Mitt billiga badsalt

När jag tog en tur på Hemköp häromsistens såg jag att de hade smygit in en matprodukt i finkemshyllan jämte de bjärt kolorerade badsalterna. Produkten är Himalayasalt; ett rosafärgat salt som jag anser hör hemma i köket.


Saltet kostade 49 kronor. Jag hade på känn att här låg en hund begraven så jag tog en tur förbi ordinarie salthylla och se:


Exakt samma produkt, exakt samma mängd, för mindre än halva priset. Så på pin kiv köpte jag hem en kartong i syfte att använda som badsalt (tanken hade aldrig föresvävat mig). För att pimpa till det lite diskade jag ur en glasburk som innehållit tomatsås från Lidl (den med ricotta, omg, köp den) och hällde över saltet i den. 


Se så fint den samsas med parfymerna. Och då har jag fortfarande runt en femtedel kvar som jag tänker använda i matlagningen. 

Har du badat i Himalayasalt?

Mvh/
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

 1. Smart! :) Du kan testa natriumbikarbonat i badet också (0,75-1 dl för hyfsat fullt badkar), men då absolut kvällstid då bikarbonatbad kan vara rejält avslappnande och göra en sömnig. Jag gjorde misstaget att göra detta kl 10 på förmiddagen en lördag. Den dagen blev "förstörd", blev seg ;)

  Hur påverkar Himalayasalt kroppen, på liknande sätt kanske? Det är väl också basiskt?

  /Badaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur påverkar Himalayasalt kroppen, på liknande sätt kanske? Det är väl också basiskt?" Vet faktiskt inte. Och eftersom burken blev kvar i Stockholm i augusti (och vi saknar badkar i Hudik) har jag inte ens provat. Men jag ska testa på kvällen när så sker, tack för tipset.

   Radera
 2. Inget badkar men använder den till fotbad, så bra så.

  SvaraRadera
 3. Jag fattar inte riktigt grejen med att bara salta vattnet - jag är inte pasta. Jag använder Lidls vanliga bordssalt + rapsolja + lavendelolja för att göra en kroppsskrubb att använda i badet. Man blir riktigt slät och mjuk för en billig peng, nackdelen är att badkaret blir halt och måste städas ordentligt efteråt.

  SvaraRadera
 4. Smart. Förresten, hur mår din man nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han mår bra! Ta i trä, tvi tvi tvi etc. Han började bli sig själv igen så sakta under våren och började så smått arbetsträna i maj, någon timme per dag. Nu är han tillbaka på jobbet i samma utsträckning som tidigare, d.v.s. 65%, och verkar gilla livet. Tar inte ut något i förskott, allt kan hända när som helst, men då är vi förhoppningsvis bättre rustade än förra gången. Det var en veritabel mardröm. Tack för att du frågar!

   Radera
  2. Underbart att höra!

   Radera
 5. Jag kör alltid grovsalt i fotbadet - det ska ju ändå lösas upp och oavsett vilket salt det är så blir det ju Na+ och Cl- joner. + kanske lite mineraler från himalayasaltet, men jag kan gott leva utan dessa. Mina fötter mår trots allt så pass bra att jag inte tror himalayasaltet skulle generera så pass mycket mer go känsla att det är värt priset. /Kemiläraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Isadora också, i med lite olja för att mjuka upp fötterna. Jag har bara kört raps (pga hade ingen fancy doftolja hemma). /Kemiläraren!

   Radera
  2. Känns bra när kemiläraren ger sitt godkännande. Till saltidén vill säga, Himalayasalt verkar som överkurs.

   Radera
  3. Jag kan nästa inte bada utan salt! Hela händerna blir så skrynkliga i osaltat kranvatten. Tänker att det är bra att bada i havet så kanske bra att bada i salt överhuvudtaget.

   Radera
  4. Det är ju typ samma innehåll, 97% NaCl och sen ingen mer info el klumpförebyggande medel. Jag har svårt att motivera för mig själv att köpa finsalt när jag ändå ska lösa upp det i vatten… kan lyxa till med med flingsalt när man vill hade på mat/choklad eller ex i olja att doppa bröd i. / Kemiläraren

   Radera
 6. Se Vetenskap och Folkbildnings artikel om s.k. Himalayssalt:
  https://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/

  SvaraRadera
 7. Jag gillar särskilt detta:
  1. "Många försäljare uppger att saltet innehåller ”hela det periodiska systemets 84 grundämnen” [...] "Det periodiska systemet, som är en tabell över de kända grundämnena, innehåller idag knappt 120 (och inte 84) ämnen. Det som försäljarna egentligen menar när de säger ”hela periodiska systemet” är de 94 första ämnena i detsamma – inkluderat hälsofarliga ämnen som uran, arsenik, bly, kvicksilver, polonium och plutonium. Det är inte ämnen som bör finnas i kroppen; som ett exempel kan det nämnas att 0,0000007 gram polonium-210 är en dödlig dos för en människa på 70 kilo."

  2. "Försäljarna bakom Himalayasalt.se (som i våras stängde ner sidan efter att jag påpekat några av de felaktigheter som fanns där) gick ett steg längre och påstod att ”solens energi finns bundet i varje saltatoms struktur som biophotoner” och att ”samma energi kommer oss till del, när vi intar saltlösningen.”."

  3. "När saltet för några år sedan lanserades i Tyskland undersöktes dess ursprung av bland annat organisationen Tourism Watch, som kom fram till att det i själva verket bryts i världens nästa största saltgruva, Khewra i Pakistan 5. Arbetet i gruvan är farligt, och olyckor uppges vara vanliga."

  Slutsats: hokuspokus, förargligt, bedrägligt och bättre att köpa VANLIGT bordsalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju inte rosa? Skojar bara, jag förstod nog någonstans att det precis som flera intygat är samma sak, salt som salt. MEN poängen är att handlarledet ibland dumförklarar kunderna både en och två gånger. Som i det här fallet, genom att flytta en produkt 75 meter i affären.

   Radera
 8. Anonym = Christoffer Samuelsson, en trogen läsare av din blogg sedan länge!

  SvaraRadera
 9. Huuu vem med sparambitioner har råd att bada badkar i dessa tider? Här hemma funderar jag starkt på att införa obligatoriskt vinterbad för hela familjen då vi bara har 300 m till badplatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter hälsosamt med kallbad också. Gynnar uppkomst av brunt fett, vilket anses ha cancerskyddande effekt.

   Radera
  2. Får man brunt fett av att frysa också? I så fall borde jag bestå till 100% av brunt fett för jag fryser hela tiden.

   Radera
  3. Vet inte så noga, men tar liksom för givet att det är frysandet som ger just brunt fett så kanske gynnas du alltså av att du är frusen av dig. Har sett i gammal almanacka från förra sekelskiftet just om hälsorådet att kallbada sig och inte klema sig med för varma kläder på vintern. Det ansågs ohälsosamt och kroppsförsvagande.

   Radera
 10. Tips: repa av lavendelblommor och lägg dem i saltet så får du den milda doften och oljan som avslappnande badsalt.

  SvaraRadera
 11. Fint! Jag har ett antal lavendlar i rabatten, ska repa av lite för bruk i Stockholm. Här uppe har vi inte badkar. Jag köpte ett år en stor plastbalja, ett sittbadkar för vuxna med hål i botten så att man kan tappa ur vattnet. Jag tömde hela varmvattenberedaren (den är liten, för fritidshusbruk) samt kokade upp fyra stora kastruller med vatten och det blev ändå ljummet. I Stockholm kommer varmvattnet från stora varmvattencicsterner nere i källaren och jag är inte hundra, men jag tror att det hamnar på föreningens samlade elnota. Eftersom >hälften av pensionärerna bor i Spanien större delen av året går det inte åt så mycket i vår förening.

  SvaraRadera