Jag dödar smådjur

Det här blir ett lite annorlunda inlägg eftersom det kommer att handla om kostnadseffektiva sätt att döda smådjur det vill säga möss. Jag är väl medveten om att jag kommer att kölhalas i kommentatorsfältet och framöver kommer refereras till som sparbloggosfärens Doktor Död men så lyssna på mig innan ni dömer mig.

Vi bor på landet i otätt hus från 1890-talet med möss. Eller rättare sagt: Vi bor inneboende hos mössen. De fanns här när vi flyttade in och är säkert inne på 750:e generationen, utan några som helst planer på att flytta. De bor i väggar, tak och golv och har gissningsvis ett sedan länge effektivt logistiksystem som möjliggör såväl genvägar som sköna krypin för den enskilda familjen.

Jag har inget principiellt mot möss. Jag tycker att de är rätt söta, rätt lika de hamstrar som passerat genom åren. När jag hör deras rasslande steg ovan spänntaket i matsalen drabbas jag mer av myskänslor än av äckel. När jag hittar muslort i städskrubben ler jag milt, torkar upp och låter udda vara jämnt.

Men under vintern har mössen passerat en gräns. De har börjat vistas i utrymmet under diskbänken där de gnager sönder sopkärlen i jakt på gotter. Och värst av allt: De springer runt i skafferiet. En dag såg jag att de tagit en tugga på vardera cocktailtomat. Varför? Hade de varit smarta hade de ätit en hel, det är inte som att jag håller räkningen. 

Vidare hade man gnagt bort översta lagret på ett digestivekex så att bara ett lövtunt kex fanns kvar. Musen la sig sen för att vila i pappersåtervinningen för att vakna till först när min man skulle tömma den på Coops parkering. 

När vi flyttade upp hit skaffade vi katt eftersom vi hört att katter fångar möss och att möss instinktivt håller sig undan om det finns katt i huset. Vilket skitsnack gånger två. Vår katt är ointresserad så till den grad att hon inte ens tar dem om jag placerar henne en meter från en i skafferihörnan inträngd mus, ett exempel från förra veckan. Vårt hopp stod alltså till externa metoder.

Första steget i musbekämpningen var att skaffa elektriska musskrämmare som sätts i eluttag. De sänder då ut ultrahöga ljudfrekvenser som endast ska uppfattas av små små djur (även om jag med bestämdhet hävdar att även jag hör dem, som en ettrig tinnitus). Ljuden ska efterlikna ”musbråk” så att mössen ska lägga bena på ryggen i tron att stället redan befolkas av en rivaliserande stam. Dessa doningar kostade några tusen och enligt instruktionen kunde det ta ett par år för mössen att fatta vinken. 



Vi är nu inne på fjärde året och mössen har INTE fattat vinken, så i november tog jag det till nästa nivå med ”humana musfällor”. Otroligt namn. Tanken är att man ska känna sig human när man använder dem eftersom man inte dödar djuren, bara fångar in dem. 




Man laddar lådan med godsaker (helst skinka) varpå musen ska vilja tränga sig in genom en sorts flärp som enbart tillåter inpassage. Därefter åker man minst en kilometer bort från sitt hus och släpper ut den så att den inte hittar tillbaka. Det är så det sägs i alla fall, vi fick aldrig veta eftersom inga möss nappade på betet och det trots att barnen tillagat pannkaka med grädde och färska jordgubbar och lagt i. Vid det här laget var vi inte bara irriterade, vi var förorättade. Äta ur kompostpåsen går an, men våra pannkakor duger inte va? Mussnobb.

(Visste ni förresten att ordet snobb kommer från ”snob” som på engelska internatskolor förr var en förkortning: ”s. nob” = ”sine nobilitate” d.v.s. ”saknar adlighet” vilket stod i elevförteckningen hos de nyrika brackbarnen till skillnad från de ”fina” barnen med stamtavla).

Samtalsämnet möss dök upp i fikarummet och jag fick tips om en musfälla som säljs på Granngården vid namn Supercat Pro. Två stycken för 89 kronor så den i särklass billigaste investeringen hittills. Redan första natten var det jackpot.


Man laddar den röda kanalen med något gott och kladdigt, exempelvis leverpastej. Sen kommer musen och sniffar och börjar lapa i sig och BAM så smäller fällan igen med en sådan kraft att den dör ögonblickligen. Det ser man nästan på dess leverpastejssaliga min. 

Barnen var ömsom förtvivlade ömsom imponerade över tilltaget. Vissa av dem hade hoppats på att få ha kvar levande möss från den humana musfällan i hamsterbur för en tids umgänge innan frisläpp, medan andra, som varit delaktiga i apteringen av fällan, tyckte att det var spännande att vi lyckades fånga en redan på första försöket.

Jag la ut kadavret på gårdsplanen i förhoppning om att en rovfågel skulle få syn på den. Eller kanske en räv. Så hade dess liv inte varit helt förgäves menar jag. Jag hoppas också att det inte var en hona som var på jakt efter mat till sina söta små ungar, precis lika dem i Mössens julafton.


Kontentan av inlägget är att vill du nå resultat i din musbekämpning är det billigaste också det mest effektiva. Musfällor för 45 kronor styck från Granngården överträffar såväl super sonic devices som humana råttfällor. 

Har du möss och hur förhåller du dig?

Mvh
FruEfficientBadass (& Mouse Killer)



23 kommentarer:

  1. Man ska använda nougat som bete , supereffektivt. /C

    SvaraRadera
  2. Jag är djurvän och avgudade min dotters dvärghamster som var väldigt lik en mus, men jag har inget till övers för djur som förstör. Kanske är jag traumatiserad av att musjävlarna på vårt landställe åt upp ögonlocken på mitt älsklingsgosedjur (ett lejon) så att den fick en vilt stirrande blick? Massor med billiga musfällor var mina föräldrars recept för att hålla dem någorlunda i schack, men det var ju som du också tycker mössens hus när vi inte var där. Min syster använder tahini i sina musfällor, drygt och lättdoserat.

    SvaraRadera
  3. De är finsmakare. Först när vi laddade gammaldags fälla med choklad med fikon i madeira slog det till. de ratar allt. Tydligen ska även kletiga dumlekolor vara oemotståndliga enligt Anticimex.

    SvaraRadera
  4. Trillade in på någon YT kanal som testade musfällor för några år sedan. Googlade lite nu och de verkar ha utvecklats lite. Kolla denna - ska vara bra och odödig.

    https://www.youtube.com/watch?v=pHwvVPT202Y

    Gillar inte möss och som allergiker känns det inte supergött med musabajs som ligger i väggarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där är fantastisk. Kostar gratis också, om man är någorlunda händig. Sen kan man ha hinken halvfylld med glykol eller liknande om man föredrar att tömma ut råttlik istället för råttor.

      Radera
  5. Snickers ska också vara bra att 'agna' fällorna med, kletigt och bra...

    SvaraRadera
  6. Mjukost på tub är perfekt att använda i musfällor - lagom kladdigt & rätt billigt. Mössen älskar dessutom osten. Välj en lite starkare smak (typ salamiost) så känner de doften bättre 👍

    SvaraRadera
  7. I min del av landet är det tack och lov inte något musår i år. Jag har faktiskt inte sett en enda. Men det är nog första gången det har hänt. Av någon anledning har jag aldrig möss på undervåningen, bara på loftet där sovrummet finns. Där har jag vissa år behövt ta till riktigt desperata åtgärder: GIFT.
    En vinter efter att en mus varit framme och gnagt på mitt mobilskal när jag sov laddade jag en plasthållare med påssnusliknande giftpåsar som man var tvungen att hantera med plasthandskar. När jag kom tillbaka en vecka senare hittade jag nio döda möss liggande där uppe. Vilket kan ha varit en av de äckligaste upplevelserna i mitt liv. Men effektivt var det ju.

    SvaraRadera
  8. När hösten nalkas så kommer mössen till mig, de vill in i värmen.
    Jag har för vana att gillra fällor på min överbyggda altan där de
    försöker ta sig in. En eller två (som jag kallar) snäppfällor gillras
    med halvtuggad vaniljkex och sedan är det bara att hoppas
    på musbesök.
    Nästa morgon har båda fällorna slagit igen och gett resultat. Jag tar två möss vareviga kväll/natt i ett par veckor, sedan lugnar det ner sig.

    SvaraRadera
  9. Nästa steg för fru Mengele:

    https://www.nyteknik.se/rattor/dodar-rattor-med-spjut/151542

    SvaraRadera
  10. Huh för möss, typ den enda nackdelen med att bo på landet. Jag är av typen ”står på en stol och skriker”. Hittills har sonen varit behjälplig med allt från plastsvörd i 4-årsåldern till att tömma fällor i högre åldrar. Nu har han flyttat till Umeå för att plugga o jag är on my own. Trodde jag. Men häromdagen kom det ut en mus under spisen o på mindre än 5 sekunder hade dvärgpudeln tagit den av daga! Sen var det ju en hel del förhandlingar för att få honom att ge ifrån sig bytet. Men ändå! Kan annars rekommendera elfällan Victor. Har tyvärr varit med om att möss inte dött i vanliga smällfällor, o det är inte kul kan jag lova. //Lisa

    SvaraRadera
  11. Ingen erfarenhet av möss men har varit kvarterets råttjägare nr 1. Ingen direkt överraskning att stan är full av råttor men man märker snabbt när aktiviteten ökar, i höstas åt de upp samtliga lökar som grannen planterat... Samma slutsats här, de billigaste fällorna funkar bäst. Installerade dock en Goodnature kolsyrefälla på innergården, för de här enkla råttfällorna kan tyvärr även ta död på fåglar när de står utomhus...

    SvaraRadera
  12. Du behöver en bonnakatt eller två, de jag möss effektivt till skillnad från en del raskatter.

    SvaraRadera
  13. Har inga möss tack och lov, men en gång i tiden jag hade jag kolonilott och upptäckte att det fanns någon slags skalbaggslarver i jorden som förstörde min potatisskörd. Då fick jag häpet erfara hur min väna live-and-let-live-inställning bryskt sopades åt sidan av en mordisk sida jag inte vetat att jag hade.

    Kul med parentesen om snobbens etymologi!

    SvaraRadera
  14. Jag har precis betalat 2200 till nån firma som lagt ut råttgift i små lådor som ska ta kol på de små liven. 2 möss har jag hittat döda och varje morgon hittar jag muslortar i köket. Känns som om den hånar mig! Köpte billiga fällor men fick aldrig nån. Måste testa choklad tipset.

    SvaraRadera
  15. De enda möss jag har sett här är de katten har fångat utomhus och stolt visat upp. Men om jag någonsin skulle få problem har jag nu reklam för en variant av den dyra grejen du provade under ett par år i mitt Facebook-flöde 😂

    SvaraRadera
  16. Fösta året i vårt hus från 1880-talet bodde vår katt på annan ort pga vår omfattande renovering. Då sprang mössen i väggarna så att man inte kunde sova. En gång kom det fram en mus och sniffade åt mitt håll när jag satt och läste i biblioteket. Det var också musbajs i möblerna på morgnarna. Efter att vår bondkatt på 11 år kommit på plats varken hörs eller syns några möss i vårt hus. Enda undantaget är under diskbänken där vi får fånga ett tiotal möss per år med vanliga billiga fällor av den typ du skriver om i inlägget. Men katten tar även småfåglar, hackspettar och annat. Man får ta det onda med det goda. :) /Johanna

    SvaraRadera
  17. Det finns klisterfällor som är väldigt effektiva men hemska. Det gäller sen att snabbt slå ihjäl musen, lägg en tidning emellan. Nej jag har inte gjort det själv. Jag vaknade på natten av musens förtvivlade försök att ta sig loss. Väckte min särbo och höll sen för öronen. Han bor på landet och hade köpt klisterpapperen på nätet. Han la ut dem på ett ställe där flera möss krupit upp.

    SvaraRadera
  18. Ja vi har möss. Vi hade inte möss FÖRE vi köpte katten. Men nu har vi då katt som gärna fångar möss. Han dödar dem dock inte. Vår katt har även lärt sig att hoppa upp och hänga sig i ytterdörren varpå han närsomhelst kan springa in med sina levande möss och släppa dem inomhus. Sen går han och lägger sig i ett hörn, katten alltså, och tittar förundrat på medan vi människor fångar möss. Jag har nu dealat med mina barn. De får 50 spänn per mus de fångar. Vi har även ett kodord för om kattfan kommer in med en mus när barnen är i skolan. Då hämtar jag barnen och säger till fröken att vi har en tandläkartid som vi glömt. Kidsen vet att det är musjakt på gång. En gång hittade jag en stor björktrast under min säng. Men det är en helt annan historia

    SvaraRadera
  19. Jag har mängder med näbbmöss i krokarna men ett någolunda mustätt 70talshus med tät ventilerad betongplatta som grund.

    Fyra katter varav tre är vassa jägare, så mitt problem är ej att pigga möss invaderar hemmet utan att döda eller skadade möss stolt bärs in som segertroféer.

    Vanliga möss äter katter gärna, näbbmöss smakar tydligen illa, är milt giftiga för dem o får dem att kräkas.

    Sork o ekorre kan levereras hem i någon form av fragmenterat kadaver, då har de satt i sig godbitarna först. De gulliga små pälsklingarna.
    /JB

    SvaraRadera
  20. Jag tackar för alla bra dödartips. Jag tog allt som allt två möss sedan musfällestart och sen dess har det varit helt tyst och stilla. Men nästa gång det börjar rassla ska jag smeta dit lite Snickers för det har jag även hört på andra håll ska vara bäst. Altnerativt sämst sett ur musens perspektiv.

    SvaraRadera
  21. Vi har samma Problem som er. Möss/råttor i väggarna. Vi har haft Anticimex här (går genom hemförsäkringen så kostar nada, de kommer när man ringer och ingen faktura 🙏🏻) de talade om att oftast är det ca 100 mellan mat och boende. Så ingen fågelmat i trädgården samt ta upp all fallfrukt. Även våra grannar fick ta ner fågelmaten. Sen satte de råttfällor på vinden som de preppade med jordnötssmör. När fällan väl är uppsatt får man inte gå dit på en vecka iallafall för råttan närmar sig lite varje dag och känner av om man är där som människa och då backar den och börjar om. Och då tar det lååång tid. Sen när du väl skall kolla läget ha alltid gummihandskar på för
    Annars känner den av vår doft och kommer inte fram mer till den fällan. Utöver det kan man sätta en fälla med mat i trädgården som innehåller blodförtunnande medel som gör att råttan för tillslut i sitt bo. Nackdelen med det under vinter och kalltid är att om råttan äter och sen går in in i huset och lägger sig i väggen så dör den där och det luktar tydligen vidrigt. Så den fälla. Använder man mer på vår och sommar. Den som avger ljud fungerar inte enligt Anticimex. Rena scamen. Vi har fångat in råttor med enbart råttfällor på vinden som vi kikar till ca var 10 dag. Och än så länge är 2 fångade och det är tysta väggarna 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

    SvaraRadera