Sammanfattning vecka sju

I veckan skulle vi gå igenom ytterplagg och vinteraccessoarer av typen mössor, halsdukar och handskar. Jag har en bekännelse. Jag smygstartade detta moment redan under hösten 2022 under en manisk utrensning i det så kallade "vinterklädesrummet" på plan två. Jag insåg att jag varje år sparade på jackor som aldrig såg dagens ljus vintertid och även om de var i gott skick skulle inget få dem in i värmen igen. Dessutom kan det ju vara schysst att lämna in vinterkläder till välgörenhetsorganisationer under just vinterhalvåret, inte ett halvår senare varför jag fick mitt ryck. Metoden var enkel:


1) Jag la jackorna på soffan

2) Jan informerade övriga familjemedlemmar om att jackorna skulle gå vidare till nya ägare innan veckans slut.

3) De som kände sig manade norpade åt sig ett plagg. Endast ett plagg norpades. Resten tvättade jag och torkade på vår iskalla torkvind i typ två månader.

När det sen var dags för denna veckas uppgifter passade jag dessutom på att reda ordning i övriga plagg som förpassats till skamvrån under trappan. Det vill säga det ställe dit barnen tar de plagg de tröttnat på. Det första jag gör när de hamnar där är att tvätta dem, oavsett om barnen säger att de är tvättade eller ej. Jag använder som alltid parfymfritt tvättmedel. Sen lägger jag tillbaka dem i skamvrån och när antalet kassar börjar välla ut ur nämnda utrymme ordnar jag mig en liten arbetshörna i matsalen ink. strykjärn på en handduk. 

Sen pluggar jag in in ljudbok från [kostnadsfria] Biblio och sen stryker jag. Jag stryker för kung och fosterland. Aldrig blir plagg så prudentligt strukna i vårt hem som när jag sätter samman en loppisbatch. Varför? För att det ger mig gott samvete. Jag vill att volontärarbetarna som vittjar mina kassar ska tänka att jag är en fin människa. Se bara vilket vackert kluster:


Från vänster till höger: Rad med ytterplagg. Rad med hoodies, linnen och blåjeans. Rad med T-shirts/skjortor, kjolar och svarta jeans. Sen lägger jag dem kategorivis i papperskassar med förklarande post-its på varje hög. "Tröjor vuxenstorlek", "Jeans 13-15 år" etc. 

Redan samma dag (detta är viktigt) ställer jag in kassarna i bilen. Jag funderar också på vilka inrättningar jag passerar de kommande dagarna och bestämmer vart de ska gå. Den här gången hade jag tänkt sprida mina gracer till en loppis i kommunens regi, en så kallad dagverksamhet. De hade emellertid strikta krav kring inlämning. Endast under ett visst tidsintervall i veckan och bara en påse åt gången (?!). Det hade tagit mig närmare ett kvartal att bli av med alla kassar så jag åkte till min vanliga loppis. 

Det som inte syns på bilden ovan är en sopsäck till två tredjedelar full med återvinningstextil. Det rör sig företrädesvis om sådant som är permanent fläckat eller 15-åringens syprojekt där hon tror sig kunna sy in ett par jeans eller förkorta en tröja med hjälp av nål, tråd och en 15-årings hjärna. Även min mans gamla sletna tofflor åkte med där.

Med ovan känner jag mig rätt nöjd med min vintergarderob av ytterkläder. Jag har ingalunda ett överflöd av mössor/vantar/halsduk utan kör på samma uppsättning varje år. Nyhet för i år är att jag verkligen börjat använda den kashmirblandade beiga halsduk jag fått av min vän och som av obegriplig orsak legat oanvänd under förra vintern. Den har ju allt. 

Vad gäller övriga uppgifter från veckan finns inte så mycket för mig att göra. Så fort något går sönder lämnar jag in det hos vår lokale skräddare. Jag har inte mer än två ytterplagg per säsong och de hänger snällt och väntar uppe på plan två. Två tunna kappor för vår/försommar och sensommar/tidig höst. En oljerock och en lite tjockare jacka för vår/höst. Täckkappa och kamelfärgad rock till vinter.

Nu återstår bara för mig att dela med mig av min skiss från sidan 47: "Rita ett par kombinationer ytterplagg/mössa/halsduk":


Mvh/
FruEfficientBadass

8 kommentarer:

 1. Jag har en skaljacka som funkar i alla väder. Inte billig i inköp men lågt pris per användning. Dessvärre inget att rensa på den fronten och inte mycket till variation på "outfits" heller. Ibland känner jag mig lite tråkig, men oftast är det bara skönt att slippa tänka på vad man ska ha på sig. En gång var jag på bal på vintern. Då fick jag låna en kappa av syrran för där funkade inte skaljackan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så nöjd över slitaget på min favoritkappa, den som syns till vänster "på bilden" ovan. Det är en kashmirblandning jag köpte på outlet för säkert 12 år sen och jag har använt den höst och vinter sen dess, i princip dagligen. Nu håller den nästan bokstavligt talat på att falla sönder. Fodret är helt trasigt (tappade en airpod förra helgen på grund av hål i fickorna), ärmarna noppiga och knapparna hänger på trådar. Jag har verkligen använt skiten ur den, till skillnad från folk som köper ny kappa vartannat vart tredje år. Funderar på att låta fodra om den, skaffa en noppmaskin likt den IGMR förordar och sy fast knapparna.

   Radera
  2. Du kan börja med att sy dit knapparna, sen klipp bort nopporna med en nagelsax. Sist kan du fundera på om du fortfarande älskar kappan och vill fodra om den.

   Radera
  3. Jag tar bort noppor med rakhyvel.

   Radera
 2. Sånt här längtar jag efter, rensa kläder, använda nopp-borttagare, stryka, sy och fixa. Men med två barn under tre år så är sånt bortprioriterat. Alla urvuxna kläder åker ned i kassar och går till nästa kompis som står på tur med barn i den urvuxna storleken. Skäms ibland över att ge över allt skrynkligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med två barn under tre är du undantagen strykregeln.

   Radera
 3. Jag har haft ett ryck nu senaste månaden och lagat sånt som varit trasigt, strumpor, byxor, tröjor. Allt med små/stora hål har åkt fram under nålen om kvällarna! Jag vet inte om dottern är en riktig knäåkare eller om det är faktumet att hon är åtminstone 3e barnet på hennes kläder som gör att de flesta byxorna går sönder på knäna... Så vi får se om någon annan vill ärva dem eller om de ska få gå till tygåtervinningen.

  Min rensning bestod av att flytta två gamla skaljackor som gått sönder i dragkedjan från garderoben till tygåtervinningen. Den ska sen åka iväg till ÅC. Mössor/vantar och sådant är jag för praktiskt för att bara ha 1-2 uppsättningar. Så där nöjer jag mig med att städa i lådan!

  Bra kämpat allihopa som jobbar på med sparåret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bra kämpat allihopa som jobbar på med sparåret!" Håller med. Och posta gärna på Instagram #fruebsparår

   Radera