Vi är Ankeborg

En vän till mig berättade att hon köpt en bunt inredningstidningar för en krona styck på bibblan. De var två år gamla, men redan kändes bilderna obsoleta. ”Minns du när allting skulle vara grått, grått, grått?”. Njae, jag läser ju inte dylika reklamprodukter men jag har ett vagt minne av att ha sett café- och restauranginteriörer i den skalan. Perioden följde på den med marmor/mässing och följdes upp av ”minimalismtrenden” på företrädesvis youtube där amerikanska flickeflarn visade upp sina uniformt omstylade rum som nästan alltid innebar:

- Nätt skrivbord i ljust trä

- Vit kortluggad matta med svart mönster

- Ljusa trähyllor med krukväxter och aroma diffuser

Trender kommer och går, ISK:en består. Nej, ISK:en bulkar på är kanske mer korrekt, trots den för TILLFÄLLET låga börsen.

Jag rekommenderar i ”Sparboken” att man ska göra en ”frihetsgraf” där man plottar in sitt börsplacerade kapital ett par gånger per år. Trots att jag inte pytsat in en spänn sedan juni 2018 taktar jag över estimerad tillväxt. Detta trots att grafen bygger på ett kontant månadstillskott på runt 15 000 kr. Det är börsutvecklingen, ränta-på-räntan, som fixat biffen. Om jag idag plockat ut 2021 års avkastning att leva på under 2022 hade jag kunnat leva high-life på Rivieran på heltid.

Hur blev det så här lyxigt? Svar: Under fyra års tid ströp jag all onödig konsumtion, renoveringar och dussincharter. Jag satte varje överskjutande spänn i arbete på börsen. Inredningsmagasinen fortsatte att pumpa ut plocksidor med ”höstens måsten” men jag slog dövörat till. Resultatet är:

1. Slack och rörelsefrihet

2. Omoderna kök. Det på landet är så omodernt att det faller utanför alla tillgängliga jämförelsemått. Det i stan är svenne banan-skämmigt på riktigt, eftersom alla kan relatera till det hopplöst omoderna med mörkgrå glansig granit, svart glas bakom spisen och blanka vita IKEA-luckor (som börjar bli lite fuktbubbliga i kanterna).

Ändå upplever jag att ISK:en skänker mig mer tillfredsställelse än vad köken ger mig otillfredsställelse. Jag misstänker att många av er som läser skulle känna likadant. Ett nytt kök är bara nytt ett tag. ISK:en fortsätter till nya höjder (med gupp på vägen, idel action).

För merparten av oss är drivkraften att pimpa sitt hem emellertid så stark. Så stark så stark att även om vi någonstans VET att vi kanske vore betjänta av att göra saker i omvänd ordning (spara först, försiktig renovering sen) klarar vi inte av att stå emot. Köket måste ut, badrummet måste uppgraderas, golvet läggas om och helst igår.

Jag har sett så många potentiella frihetsfonder tillintetgöras på detta vis. Högavlönade människor med fet bonus som löpande plöjer ner allt överskott i hemmet. ”Det var ett måste att flytta köket till andra sidan huset” eller ”Vi behövde verkligen få upp tvättstugan ett plan för att klara vardagslogistiken”. 

Bland forna kollegor och existerande bekanta är det uppskattningsvis bara jag som tänkt: ”Jag måste så snabbt jag kan få ihop ett rejält stash på banken så att jag kan få leva mitt liv med större frihet.”

Varför är det så, relativt sett, oattraktivt med frihet? Varför anses det finare och mer legio att bränna sparutrymmet på snart otrendiga renoveringar (eller resor)? 

Retorisk fråga. Jag har själv varit på andra sidan och jag minns själv hur jag såg på sparnördarna. Trista, ej livsbejakande egoister. Ja faktiskt, jag associerade sparande med Joakim von Anka. Självcentrerade personer som gillade att roffa ihop en hög pengar de kunde rulla runt i medan deras fellow citizens i Ankeborg levde livet så som det skulle levas (vilket i nio fall av tio betydde resor till Ankapulco vilket får mig att tro att Kalle Anka är en socialantropologisk studie av mänskligheten).

Poängen med detta inlägg? Ingen, förutom min vanliga uppmaning till dig, frugal weirdo, att fortsätta på inslagen bana. Anstå onödig konsumtion, renovering och resor ett tag till. Låt ränta-på-räntan få något att arbeta med. Därefter kan du återgå till en något mer spendersam livsstil. Men gör det i rätt ordning: Spara först, konsumera sen. 

Mvh/
FruEfficientBadass

29 kommentarer:

 1. Är vi människor konstiga när vi inte accepterar att något ser ut som det gjorde för några år sedan? Mina morföräldrar hade ett kök som nog var inrett på 50-talet (vinklade skjutluckor, när var det?) och deras kakor smakade lika bra för det.

  Fast fashion, fast interior design, vad är nästa trend, fast housing? (Japan har fast housing med hus som regelbundet rivs och byggs om)

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att få intrycket av att politiker från främst vänstersidan ser oss sparare som ett gäng Joakim von Anka, Pontus von Pluring eller Guld-Ivar Flinthjärta som tillskansat oss ett kapital på bekostnad av någon annan. De flesta jag följer verkar ha sparat ihop sitt kapital just på grund av som du skriver en inte fullt så hämningslös konsumtion. Det borde uppmuntras tycker jag inte ses ned på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukade lägga tid på o få ungdomar på jobbet o börja investera. Men i 9 fall av 10 så var det "jobbigt o öppna konto", "jag börjar med det när jag är äldre, nu ska jag leva" eller min favorit "jag kommer ärva mycket pengar från min mormor"..

   Det som behövs är mer ekonomisk utbildning i skolan. Gärna redan från mellanstadiet..

   Radera
  2. Jag kanske inte har hajjat börsen i all dess komplexitet ordentligt, för jag tänker att det är precis så, att mina sparpengar som jag stoppar in i isk och som växer till mitt frihetskapital växer just på bekostnad av andra... Att börsen är igång utan att krascha i botten bygger väl på att det sker handel med varor och tjänster och då måste någon jobba? Jag jobbar själv på ett börsnoterat bolag och har det gött pga svensk arbetsmiljölagstiftning och klagar inte för egen del, men tjommen (eller barnet) som grävt fram metallerna som krävs för att tillverka min dator för att jag ska kunna leverera vinst till aktieägarna kanske tycker att jag lever lite på hens bekostnad. Eller är jag helt ute och cyklar i vänsterträsket just nu?

   Radera
  3. Aha, du tänker så. Kan du inte styra dina investeringar så att just dina pengar inte bidrar till att tjommen måste gräva fram metaller? Att inte spara utan konsumera lär väl inte hålla tjommen borta från hålet? Datorn/mobilen du köper på rean däremot bidrar kanske till att tjommen måste ner i gruvan igen dock.

   Radera
  4. @ZeroStrategy är helt enig i att överdriven konsumtion är onödigt. Oavsett motiv till att inte köpa ny mobil på rean. Och att det är bra att tänka till vilka bolag en investerar i för sitt eget samvetes skull. Men jo jag tänker nog så, att allt sparande på börsen till syvende och sist bygger på att tillskansa sig kapital på någon annans bekostnad. Sen om man är fine med att det är så eller inte och om det går att förändra förhållandena eller inte är en annan diskussion, tänker jag.

   Radera
  5. @Anonym: Jag håller absolut inte med dig i att det sker på någon annans bekostnad men vi kan lämna det därhän.

   Radera
 3. En inte helt oviktig del i mitt sparande är att det inte bara kommer ge mig mer frihet utan det är en HOBBY. Ett starkt intresse. Att känna tillfredställe när man optimerat en kostnadspost. Erhålla stort värde helt gratis. Vetskapen att människor betalar 400kr för däckbyte men en gör det själv gratis.

  Hobbyn kommer bestå även när jag har nått frihet. Även med 10 MSEK i portföljen kommer jag aldrig vilja betala överpris, betalar endast om det ger motsvarande värde.

  Även som dollarmiljonär kommer jag njuta lika mycket av att
  - Gratisladda bilen på LIDL
  - Ta med egen bärkasse till Willys
  - Laga/reparera
  - DIY projekt även om motsvarande produkt kan köpas till x6
  - Dela diskmaskinstabletten
  - Nyttja gratisaktiviteter maximalt
  - Optimera kostnadsposter i hemmet

  SPARANDE är min HOBBY och man slutar inte en hobby bara för man nått högsta divisionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, igenkänning på den! Jag känner ett litet pirr varje gång jag veckohandlar på Willys, ska det finnas en svinnlåda eller ej? Jag skulle säga att mitt sparande och optimerande tillför något i mitt liv som gör att det känns rikare trots att vi gör an med mindre pengar än svenne banan.

   Radera
  2. Helt bortsett från att att spara pengar så är det bara vettigt att återanvända saker istället för att slänga dem. Helt vanliga plastpåsar går inte sönder för att man burit saker i dem en gång och vi behöver återanvända mer istället för att tillverka och lägga på deponi eller elda upp och fylla upp atmosfären med olämpliga gaser.

   Radera
 4. Är det nu det är läge att handla på börsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, eller kanske inte. Aktier är fortfarande dyra även om de är lite billigare än de var för en månad sedan. Det är hög fallhöjd, men trots det vet ingen säkert om priserna någonsin kommer bli lägre än de är nu. Jag personligen stressar inte att köpa just nu. Det kommer antagligen vara skakigt ett tag.

   Radera
 5. "Spara först, konsumera sen."
  Vi kör en variant på det, lade första året en husbuffert på en ISK (ja, jag vet att man inte ska ha buffert på ISK, men struntade i det) och sedan har smårenoveringar och tex ny häck dragits från avkastningen på den!

  SvaraRadera
 6. Jag tänker att den överkonsumtion som många har, är ett sätt att fylla det inre svarta hålet. Man bara kastar ner saker och projekt i hålet som fylls ett tag innan allt försvinner i stora fragglaren och så behöver man fylla på igen.

  But who am I to judge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "innan allt försvinner i stora fragglaren". Fett sköj.

   Radera
 7. "..eller resor" jag tycker att resor som man gör med barn är ändå värdefulla och skapa fina minne - jag menar visst spara nu och spendera sedan - men då har de ju flyttat iväg. Ångra inte du att du inte har gjort sådana resor de senaste åren med barnen nu när de börjar blir rätt stora och nästan på väg ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, verkligen. Så himla dålig tajming. När jag bedömde att samtliga var resdugliga (läs: minstingen hade slutat med spontana utbrott och envisa tjurtimmar) och vi hade planer för sommar på Gotland, tågluff i Europa, Japan och NY, kom först corona och sen mans sjukdom. Jag är nu rätt stressad över att överhuvudtaget kunna klämma in något innan äldsta barnet flyttar hemifrån.

   Radera
 8. Barnen. De har du hela livet. Se fram emot alla dessa resor ni kan göta tillsammans som vuxna individer, tack vare dina pengar :D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hear hear! För i ärlighetens namn är det lite påfrestande att resa med barn. Och mina barn uppskattar det inte. De tycker stranden inom cykelavstånd där kompisarna finns är bra mycket roligare att besöka än häng med pinsamma föräldrar på strand i tropiskt land.

   Radera
 9. Även om det inte framkom något nytt var det skönt att få kika inom och läsa lite gemensamma tankar, tack för det.

  När jag i runda slängar berättar vad jag sparar säger mina kollegor att "Men jag gillar att leva livet!" och jag förstår inte vad som är skillnaden. Det är jag som reser och upplever, är ledig och gör vad jag vill, går till jobbet av fri vilja, ägnar mig åt flera olika fritidsintressen (som en del kostar pengar) och har gott om pengar på kontot. Och kommentarerna kommer från folk som inte renoverar, tjänar mer än det dubbla än mig (eftersom jag inte jobbar heltid), har tjänstebilar, reser max en gång om året, inte är ute på evenemang/aktiviteter, knappt har någon hobby bortom att ha barn, inte har sommarstuga eller annat som kan kosta pengar på sidan av. Jag kan verkligen inte förstå vad det finns kvar som kostar så mycket pengar? Vin och mat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och utelunch, frissan var sjätte vecka, take-away, diverse outnyttjade abonnemang, ny heminredning, salongsnaglar, kläder, dyrkosmetik, gymmedlemsskap, leasingbil, hämtlatte, köksprylar (för att spara tid så att de hinner jobba för att tjäna pengar som kan gå till tidsbesparande köksprylar), dyra presenter till barnen för att kompensera för frånvarande föräldraskap, hemelektronik, restaurangbesök för att gå på "dejt" med den partner man knappt hinner träffa, matkassar (återigen: spar tid), kanske städhjälp och en ziljon andra saker som kan dränera den mest imponerande nettolön månad efter månad.

   Radera
  2. listan hämtade FruEB från sin egen kalender, för dryga fem år sedan. De allra kan ändra inriktning, svårigheten ligger på det mentala planet. DET är den absolut svåraste förändringen. Det är jobbigt att tänka, det är jobbigt att ta ett riktigt långsiktigt ansvar över sitt eget liv.

   Radera
  3. "listan hämtade FruEB från sin egen kalender, för dryga fem år sedan." Hundra procent. Minus naglarna.

   Radera
 10. Det är så skönt att inte ha en aning om vilken inredning som är modern, för då får man automatiskt sin egen stil som aldrig kan bli omodern och som varar i många decennier. Detta spar såväl pengar som tid och mental energi.

  SvaraRadera
 11. Efter nästan 30 år i samma lägenhet har det blivit dags för badrumsrenovering. Kaklet har börjat spricka och snålheten får inte bedra visheten.

  För mig är det inte storleken på ISK som är min stora glädje, utan de ständigt växande årliga utdelningarna.

  Det enda jag känner begär efter nuförtiden är mer tid i naturen ... och det är inte dyrt.

  /Max

  SvaraRadera
 12. Det rycker lite i mina renoveringsfingrar också men vi försöker ta det lugnt och göra det genomtänkt. Bra inlägg och tänkvärt.
  Kan det vara så att svennebanan ser renovering och/eller tillbyggnad osv som en investering? Bostadsmarknaden har ju onekligen gått uppåt och många har ju gjort stora vinster.. Tänker man att ”oavsett så får man ändå tillbaka pengarna och då kan jag likagärna ha ett nyrenoverat kök”. Jag vet inte, en tanke bara från min sida även om jag inte håller med om det själv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kan det vara så att svennebanan ser renovering och/eller tillbyggnad osv som en investering?" Lätt. Jag har hört precis den frasen ett antal gånger. "Mitt hus är min bästa investering", "Vi investerar i huset istället" och min favorit, från en bekant som sålde alla sina aktieinnehav i samband med corona: "Jag ska investera i fastigheter framöver". Vilket ju lät bra (såg framför mig att han köpte ett flerfamiljshus för uthyrning, house hacking) tills jag insåg att det han menade var att han skulle plöja ner pengar i renovering av hus och sommarhus. Visst, troligen höjer det husets värde (även om det är den generella prisökningen som drar merparten av lasset). Tricket är ju att du måste bo någonstans själv, efter att du realiserat vinsten. Så förutatt att du inte har en billig hyreslägenhet på lut den dagen du tänkt avyttra bostaden (vilket enligt min erfarenhet inte är en del av planen) ser jag inte hur huset är en investering. Du kan inte handla på Willys med en värdering från mäklaren?

   Radera
 13. Hej och välkommen till Spotcap Global Financial Services, jag heter Claudia Klein, jag är en långivare och även finansiell konsult. Jag erbjuder alla typer av lånetjänster

  Är du i stort behov av ekonomisk förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (Personlån, Företagslån och många fler), vi erbjuder både lång- och kortfristiga lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro och vi ger ut lån till en låg ränta på 3 % per år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuld i förhållande till inkomst, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera
 14. JAG FICK JUST ETT LÅN TILL JUL

  Jag har sett flera kommentarer från personer som redan hade fått ett lån från LAPO M-F så jag bestämde mig för att ansöka baserat på populära rekommendationer och bara för några timmar sedan bekräftade jag ett totalt belopp på 78 500 euro på mitt konto. Detta är verkligen fantastiska nyheter och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via sin e-post: lapofunding960@gmail.com

  SvaraRadera