Jobbgarderob del 1: Skor

Glad september! Jag hade stor behållning av att läsa era kommentarer kring mina barntips i somras och efter att ha sett några avsnitt av Luksusfellen (norska Lyxfällan) skulle jag vilja lägga till ett par tips:

- Spela aldrig. Huset vinner alltid. (Detta efter episoden med en kvinna som höll på att förlora sina barns hem efter att ha skrapat triss för en kvarts miljon om året).

- Ta körkort tidigt. Den dagen du verkligen behöver körkortet är det för sent (d.v.s. leder till onödig stress när du precis fått ett körkortskrävande jobb, har bulle i ugnen etc).

- KÖP ALDRIG NÅGOT PÅ KREDIT så vidare det inte är bostad.

Nåväl. Jag befinner mig just nu i det välsignade tillstånd som kallas mitt emellan jobb. Och inte som eufemism för arbetslöshet, utan som en beskrivning av mitt exakta tillstånd: Jag slutade mitt gamla jobb i början av augusti och börjar mitt nya i mitten av september. Ett välsignat tillstånd, skulle man kunna säga, där jag verkligen inte kan jobba även om andan skulle falla på (vilket den inte har gjort). Som ett smakprov på den ljuvliga FIRE.

Folk har frågat hur jag ska få dagarna att gå. Snark. Återigen: Behöver vuxna människor orkestrerad dagverksamhet (jobb) för att inte balla ur? För så låter det när jag säger att jag inte ska göra något särskilt. "Centralbadet" säger jag. "Okej, det är en dag, sen har du 40 dagar till, vad ska du göra dååååå?".

För information har jag haft helt underbara dagar med sovmorgnar (trodde inte jag var kapabel till det längre men en dag sov jag till halv elva så det finns hopp), promenader, pilates och yoga, lunch med vänner, diverse fix och don och idag måndag far jag norröver för att måla fönster och klippa häck. 

Men tiden går fort när man har roligt och nu står det inte på förrän jag kliver in i cirkusen igen. Därför klurade jag i helgen på om jag skulle fixa iordning någon form av yrkesgarderob för att ge rätt avtryck första två veckorna på jobbet. För som ni vet är det de första dagarna folk fackar in dig i sina fördomsfulla psyken och skulle jag komma dragandes i sommarens signaturklädsel (strandklänning, sandaler och långkofta) hade jag inte framstått som den fixstjärna jag vill att de för enkelhets skull ska uppfatta mig som. 

Det hela underlättades av ett köpbeslut: Skor för tidig höst. Jag gillar ju ballerinas och har ett par svarta och ett par beige. De beige köpte jag på Tradera för en hundring för ett par år sen och som ni ser har livet gått hårt åt dem. Mina försök att göra dem rena har bara resulterat i att smutsen spritt sig. Därför köpte jag i fredags ett par nya av märket Vagabond för en tusing


Som ni ser är det en fräck ripoff på de ikoniska Chanelskorna som kostar tio gånger så mycket nya. Tory Burch har något liknande för runt tre gånger så mycket men jag tycker att smärtgränsen för skor av den typ du använder max ett kvartal per år ligger på en tusing.

Jag har tidigare skrivit om skor här. Den skogarderob jag där redogör för är i princip intakt, det har inte hänt någonting förutom att de Eccosandaler jag visar bild på i somras föll sönder och ersattes med ett par identiska. Jag bokstavligt talat tog på mig de nya sandalerna i butik och slängde de gamla i en soptunna i Düsseldorf där jag råkade befinna mig vid köptillfället.

I vilket fall fick ovan nya par skor bli min ledstjärna in i den tidiga hösten. Jag vinnlade mig därför om att tömma alla klädförvaringar (min garderob samt två väskor med höst/vinterkläder som står på en hög hylla i hallen) för att tråla fram de plagg som gick i linje med följande rafflande färgkombination, håll i er:

SVART     VITT      BEIGE



Och innan du börjar åma dig över min brist på fantasi vill jag bara påpeka att a) jag är precis så tråkig och konservativ som jag framstår och b) är det high fashion du är ute efter finns andra mer lämpade bloggar och framför allt sociala mediekonton.

Men innan vi äntrar klädbiten en bild på den kompletta skogarderoben för september till slutet av november. Det är enligt min erfarenhet då det är dags att plocka fram stövlarna. Men än så länge hänger de prydligt på sina stövelgalgar nere på källarförrådets klädstång, fint putsade och insmorda med Effekt läderbalsam, världens bästa skoprodukt (och väsk/handsk-produkt).


- Ett par svarta ballerinas

- Ett par beigesvarta ballerinas

- Ett par bruna pumps (till gränslandet mellan tidig och sen höst, hade inga svarta)

- Ett par beige Tamaris-pumps, ergonomiska nog att dansa discodans i (prövade helt nyligen)

- Ett par vita Adidassneakers

Apropå nämnda sneakers hade sommaren solkat ner dem rätt rejält varför jag fräschade upp dem med Klorinmousse. Jag la upp detta på Instagram i våras vilket resulterade i ett antal Klorinkritiska kommentarer. Jag håller med. Klorin är djäfvulens avkomma. Men jag använder den i princip bara till detta ändamål (och om jag haft kattlåda på besök). Jag har testat även andra sätt men inget ger ett så bländvitt resultat som just Klorin. 



Jag lägger skosnörena i en påse, sprayar Klorin över och låter ligga någon timme innan tvätt. Sen sprayar jag Klorin på skorna och lägger dem i en påse ett par timmar för att sen torka av dem. Kritvitt. Dessa sneakers, som jag köpte för fyra-fem år sen, blir som nya och kommer säkert att tjäna mig ytterligare två-tre år. 

Skogarderoben fick bli utgångspunkt när jag sedan plockade ut de plagg som nu utgör min tidiga höstgarderob. För mig byggs en garderob nerifrån (eller möjligen inifrån men nederdelen har stor bäring). Du kan ha hur snygga outfits som helst, men om de inte lirar med skodonen faller de platt. Och eftersom skor i regel är dyrare än plagg kan det vara smart att ta sin utgångspunkt i just skorna. 

Har du börjat fasa ut sommarkläderna mot business casual (i det fall du dragit nitlotten tjänstemannajobb)? Eller drar du fortfarande runt i sommarens slafsplagg?

Mvh
FruEfficientBadass


14 kommentarer:

  1. Vad roligt att du är tillbaka! Själv såsar jag mest runt i sköna hemma-kläder och jobbar hemifrån. Sätter på mig en skjorta till online-mötena. Den dagen i veckan jag ska till kontoret har jag ca tre outfits att välja mellan. Till alla tre har jag svarta jodpurs på fötterna i stort sett året om.

    SvaraRadera
  2. Kul att du är tillbaka!

    SvaraRadera
  3. Får man lämna ett önskemål? Tusen tack för alla sommarens tips till ungdomarna fru EB. Kommer du lägga dem i EN länk så man kan printa alla på en gång?

    SvaraRadera
  4. Sneakers och tandkräm är som ler och långhalm, dvs perfekt. Och miljövänligt. Och kritvitt resultat. Speciellt om du använder tandborste och manuell handkraft. Behöver jag säga mer?

    SvaraRadera
  5. Kul att du är tillbaka. Jag varvar träningskläder med sommarklänningar. På fötterna mina nya favoriter: teva-sandaler.
    Hälsningar Mme A

    SvaraRadera
  6. Jobbar som psykolog inom regionen. Behöver sällan ha arbetskläder men det finns om jag vill. Har allvarligt börjat överväga att alltid ha arbetskläder istället för mina privata kläder. Nån annan som betalar och tvättar! 🤣

    SvaraRadera
  7. Om man har ett uniformsyrke kan man ju gå runt i vad man vill på fritiden och spara in rejält på garderoben. Som tex sjuksköterska så tror jag man själv behöver fixa skor att gå sina 20 000 steg om dagen i , men jobbkläder står regionen för.

    SvaraRadera
  8. Garderobsinlägg! Älskart! /Josephine

    SvaraRadera
  9. Business casual är på! Över sommaren gick det bra med klänning och vår management trainee (Handels-valp) hade till och med jeansshorts på kontoret! Men nu vankas styrelsemöte så idag är det rosa bomulls-twinset och bästa byxan, Birdie från Part Two. På fötterna diskreta barfotaskor från Groundies, bevarar fothälsan utan att någon ser. Jag köpte också en ny ullkappa i ljusblått på 50%, ett riktigt kap som kommer att hålla i flera år. Kittad och klar för en produktiv kontorshöst!

    SvaraRadera
  10. Sambons jeans, födelsedagspresentströja och kompisens gympaskor. Billigt och bekvämt. Snyggt...? Äh, duger för mig.

    SvaraRadera
  11. Vad kommer du börja jobba med? Önskar dig lycka till oavsett!

    SvaraRadera
  12. Härligt att du är tillbaka.
    Jag går mycket hemma på gården och fixar så har ganska 3 fritidsbyxor, ett stort gäng t-shirts och tröjor till det.
    Men arbetsgarderoben är liten, blev dock inspirerad nu för höstfixet i den. Men det ska vara 25-28 grader närmaste tiden så tänker fortfarande sommar och bad.
    Men det kommer. Fortare än jag anar kanske.

    SvaraRadera
  13. Hej vänner, jag är läkare till yrket. Jag trodde aldrig på superfeshier på grund av min yrkeserfarenhet förrän jag träffade Dr Gideon, en kraftfull trollformler som är fantastisk med sitt arbete. Jag hade problem i mitt äktenskap på 12 år när jag upptäckte att min man hade en affär med sin kollega så jag konfronterade honom, allt han kunde säga till mig var att jag borde vara redo för en skilsmässa eftersom han är trött på mig, det var verkligen överraskande. för om två dagar får jag skilsmässointyget av honom, jag ber honom att sluta men han betedde sig konstigt, han tänker inte ens på hur det kommer att påverka våra barn, då pratade jag med en kompis om mitt problem och hon berättade hur hon var i en liknande situation men Dr Gideon kastade en kärleksförtrollning för henne som räddade hennes äktenskap, jag var skeptisk men jag vill verkligen inte ha ett misslyckat äktenskap så jag kontaktade doktor Gideon för att få hjälp efter att han- jag förklarat min situation, Jag fick höra vad jag skulle göra och idag är min man ifred med mig igen och har slutat med alla sina dåliga handlingar mot mig. Om du har ett problem i ditt förhållande är Dr Gideon ditt sista stopp för en lösning. Du kan kontakta honom på WhatsApp:. +2347042191323
    E-post: drgideon611@gmail.com

    SvaraRadera
  14. +1 på att garderoben byggs från fötterna och uppåt. Eller utifrån och in, snarare. Och lite inifrån. Mellanlagret är det minst viktiga. Med snygga pjucks (chelsea boots funkar för det mesta) , snygg jacka (oljerock eller skinnpaj i nästan ala situationer) och ofula underkläder kan allt däremellan vara lite hafsigt, enligt min klädfilosofi.

    SvaraRadera