom kommunen är det vård- och omsorgsenheten skulle jag tro.

   Radera
 8. Kul !! Definitivt skulle även jag kunna tänka mig att bli daglönare när den tiden är kommen för mig...

  SvaraRadera
 9. Det gläder mig att du har hittat till sektorn för funktionsnedsättning. Eftersom det går under LSS går det inte att jämföra med att jobba inom äldreomsorgen när det gäller arbetsbelastning. Ett plus är ju också att arbetsgivare inom sektorn gillar flexibel personal som inte kräver viss tjänstgöringsgrad.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att taxichaufför är rätt nice för FIRE-folk. Fria arbetstider - jobba några timmar, heltid eller deltid. Åka lite bil och tjöta med trevliga eller mindre trevliga människor.
  // Andreas

  SvaraRadera
 11. Kul! Sånt jobb skulle jag gärna ha. Jag visste inte ens att den typen av tjänster fanns. Spännande att se vad det finns för extraknäck, när man börjar leta med nya ögon (dvs inte säkert och långvarigt heltidsjobb).

  SvaraRadera
  Svar
  1. " när man börjar leta med nya ögon " Exakt! Det är som ett parallelluniversum.

   Radera
 12. Jag tycker ett sådant upplägg är mycket bättre än FIRE - bra gjort!

  SvaraRadera
 13. Hilarious! Inlägget gjorde min dag. En dag som för övrigt är tänkt att vigas åt kontemplativ hållning och några kravlösa, men i min lilla värld, meningsfulla aktiviteter. I detta nu och en god stund framåt betraktar jag snön därute som faller (Kostar inget) och dricker en kopp svart kaffe (Billigt då jag är en starkt troende Willysian och likt en hök nedlägger nödvändiga varor som har bra pris).


  Sedan fortsätta med läsning av Owe Wikströms "Långsamhetens lov" vilken är rena pornografin för de som funderar på att göra en inre resa (Blir noll riksdaler, ty den är lånad på det offentliga biblioteket).


  På det lyssna till klassisk musik på BBC radio 3 (Free of charge). Så skjutsa arvingarna till och från diverse angelägenheter (Där sket sig FI-tänket ordentligt då soppan slår all-time high gång på gång, men bilen var ett klipp och är det något som får kosta nästan vad som helst så är det kopplat till barnen). Att rengöra kattlådan blir väl det mest jobbrelaterade man kommer idag. Fast det behövs ju inga 8 timmar och oändliga möten med vidriga kunder, hemska anställda som slentrianmässigt och inte sällan felaktigt benämns som arbetsKAMRATER eller hopplösa överordnade. Uppsidan med kattlådeslabbet är att djuret i sig genererar en ansenlig mängd trivsel i hushållet till en nästan försumbar kostnad.

  Sen tänker jag skotta lite åt en person i min närhet vilket får bli ett surrogat för den vanliga löpningen(Hörde jag träningskort på gym?). Toppar nog med en liten tupplur på eftermiddagen innan aftonen tar vid.

  Så roligt att du trivs med ledsagningen. Inte så lät hitta något där ersättning utgår för något man inte blir helt deformerad av. Finns ju sådana jobb. Jobb där man trivs. Det har jag hört talas om. Hade själv ett sådant en period. Men FIRE finns väl av en anledning kan jag tänka. Så nej, timvikariat ser jag inte framför mig i nuläget. Men saker kan förstås ändras.

  Hälsningar B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långsamhetens lov av Owe Wikström är en pärla!

   Radera
  2. Verkligen. Citerar den i inledningen till Sparboken. Och jag måste säga att B:s kommentar gjorde min dag.

   Radera
  3. Ja, Ingrid vissa passager i boken är starka. Innehåller en del allvarliga spörsmål, men kanske just därför de känns angelägna.

   Inte läst Sparboken än FruEfficientBadass. Kan du yppa något lite bara om andemeningen i citatet från "Långsamhetens lov"?

   Fastnade själv för följande formulering av författaren. ”Förr eller senare måste människan företa den mest avgörande av alla resor: resan till sig själv. Denna resa rymmer de svåra frågorna, där möter man gränserna. Uppbrottet är nödvändigt, stillheten är en förutsättning. Speciellt i den andra delen av livscykeln bör människan omformulera sina mål; expansionen bör kombineras med en mognande inåtvändhet. Man måste aktivt göra en positionsbestämning. Förutsättningen för denna resa är inbromsningen".

   /B

   Radera
  4. @B: Exakt den passagen citerade jag. Antingen fuskar du och har läst boken eller så är vi tvillingsjälar.

   Radera
  5. Men FruEfficientBadass, tror jag baxnar. Kan ta gift på att jag inte varit i närheten av din bok. Man drar sig in i det längsta för att till omgivningen kommunicera sin obskyra längtan efter att under vettiga former få slöjda på med det som författaren beskriver. Kuffaktorn i en sådan manöver, om den verkligen uttalas och implementeras, bedömer jag kommer att anses hög bland vanligt folk. När man i något il av lösmynthet nämnt att det skulle kännas fint att gå i kloster en period så har det genast skämtats bort. Även av undertecknad. Fast i själva verket är man en munk-hangaround. Manövrerar halvdiskret tillvaron så att man bit för bit släcker ner det tivoli som livet annars tenderar att arta sig till.

   /B

   Radera
  6. B/
   Du borde skriva en egen bok om dina reflektioner om livet. Du skriver så jag får gåshud.
   //A

   Radera
  7. @A:Äsch. Men tack ändå. Alltid trevligt med positivt bemötande.

   /B

   Radera
  8. Kan tipsa om att trots allt köpa Långsamhetens lov...har ägt min sedan utgivningsdatum, sönderbläddrad och värd varenda krona.
   /M

   Radera
  9. @M. Okey. Just vad avser böcker är jag rätt svag i köttet, så det kanske blir till att handla. Skulle du säga att den läsningen på något sätt förändrat ditt leverne på något vis? I så fall hur? Annars är jag rent generellt skeptiskt inställd till ägande, för att inte tala om köpande (Såklart bortsett från ett rivigt ISK konto eller annat finansiellt instrument. Fattas bara). Återvänder ibland till dessa rader ur dikten Galleriet av Tranströmer "Den här kvinnan köper och köper saker
   för att kasta i gapet på tomrummen
   som smyger bakom henne." (Kan förstås lika gärna gälla en man, hen etc.)

   /B

   Radera
  10. @B Jo, boken (ihop med andra böcker) har påverkat mitt sätt att leva. När jag köpte den (2002!) så gav den mig ett lugn. Wikström skriver om "tingtäthet", "upplevelsenarkomani" och att "leva sitt liv genom andra". Älskar't. Jag återkommer till den när jag känner att jag behöver fylla på...att vara förnöjsam är ett ständigt projekt..
   /M

   Radera
  11. @M. Fint. Verkligen fint höra att läsning kan inverka så på ens tillvaro. För egen del har lyrik ibland blottlagt skrymslen i det inre vilka man knappt förstod fanns och än mindre förmått sätta ord på. Finns det något mer i din bokcoctail som du skulle kunna tänka dig rekommendera utifrån att det förändrat din syn på något väsentligt i varandet?

   /B

   Radera
  12. @B. Är ingen storläsare, läser i stort sett bara faktaböcker..! "Rik på riktigt" av Warberg/Larsson har jag behållt samt "Lev enklare" av Linde. Tycker om stoisk etik så t.ex. "Självbetraktelser" av Marcus Aurelius. Tomas Sjödins böcker mår jag också bra av. Sedan har jag fler Wikström också, t.ex. "Sonjas godhet".

   Radera
  13. @M.Intressant. Tack för tipsen! Hoppas du ursäktar att jag rotar i ditt bokbestånd. Det kan ibland kännas som av lika privat natur som den personliga ekonomin upplevs av somliga. Till mitt försvar får anföras att jag innan tiden för en gryende världsfrånvändhet och ett aspirerande stilla inre hade ett, om inte maffigt, så ändå konventionellt socialt liv. Då, när man var hemma hos någon, avsöktes regelmässigt dennes bokhyllor likt en knarkhund i jakt på vittring efter något spännande. Frågvisheten är måhända en kvarvarande slaggansamling från den tiden. Än en gång tack!

   /B

   Radera
  14. @B. Det märks att du läser....du använder ett vackert språk. Går så bra att du rotar så! Tyvärr kunde jag ju inte bidra så mycket..
   /M

   Radera
  15. @M. Jadå, du bidrog visst!

   /B

   Radera
 14. Spännande och låter ju som ett perfekt jobb vid fire. Inget ansvar eller tankar pp jobbet utanför arbetstid och stor valbarhet och flexibilitet. Jag kan helt klart tänka mig jobba lite grann efter fire, när det nu kan tänkas bli. Jag pluggar just nu på distans, lång historia kort. Jag sa upp mig i sommras pga privat orsak och började plugga nu efter nyår till lärare. Så läxhjälp kanske skulle kunna vara ett sådant jobb för mig i framtiden.

  SvaraRadera
 15. Låter bra. Läxhjälp låter betydligt mer chill än lärarvikarie.

  SvaraRadera
 16. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera
 17. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
 18. behöver du ett lån? privatlån? Företagslån? Ett bolån? Jordbruks- och projektfinansiering? Vi erbjuder alla typer av lån till 2% ränta! Kontakta e-post: tinvestor53@gmail.com eller Whatsapp +1 (757) 576-8165

  SvaraRadera
 19. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera