Jobbgarderob del 2: Kläder

Ett bra sätt att komma igång med att fixa en säsongsgarderob är att låta sig inspireras av Interwebz. Jag brukar leta filmer om capsule wardrobes på YouTube och om jag innan kände mig lite motsträvig får jag i regel fart efter. Jag ÄLSKAR filmer om capsule wardrobes. Därför blev jag först lite ond när jag såg titeln på nedan film. Vem kan ifrågasätta detta koncept?


Kvinnan i videon tydligen och hon har vissa poänger. Dels att den typiska capsule-videon ofta blir rätt världsfrånvänd i det att alla har vitt, grått och svart i svindyra material. Dels för att det verkar försigå en tävling kring att ha minst antal plagg. 

Kvinnan i videon menar istället att man ska utgå från det man redan har, att man ska integrera de färger man gillar och att man kan tillåta sig att ha betydligt fler plagg än de klassiska 30.

Jag håller helt med. För mig är kapselgarderob blott en inspiration till att skapa en fungerande vardagsgarderob där de flesta plagg (alla?) går att kombinera samt, och detta är nyckel, att resterande plagg vid behov tvättas, stryks och läggs undan i en säsongslåda e d för att undvika "knökfull-garderob-men-inget-att-ha-på-sig"-syndrom. 

Man får göra hur man vill, men två-tre timmars eftertanke inför varje ny årstid köper dig massor av tid månaderna som kommer. Och tillfredsställelsen...ja TILLFREDSSTÄLLELSEN i att en kulen morgon i oktober glänta på garderobsdörren med pirr och förväntan i absolut vetskap om att allt som hänger därinne matchar och gör dig till ditt bästa jag. Det är en målbild att sträva efter.

________________________________________

Som jag beskrev i förra inlägget grundade jag bokstavligt talat med basen, det vill säga skorna. Därefter formulerade jag en målbild gällande färgpallett (beige, vit, svart) och rafsade ut samtliga plagg. Även här började jag från basen och plockade ut ett antal underdelar:


Från vänster till höger: En knälång pennkjol i elastiskt material från Vila. Ett par svarta HM-jeans i stuprörsmodell, ett par slim fit HM-jeans med fransiga ben, ett par bootcut Lindexjeans i mycket elastiskt material (modell Mira) och ett par chinos. Totalt fem (5) underdelar. 


Sen valde jag ut överdelar. Från vänster till höger: En linneskjorta från Vila. En tunn vit Uniqlo HeatTech-tröja som ska bäras under en vit angoratröja från Primark som hänger bredvid. En vit V-ringad Uniqlotröja i bomull. Därefter en beige tjock T-shirt från Primark, en lösare beige topp från Uniqlo och en långärmad beige elastan-T-shirt från Vila. Sen en svart topp med öppen rygg från Rodebjer, en elastisk svart T-shirt från Samsoe & Samsoe och ett svart linne från Uniqlo. Totalt tio (10) toppar. 


Därefter plockade jag ut ytterligare ett lager. En beige bomullskofta från StTropez, en kashmirtröja från Uniqlo och en merinoullskofta från Uniqlos Inèz de la Fressange-kollektion. Totalt tre (3) varma överdelar.


Som kronan på verket plockade jag ut en svart vintagefyndad kavaj från "Stocklm" eller vad MQ nu kallar märket samt en gammal Tigerkavaj från 2010 som enligt mig fortfarande gör sitt jobb. Så två kavajer. 

För övrigt är i princip allt, med undantag av Vilaplaggen, Lindexjeansen och Tigerkavajen ovan köpta på andrahandsmarknaden till runt 20 procent av nypris. 

Tillkommer gör också den marinblå tunna kappan från Boomerang jag fyndade på Mimer loppis i våras (Mimer loppis går f ö av stapeln även denna helg, lördag mellan 10-16 fast på Hagagatan 2-40 ej Norrtullsgatan, fullt av medarbetare från modebranschen som vill göra sig av med sin ballast av överfulla garderober).


Jag valde också ut en svart handväska, en svart kuvertväska, en beige dito och några halsband för kvällsbruk samt ett par silverfärgade örhängen i återvunnen zink jag skaffat från en av de större fast fashionkedjorna. Märkligt - jag som har svårt för diverse örhängen ink. de allergisäkra från apoteken - kan utan problem bära billiga örhängen från tyska Rossman eller HM. 

Detta blev utkomsten. Jag brukar normalt göra sammanfattningar i miniatyr av dessa inlägg, men jag kände att jag behövde kunna gå tillbaka och minnas exakt vad jag satt ihop för att lyckas i vardagen, så nedan en granulär exposé:

NUMMER ETT

Beigesvarta ballerinas, svarta HM-jeans, beige Primark T-shirt, beige Tigerkavaj, Coachväska.


NUMMER TVÅ

Svarta ballerinas, svarta HM-jeans, beige topp Vila, svart kavaj Stocklm, Coachväska.

NUMMER TRE

Vita sneakers, chinos, vit V-ringad topp Uniqlo, Boomerang-kappa, kuvertväska.

NUMMER FYRA
Beige/svarta ballerinas, blå Lindexjeans, beige T-shirt Primark, beige topp Uniqlo.

NUMMER FEM


Beigesvarta ballerinas, Lindexjeans, svart topp Rodebjer, Boomerangkappa.

NUMMER SEX

Sneakers, Lindexjeans, vit Vilaskjorta.

NUMMER SJU

Beigesvarta ballerinas, Lindexjeans, svart Uniqlolinne, beige kofta StTropez.

NUMMER ÅTTA

Beigesvarta ballerinas, Lindexjeans, svart Uniqlolinne, beige Tigerkavaj, Coachväska. 

NUMMER NIO
Svarta ballerinas, fransiga jeans, svart T-shirt Samsoe, vit/beige kofta Uniqlo.

NUMMER TIO

Beige pumps, fransiga jeans, beiga topp Uniqlo, svart kavaj.

NUMMER ELVA

Beigesvarta ballerinas, fransiga jeans, svart linne Uniqlo, beige kofta StTropez, halsband.

NUMMER TOLV

Beigesvarta ballerinas, fransiga jeans, svart T-shirt Samsoe, Tigerkavaj.


NUMMER TRETTON

Beigesvarta ballerinas, svart pennkjol Vila, Heattech-tröja Uniqlo, beige kashmirtröja Uniqlo som jag vänt bak och fram samt kavlat upp ärmarna på på grund av fläckar som inte går bort.

NUMMER FJORTON

Sneakers, svart pennkjol, vit Heattech Uniqlo, vit angoratröja Primark.



NUMMER FEMTON (kväll)

Beige pumps, svart pennkjol, vit Vilaskjorta, beige clutch Tommy Hilfiger.

NUMMER SEXTON (kväll)

Pumps, svart pennkjol, svart linne Uniqlo, beige kofta StTropez.

NUMMER SJUTTON

Svarta ballerinas, chinos, svart Uniqlolinne, svart kavaj Stockhlm.

NUMMER ARTON

Bruna mockaboots, chinos, svart T-shirt, brun kasmirtröja Uniqlo.

NUMMER NITTON

Bruna mockaboots, chinos, svart Uniqlolinne, svart kavaj Stockhlm.


Den uppmärksamme ser att jag smugit in ytterligare en tröja på slutet, den bruna kashmirgröjan från Uniqlo. Jag drabbades av en stundens ingivelse när jag i de sista bilderna skapade ett par utstyrslar för de där sista dagarna av snällhöst inför den ruggigt kalla årstiden. 

Så det blir inalles 21 plagg, tre väskor, fem par skor och lite accessoarer. Ovservera att enbart två uppsättningar kläder (15+16) är för kvällsbruk. Varför? För att det är så försvinnande få gånger man behöver klä upp sig. 

Om du möts ute eller går på middag hemma hos kompisar klär du dig i regel på samma sätt som en dag på jobbet, eller hur? Eller hur eller hur eller hur? Det är enbart om du ska på större festlighet eller riktig finkrog du behöver en särskilt finjusterad klädsel och mitt råd till Quinnan är då: Lilla svarta. Det stora intrycket gör du med hår, smink och smil. 

Så här såg garderoben ut innan min rockad:



Och så här såg den ut efter:


Kanske ingen stor skillnad för ögat men väl i känsla. Jag vet att vartenda ett av plaggen ingår i En Plan. Allt är rent och struket. De enda åtgärderna jag behövde göra var att skaffa ett par låga vita strumpor till sneakerserna samt laga fodret på den svarta kavajen. Och såklart, göra rent dessa sneakers. 

För transparensens skull ska jag säga att jag också har ett par fuljeans att ha vid hemmafix och flytt (inlägg to come) samt ett par överdelar för sagda göromål. 

Ja, det var min kicka-igång-hösten-kavalkad. Får den godkänt? Tänker mig nummer åtta första dagen på jobbet. Framåt vintern kommer stövlarna fram, ytterligare ett par svarta jeans (min vinteruniform) samt marint och vinrött. Och de underbara vinterkapporna, halsdukarna, handskarna och mössorna. Längtar!

Berätta om din höstgarderob!

Mvh
FruEfficientBadass

32 kommentarer:

  1. Höstgarderob: jeans, t-shirt och gympaskor (precis som på sommaren). Lägger till en luvtröja eller jacka vid behov. Tråkigt? Kanske. Bekvämt? Japp!

    SvaraRadera
  2. Wow... jag älskar ibland att vara man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, jag önskar ibland att jag vore man. Så snygga, stilrena och kombinerbara plagg man skulle ha.

      Radera
  3. Vilken jäkla flytt-cliffhanger! Höstgarderoben: Svart byxa, lila byxa, svart pennkjol kombinerat med mönstrade blusar, svart kashmir, beige kofta. Hemsydd chambray-klänning i skjortmodell för mildare dagar. Rosa twinset, hemsydda viskosjersey.toppar med halvlång ärm för lite mer kul. Perfekta vädertåliga höstkappan från Seasalt Cornwall i dammig turkos, en av mina bästa färger: https://www.zalando.se/seasalt-cornwall-parkas-wade-sez21u00l-k11.html?size=42&lang=sv&otid=default&wmc=SEM460_NB_GO._8769288730_710259011_36937778157.&opc=2211&mpp=google|v1||pla-18283950120||9062465||g|c||163702586398||pla|SEZ21U00L-K110014000|18283950120|1|&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw59q2BhBOEiwAKc0ijfZWC2fCEsgWMd3if7lcI3RfQ9n6AIOLisMDuC5PN8Pq5L_W-gh06BoCeSAQAvD_BwE

    SvaraRadera
  4. Hur orkar du engagera dig sa mycket i kläder? Jag har aldrig nagonsin tänkt pa det, tar pa mig det som är rent för tillfället. Visst, nagon gang när det är bröllop eller nagot annat större spektakel har jag tänkt till, men inte annars. Vi tänker helt enkelt olika om betydelsen av kläder.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns sådana som uppskattar enormt att Fru EB gör det :) Jag får tips och inspiration.

      Radera
    2. Vitt, gratt och svart, jag tycker alla bilder ser ungefär likadana ut. Inte en färgklick sa langt ögat nar. Vad exakt blir du inspirerad av?
      /Annika

      Radera
    3. "Vad exakt blir du inspirerad av?" Medelålders japaner.

      Radera
    4. En färgglad kimono skulle liva upp :) !
      /Annika

      Radera
  5. Jag heter Lydia Andrea. När min man lämnade mig var jag traumatiserad och krossad och kunde inte ta mig samman på flera månader. Jag gjorde allt jag kunde för att få tillbaka den, men utan resultat. Jag åkte till en annan stad i hopp om att börja om. Jag kom i kontakt med en annan man som jag försökte vara med men jag kunde inte eftersom jag inte kunde älska honom. Jag visste att jag fortfarande älskade och ville ha tillbaka min man. Så jag började söka hjälp och det var då jag hittade DR GIDEON ur olika synvinklar, jag läste om honom. Jag pratade och fick honom att förstå allt jag behövde veta och jag trodde på honom och följde procedurerna. Han arbetade för mig och återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och efter 48 timmar som han lovade letade min man efter mig och vi pratade och han kom ner för att se mig var jag var och jag hittade på saker och jag blev glad nya tillsammans. DR GIDEON är pålitlig och kan hjälpa dig också om du kontaktar honom för något. WhatsApp dem på +2347042191323
    E-post: drgideon611@gmail.com

    SvaraRadera
  6. Jag tycker alltid att det låter så smart och effektivt med den här typen av "kapslar" (eller vad vi nu kallar det) men tycker det känns helt otänkbart. Nu kanske detta påverkas av att jag 1) jobbar mycket hemma och 2) levt småbarnsföräldersliv de senaste åren med begränsade tillfällen att känna mig tjusig men jag finner verkligen glädje i att välja vilka kläder jag ska ha på mig. Med "kläder" menar jag klänningar - älskar klänningar. Jag syr dem dessutom själv så allihop är precis som jag vill ha dem. Mycket lättmatchat eftersom jag alltid bär svarta strumpbyxor till allt (80 den på hösten, i ull när det sen blir kallare) samt svarta snörkängor i skinn. Jag tycker verkligen att känslan av att ha en snygg (eller glad eller cool) klänning kan förhöja även en regnig jobbdag fylld av tråkiga möten. Det är också liksom lättare att gilla sig själv när man inte måste kämpa mot illasittande och obekväma kläder.

    SvaraRadera
  7. Nyfiken på varför du känner behovet av art skriva ut märke på allt? ”Svarta HM-jeans” istället för bara ”svarta jeans”?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att det är stor skillnad i pris på jeans från HM och Armani?
      Jag tycker absolut att det är intressant att få reda på vilka butiker kläderna kommer från.
      /A

      Radera
    2. "varför du känner behovet av art skriva ut märke på allt?" Gammal vana från när jag gjorde klädscheman. Ju mer specifik jag var, desto enklare blev det att rota fram rätt i garderoben dimmiga morgnar. Sen har jag ett osunt informationsbehov. Jag ogillar exempelvis modereportage där det inte framgår köpställe och pris.

      Radera
  8. Snyggt och inspirerande! Eftersom det fortfarande är +23 i stockholmo och jag jobbar på ett ställe utan ac roterar jag fortfarande på 2 klänningar och 2 plisserade kjolar (med vit T-shirt till). 4 outfits så en dag i veckan får jag ”återanvända” en. Får se hur lång tid in i sept man kan köra barbent. Cliffhangra oss inte länge på flytt!!!! Vad?!?

    SvaraRadera
  9. Älskar fortfarande så mycket dessa inlägg! Tar alltid med mig något nytt! Skjut spännande med flytt-cliffhangern!!! / Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att jag berättat om flytten? Nåväl, det kommer.

      Radera
  10. Det var en rejäl cliffhanger i slutet där!
    Så inspirerande inlägg om höstgarderob! Jag undrar om du fortfarande kör på samma basrutiner vad gäller hudvård och smink och om du har investerat i något nytt Chanellack.
    Hösten är här och sminkdiskarna skriker mitt namn. Jag har alltid tyckt att det är roligare att handla makeup och hudvård än kläder. Försöker dock att avstå, men en eller ett par nyinköp per säsong brukar det bli.

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag undrar om du fortfarande kör på samma basrutiner vad gäller hudvård och smink och om du har investerat i något nytt Chanellack." Å hå hå hååå du vill ha ett nytt inlägg om smink och hudvård? Jag är ICKE nödbedd. Skriver ett på en gång.

      Radera
    2. Jag ser fram emot mer smink och hudvårds inlägg, Fru EB! Jag hoppas du får bukt med dessa eviga häxdoktor spam kommentarer också...

      Radera
    3. Jag har se senaste åren använt det döttrarn inte vill ha. Ska bli skönt att köpa ngt till mig så gärna lite inspiration.

      Radera
  11. Härlig inspiration, gillar din stil. Malin

    SvaraRadera
  12. Alltid kul att läsa! Gärna hudvård-smink också!

    SvaraRadera
  13. Min höstgarderob är som alla andra årstidsgarderober. Det som ligger överst i högen för de typer av kläder som behövs för årstiden. (är man utan intresse av kläder)

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. Inspirerande att se alla dina kombinationer! Min skogarderob består av ett par RM Williams boots i brun mocka, ett par i svart skinn och ett par svarta klassika ballerina från Chanel, alla 15-20 år gamla med jag tar hand om dem noggrant och lämnar dem aldrig utan skoblock. Samt ett par flipp flops som jag fick på en konferens på spahotell och ett par svarta pumps från Mango. Jag kör samma året om. Kör ett par svarta kostymbyxor och ett par blå jeans som bas och fyra kavajer i blått och beige i varierande tjocklek för att anpassa för väder. Trenchcoaten från Burberry köpte jag för min första lön 2004 och den har jag fortfarande nästan hela året om. Köper i princip bara t-shirts och underkläder och där tycker jag shein har billiga och bra (… jag vet kina och hela grejen) och Lager 157.

    SvaraRadera
  17. Jättesnyggt alltihop. Nu det svart och grått som gäller. Tummen upp!
    MvH Lars

    SvaraRadera
  18. Jag gillar din stil! Men är väldigt stil-o-medveten själv. Behöver därför stilråd. Jag ska på 40-årsfest på krogen med ett stort gäng kvinnor om en månad. Men vad ska jag ha på mig!? Har samma kroppstyp som FruEB, medellång. Inte bekväm i höga klackar. Vill helst bara smälta in utan att lägga massa pengar på att köpa något jag bara kommer använda en gång. Har idag bara en klänning, ser ut som SolanaIW Dress från InWear (marinblå). Alla tips mottages tacksamt!

    SvaraRadera