Sammanfattning av vecka fem

Årets andra månad började betydligt bättre än den första. Trots Stockholmshelg ligger jag i fas med dagspengen, Trafikkontoret lyckades inte tråla in mig eftersom jag tog min tillflykt till förort. Dessutom var veckans uppgifter right up my alley. Om rensning och städning av kryddhyllan var tillfredsställande så var det ändå ingenting mot att få angripa de styvmoderligt behandlade lådorna med underkläder, träningskläder och nattplagg. 

Jag smygstartade redan helgen innan och det var bara för att Kemiläraren gjort det så om du blir förorättad: Det var hon som börja. Metoden är exakt densamma oavsett rensningsområde. Hiva ur allt, rengör utrymmet (exempelvis med såpaspray och en trasa) och plocka tillbaka med omsorg och kritisk blick.


Här har jag vält upp mina underkläder på sängen. Sängen är ett perfekt ställe att rensa på men den måste vara bäddad. Troligen av en kvinna, för er som kunde se min mans så kallade bäddning på Instagram. Någon frågade om min man gjort lumpen och svaret är nej, vilket torde vara en del av förklaringen till att han bygger skidbackar av kuddar som han sedan draperar täcket över, utblandat med filtar och pyjamasbyxor.

När jag tömt lådan på innehåll insåg jag att alla vita bh-toppar var solkiga varför jag la dem i blöt i en hink med milt schampo. Jag gillar inte att tvätta bh-toppar i maskin, särskilt inte om de är vadderade eftersom vadden klumpar ihop sig och det är ett rent helvete säger jag att kränga tillbaka dem i ursprunglig position. 

Jag skojar, någon måtta på I-landsproblematik får det vara. Det är lite bökigt bara. När jag tvättat och sköljt dem rullade jag in dem i en handduk och lät dem ligga någon halvtimme, Lex Tvätta Kashmir - och de torkade därefter på nolltid. 

Nu har jag inventerat ordentligt och ser att jag, precis som Kemiläraren konstaterade, hade alldeles perfekt antal strumpor. Likaså toppar och trosor. Jag plockade också in långkalsonger från lådan under - den ultimata kaoslådan - eftersom det fanns ett perfekt utrymme i underklädeslådan och man ju faktiskt refererear till långkalsonger som underplagg. 

Eftersom jag så illmarigt rackat ner på min mans bäddning kompenserar jag genom att göra även hans underklädeslåda. Jag är säker på att han uppskattar att bilder på hans kalsonger sprids på internet.


Det är korrekt, han har två stora kartonger med strumpor. De vita tubsockorna är för träning och tennis och eftersom han numera tränar varje dag går det åt en del. Jag rullade ihop hans två skärp och la i mellanrummet mellan lådorna. 

Jag vet inte vad ni har för åsikter om strumprullning, men eftersom jag är huvudsaklig tvätterska i familjen och avskyr, avskyr att hantera strumpor parar jag normalt sett bara ihop dem och viker resåren lite halvhjärtat över kanten så att de håller ihop. Eftersom ingen i familjen vänder strumporna med rätsidan utåt när de slänger dem i tvättkorgen protesterar jag sammanbitet genom att inte vränga tillbaka dem när jag sorterar.

När jag var liten lärde mig emellertid min mamma hur man kan para strumpor på ett mer estetiskt tilltalande sätt. Man lägger dem på varandra och rullar dem som en rulltårta från tårna upp till mudden för att därefter trä den ena mudden över det hela så att de antar formen av en boll. 

Jag vände i samband med ovan alla strumpor rätt och rullade dem. Detta är inte tänkt att bli en vana. Det var bara ”kul” att testa en gång och bilderna blev fina.

På tisdagen var det dags för nattplagg och senare i veckan "myskläder" och träningsplagg. I vårt hushåll samsas nattplagg och pyjamaser i samma låda varför det bara blev en före- och efterbild i kategorin. Mysplagg har vi inte heller. När jag kommer hem från jobbet drar jag på mig yogakläder så att jag kommer ihåg att göra mina ryggövningar och dessa plagg skulle kunna kategoriseras lounge wear.


Det här var kanske min favoritrensning. Jag hittade både det ena och det andra häri: En tunika för 40-gradig värme, en sommarklänning jag inte gillar, en T-shirt jag inte heller gillar och en ärvd grön tröja från ett barn. Som jag inte heller gillar. Tunikan gick upp i sommarklädeslådan och resten gick till loppis.


Befrielsen i detta. Numera har jag två uppsättningar pyjamaser (och en lättare sammarpyjamas jag lagt bland sommarkläderna på plan två) och de ligger nu tvättade och strukna i lådan. Jag lokaliserade också två uppsättningar yogaplagg för vilka jag kommer att applicera samma princip. Väck, udda plagg och saker som hängt sig kvar rensning efter rensning med någon vag motivering. 

Missförstå mig inte: Det var inget fel på exempelvis den svartvitrandiga toppen ovan. Men jag använde den aldrig. Då är det dags att den får en ny ägare. Och är det nu inte väldigt Muji i min låda med svart, grått, beige och vitt? Längst till vänster har jag samlat alla mina raggsockor, nattsockor och mina vristvärmare som tidigare drällde runt på två-tre olika platser i hemmet, omöjliga att hitta när man behövde dem.

Min man hade företrädesvis träningskläder i sin låda. En pyjamas (förresten från Muji) och ett antal T-shirts. Allt utom pyjamasen var rent och som god hustru tvättade jag och strök den. Se så fint det blev när jag rullade hans träningströjor och shorts nästan Kondo style.


Min man var imponerad över sina lådor. Han sa att det var vackert, snudd på autistiskt, vilket jag tolkade som en komplimang.

Det är märkligt det där med dessa lådor. Jag som är väldigt noga med övriga plagg och hänger allt för maximal ordning, färgkoordination och tillgänglighet, låter hela havet storma i byrån. Vilket ytterligare befäster min tes att förvaringsmöbler är av ondo. Skala ner till rock bottom och se till att ha så mycket som möjligt synligt. 

Eller så gör du som patienterna hos Aurikatariina, slänger alla dina plagg på golvet och väntar på att en godhjärtad ung finska ska komma och hiva ner dem i sopsäckar (21:50 minuter in).


Jag ägnade mig också en del åt att leta inspirerande klipp gällande basgarderob. Det finns ju hur mycket som helst, exempelvis här, här och här. Eller om du är man: Här: https://youtu.be/riypX84RlKk

Betoningen ligger på små kapselgarderober, vilket för mig är rätt synonymt med en basgarderob. Man kan ju liksom vissa i min närhet (looking at mamma) ha en "basgarderob" bestående av 32 svarta byxor, 27 beiga och 18 vita blusar, men det är inget jag rekommenderar. 

Till slut landade jag ändå i säker hamn nämligen hos Ines de la Fressange och hennes övergripande tankar om [fransk] stil. Å hon är verkligen min stilguru. 


Det kanske är en slump att hon varit Chanelmodell, men hon sammanfattar det chanelska synsättet perfekt:

- Klä dig bekvämt och för din egen skull
- Flasha inte märken
- Var selektiv med smycken och accessoarer

Och mitt tips inför nästa vecka är att klura ut vad som blir din basfärg.

Mvh
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

 1. Sammanfattning av Ines: Det är fult med crocs (!!) marinblå jackor är snyggt (gäsp). Jag blir så himla irriterad på modemänniskor som har uppnått sin berömmelse och position i modevärlden genom att vara totala fashion victims i sin ungdom och ha MER av ALLT. Sen när de fortfarande är smala och jättesnygga fast gamla kan de sitta och säga att men inte behöver så mycket, det räcker att vara sig själv... Newsflash: Det är för att alla vet vem du är! Slut på rant. Min basfärg är duvblå - jag har alldeles för få plagg i det men behöver fler.

  SvaraRadera
 2. Min basfärg är svart. Det är även min happycolour.
  /C

  SvaraRadera
 3. Min basfärg är definitivt blå, mörk, mellan eller ljus.

  SvaraRadera
 4. "Eftersom ingen i familjen vänder strumporna med rätsidan utåt när de slänger dem i tvättkorgen".

  Nu kanske jag framstår som idiot. Jag ber om ursäkt på förhand och skyller på att jag inte gjort tvättning till religion, men jag har alltid tvättat alla kläder med avigsidan utåt eftersom jag inbillar mig att de håller längre då. Alltså vänder jag alla kläder, inklusive strumpor, ut-och-in innan jag slänger dem i tvättkorgen. Är det fel nu helt plötsligt?

  SvaraRadera
 5. "Eftersom ingen i familjen vänder strumporna med rätsidan utåt när de slänger dem i tvättkorgen"

  Detta var ett diskussionsämne i fikarummet häromveckan. En mycket nöjd kollega hade kommit tillrätta med problemet genom att
  1) vägra tvätta strumpor ut och in
  samt
  2) Kalla på familjemedlemmen vid tidpunkten för tvätt. Hen fick då vränga alla sina strumpor rätt.

  Sedan detta inträffat några gånger är nu samtliga strumpor med avigan inåt när de läggs i tvättkorgen.

  Sparo, i vår familj blir det inte riktigt rent när vi tvättar strumpor ut och in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tvättat mina strumpor ut och in i 30 år och 60 grader. Jag upplever dem som helt rena efter det.

   Radera
  2. Nu har jag tagit min samhälleliga ansvar och konstaterat att jag har rätt, alla andra har fel. Lyssna, lär, lyd:
   https://sparosverige.blogspot.com/2023/02/tvatta-ut-eller-in.html

   Radera
 6. Renheten på strumpor efter att de tvättas ut-och-in beror nog på hur mycket smulor/hår/grus som sitter på strumpan. Är strumpan redan hyfsat ren innan tvätt spelar det nog inte så stor roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är den ren ska den inte tvättas :).

   Jag har katter hemma, men jag tycker ändå att strumporna blir rena, t o m från katthår.

   Radera
 7. RIKTIGT BRÅDSKANDE EFFEKTIV STAVNINGSSTYRNING FÖR ATT HJÄLPA TILLBAKA EX ÄLSKAN OCH RÄDDA ÄKTENSKAP
  Hej alla mitt namn Rosalba är så överväldigad av glädje tack vare Dr.GURU. Min man lämnade mig för en annan kvinna för några år sedan och jag var väldigt förkrossad eftersom jag aldrig gjorde något fel mot honom, jag blev kvar med mina två barn och ett jobb som betalar lite. Jag höll nästan på att ge upp tills jag såg ett vittnesbörd på nätet om Dr.GURU hur han har hjälpt många människor, så jag kontaktade honom överraskande 24 timmar efter att jag gjorde det läkaren bad mig att göra. Min man kom tillbaka dagen efter besvärjelsen och tiggde. mig att förlåta honom och lovade att aldrig lämna. Min man har varit tillbaka i 6 månader nu och vi har aldrig haft några problem, jag är glad att jag inte tvivlade på Dr.GURU. Nu är jag säker på att han också kan lösa eventuella problem med snabb avlösning. Du kan också kontakta honom för hjälp nu.
  E-post: saguruu087@gmail.com eller whatsapp +12098373537

  SvaraRadera