Flik "drömmen"

I samma bok som jag refererade till för ett tag sedan har jag skapat en flik kallad "drömmen". Här presenterar jag en punktlista på saker jag vill göra i en framtid utan tjänstemannajobb. 

 • Inget fast jobb.
 • Udda påhopp av typen hundvakt, uthyrning, gigg.
 • Laga all mat från scratch.
 • Bio minst en gång/månad och filmfestival varje år, antingen Stockholm eller Göteborg.
 • Simma en km/vecka.
 • Läsa massor.
 • Perioder av vita nätter (d.v.s. dygna under kreativ process).
 • Djurgården varje dag.
 • Hudik så ofta jag känner för det.
 • Ta tillvara allt, exempelvis äpplen och bär med hjälp av stor frys.
 • Hjälpa barnen att flytta hemifrån.
 • Börja förbereda för renovering lägenhet.

Jag läste upp listan för familjen under en middag och vi kunde enas att den i stort sett implementerats. På vissa punkter med råge. Exempelvis är jag ju i Hudik typ hela tiden. Kanske mer än jag vill på grund av mans depression. Det gör ju att jag varken kan gå på Djurgården eller fysiskt åka på filmfestival. 

Däremot har jag ända sedan jag slutade jobba rört mig ute i dagsljus minst en timme per dag oavsett ort samt åtminstone streamat filmfestival. Simningen har det väl gått sådär med, men efter att ha upptäckt ett förhållandevis fräscht badhus i en grannby tänker jag ta tag i det under året för det är en sak som verkligen boostar mitt välbefinnande. Oklart vad jag menade med den stora frysen. Skulle jag frysa in äpplen eller vad? 

Jag formulerade den här listan i oktober 2016, för drygt fem år sedan. Målet var satt till 2025, mitt ursprungliga exitår. Men redan i juni 2018, inte ens två år efter listans uppkomst, blev jag fri, om än inte 4%-regel-fri. Dessutom fick jag med mig hela familjen på en flytt upp hit, något som inte ens fanns på kartan när FIRE började slå rot. 

Poängen varandes: En konkret och tydlig dröm ger dig extra energipåslag att genomdriva förändringar. En förändring leder till en annan och eftersom du kanaliserar din energi på ett målinriktat och ändamålsenligt sätt, kommer du att avancera i en rasande takt. 

Men början på det hela består av två saker:

1. Att övertyga sig själv om att det är möjligt. Här kommer troligtvis Excel in i bilden.

2. Att ständigt ta små steg i rätt riktning. Det kan handla om att en dag byta utelunchen mot matlåda. För att nästa dag byta spa mot kommunala simhallen. Eller att köpa vinterns rock på Sellpy istället för i vanlig butik. En enstaka förändring inspirerar till ytterligare en som i sin tur inspirerar till ännu en stjärnstopp rakt ner i kaninhålet. Och plötsligt en dag, är du där. Snabbare än du hade kunnat föreställa dig. 

Där

Har du satt din dröm på pränt?


Mvh/
FruEfficientBadass

29 kommentarer:

 1. Det börjar bli dags för det nu, drömmen börjar mogna. Förut har det varit så mycket som har känts omöjligt eftersom mitt fokus har varit på att klara vardagen med barnen. Men nu är det bara 3 1/2 år kvar tills minstingen tar studenten! Jag har redan i år lagt om en massa "må bra"-rutiner, och jag ska ta och skriva ner en femårsplan med ett lite större perspektiv, både ekonomiskt och känslomässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden flyger fram och det är "atomic habits" som styr det långsiktiga resultatet. Låter som att du är på god väg mot målet.

   Radera
 2. Många drömbitar börjar falla på plats. Ekonomin under kontroll, isk jobbar på bra, arbetslivet bara några år kvar, hur livet ska se ut utan arbete är kristallklart, 1 barn flyttat och klarar sig själv, 1 barn på väg ut i vuxenlivet, 1 älskad man och släkt och vänner att umgås med. Men det som börjar spira i mina tankar nu är att optimera hälsan, vill ju leva länge och friskt och njuta av min tid. Lyssnar just nu på podden "så lever du längre". Så fokus på hälsan nu när ekonomin är är nästan självgående. Det jag har fokuserat mest på de senaste åren är just pengarna och har slimmat vårt liv så att vi ändå har livskvaliten som vi vill samtidigt som vi sparar för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bieffekt av FI som jag själv känner av: Man vill ju leva länge för att få ta del av resultatet.

   Radera
 3. Det är en bra idé att verkligen skriva ner drömmen. Jag har den i huvudet och den formerar sig mer och mer.
  Nerskrivet blir det väl ungefär så här:
  * Vara mycket i naturen
  * Göra långresa/resor med husbilen
  * Odla ännu mer
  * Få energi för stickning, sömnad och lära mig väva.
  * Umgås med föräldrar och barn
  * Engagera mig för miljön, integration.... Får se vad jag hitta när jag har tid att undersöka det.
  * Hoppa på kortare jobb/uppdrag. Tänkte börja med att jobba vid valet i höst och på ett scoutläger i sommar (ingen lön men mat betald).

  Just nu laddar jag för att våga säga upp mig. Ska sluta jobba innan sommaren så det närmar sig. Det är det läskigaste. Några tips? Hur vågar man?
  Ekonomin ser ut att hålla även om det inte är enligt 4%-regeln. Behöver inte det då jag är 12 år från pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att säga upp sig! Lämna in blanketten bara! Jag gjorde det förra våren och ångrar det inte en sekund. Läser några roliga distanskurser för att dryga ut kassan lite då inkomsten är lägre än tidigare. Men jag är fri. Jag äger min tid. Jag tar lååånga frukostar, promenader med hundarna och renoverar huset i maklig takt. Soliga dagar blir det skidåkning eller fjällvandring/fiske.
   Inget att tveka på. Hög lön är inte meningen med livet!
   Mvh Andreas

   Radera
  2. Jag tror liksom Andreas att mycket faller på sin rätta plats av sig själv när man väl sagt upp sig. Med det sagt: Jag förstår precis hur du känner det, det är ju lite som att göra slut OCH läskigt eftersom man är van vid lön den 25:e.

   Radera
  3. lättare om man har en partner som jobbar fortfarande - inte lika stort steg

   Radera
 4. Varför blev det flytt till hudik - var det bara det ekonomiska (gratis hus där och möjlighet till uthyrning av lgh?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har en sorts känslomässig hangup på stället i fråga (huset, omgivningarna).

   Radera
 5. Nej jag har inte satt någon dröm på pränt. Däremot så har din punkt 2 även lufsat runt i min hjärna. Att bli en sådan där skön granne du kan lämna hunden till om du själv skall på något ärende där hunden inte är välkommen. Det skulle locka mig vid en eventuell FIRE.

  SvaraRadera
 6. Sååå bra <3

  https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

  SvaraRadera
 7. Jag tror du har rätt. När man väl börjar fokusera på något går det mycket fortare än man tänkt. Jag började läsa om Fire sommaren 2019 under en längre ledighet då jag fått mersmak av friheten och kände att jag egentligen inte ville börja jobba igen och behövde hitta ett sätt att slippa. Slukade all litteratur om investeringar som jag kom över (många böcker blev det) och bestämde mig att det var dit jag skulle. Tänkte att jag skulle kunna kliva av inom 10-12 år (är några år yngre än dig). Dock har sparandet och investeringarna gått över förväntan (bra börsår har hjälpt till). Nu 2,5 år senare är jag redan uppe i 6,5 miljoner. Hur gick det till??? Målet är 7,5 milj investerat kapital. Dock känns det nu som om jag inte kan stå ut på mitt jobb tills dess utan skulle helst vilja kliva av direkt. Vad tusan! Jag skulle ju jobba ett decennium till och nu när jag känner vittring av målet så vill jag kliva av direkt. Ska försöka bita ihop ett tag till. Inte dum idé att skriva ner en drömlista. Vara ute under den ljusa delen av dagen kommer stå högt upp på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förtydligar: "Ska försöka bita ihop ett tag till." (läs: är för feg för att säga upp mig). Kommer pengarna räcka? Behöver jag snåla resten av livet och inte kunna göra allt jag vill? Kommer hålet i CV:t vara förödande om jag behöver jobba igen?

   Radera
  2. Behöver du verkligen ha 7,5MSek enligt 4% regeln då?

   Radera
  3. Bra fråga! Idag skulle jag inte behöva det, utan det räcker med det kapital jag har. Men svårt att veta nu vad jag har för prioriteringar/nya intressen om ett antal år. Sedan vill jag ju även ta höjd för att börsen kan dyka dagen efter att jag sagt upp mig. Många hängslen och livremmar här...är verkligen imponerad av de som rycker på axlarna och litar på att det "löser sig". :-)

   Radera
  4. Det är ju ingen gigantisk prestigeförlust om du om ett till två år jobbar lite extra för att dra in lite mer stålar, eller?

   Radera
  5. @Anonym: Grymt jobbat! En av de snabbaste resor jag hört talas om.

   Radera
  6. Nej, någon prestigeförlust är det absolut inte. Däremot kanske det blir svårt att få ett liknande högavlönade arbete som jag har idag tänker jag (särdkilt om jag får en längre CV-lucka). Skulle kännas lite surt att hoppa på ett random jobb och jobba lika mycket men få en bråkdel av nuvarande lön.

   @FruEb Tack! Startade dock inte helt från noll kan jag ju tillägga utan har varit bra på att spara innan också, men inte på börsen. En del kapital har också varit bundet i hus och prylar. Har lagt mycket energi på att optimera. Har flyttat till ett mindre hus och på så sätt också fått lös investerbart kapital. Ränta på ränta-effekten är verkligen ett underverk. Särskilt efter 3MSek hajade jag till hur fort det började gå. Jag fick nästan känslan att jag kommit på ett hemligt fusk som ingen berättat om :-).

   Radera
 8. Lästips:

  https://www.svd.se/avundsamheten-frater-sonder-langsiktigheten

  /Max

  SvaraRadera
 9. För många år sen gjorde jag som en "drömkarta" där jag både skrev och klistrade in bilder där bla tredje barnet, drömhuset vid sjön mm var med. Sjukt nog slog i princip allting in som fanns med. Har tänkt göra det igen men det har aldrig blivit lika bra. Tack för inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
 10. Tangerar "The Secret" som jag inte vet så mycket om annat än att det är en metod/bok med devisen "fokusera på det du vill ha så kommer det att hända". Jag tror emellertid inte att det räcker att BARA ha en löst formulerad dröm. Man måste också ha förmågan att bryta ner vägen dit i handling.

  SvaraRadera
 11. 2017 fick jag smaka på en narcissist till chef. December 2018 fick han sparken och jag fick en ny chef sommaren 2019. Ur askan i elden. Nya chefen gjorde livet surt för mej och "frös ut" mej då han tyckte jag var ett "hot". Sa upp mej i februari 2020 och har inte tittat bakåt sedan dess. Tillbringar nu tiden delvis i ett varmare land när temperaturen går under 0 i Sverige. Påbörjande min resa 2014 och hade nått miniminivån för FIRE 2018. Lever nu ett gott liv utan stress och en massa planering. Gjorde ett inhopp i arbetslivet hösten 2021. Välbetalt men helt sinnessjuk arbetsplats. Sa upp mej efter två veckor. Har ingen ambition att ta ett jobb i ekorrhjulet. Kanske ett gigg eller två i framtiden om det passar. Lever min dröm. Reser och ser världen/frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med narcissism i arbetslivet och narcissistic abuse (finns bra översättning till svenska ens?) har jag för första gången nyligen fått erfara. Har blivit sjuk av det. Dold narcissism (covert narcissism) är svår för ej inblandade att förstå och inse som existerande hos de personer jag pekat ut. Det ingår ju i paketet att dessa lömska personer är oerhört bra på att verka normala, ja bättre än många andra på att spela goda ibland till och med. Mina två chefer och en kollega är uppenbart dolda narcissister, en av dem inte riktigt lika dold så andra kan ändå erkänna att den chefen (rektor på högstadium) inte har kollegors förtroende. De tre skyddar varandra och får nyare personal att vilja sluta eller så kastas de ut. Det är lätt att räkna ut vilka som är kvar: de som är medlöpare eller så svaga att de passar in i verksamheten som ja-sägare till cheferna och/eller som knappt medvetna offer till småskaliga kränkningar (kanske för att de inte tror de förtjänar bättre?) och aldrig skulle utmana eller bli ett problem för ledninngen.

   Då jag är kompetent (hot), ärlig (hot), ser igenom saker (oerhört hot) och påtalat kränkningar och mobbning (säkraste sättet att bli fortsatt och ännu mer mobbad) så har jag blivit sjuk och mist min anställning.

   Vill inte påtala min offersituation nu, jag bearbetar det på annat sätt, men detta med narcissim borde verkligen upp på bordet. Det verkar oerhört vanligt och är så skadligt både för den enskilde och aretsplatser och i förlängningen för samhället. Därpå utgör de totalt onödiga kostnader för sjukskrivningar.

   Men just att narcissistiska kränkningar ofta förblir dolt och offren ej blir trodda så är det ett gigantiskt problem att ens få folk att förstå. Kanske behöver man erfara det för att tro det. Jag brukar ändå varna människor nu, har varnat nyanställda på arbetsplatsen. De vet inte hur ens svara. De förstår inte vad jag menar....!

   /Narcissistskadad som håller på att repa sig.

   Radera
 12. Har nog inte satt målet eller drömmen på papper direkt, vad jag däremot vetär att jag inte vill jobba till 65, någonstans runt 50 är väl kanske planen. Är 30 nu så har ju ett tag kvar att bestämma helt. Sedan jag blev förälder 2017 så har jag varit föräldraledig i perioder, men totalt ca 3år, och nu pluggar jag på distans efter att jag i sommras sa upp mig.(arbetsgivaren kunde inte underlätta på något vis då min partner hade läkartider och jag behövde ta hand om barnen). Så just nu lever vi 4% csn regeln. Eller ja, jag har csn och så skjuter vi till från sparandet för att gå runt.

  SvaraRadera
 13. Trodde först titeln var både särskriven och felstavad och tänkte "Nä nu har Fru EB gått och fått en stroke eller något". Tur att jag hade fel!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 14. Ser att flera skriver om narcissism. Har lärt mig mycket i ämnet av DoctorRamani på Youtube.

  SvaraRadera
 15. Hej och välkommen till Spotcap Global Financial Services, jag heter Claudia Klein, jag är en långivare och även finansiell konsult. Jag erbjuder alla typer av lånetjänster

  Är du i stort behov av ekonomisk förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (Personlån, Företagslån och många fler), vi erbjuder både lång- och kortfristiga lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro och vi ger ut lån till en låg ränta på 3 % per år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuld i förhållande till inkomst, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera
 16. Hur jag fick ett lån från Christy Walton Finance, har hamnat i händerna på bedrägerier tills jag träffar denna trogna långivare som gav mig ett lån på $50 000 dollar nu tror jag att det fortfarande finns riktiga långivare online, här är e-postmeddelandet (christywalton355@ gmail.com) hos långivaren om du är i behov av ekonomisk hjälp kan du kontakta honom för hjälp: christywalton@gmail.com

  SvaraRadera