Lär barn om börsen

Innan jag börjar: Lyssna på senaste avsnittet av Rikatillsammans, handlar om indexfonder. De länkar också till en av Di översatt artikel om Buffets massiva aktieförsäljning, men om ni vill slippa prenumerera Di kan ni ta del av originalet här. Inte lika braskande rubrik men intressant innehåll.

-------

En rad rara händelser kring barn och ekonomi har inträffat under den senaste månaden och jag är så till den grad mallig att jag måste pådyvla er ett inlägg på temat. Temat? Att jag är badass förälder.

Mellanbarnet, a.k.a. odågan, hon som gömmer Explorerflaskor på full display, glömmer nycklar på ensambesök i Stockholm och ringer för att väcka mig mitt i natten, kör sönder kompisars moppar och etc, vet minsann att stryka mig medhårs å. Det började med nationella provet i engelska. De skulle skriva om en person de beundrar. Mina vänners barn skrev om Steve Jobs och Ghandi. Min dotter skrev om mig. 

Jag blev naturligtvis alldeles mjuk i hjärtat och fick tvinga bort en klump i halsen men hade sinnesnärvaro nog att fråga varför. "Jamen du är så bra på aktier". Haha. Ett par veckor senare frågade hon mig om jag kunde lära henne och pojkvännen mer om aktier. Hon säger så, "aktier", och eftersom hon tidigare sagt saker om att hon vill köpa aktier i Tesla förstod jag att saker behövde styras upp. För som ni vet är jag ingen stor fan av att handplocka enskilda aktier i tron att man ska slå genomsnittlig börsavkastning. Varför? För att det är mycket svårt, lyssna på ovan länkade podd om ni behöver en amerikansk expert för att tro mig. Det är svårt även för professionella investerare, faktiskt ännu svårare än för gemene man och om ni undrar varför, lyssna på podden. 

Jag fnulade därför ihop en powerpoint som jag visade dem. Fnulade är en sanning med modifikation. Jag la säkert åtta timmar på den. Det är svårare än man kan tro att göra en grundläggande börsintroduktion till två tonåringar som inte vet någonting. Alltså, presentationen var tvungen att täcka ett rätt brett spektrum. Från "Vad är en aktie" till "Fondavgiftens betydelse över tid". Och att förklara ränta-på-ränta låter lätt men är svårt. Utmaningen är också att hålla det enkelt: Få slides, minimalt med text.

Hur som haver. Det blev en presentation och jag kallar den "Så blir du rik - och slipper vara någons bitch". Jag visade den för dem i början av maj, högg dem direkt efter middagen när de satt i en återvändsgränd i kökssoffan och inte kunde ta sig ut. 

Det var så gulligt. Dessa till vardags rätt sturska tonåringar varav en med attitydproblem, satt storögda och lyssnade på varenda ord som kom ur min mun. Särskilt mycket gillade de bilden på en bankomat och när jag sa att "Börjar ni spara nu kommer ni att ha som en egen pengamaskin när ni blir större”. 

Pojkvännen bad mig flera gånger att förklara om saker. "Jag förstod inte det där e" (det är så man pratar här uppe, lägger till ett "e") vilket för mig är det slutgiltiga beviset på att han förtjänar att bli min framtida svärson. Han ville dessutom att jag skulle maila presentationen till honom efteråt, gullunge.

Så sent som igår skickade jag dem länken till ovan nämnda Rika Tillsammans-podd och bad dem att lyssna på det svenska introt (vilket ganska väl sammanfattar hela podden) och då fick jag skäll av 15-åringen som hävdar att jag "skapat ett monster" eftersom pojkvännen nu vill sälja EPA:n och köpa fonder. Woop woop! (Minus att vi nu måste skjutsa i större utsträckning än tidigare).

Det slog mig när jag var klar att det här skulle jag kunna göra på heltid. Åka land och rike runt och föreläsa för tonåringar om privatekonomi. Jag har på ad hoc-basis pratat med vänners barn i gymnasieåldern och det har varit uppskattat. En 18-åring i min närhet går ekonomiskt program. När jag träffade henne skulle hon dagen efter ha ekonomiprov i nyckeltal. Soliditet, likviditet, that kind of shit. Intresseklubben. 

Jag är civilekonom och har läst de där kurserna på universitet. Jag har ALDRIG behövt beräkna soliditet i mitt yrkesliv. Det jag däremot hade uppskattat i den åldern hade varit om någon hade upplyst mig om att jag hade tjänat enorma summor på att redan under studieåren pytsa in överskott från jobb och födelsedagspengar på börsen och låtit ränta-på-ränta-effekten kicka igång.

Jag har frågat det förr och jag frågar det igen. Varför lär man inte ut investeringar till unga i skolan? Varför får de lära sig att tråckla vid en symaskin men ej starta ISK? Särskilt med den idag aktuella diskussionen kring svenskars skuldberg och bräckliga ekonomi. Ska vi tråckla oss ur situationen? Det måste vara uppenbart för såväl politiker som för mannen på gatan att vi som nation har allvarliga brister i vår ekonomiska bildning. Någon borde göra något. 

I väntan på det tänker jag framöver ge er min föreläsning. Det är inte ni som är målgrupp, det är era barn. Det är svårt att överföra en powerpoint till Bloggerformat men jag ska göra mitt bästa. Ni får också gärna komma med input så att jag kan fila till den. Ibland gör jag tankevurpor. Som när jag beskrev en aktie som "ett litet ägande i ett bolag och när du köper en aktie kan ett företag ta de pengarna och investera i nya maskiner för vilket du löpande får lite pengar som tack" och hörde ett mutter från diskbänken där min man stod och diskade kastruller. "Det stämmer inte riktigt va, du köper ju aktien av någon som säljer på marknaden, det är ju bara vid nyemission du investerar i själva bolaget." Ja okej...Om jag ska vara helt ärlig har jag fram till nu inte fattat det.  

Sen kan jag tycka att pedagogiken kan få ta sig vissa friheter. Det viktigaste för dessa ungdomar är att fatta att de genom aktivt beslutsfattande kan bli friare människor, inte att till fullo förstå begreppet nyemission. Då är vi tillbaka på svensk läroplan: SO-LI-DI-TET, Hur Stor Andel Av Företagets Totala Tillgångar Som...snark.

Miniserien jag lanserar i och med detta inlägg heter "Lär barn om börsen" och jag kommer att etikettera den precis så i det fall ni i framtiden får tillfälle att kila in den (d.v.s. om ni går in på bloggen i webbläge och scrollar igenom etiketter ligger denna serie som en egen kategori kallad "Lär barn om börsen" Del 1, Del 2 osv). Hur lär du dina barn om börsen?



Mvh
FruEfficientBadass

41 kommentarer:

  1. Jag har länge tutat i mina barn att man alltid bör spara minst 10% av sina inkomster. Nu är dom inte barn längre utan unga vuxna som gått ut ingenjörsutbildningar alla tre. Alla tre är duktiga på att spara men är väldigt olika. En använde upp alla sina sparpengar under högskoleperioden, han hade jobbat några år först och hade kanske svårt att dra ner på dyra vanor. En är "normal" och en är lite väl riskbenägen och har en 60/40-portfölj. det låter bra men den bestod av 60% Tesla och 40% krypto. Nu är hans fördelning annorlunda med stor del indexfonder också. Sedan har vi fyra en facebookgrupp där jag tar upp intressanta ekonomiämnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "60% Tesla och 40% krypto." Underbart! Så tänkte pojkvännen också innan jag var klar med honom. Alltså fördelningen vet jag inte, men det var krypto och Tesla. Det är sociala mediers fel. Så som Craig Lazzara säger i intervjun ovan: Indexfondens största nackdel är att den är tråkig.

      Radera
    2. Sonen som jobbat något år efter gymnasiet och skulle sälja sin bil för att plugga på högskolan sa. Jag ska köpa Tesla för bilpengarna, vilket han gjorde. Ett tag var det nära att han hade kunnat casha in Teslaaktierna och köpa en riktig Tesla för pengarna. Det är bra att båda två rasade ordentligt sedan, det blev en bra lärdom och kommer förhindra framtida riskbeteende.

      Radera
  2. Den serien använder jag gärna när jag pratar med mina barn! Första av tre har klivit över till tonåring, tvåan som är tio är väldigt intresserad av att tjäna pengar mest för att kunna köpa saker, trean är sju år och tänker längre än de flesta. Detta kan bli kul!

    SvaraRadera
  3. Hej, skulle gärna köra denna presentation för mina egna barn. Vore det OK att dela den (t ex i PDF-format så den inte blir "stulen")?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle jag gärna göra, på samma sätt som jag gjorde med "svåra ord"-listan för ett par år sen. Problemet är att den består nästan huvudsakligen av obegripliga bilder, man behöver talmanuset som är svårt att pdf:a? Jag får klura på det. Ni kommer att få bilder med tal i löpande bloggtext. Man skulle till och med kunna rulla de enskilda blogginläggen i serien och bara läsa högt.

      Radera
    2. Alltså!!! TACK!! Som jag ser fram emot detta :) Å då är det jag själv som kommer läsa högt för mig själv ;)

      Radera
  4. Mina ungar är också i precis rätt ålder för en sån här presentation. Sonen på 16 har jag redan pratat en del ekonomi med, så det vore perfekt att mjuka upp honom ytterligare. Han har skaffat extrajobb och har alltid gott om pengar, men investerar inget. Dottern på snart 13 däremot har alltid spenderbyxor på sig och oftast tomt på kontot. Hon behöver detta av helt andra skäl.

    SvaraRadera
  5. Grejen med tonåringar är att de är så OTÅLIGA! Jag vet inte HUR många gånger vi har pratat om deras portföljer (ligger i mitt namn på min ISK) och de gör tankevurpan att vilja köpa det dyra som gått upp och sälja den billiga som gått ner. Nu har vi l..å..n..g..s..i..k..t..i..g..a fonder i deras portföljer som INTE ska säljas på ett bra tag, så där vägrar vi. "Behöver du pengarna nu? Inte! Varför vill du sälja då?"

    Som exempel: "Jag vill köpa Tesla för den har gått upp jättemycket." Ja men tror du inte då att den är lite FÖR populär och för högt värderad just nu? Finns det något värde bakom? Ja, det är frågor som en otålig tonåring inte vill lyssna på.

    Men det är kul när den unga vuxna kommer hem och berättar att den har en eller ett par kursare (dvs högre eftergymnasial utbildning) som är väl insatta och har vissa aktier som daytrejdas (kan det heta så?) eller kör med veckotrading. Dvs köper och säljer i mycket kort perspektiv.
    Min arvinge kommer då hem och säger "de har sagt att de kan hjälpa mig med en portfölj och jag diskuterar gärna, men jag kommer fortsätta med de här fonderna som ni (dvs vi föräldrar) har hjälpt mig med på min egen ISK, för jag vill inte hålla på så där ofta".

    Ja, nånting har gått in i skallen på dem!
    Kom ihåg att när barnen gnäller på att ni tjatar så kontra med "jag är din förälder, det är mitt jobb att tjata på dig"!

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag begår något fundamentalt föräldrafel för mina barn har aldrig sagt att jag tjatar. Till skillnad från dem som tjatar om allt mellan himmel och jord.

      Radera
  6. Fantastiskt! 2.0 att göra en PPT. Om den delas i PDF så anmäler jag härmed mitt intresse. Gäller att ligga steget föra. Än så länge tar sjuåringen tacksamt emot korta förklaringar av vad en aktie är och fyraåringen får peka på vilken fond han vill köpa när han får pengar i present (OBS får bara välja bland de vi redan valt ut).

    SvaraRadera
    Svar
    1. "(OBS får bara välja bland de vi redan valt ut)." Hihi, hade varit jättekul om han fått välja helt själv. Det tjatas ju ofta om den där TV-sända aktietävlingen (80-tal?) där en grupp apor fick plocka bananer under valda aktier och de vann mot proffsen, någon som minns detaljerna?

      Radera
  7. Det hade verkligen varit fantastiskt att få ta del av presentationen, gärna som pdf. Med en 17-åring här hemma som redan är rätt sparsam och som jag hjälpt igång med isk och fondval tror jag den kan vara ett bra stöd för att förhoppningsvis kunna inspirera och skapa lite mer motivation att ta det vidare på egen hand. Stort tack förresten för bloggen! :-)

    SvaraRadera
  8. Låter bra. Den enda jag kanske inte håller med om är att jag tycker inte det är så bra om de blir 'besatta' av det i den åldern tex säljer EPAn och slutar göra saker så att de kan spara ännu mer. Och de flesta fortsätter jobba så är fortfarande någons ' bitch' så det är kanske att ta i lite. Men superbra att lära barnen om det!

    SvaraRadera
  9. Heja FEB! Tror stenhårt på gymnasieföreläsningsidén.

    ps. hade du jobbat på kuckelimuckbank hade du behövt snacka soliditet ibland, men var glad att du sluppit ds

    / P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risken för att jag hamnar på K-muck bedömer jag som liten. Jag sneglade faktiskt på ett jobb där i somras men det krävdes någon akronym-certifiering för att kunna rådge om värdepapper. The Irony.

      Radera
  10. Den sannolika anledningen till att mamma staten inte infört mer privatekonomi i läroplanen är att med friare medborgare ökar risken till civil olydnad, dvs folk behöver inte slava på ett kommunalt kontor hela livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är säkert så....

      Radera
    2. Hmm...Blir lite less på skoldiskussionen. Det tas upp i skolan, jag har t.ex. inte mött någon samhällslärare som inte undervisar om sådana här grejer. Jag citerar centralt innehåll i kursplanen för Samhällskunskap 1a1 (obligatorisk kurs för alla i gymnasiet): "Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.
      Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur
      privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar." I kunskapskrav står det att eleven måste kunna göra en budget för att överhuvudtaget få godkänt i kursen!
      Dessutom så ingår det redan i hem- och konsumentkunskapen på grundskolan.

      Radera
    3. "Det tas upp i skolan". Även investeringar och fundamenta av typen "så startar du en ISK"?

      Radera
    4. to be fair att start en ISK behövs ungefär tre klickar i internetbanken

      Radera
  11. Jag hittar inte kategorin "Lär barn om börsen" under etiketterna. Jag känner en person som skulle ha nytta av den.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men lugn nu Ankan, jag har inte publicerat dem än. Jag portionerar dem lite pö om pö, för att hålla er fast vid bloggen.

      Radera
    2. Haha, mycket har jag blivit kallad men aldrig anka. Själv behöver jag inte investeringsrad men jag känner en ungdom som gör. Läser din blogg oavsett efter att ha läst om kattungarna, fantastisk berättelse som jag delade med andra kattälskare. Hoppas pa mer i samma genre, även om jag fattar att du har en annan läsekrets.
      /Annika a.k.a Ankan tydligen

      Radera
  12. Jag tycker seriöst det vore en toppenidé att du åkte runt och föreläste för tonåringar!

    SvaraRadera
  13. Jag tycker också att det är en toppenidé att du föreläser för tonåringar. Förutom att du kan ämnet så är du så jäkla vass med språket och pedagogiken.

    Själv är jag stolt över att jag fått två närstående unga vuxna att öppna varsin ISK. De har inte helt följt mina råd om breda indexfonder med låg avgift, men jag tänker att de behöver få experimentera själva med vad de nu är nyfikna på, typ Tesla-aktier och olika sorters fonder, de är ju unga ännu, och det viktigaste tror jag är att de kommer igång med att lära känna den "världen".

    Mme A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så märkligt detta med fascinationen för just Tesla. Är det för att Musk är överallt på Twitter? Varför vill tonåringar exempelvis inte investera i cannabisrelaterade aktier som Heliospectra?

      Radera
    2. Haha, ja säg det. Är det ett tips eller?

      Radera
  14. Min äldste har just fått sitt första jobb efter två års arbetslöshet. Tidigare har han helt varit inne på konsumtion (han har en enorm filmsamling, det mesta på Blu-Ray). Nu tänker han däremot spara minst 65% av lönen. Ja, han har sett Pete Adeney (Mr. Money Mustache) - Full Talk at WDS 2016. I veckan har han messat och frågat om hur han skulle vikta sina inköp av SHB A och Skanska.

    För er som behöver hjälp att övertyga era barn kan jag rekommendera följande essä (och särskilt tabellen på s. 2):

    https://static1.squarespace.com/static/58c554fc1b10e3fe89eb4a8c/t/5f04f95ced049b5640af5d02/1594161501156/Rich+Man%2C+Poor+Man.pdf

    /Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där tabellen är fantastisk, helt fantastisk. Tack Max!

      Radera
  15. Du har inte funderat på att bli gymnasielärare inom ekonomi- och journalistik-kurser? /M

    SvaraRadera
  16. Kära FruEB och läsare! OT: blivande ensamstående småbarnsmamma här. Jag kommer strax vara tvungen att inreda ett nytt hem där jag i princip inte får med mig nåt. Söker därför alla generella och specifika tips du/ni kan ha. (dvs alltifrån var man hittar gratis/billiga möbler i Sthlm till namn på produkter som är bra). Mvh Sparsam och utan intresse för heminredning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns återbruk på flera ställen i Stockholm https://www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/lamna-avfall-privatperson/har-lamnar-du-avfall/atervinningscentral/ där man kan hämta t ex möbler gratis. Det bästa är ju om man bor nära och kan titta in lite då och då och ta hem när man hittar något som man behöver. Men utan bil och bärhjälp blir det ju ett litet större projekt med stora möbler som säng och soffa. Hur löser ni andra det? Och var det inte tips om hur man undviker vägglöss i tidigare inläggskommentar här på FEB, eller rör jag ihop det?
      Jag undviker saker av spånskiva (som brukar vara skitkvalitet). Massivt trä är bättre. Då kan man också måla om utan problem. Men rent stilmässigt överlåter jag tipsandet till andra. Lycka till!

      Radera
    2. Finns en hel del gratismöbler via blocket, har sett soffor i nästintill nyskick. Gällande vägglöss är det ju alltid en risk med stoppade möbler men har möbeln bara en tidigare ägare och boendet ser ut att vara välstädat och omskött så är det ju bra indikationer. tjänsten tipptapp finns ju om man behöver bärhjälp och/eller frakt. Erikshjälpen och läkarmissionen i förorterna brukar ha möbler och husgeråd till ok priser (för att vara Sthlm) annars rekommenderas att hyra en skåpbil eller släp och göra en dagsutflykt till Uppsala där det kryllar av secondhand till bättre priser och stort utbud (särskilt röda korset)

      Radera
  17. Tack på förhand fru EB! Ser fram emot att få ta del av ditt material! Har 4 barn i åldrarna 14-25 med varierat intresse och kompetens i ämnet...
    /frugala hedonisten

    SvaraRadera
  18. Jag ska nog försöka lära ut om hur det funkar med ränta och investeringar vid procentområdet i matematiken, om jag undervisar matte förstås. Angående powerpoint så är death by powerpoint ett bra Ted talk

    SvaraRadera