Det absolut enklaste sättet att ge ut en bok är att få manuset accepterat av ett förlag. Då kan du i princip lassa in ett Word-dokument och en redaktör hjälper dig att bearbeta materialet, förlaget fixar omslag och distribution och du kan bara luta dig tillbaka. Du behöver på din höjd dyka upp på lite författarevents, någon morgonsoffa (om ditt förlag lyckas muta in dig) och om du tajmar boken rätt: På bokmässan för att signera. Har jag gjort det? Jag har gjort det, i mitt tidigare liv, när jag gav ut böcker utan pseudonym. Det var så länge sen nu så det går inte att hitta dem, men låt oss säga att det inte var skönlitt.
Sen har jag ju jobbat en sväng i förlagsvärlden, på ett av de stora husen och där lärt mig ett och annat:
1. Det är jättejättesvårt att få ett manus antaget. Särskilt svåra är manus av typen "krisande-okända-människor-som-vill-dela-med-sig-av-sina-livsöden" eftersom de rasar in en masse och i princip är osäljbara, förutom till närmast sörjande.
2. Ska du bli antagen av någon av de stora krävs i princip ett redan etablerat författarskap (på annat förlag) eller kändisfaktor. Med "etablerat" menar jag att du har sålt bra. Ett skönlitterärt förlag tar in runt en debutant per halvår. Om det är ett stort förlag vill säga.
3. Fackböcker är enklare. Här kan du bli antagen om ditt ämne är tillräckligt smalt eller hett och din expertis tillräckligt stor. Jag heppar nu, men säg att om tre procent av skönlitteraturutgivningen under ett år kommer från debutanter, är motsvarande siffra på fackbokssidan 25-30 procent.
4. Skriv inte ett färdigt manus och skicka in. Gör ett synopsis och skicka med första kapitlet. Gärna med ett följebrev där du kort beskriver dig själv och din tanke med verket. Detta räcker för att lektören/praktikanten ska kunna ta beslut om huruvida boken ska presenteras för utgivningsgruppen eller ej. Jag minns hur en av de Stora (och roliga) Förläggarna teatraliskt la händerna för ansiktet och stönade om ”dessa män, som tar tjänstledigt för att färdigställa en vikingatrilogi. GÖR det inte säger jag!”
5. Mitt tips är att vända sig till de mindre förlagen, de som får plocka smulorna som faller från de stora förlagens bord. Mina tidigare böcker är utgivna på små förlag, förutom en vars pocketutgåva kom ut på en av de stora (men då hade den först presterat i inbundet).
6. Förtjänsten för en inbunden bok låg när jag var i branschen på 15-20 kronor före skatt. Pocket 5-7 kronor. Men pocket säljer i regel fler exemplar givet prisbilden mot kund.
7. En inbunden snittbok säljer i 2 000 exemplar. Du kan själv göra matten och konstatera att du inte kommer att bli rik på att sälja böcker, såvida du inte heter Läckberg eller Guillou.
8. En bok säljer i princip hela sin volym under första månaden. Lite tickar in under månad två och tre, men sen är det bara skvättar. Att tro att en bok ska bli en stadig inkomstström för år framåt är en chimär.
Däremot är det fasligt KUL att skriva bok och har du redan en plattform (en blogg, ett stort Instakonto etc) har du ju möjlighet att marknadsföra boken därifrån. Därför rekommenderar jag dig att överväga egenutgivning. Det finns ett antal plattformar för så kallad "print-on-demand" men den jag använder heter Publit. Processen i korthet:
- Du skriver ett manus i InDesign. Du kan inte skicka in i Wordformat. Varför? Word skapar inte textfiler i tryckvänligt format. Det är väldigt petigt med marginaler och annat, och vill man få till det någorlunda bra ska man i InDesign importera en widget med "Publit crop marks" vad nu det betyder, men då blir det rätt.
- InDesign är rätt knepigt om man inte är van. Jag lärde mig programmet på journalistutbildningen och det är INTE intuitivt om man är van att jobba med vanliga ordbehandlingsprogram. Men kanske känner du någon som är vass? Då kan du bara skicka Wordfilen till hen så hjälper denne någon dig att "sätta" boken.
- Textfilen laddas upp som pdf på Publit liksom omslaget. Omslaget kan du göra själv i InDesign, eller så väljer du att använda en formgivare. Jag använde en snubbe med alias hubspot_pro på Fiverr i de senaste två utgivningarna och är mycket nöjd. Du får betala någonstans i storleksordningen tusen kronor för ett färdigkorrat omslag, vilket är sjukt värt med tanke på att det ingår tre förslag och ungefär lika många revideringar. Dessutom går det snabbt - du har i regel ett första förslag inom ett dygn.
- Du kan skapa ett ISBN på Publit utan kostnad. ISBN är den streckkod som sitter baktill på boken. Det är också bokens id-märke, vilket behövs om du ska synas på ex. nätbokhandlarna. Du copy/pastar koden och infogar den på baksidan av ditt omslag.
- Sen gör du ett provtryck. Detta är viktigt, för det blir aldrig som man tänkt sig. Jag har snittat runt tio provtryck för varje bok och alltid hittar man något som inte syns digitalt. Ett stavfel, konstiga radavstånd osv.
- När du är helt nöjd trycker du "publicera". Nu kan du inte längre göra några ändringar, så tänk dig för. Du kan nu marknadsföra boken på din egen plattform och där har Publit olika koder du kan klippa in på exempelvis en hemsida eller en Insta-bio som leder kunden direkt in på din "webbshop" (som ligger hos Publit). Det är denna webbshop ni kommer till om ni i webbläge klickar på böckerna till höger om min blogg.
- När kunder sen beställer din bok, skickas en order till Publit och de trycker den. Du kan också välja att trycka proaktivt och betala för lagerhållning hos Publit. Men det är inget jag rekommenderar, i det fall du inte med säkerhet vet att din bok kommer att bli en bästsäljare. Det är denna print-on-demand-process som gör att det tar så lång tid för dig att få hem mina böcker.
- Du kan också utöka distributionen till Adlibris/Bokus samt göra den synlig för bokhandlare runt om i landet. Då måste du registrera dig hos Bokinfo. Du får då en kod som du lägger in på Publit. Därefter visas din Publitutgivning hos näthandlarna med någon dags fördröjning.
Om en kund kommer in i en svensk fysisk bokhandel (finns de ens längre?) och vill beställa hem din bok, kan bokhandlaren göra det via samma plattform (Bokinfo alltså). Det har faktiskt hänt att FINSKA bokhandlare har beställt hem Sparboken, så det verkar som att de jobbar från samma system, åtminstone i de svensktalande delarna.
- Det som är lite trixigt är att du inte kan kontrollera prissättningen hos nätbokhandlarna. Jag kan bara ange ett inpris på Publit. Sen är det upp till Adlibris/Bokus att bestämma vilken marginal de vill ha. Priset kan också ändras, vilket gör att det svajar väldigt i prissättningen på nätet. Det pris jag sätter för min egen webbshop ligger emellertid konstant. Jag kan också ändra detta pris, så om jag vill köra en egen bokrea kan jag under en period droppa priset och flagga för det på bloggen.
- Via smakprov.se kan du skicka in ett läsprov som potentiella köpare kan bläddra i hos nätbokhandlarna (bokikon under omslaget). Du väljer själv hur många sidor du lägger ut.
Det är inte helt kostnadsfritt att ge ut själv. InDesign kostar knappt tre tusen för ett år. Ett provtryck kostar ink. frakt dryga hundringen. Sen är det publiceringsavgift på några hundra och Bokinfo kostar runt 700 för startavgift och publiceringsavgift.
För Sparboken landade jag på drygt sju tusen i kostnad med allt inräknat, men då sålde jag för närmare 50 000 bara under första året. Dessa pengar ska skattas, så räkna med ungefär hälften kvar. Återigen - att ge ut böcker gör man för att det är kul, inte för att det ger så mycket pengar. Om jag slår ut vinsten på antal timmar hamnar jag gissningsvis långt under det Amazon ger i lön till sin lagerpersonal.
Som företagsform har jag valt egen firma vilket ju är stökigt eftersom jag blandar min utgivningsekonomi med min privata. Men det är en sådan banal verksamhet med så små och enkla flöden att jag hade svårt att motivera aktiebolag.
Eftersom jag har kontaktskräck med Verksamt, Skatteverket et al är detta (att tvingas ha eget) enligt min mening den största nackdelen med att ge ut böcker. Jag får stresspåslag varje gång jag får ett brev från Skatteverket och inbillar mig att jag kommer att sluta mina dagar i ett white collar prison på västkusten.
Så på ett sätt ser jag fram emot att bli klar med bokskrivandet. Problemet är att det alltid dyker upp nya idéer. Jag har en nu. Ingen storsäljare, men jag kommer att lära mig massor på att skriva den. Jag ser det som en billig hobby och ett sätt att förkovra mig.
Vad har du för bokprojekt i skrivbordslådan?
Mvh
FruEfficientBadass
Har haft ett antal "skrivarprojekt":
SvaraRadera1. En barnbok. Skickade in till flera förlag och blev sågad längs fotknölarna. En stor nackdel är att det skulle vara med bilder och jag kan inte ens rita en streckgubbe. Vet inte var eller hur man hittar någon som kan illustrera
2. Funderade på att skriva en "omöjlig" roman (eller novell). Omöjlig för att den INTE skulle innehålla sex! Varför måste all skönlitteratur alltid innehålla helt irrelevanta sexscener, till och med i blodiga deckare?
3. Har tagit fram en sorts frågesport (inte som de numera populära quizar som finns överallt, utan lite annorlunda). Det var ett tag sedan, innan allt skulle ligga i Appar. Hade samma problem här att jag inte hade nån som kunde göra bilder (att köpa bilder till sådana projekt kostar 1000 kr/st. vilket inte är ekonomiskt hållbart om man vill ha ca 100 bilder för att få det intressant). Har testat denna i flera olika sammanhang och det har varit populärt. Funderade på att få in det även i en App och kollade upp kostnaden..... Man måste vara miljonär även om man tar hjälp av "billiga" studenter. Det kostar massor!!!
4. Har nu ett nytt projekt på gång. Med dikter. Ingen normalt funtad människa vill läsa dikter som någon annan har skrivit. Men har en plan på hur strukturen ska vara, och innehållet. Det här blir bara för byrålådan.
Spargrisen
På 1 svarar jag Fiverr på 2 säger jag "hard facts of life", på 3: Fiverr och på 4: Korrekt analys.
RaderaHej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.
SvaraRaderaBehöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.
Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.
* Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
* Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
* Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
* Flexibel ränta på 3%.
* Höga godkännanden
* Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
* Enkel onlineansökan.
* Personlig vägledning och expertis.
* Inga dolda avgifter
Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen
För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110
Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.
Vore intressant att höra mer om er flexibla ränta på 3%
RaderaTheresa Williams har fått en konkurrent! ;-)
RaderaHaha
RaderaHahahaha
RaderaDet här var väldigt kul att läsa om, även om jag absolut inte har några bokprojekt i byrålådan. (Ok, det kan ha funnits några sådana för länge sedan när jag var svår och svartklädd. Men det måste väl vara preskriberat nu.) Undrar varför inte fler väljer den här sortens utgivning istället för att betala hybridförlagen mer än 10 gånger så mycket?
SvaraRaderaDDT
Vad är ett hybridförlag?
RaderaDet är ett förlag där författaren tar en del av risken (egentligen hela) och inte börjar tjäna pengar förrän boken har sålt mer än typ 1000 ex. Vilket sällan händer. Det har varit en del festliga artiklar om hur dessa förlag utnyttjar människors drömmar om att bli utgivna. Någon hade tagit de första 20 sidorna i en bok av Karin Boye och lagt in dem åtta gånger efter varandra och skickat detta "manus" till hybridförlag. Åtminstone ett svarade med att det här var de absolut intresserade av att ge ut. :-)
RaderaJag knåpade under flera år ihop en bok om sparande och ekonomisk frihet. Blev klar i våras. Som du säger, kul att skriva och man får till och med egna aha-upplevelser stundom.
SvaraRaderaBoken finns här:
https://www.bokus.com/bok/9789152764800/sa-har-blir-du-miljonar-och-fri-vagen-till-okad-rikedom-och-frihet/
https://www.adlibris.com/se/bok/sa-har-blir-du-miljonar-och-fri-vagen-till-okad-rikedom-och-frihet-9789152764800
https://www.bod.se/bokshop/sa-haer-blir-du-miljonaer-och-fri-christoffer-samuelsson-9789152764800
Jag skickade dig min läsarberättelse i våras, men du fick den kanske aldrig?
SvaraRadera/Christoffer Samuelsson (samma som ovan, som skrivit boken...).
Men shit förlåt! Jag ser att jag läst ditt mail men sen kom väl något skurprojekt emellan. Lägger i kön!
RaderaÅh, tack :-)
Radera/Christoffer
Åh jag har flera "bok-projekt-tankar" som än så länge stannat vid drömmar. Just nu är det dessa två jag tänker extra på....
SvaraRadera1. En bok om sorg och livstankar kring när ett litet barn dör. Jag har i nästan 10 år haft samtal med familjer som förlorar barn under graviditet eller i samband med förlossningen i mitt arbete. Det är en osynlig sorg och även om alla individer självklart har sin egen process finns teman som jag skulle vilja dela och reflektera kring.
2. En nyckelroman om en person som står mig nära och där samhället verkligen svikit i den krisen som hen gick igenom.
Det är svårt att få till tid och fokus samt en praktisk vägg att ta sig igenom....
Shit va mycket du har åstadkommit i ditt liv! Publicerat massa böcker, pluggat och jobbat utomlands. Gjort karriär och skaffa tre barn.
SvaraRaderaHar publicerat på amazon en facklitteratur-bok.
SvaraRaderaInga författardrömmar här.. Har inte orken/tålamodet/hängivelsen för ett sånt projekt.. Tycker inte heller det är så kul. Men roligt inlägg att läsa!
SvaraRaderaDet finns ett gratis alternativ till Indesign som heter Scribus. Det tar en liten stund att lära sig. Men så är det ju med de flesta spartips. https://www.scribus.net/
SvaraRadera