I Hudik har vi en rabatt som vi aldrig riktigt fått till. Inte för att det är prisläge på övriga rabatter heller, men där växer åtminstone ett gäng perenner och rosor som stått i många år och de kommer tillbaka oavsett grad på gröna fingrar. Som jag tidigare nämnt brukar jag någon gång vartannat år peta ner en vanlig krukros från mataffären i den och de brukar hålla sig fint. Men rabatten som är föremål för detta inlägg skiftar mellan entusiastiska odlingsryck och träda.
Ett år odlade jag bär där, men sen kom hönsen och bären såg vi inte röken av. I år försökte jag odla bivänliga ängsväxter, men eftersom vi varit borta så mycket och inte vattnat såg det ut som en rishög när vi kom tillbaka. Bilden ovan är efter att jag rensat bort allt. Grejen med rabatten är att taket skjuter ut över den varför den inte får regnvatten. Jag orkar inte med omtag i den framöver varför jag klurade på nedan kriterier för ett hållbart upplägg:
- Perenner
- Ej vattenkrävande
- Soltåliga (rabatten ligger i söderläge)
Sagt och gjort, jag åkte till ortens största växthandel. Där höll man som bäst på att fylla på med den där typen av höstväxter som jag älskar: Ljung, taklök, olika former av gräs. Men tanken var ju inte att skapa en säsongsrabatt som ska skiftas två gånger per år utan att anlägga något som bara kan rulla på. Dessutom gav min överslagsräkning att en vackert komponerad höstlåda hade gått loss på närmare en tusenlapp.
Efter en stunds traskande i blomsterlandet hittade jag längst bort, längst bak en pall med perenner på rea. Oavsett tidigare pris kostade de 20 kronor styck vilket fick snålvattnet att rinna. Det fanns en ytterst begränsad palett av arter, men det underlättade bara mina val. Så hem kom jag med två stycken balsambulbine (de höga blommorna, en "afrikansk läkeväxt" med aloe vera-liknande blad), två kryddsalvia, tre citrontimjan, två chokladmynta och så en som saknade lapp men som ser ut ungefär som en rosmarin.
Jag köpte också en säck jord på Byggmax och vände ner i den torra jorden eftersom jag inte har för avsikt att hålla på så mycket med rabatten framöver. Det luktade riktigt illa (eller som man säger här: Det luktade Iggesund) så jag antar att den även innehöll någon form av gödsel.
Jag planterade dem i sjok, det vill säga artvis. Jag läste också på chokladmyntan att den, likt alla myntor, gärna sprider sig vilket i min bok enbart är ett plus, varför de fick vara på kanten. Kostnad: 250 kronor, ink. jord. Jag ska också erkänna att jag köpte ett par ordentliga trädgårdshandskar med gummi på handflatorna eftersom jag alltid önskat mig sådana. Orka sorgeränder under naglarna, man är ju parant.
Jag har nyligen plöjt den nya inredningsserien på Netflix som heter Instant Dream Home.
Det är en mycket amerrikansk produkt där goda människor - av någon anledning jobbar de flesta inom kyrkan och då anses de av programledarna och den hysteriska "team leadern" vara extra värda en makeover - blir "bortlurade" under en dag (klart de vet upplägget, annars hade de reagerat mot alla kameror som monterats i bilar, hemma hos "mullvaden" etc) under vilken ett team på typ 200 personer gör om deras hem på prick tolv timmar då familjen kommer tillbaka.
Jag har mycket att säga om den här serien, exempelvis: Att riva ut hela innanmäten för att tjoffa in helt nyköpt interiör (i första avsnittet lassar de in ett färdigbyggt kök, inklusive väggar) är enligt mig FUSK. Man ska ju i möjligaste mån använda sig av det som finns, så som man gör i den fantastiska serien Sortera upp ditt liv på TV4.
Dessutom vänder jag mig mot att de genomgående applicerar den för stunden rådande trendpaletten vad gäller färger: Mörkblått och terrakottarosa. Det blir både opersonligt och kommer att kännas daterat inom kort.
Men det var i detta program jag lärde mig att den bästa odlingstiden för perenner är just hösten. Jorden är fortfarande ljum och grävbar. Det är förhållandevis blött och växterna kan i lugn och ro slå rot innan den hysteriska våren kommer med sol et al. Så jag tror att vi här har en frugal match: Den bästa odlingssäsongen infaller just när priserna är som lägst.
Så mitt frugala tips för dagen är: Höstrensa eventuella rabatter. Om det uppstår hål, åk till handelsträdgården och fynda perenner på rea. Väl medveten om att utbudet inte är detsamma som under våren. Just det tycker jag emellertid är ett plus. Jag slapp gå runt och svettas över hundra olika sorter, jag plockade ihop av det som fanns.
Och det som fanns var inte alls illa. Jag hade aldrig kommit på ovan kombination, men nu älskar jag den. Chokladmyntan är helt galen. Om man gnuggar fingrarna mot den doftar det exakt som After Eight. Citronmyntan doftar på liknande sätt asmycket citron. Jag gillar att samtliga växter kan betecknas som nyttoväxter och eftersom vi har andra kryddor i rabatten till vänster om dörren känns det logiskt.
Jag förhävde mig över mitt rabatthack inför min odlingsbegåvade vän och hon bekräftade att det var lämpligt att plantera perenner på hösten. Hon menade även att det var helt rätt att sätta fler av samma sort ihop för en mer harmonisk look i rabatten. Ytterligare en nivå på metoden är att då och då dela perennerna och sätta dem med mellanrum. Man kan antingen dela med sig själv eller med en annan människa. De mår tydligen bara bra av det. "Det är ju själva rötterna du köper nu, men till våren kommer de ta fart och blomma för fullt."
Så tipset lyder: Bege dig till handelsträdgården nu och köp perenner på rea. Odla i sjok och även om de inte ser mycket ut nu kommer de att ta sig framåt våren och förhoppningsvis leva i många år framöver. Allt för liten peng.
Har du många perenner?
Mvh/FruEfficientBadass
Kul med växtlighet och extra kul med fleråriga. Här blir det fler och fler både blommande och kanske framförallt ätliga, både småplantor men även buskar och träd. En ätbar flerårig kombo som jag gillar för en perenn rabatt är Kärleksört (röd & grön), Piplök, Timjan, Oregano, Gräslök, Kinesisk gräslök & kanske Lungört. Både fint, flerårigt, ätbart och gillas av pollinatörerna. Vill man dessutom ha lite bladgrönt nästan året om är Löparfetblad en trevlig växt.
SvaraRaderaO vilka bra tips! Kärleksört känner jag igen, tror jag har en sådan. Gräslök har jag efter flera år lyckats hålla liv i över vinter och så sent som igår klippte jag ner den i en kall sås. Fina blommor på den också.
RaderaNästa gång du är i storstan kan du ta en prommis i närheten av Nordiska muséet och Vasamuséet. Där finns stora rabatter, antagligen kommunala, med bl a kärleksört. Tog fräckt två stjälkar i somras. En åt jag upp som sallad och den andra har fått rota sig. Det gick snabbt! /Rabattflanören
RaderaJag känner väl till den lilla täppan, ett favorithäng. Köks- och medicinalväxter med medeltida inspiration. Fina bänkar att sitta på om man till äventyrs skulle ha med sig en väninna och en liten flaska...mineralvatten.
RaderaSer föredömligt ut. Vill dock bara sträcka upp ett varningens finger med att plantera mynta på friland. De kan sprida sig och ta över allt.
SvaraRadera"plantera i kruka då den sprider sig snabbt" är ofta rådet.
Bra med höstplantering. Växterna gillar det och det kräver mycket mindre vattning och pyssel. Billigare å.
Jo jag vet, men med mina ogröna fingrar håller sig i regel myntan inom ramen för träramen på rabatten. Har en vanlig i bädden bredvid och den har hållit sig i planteringen i flera år. Du ser ju alternativet längst upp - som en nygrävd grav.
RaderaHär invaderas vi av sniglar varje vår/sommar och njutbara, gärna lite blommande, bi/humle/fjärils-perenner som inte sniglar gillar är därför det enda som är aktuellt.
SvaraRaderaOch självklart platser med bara ätbart: hallon, blåbär etc samt köksträdgård.
Allt är inköpt på 50-70% rea, eller ”20kr/st oavsett tidigare pris” ;-P
Vattentunnor på flera ställen i trädgården är en av våra bästa ”investeringar” (skänkta av stallet en bit bort) när det är ont om vatten och vi ändå behöver vattna en del.
Smart med vattentunnorna! Det ska jag kolla upp med vårt stall.
RaderaLavendel! Tänk Provence! Där är det torrt och soligt och lite blåsigt.
SvaraRaderaSå vi satte lavendel vid en solig husvägg i skärgården. Lavendeln hade vi fått av grannen som små kvistar för det spred sig alldeles jättemycket hos dem. Tryckte ner kvistarna i jorden och stängde igen stället för hösten. Efter det har de fått sköta sig själva (ja det är lite risiga buskar, som går att fixa om man orkar).
Lockar till sig humlor och fjärilar en masse.
Och blommorna kan man torka, lägga i små tygpåsar och lägga bland lakanen i garderoben. Då luktar det som när man sov över hos farmor när man var liten.
Spargrisen
Älskar lavendel. Jag har ett par i den andra rabatten som humlorna älskar. Jag försöker att inte vattna dem så mycket eftersom de enligt utsago gillar torrt, sandigt. Jag klipper ner dem till rötterna på våren och då ersätter grågröna blad riset som blivit kvar från föregående år.
RaderaDet mesta är ju bra att plantera på hösten (kanske inte 1 åriga sommarblommor men..) Jag har också köpt lite på rea, annars är ju att dela perenner det smartaste man kan göra!
SvaraRaderaÄr ute efter amerikanska blåbär och styr nog kosan mot en trädgårdshandel snarast... Att hoppas på rabatt är nog att ta i - men eftersom det är dotterns favorit i affärens fruktdisk så kan vi nog tjäna in pengarna inom några år...) Hon har nämligen fått smak för konceptet lördagsgodis (dock vet hon inte vad det är utan mer att man får gå till affären och köpa något gott). Hittills har det varit en ask med hallon eller blåbär som hon vill ha och då halar jag glatt upp kortet! /Kemiläraren
Mycket fin och praktisk rabatt, älskar örtrabatter. Då vi dränerat i våras och trädgården ser ut därefter, ska jag försöka komma ihåg detta till våren, och då hålla hårt i börsen (dvs plånboken, inte aktie-börsen) och vänta ut kliet i fingrarna tills perenn-rean kommer igång.
SvaraRadera/Sofie
Hej fru EB. Ditt intressanta "är jag FIRE" - inlägg verkar ha gått under radarn och ej blivit synligt för alla. Hos mej dök det plötsligt upp flera dagar efter "inläggsdatumet". Publicera om kanske? Prövar att länka här: https://efficientbadass.blogspot.com/2022/08/ar-jag-fire.html?m=1
SvaraRaderaTangentslant, ska ligga längre fram. Tack för att du såg.
RaderaDet har försvunnit igen:)
RaderaYtterligare tips till er som har trädgård och plats är att ta frön från tex pumpa/squash och sen sätta ner i något skuggigare hörn framåt varmare våren. Kräver minimalt med attention ochså är det kul att kunna skörda sin egen haloween-pumpa eller så framåt hösten.
SvaraRaderaJag själv odlar på balkongen och tar frön från tomat mm som jag har sått, som jag hoppas att det blir något av nästa år. Gratis om man bortser från vattenkostnad och den tid man lägger ned, förstås! Gödsel och jord för nästa år är redan fixat med bokashi-kompesten.
/Fia
Vi har en chokladmynta vi köpte i våras och den har blivit enorm, så den kan alltså övervintras i rabatten säger du? Och som du säger så doftar den fantastisk och har funkat bra till mojito tycker jag. Vi funderar på att frysa blad och ha till te i vinter, eller om man ska torka dem kanske? Sen har vi en apelsintimjan, den är nog rätt lik citronvarianten. Den kan man säkert ha som smaksättning i en pannacotta, smakar lite apelsinzest.
SvaraRadera"så den kan alltså övervintras i rabatten säger du? " Absolut. Mynta överlever det mesta.
RaderaJag har väldigt mycket prenner, 3 relativt stora rabatter. De har funnits med ända sedan stugan byggdes för 30 år sedan. Ständigt återkommande. Tacksamt.
SvaraRaderaKompletterar med sommarblommor på rea efter midsommar.