Uppdatering kosmetik

Vik hädan CIS-man, nu blir det inlägg om smink. Jag fick en förfrågan om detta efter garderobsinlägget och jag brinner för området av flera skäl:

a) Jag är fåfäng och skulle svårligen kunna tänka mig en tillvaro utan retusch.

b) Jag vill inte lägga en spänn för mycket utan att för den skull kompromissa på kvaliteten. 

Nedan den brutala verkligheten när jag välte ut min sminknecessär på bordet. 


Ovan ligger ett felköp samt anomalier såsom två sorters läpp-kosmetika. Vem behöver mer än en sort? Pudret är av märket Maybelline och är ett köp från förra sommaren då jag testade att byta ut den förhållandevis dyra trotjänaren La Roche Posay mot en billigare variant. Det gör jag inte om. Inför detta inlägg passade jag på att lägga en beställning på ett anständigt puder. Men vi tar det inifrån och ut:

1. Foundation

La Roche Posay Toleriane Fluide Correcteur Haute Couvrance. Underlagskräm med hög täckningsgrad vilket gör att du varken behöver concealer eller särskilt stora mängder. En tub av detta slag räcker i mer än ett år för min del. 

Ja jag vet det håller bara i ”12 månader” enligt förpackningen men det är lur, det funkar även i 18 månader. Finns att köpa exempelvis här för (i skrivande stund) 199 kronor. Jag köper nyans 11 Beige Clair vilket borde passa den genomsnittliga nordiska hyn.


2. Puder

La Roche Posay Toleriane Teint Mineral Powder. Ett lätt men ändå täckande puder. Jag har bara foundation och puder på valda delar av ansiktet. Likt fransyskorna försöker jag blotta all fungerande hud för en naturlig look så det är enbart runt ögon, näsvingar och över diverse skavanker jag täcker. 

ÄLSKAR detta puder. Finns att köpa exempelvis här för 269 kronor. Om du (man) opponerar dig över det höga priset kan jag meddela dig att kilopriset inte ens är 29 000 kronor.


Fördelen med den här serien, förutom att den är föredömligt lågmäld utan insmickrande säljare i kosmetikdiskar (finns vad jag vet bara på apotek) är att den är mycket bra för känslig hud. Jag klarar exempelvis inte av oljebaserat smink, som det jag använde under mina Consumer Sucker-år (jag skriver Consumer Sucker, alltid eldar det upp någon) d.v.s. Dior. Jag fick akneliknande utslag runt munnen vilket såg minst sagt ofräscht ut. 

Det var min fantastiska hudläkare Beatrice Sommerfeld som förklarade läget för mig och rekommenderade ovan märke. Om du har hudproblem av något slag, kontakta henne. Hon har även Facetime-konsultationer och hon har hjälpt mig flera gånger där andra gått bet. Dyr, men värd varenda krona. 

3. Ögonbrynspenna

Ovan är mina basvaror där jag är märkeskänslig, allt annat kan variera. Jag skulle kunna leva ett liv med bara dessa sminkprodukter. Möjligen med tillägg av denna, då jag på 90-talet noppade bort stora delar av mina ögonbryn med resultatet att jag måste återskapa dem varje dag. 

Jag är inte så intresserad av vilket märke det är, men det måste vara en ögonbrynspenna som man vrider ut som ett stift, inte en penna man måste vässa eller någon konstig tuschborste jag inte kan hantera. 

Den jag har just nu heter IsaDora Precision Eyebrow Pen och kostar runt 90 kronor. Räcker i runt ett halvår. Jag har nyans Medium Brown eftersom jag har rätt mörka ögonbryn. Jag tycker att det är svårt att hitta rätt till en början. 

Man vill inte ha en för ljus nyans, då får man trycka för kung och fosterland. Och man vill definitivt inte ha för mörk färg, då man tenderar att se sminkad ut och man vill ju se natuuuurlig ut. (Det är korrekt, jag är tant).


4. Eyeliner

Jag har börjat med en lite finurlig grej nämligen att dopa mina ögonfransar med en svart eyeliner. Jag har aldrig kunnat hantera eyeliner. Det blir för tunt, för hackigt, för tjockt eller för smetigt. 

Sen fick jag ett tips: Försök inte åstadkomma en rak linje längs med övre fransraden. Dutta bara med den längs med franskanten runt en tredjedel från ögats ytterkant räknat. Som små prickar. Det simulerar ögonfransar och bygger en optisk villa. Förstår ni hur jag menar? Eller måste jag använda mina teckningsskills för att vara tydlig? 

Små, små duttar bara. Du kommer att bli förvånad över resultatet. För när maskaran kommer på syns det inte att det är fusk-grundat. Jag är inte alls noga med märke här utan köpte något billigt på Normal för runt 30 kronor, svart som den arabiska natten.

5. Maskara

När det kommer till maskara är jag däremot märkeskänslig. Jag kan inte hantera vattenfast sådan, det hamnar små flagor i ögonen och blir som en grå hinna under ögat hur mycket jag än försöker tvätta bort den. Och att skaffa en separat sminkborttagning för vattenfast strider mot allt jag tror på. Min favorit för tillfället är L'Oréal Telescopic Mascara. 

Namnet antyder ju att den ska ge långa ögonfransar. Kanske så långa att man behöver ett teleskop för att se slutet på dem? Men jag insåg nu också att dess paketering påminner om ett teleskop. Så finurligt!


Min maskarametod härrör från massiv läsning av Vecko-Revyn i tonåren. Först tre lätta drag på varje sida (bara överfransarna), sen ytterligare ett lager direkt. Gärna stanna lite längst in och rugga in maskaran, för att sen bara rulla ut sista biten. Man vill ha tjockt vid fransroten men tunt längst ut för att undvika fluglortslooken. 

Sen tar jag mina bara fingrar och böjer dem lätt i fem sekunder. Ögonfransböjare är en onödig pryl plus att du riskerar att klippa av dem vilket har hänt med mitt mellanbarn som numera är franslös på vänster öga. 

6. Rouge

Jag brukade ha rätt milda färger på rouge, men när jag för några år sen testade en chockrosa variant hos en kompis blev jag glatt överraskad. Tricket är att inte ha mycket alls, utan bara en lätt puff på glada kind-kullarna (du vet när du ler). 

För tillfället använder jag IsaDora Perfect Blush 08 Purple Rose som kostar knappa hundringen och håller i ett par år förutsatt att du använder den enligt min rekommendation det vill säga med måtta. Ansiktet får genast liv på ett sätt som en blek persikonyans inte förmår göra.


7. Läppar

Jag ogillar kletiga saker på läpparna. Helst hade jag tatuerat in en lätt kontur så att jag slapp bekymra mig om det hela men efter lite research på området insåg jag att det dels var rätt dyrt och heller inte hållbart i mer än ett par år. Så ett mellanting är att använda torra produkter med mycket pigment. 

Som exempelvis IsaDora Twist-Up Matt Lips. Jag har en nyans 60 Orange Pop som vid åsyn känns vansinnigt orange och det är den också. Poängen här är att bara väldigt lätt låta den vidröra läpparna. Inga skarpa konturer, utan mer som en flyktig nyansinjektion. Den kan förnimmas nästan hela dagen.

Jag hittar inte färgen längre, kanske var den för mycket för mänskligheten att bära, men en liknande ser ni nedan, pris runt 150 kronor och den håller i en evighet.



8. Ljus ögonskugga

Som ett festkomplement har jag också en ljust beige ögonskugga som jag applicerar i ögonvrån och under yttre delen av ögonbrynet för...jag vet inte vad branschen kallar det...glow? Det accentuerar ögonen. Jag glömmer allt som oftast att använda den varför nedan ögonskugga legat i necessären i säkert tre år. Runt 150 kronor.


Som ni ser har det inte hänt så mycket på sminkfronten. Jag köper inte svindyrt, men heller inte billigast. Jag har hittat de produkter som passar mig och jag ser inga skäl att hänge sig åt trender vad gäller mitt ansiktes utseende. Såvida man inte är en trendig person och det vet ni ju att jag inte är.

Någon frågade i förra inlägget om jag köpt något Chanel-nagellack på sistone. Och det har jag faktiskt, bara för ett par veckor sedan. Det var i samband med att jag köpte Chanel rip-off-skorna jag redogjorde för i skogarderobsinlägget. Jag fick feeling och gick till Åhléns City och inhandlade ett Rouge Noir då mitt gamla klibbat ihop.


Det kan tyckas vansinnigt att lägga 380 kronor på ett nagellack som med största sannolikhet är sammansatt på exakt samma sätt som ett billigt. Grejen är att den här nyansen hittar jag ingen annanstans. Den är vinröd på gränsen till svart. 

Tänk dig att du dricker ett riktigt fylligt Zinfandel. Den färgen är det. Jag har försökt med andra märkens vinröda nyanser. Inte samma sak. Jag har stannat en kvinna i kollektivfabriken och frågat vad hon har för lack (i förhoppningen om att hon hittat ett billigare alternativ) och svaret var: Rouge noir! 

Du får också en gullig påse med prasselpapper i när du handlar. Och du kommer alltid känna att du bär Chanel vilket spär ut den frugala känslan din hjärna kanske odlar i smyg på grund av din stora andel förägda kläder.

Att satsa på kvalitet i smink ger flera fördelar:

1) Du slipper göra dig av med felköp av undermåliga produkter. Den övre gränsen för vad du kan lägga på smink (om du lyssnar på branschen/sociala medier/reklam etc) finns ännu inte. Jag vet, jag har tonårstjejer.

2) Du kan minimera tid du lägger på att reka och handla produkter. Och tid är som bekant pengar.

3) Du känner dig On Top Of Things vilket gör att du är mindre benägen att ägna dig åt okynnesshopping.

4) Givet punkt 3 kommer du att vara på bättre humör och som du säkert vet tjänar glada människor mer än sura.

Vad har du för sminktips?

Mvh
FruEfficientBadass

30 kommentarer:

  1. På den tiden jag sminkade mig använde jag Nivea wash gel för att ta bort mascara. Upplevde den som jättebra.

    Nuförtiden river jag bort död hud i ansiktet (ganska omedvetet) medan jag kollar på film. Typ en gång i månaden lyxar jag till det med hth (lotion) i ansiktet. Ingen falsk marknadsföring av hur jag ser ut, kommer ganska långt på glitter i blick och ett leende. Men har tur att jag har mörka, långa fransar naturligt.

    Är det någon som har tips på bra deo utan alkohol och aluminium? Helst utan doft eller bara lite doft. Har inte tur med armhålorna...Där svettas jag ymnigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gällande deo har jag flera år redan använt c/o Gerd unisex, funkar bra och gillar doften. Inte direkt billig men det är typ det som kostar mest i mitt badrumsskåp.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Kärleksbesvärjelser
      2) lösning och bot mot all sjukdom
      3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
      4) Äktenskapsbesvärjelser
      5) Graviditetsbesvärjelse
      6) Uppbrottstrollformler
      7) Dödsbesvärjelse
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
    3. Jag gör deo själv av lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Ibland några droppar lavendelolja i :) Jag svettas också mycket under armarna men den här deon är det som fungerar bäst för mig av allt jag provat. Kan ge fläckar på kläder så man får vara lite försiktig med det. / Josephine

      Radera
    4. Testa lime som deo. Låter galet jag vet, men det funkar. Det är så surt så inga bakterier trivs så noll lukt. Köp en limeflaska på Willys, ekologisk, ha den i kylen, typ varannan morgon blöt en bomullspad och dutta i armhålorna. Voila! Miljövänligt, plånboksvänligt och ingen skit in i kroppens känsliga system

      Radera
    5. Kronans Apotek har en deo som jag använder, utan alkohol och aluminium och med en i mitt tycke diskret doft. Jag har inte svettningsproblem så jag kan inte säga om deon är bra i det avseendet.

      Radera
    6. Tack för era tips! Ska testa det där med lime först. Det enda som hittills funkat för mig är att badda äppelcidervinäger, men det luktar ju inte hallon (sen försvinner lukten efter ett tag). Men lime, det luktar ju gott och kanske har liknande effekt som vinäger.

      Radera
    7. Jag skulle säga att det är bättre. Lime luktar ingenting i princip, bara en aning frisk citrusdoft. Men som sagt jag var själv helt skeptiskt men blev positivt överraskad. Den tar ju inte bort själva svetten, alltså väntan. Men svettlukten. Och det var den som var ett problem för mig.

      Radera
  2. Foundation: Dior Forever Skin Glow, den enda som jag verkligen gillar. Lägger på med borste bara där det behövs och den är väldigt dryg. Mascara: Diorshow i svart, bästa sorten, sitter precis lagom länge och är lätt att tvätta av. Eyeliner: Penna från Lancome, räcker hur länge som helst. Brun ögonskugga från Esteè Lauder som jag vann i en utlottning på instagram. För läppar och kinder har jag Pixi + Louise Roe Cream Rouge Palette, skön konsistens som man kan ta med fingertopp eller pensel, kul med variation i färg. På brynen MILK Makeup Kush Fiber Brow Gel - jag har ganska ljusa bryn och hade svårt att hitta en bra färg innan dottern tipsade om detta märke. Brynen förstärks utan att det ser fejk ut. Naglarna får sig ibland ett lager genomskinligt glitterlack från Depend. Jag saknar fortfarande en efterföljare till den PERFEKTA varianten från Helena Rubinstein som kändes holografisk. Avsluta med parfymen "Pleats Please" från Issey Miyake. Blir det ett parfyminlägg också?

    SvaraRadera
  3. Isadora borde väl använda IsaDora? Istället är hon consumer sucker och använder Dior, posh...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både posh & classy, jag njuter av livet och köper kvalitet. Att vara glad & snygg på jobbet har definitivt hjälpt mig att göra karriär. Jag kan spara mer om jag tjänar mer, men du får gärna skippa sminket om du tror att det kommer att göra dig rik.

      Radera
    2. Både posh & classy och glad & snygg, now we´re talkin`...

      Radera
  4. Vilket roligt inlägg, tack för det!

    Jag blandar dyra och billiga märken men köper ganska lite smink och bara det jag vet att jag faktiskt kommer att använda, så jag har kvar produkterna tills de är slut eller har blivit en sanitär olägenhet. Därför bryr jag mig faktiskt mindre om vad de kostar och det är roligare med spegelvända C:n på locket än att läsa NYX när man står och sminkar sig i ottan. Fast NYX har faktiskt riktigt bra produkter, särskilt för läpparna.

    I år ska jag också köpa Rouge Noir. Jag har fått ett generöst presentkort på NK och det är ett av inköpen inför hösten.

    /A

    SvaraRadera
  5. Tur att man är man. Jag har klarat mig med en dusch på morgonen, och aquavera rakvatten.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat borde män piffa till sig mer för att ge ett behagfullt intryck för oss visuellt känsliga kvinnor. Lite foundation, concealer, fixade ögonbryn, och hårinpackningar (om hår finnes) skulle inte skada.

      Radera
  6. Roligt inlägg! Använder du fortfarande Chanel parfym?
    Nyfiken!

    SvaraRadera
  7. Apropå Nyx. Ögonbrynspenna som är en ultratunn pensel, Nyx brow tint pen. L'Oréal infallible brows, brynmascara, håller mina grävlingsbryn på plats. Foundation - alltid mineralpuder, löst, svenska Back to Earth eller Bare minerals. (Solpuder från samma märken.) Blandar ofta flera nyanser för att passa mitt skinn under året då grundfärgen ju varierar. Så superdrygt och ger naturligt utseende + kan även läggas mer täckande så concealer har jag inte. Clarins lip perfector läppglans, Clinique vattenfast mascara. Och alltid Essies nagellack. Även om ovan märken är dyra räcker det ju en evighet och jag köper bara när något är slut, aldrig för att det är skoj.

    SvaraRadera
  8. Oscar Wilde konstaterade. Det finns två sorts kvinnor dem som smikar sig och dem som inte gör. På en verklig snygg kvinna kommunicerar karaktären inte vad vad som som vederbörande hällt på sig.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi kvinnor som inte är verkligt snygga utan bara helt normalt halvslitna medelålderskvinnor?

      /A

      Radera
    2. @Lars: Redan de gamla grekerna sa: Det finns två sorters män. De som förmår att skilja mellan de och dem och de som inte gör det :).

      Och som någon sa: Det många män uppfattar som naturellt är i själva verket diskret sminkat. Många män verkar tro att make-up = stora röda läppar och blå ögonskugga.

      De gånger jag visat mig för folk utan smink får jag kommentarer som: "Är du sjuk/ledsen/sur" e d. Det är alltså en god gärning för såväl mig själv som mänskligheten att jag sminkar mig [diskret].

      Radera
    3. Det där är spännande. Får också frågan om jag är sjuk utan smink.

      Radera
  9. Jag älskar amerikanska it cosmetics som är gjort för 40 plussare. Trollar bort solfläckar och är dryg, en förpackning håller minst 12 månader. Är så täckande så ingen concealer behövs. Lärt mig använda contour av 16-åringen med cremestift från Makeup Mekka. Riktigt billigt men superbra. Mascara är jag helt obrydd kring. Dollarstores är inte så dumma. En ljus och en mörk ögonskugga från Mac och ett rött läppstift från Chanel så är jag helpiffad för jobb och fest!

    SvaraRadera
  10. Det roliga är att män som säger sig föredra osminkade naturliga kvinnor i själva verket inte alls gör det. Det krävs en del jobb med smink för att se naturligt osminkad ut. Och snygg. Men det brukar inte herrarna fatta.

    SvaraRadera
  11. Brukar få ett ryck med några års mellanrum och köpa på mig lite smink utifrån en tanke om att jag ska bli ett snyggare jag. Går två dagar sen är det tvål, mascara, ögonbrynspenna och kajal igen som utgör morgonrutinen… och nagellack hörni! Vad är det som gör att mina sandalprydda fötter kan behålla nagellacket halva sommaren (nej, jag bor inte i Sibirien) medan jag inte hinner ut genom dörren innan det flagnat på fingrarna?! Hjälp mig förstå det är ni snälla.

    SvaraRadera
  12. Ids inte ens plocka ögonbrynen länge, än mindre sminka mig. Men när det någon gång ibland växer ut ett skäggstrå så rycker jag bort det. Tvättar aldrig ansiktet med något annat än vatten och smörjer inte in mig. Skyddar huden mot sol med keps och skugga. Men tänker att om sminkandet och smörjandet och plockandet är en hobby som man roas av så bara kör på!

    SvaraRadera
  13. Ska prova ditt tips om eyeliner, har aldrig fått det att funka heller! Kanske kan det bli ett nytt inlägg om finkem också? Håller förövrigt på att rensa bort massa skräp hemma efter en lång tid av inget rensande alls. Det är en SÅN lättnad. Kan uppskatta plottriga och murriga miljöer hos andra, men hos mig bör det vara fritt från krimskrams för sinnesfridens skull. Minimalism FTW.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kanske kan det bli ett nytt inlägg om finkem också? " Håll utkik imorgon klockan 06:00.

      Radera
    2. Ser fram emot det!

      Radera
  14. Wild horses could´t drag me away.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Galet bra låt av Rolling Stones!

      Radera