The Convenience Fallacy

Jag är för tillfället starkt influerad av Joshua Beckers bok The Minimalist Home som jag lånade på bibblan. Man kan tycka att det inte finns så mycket att tillägga på temat minimalism. Det är ju bara att rensa ut och dra ner. Men författaren har en förmåga att sätta så eleganta ord på allting och knyta handlingarna till en övergripande filosofi kring vad som utgör ett hem. Mer om det framöver, men en liten informationsskärva jag trillade över tidigt i boken och som jag inte kan släppa är begreppet Convenience Fallacy.

"There are certain places in our homes where we tend to leave items out because we think it is easier for us to grab them when we want them".

Tänk: Häftapparat och hålslagare uppe på skrivbordet, schampon, balsam och duschkrämer på badkarskanten och alla typer av skor uppradade i hallen. Men är det egentligen så bekvämt? Han skriver:

"Consider those old CD:s you’ve held on to for years in a CD tower in your family room. Sure, by leaving them out, you save a couple of seconds when you want to grab one of them. But for the other 99.9 percent of the time, they're sitting out where they create visual distraction. Since it would take very little time to pull a CD out of a storage cabinet and put it back when you're done, wouldn't it be better to keep it out of sight instead of where it's contributing to clutter and acting as nothing more than a visual distraction in your space?"

Jag kom osökt att tänka på ett urval av våra DVD-filmer som ligger bredvid tv:n, i en stor trälåda som samlar damm och fnul. 


Trots att vi har en massiv kollektion uppe i det så kallade "minnesrummet" på plan två; ett litet förråd med fotoalbum, barnens teckningar och pyssel samt också våra favorit-DVD-skivor. Varför denna dubblettplats? För att vi ser dessa ett par gånger per år (hallå, Cocktail) och då "orkar" vi inte gå upp en våning och hämta dem. Så slött. Vips var lådan borta och ett städmoment mindre (och en finare hörna).

Köksbänkar. Handen upp den som här förvarar en bytta för stekspadar, slevar och vispar. Eller en gruppering av olivolja, vinäger och andra smaksättare. Kanske en tre-fyra köksmaskiner för mycket. I min värld ska man kunna dra ner på sitt köksbestånd så pass mycket att det finns skåp- och lådutrymme att härbärgera ALLT du kan behöva i ett kök. Undantag för den mest använda köksmaskinen. 

Oljor, kryddor etc får plats i köksskåp, jag har sett det själv. Man måste emellertid planera en smula och omallokera. Kanske bara ha de mest frekvent använda tallrikarna, glasen och bunkarna på kökshyllornas A-lägen medan sällanprodukter flyttas upp i överskåpen.

Vispar, slevar et al har vi sedan länge förpassat till en av två kökslådor. Det krävdes naturligtvis en utsållning där saker som inte användes samt dubbletter rök. Men idag funkar det perfekt. Det tar inte jättelång tid att böja sig tre centimeter, dra ut en låda och ta fram det redskap man behöver. Belöningen kommer efter matlagningen. När disken är inplockad i maskinen och kastrullerna är diskade och tillbakaställda är det bara att spraya av arbetsytor och diskbänk och svepa av med en trasa. Ingenting i vägen. True bliss.


Som ni ser står fortfarande diskmedel och tvål framme. Fundamentalister skulle nog säga att diskmedlet ska stå under diskhon men där går gränsen för mig. Tvålen skulle kunna ligga på en vägghängd tvålkopp. Eller stå i skåpet precis ovanför diskhon. Får grunna på det. 

Här vill jag passa på att inflika ett tips från boken Städa hållbart med ekotipset. "Fönsterputs/mirakelmedel". Häll 2 dl ättiksprit, 3 dl vatten och fem droppar diskmedel i en blomspruta och använd till allt. 


Allt? Ja. Fönster, badrumsporslin, diskbänkar, trätrall, sneakers, rutschkanor, duschkabiner, stråhattar, pennskrin, mikroskop, båtar och växthus. Ellinor Sirén (författaren) tipsar om att ha "stråle" snarare än "moln" på sprutan så slipper man få ättiksdoften i näsan. Mig gör det inget, jag tycker det är fränt (fattar ni, fränt). Nedan fulfotat från boken om ni liksom jag älskar före/efter-bilder:


Andra ytor som gärna får vara rensade är nattduksbord. Min sida är förhållandevis ren medan min man ser ut att härbärgera ett landsortsbibliotek. 

Hans & Hennes

Joshua Becker kör stringens: Han har INGET nattduksbord. Den bok han för tillfället läser lägger han under sängen. 

En fånig detalj från vårt hem är att jag gillar att ha soffbordet rent. Fjärrkontrollerna petar jag in lite vid tv:n. Vi tänder ibland ett värmeljus kvällstid. Men den ljuslyktan har jag stående på en sidobänk jämte en korg med värmeljus. På så vis blir det en trevlig liten ritual kvällstid att ta fram och tända ljuset. Dagtid är bordet en tom yta på vilken man kan lägga böcker, sina fötter eller en katt.


Kan du komma på några ytor som lider av The Convenience Fallacy i ditt hem (eller andras, här tjallar vi)?

Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

 1. Tack för bra inspiration. Det är skönt att få bort random stuff från bänkar mm, men jag kan nu innan solens strålar blir en del av inredningen, tycka att mitt hem känns lite naket och obebodd på sina håll.
  Svår balans. Skulle behöva en kattiralj som förflyttats sig och mjukar upp där jag befinner mig.

  SvaraRadera
 2. Kläderna i sovrummet som man använt 1 dag eller 2 som inte behöver tvättas men inte vill hänga in i garderoben. Kan bli ganska många kläder på stolen efter ett tag. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh samma synd här. Sen vill jag ha vissa saker framme för att "out of sight out of mind" det blir mer spelat med sällskapsspelen på en synlig hylla än instängda ett skåp t.ex.

   Jag syndar också med köksredskap och olja på bänken i köket men det är helt enkelt för att när jag lagar mat och kanske inte är helt ren om händerna vill jag inte kladda ner alla skåp och lådor för att nå sådant jag glömt eller inte insett att jag behöver.

   Radera
  2. Jag har löst det så att jag har en egen sektion i garderoben för kläder som är använda men som inte är redo för tvättkorgen än.

   Radera
  3. Jag förstår inte kläddilemmat. Om de inte är redo för tvättkorgen är de väl per definition garderobsfähiga? Eller menar ni att de sprider dålig karma bland de nytvättade plaggen? Jag hänger in plagg jag använt både en och fyra dagar. När de är smutsiga åker de i byken.

   Radera
  4. Kan var lite lathet inblandad också : ) Lättare att slänga dem över stolen än att vika/hänga in i garderoben. Konstigt nog är det jobbigare att öppna garderobsdörren på kvällen än på morgonen.

   Radera
 3. Å dessa kläder är min mardröm! Mina dito lägger jag tillbaka i garderoben om de kan användas igen. Annars hamnar de i tvättkorgen. Min mans däremot..över hela huset på varende ledig krok och stol..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankelek: Bränn de av hans kläder som han hänger överallt i huset och se om han hittar en konstruktiv lösning på sitt beteende. Ungefär som när man hotar att dammsuga upp barnens pryttlar om de inte städar sina rum.

   Radera
 4. Blev inspirerad av inlägget att testa att ta bort köksredakapen i bunken bredvid spisen. För det första var bunken sjukt dammig och smutsig. För det andra såg det inte alls så tomt ut som jag föreställt mig.

  För det tredje har jag tagit vara på det som du skrev om Jackie Kennedy och att möblera om. Nu när ljuset kommer tillbaka brukar jag få tankar på att köpa nytt och måla om men i år möblerade jag om och flyttade på olika tavlor. Och hjärnan är såå glad (och så lurad, haha!). Samma känsla när jag nu tog bort bunken med köksredskap. Som att jag köpt något nytt! Måste gå och titta hela tiden, så där som man gör när man köpt något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha du är för rolig. Nappar då på alla mina beten.

   Radera
  2. Verkligen! Vilken exemplarisk följare jag är;-)

   Radera
 5. Köksbordet! Kryddor och vitaminer, köksvåg (liten platt), kastrullunderlägg, flasköppnare, dosett med medicin... På piano, soffa och stolsryggar ligger makens kläder som kan användas lite till (själv har jag en smal garderob enbart för sådana men där är det fullt hehe). Badkarskanten (men där har jag åtminstone samlat flaskorna i två lådor som går lätt att flytta vid städning, hatar när allt står löst).

  SvaraRadera
 6. Å underbart Alice. Köksbordet, det hade jag glömt. Vi har förvisso både löpare, två ljusstakar, en multivitaminburk (men jag köpte en fin metallburk på loppis för att slippa se den fula hälsokostburken) och ett kar för flingsalt där. Men det köksbord du beskriver är mina föräldrars. Addera förstoringsglas, pennställ, brevöppnare, korg för papper, obegripligt övrigt (som små borstar att borsta av smulor med) och de obligatoriska underläggen (tabletter?).

  SvaraRadera
 7. Tänker genast på nattduksbord, fast egentligen har vi inga sådana utan vi har en sänggavel med förvaring. Ok det syns inte så mycket på min sida men samlar ändå damm och ger dåligt fengshui att jag där har allt från olika krämer, gamla blockflöjter!! i en låda till smycken och div dagböcker. Fast på min mans sida är det ännu värre minus blockflöjterna:-). Får bli ett projekt efter att februaritröttman har gett sig.

  SvaraRadera
 8. Om jag har? De flesta av mina rum är ganska minimalistiska, men köket... där har jag misslyckats kapitalt. Självklart har jag ett stort krus fyllt med slevar, tång, stekspadar och diverse annat mysko stående bredvid en orimlig mängd flaskor med olja, vinäger, soya och underligt smaksatta saker som jag fått i present och inte hittat något användningsområde för. Mer än som dammsamlare då, förstås. Det jobbet gör de bra.
  På något mysko vis har denna röra spridit sig till såväl köksö som köksbord, så nu har jag bara en pytteliten plats att använda på köksbordet. Resten är upptaget av diverse prylar och årets sådd av alldeles för många underliga grönsaker. Tydligen ska jag både odla spagettipunpa, tefatssquash och jordmandlar i år. Och minimajs. Och ja, du fattar.
  Ska ta tag i detta vilken dag som helst. Helst idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha lovet it. JA dessa present-smaksättare. Trillade på ett par sådana i vårt walk-in-skafferi imorse. De har säkert stått där i fyra-fem år, aldrig öppnats. För vem spar jag dem? Ska de gå i arv?

   Radera
 9. Att vädra använda kläder och sen trä en gardinring, typ, på galgens krok och sen hänga in i garderoben. En ring per användningstillfälle. Funkar bra för mig.

  SvaraRadera
 10. Och ringarnas syfte är att man ska veta hur många gånger plagget är använt?

  SvaraRadera
 11. Arbetsbänken i garaget(/snickeriet) är alltid så belamrad att jag måste använda andra ytor för att utföra bänksysslor och därför flytta runt saker hela tiden.
  Mycket onödigt. Men lösningen skulle innebära att jag måste bygga platsbyggd förvaring, vilket vore kul, men jag har andra saker att göra först...

  SvaraRadera
 12. Karln din läser Knausgård ser jag.

  SvaraRadera
 13. Morgonstjärnan, har också läst den. Den var bra fram till slutet då det blev lite väl urballat för min smak.

  SvaraRadera
 14. Köksbordet! Kände ett par som så småningom skilde sig. Hon var väldigt inne på inredning. Han not so much. När man fikade hos dem puttade man först undan saker så att det blev en cirkel där man kunde ställa ner kaffekoppen. Efter separationen hade hon högar med 3-4 månader av DN på en tredjedel av sitt köksbord som ett ständigt tillgängligt arkiv. Han hade skruvdragaren, ständigt beredd. Köksborden var ganska lika varandra, fortfarande. Jag hade alltid svårt att koppla bort den där röran.

  SvaraRadera
 15. Inget vardagsrumsbord alls är oxå ett alternativ. Funkat finfint hos mig de senaste 25 åren :).

  SvaraRadera
 16. Vissa har ju en sån där magnestisk list över köksbänken där det hänger knivar och grejer eller krokar där diverse redskap kan hängas upp.

  SvaraRadera
 17. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera