Vilka fonder ska jag spara i?

I slutet av augusti fick jag nedan mail av en läsare:

Jag började spara på ISK efter ett bankbyte för några år sedan och då var jag väl lite mer skraj än jag är nu och blev rekommenderad Länsförsäkringar Bekväm Fond Balans A som jag nappade på (lite lägre risk men rätt hög avgift…). Efter ett par år la jag till LF Global Indexnära och investerade 50/50. Nuförtiden investerar jag allt i indexfonden.

Bekväm-fonden har ökat 16%. Här finns det 180 000 just nu.
Index-fonden har ökat 29%. Här finns det 165 000 just nu.
Från och med nu kommer jag kunna investera 9000-12000 per månad.

Frågor:

1) Bör jag byta mina andelar i Bekväm-fonden till annan fond eftersom avgiften är rätt hög?
2) Är det riskabelt att lägga allt sparande i en enda fond (Global Indexfonden) eller borde sparandet ligga i fler fonder? 
3) Om ja på 2): hur många fonder är då rimligt att ha?

Innan jag släpper loss tigrarna, mina kommentarer: Gällande avgiften. Jag har förgäves försökt hitta en snurra där man kan jämföra två fonder baserat på avgift och antagande om framtida avkastning men gått bet. Det närmaste jag kommer är Rikatillsammans-snurran där man kan jämföra skillnad baserad på fondavgift men där finns bara utrymme för en och samma avkastning (jag valde åtta procent). Ponera att du lagt 100 000 i din aktivt förvaltade fond med 1,3% i avgift och den avkastat lika mycket som en indexfond med 0,23% i avgift (säg, Länsförsäkringar Global Indexnära) under tio års tid så hade du förlorat drygt 22 000 kronor, allt annat lika.


Det är i sammanhanget ett ointressant tal då den stora förlusten i det här fallet sker avseende avkastning. Nu framgår inte i ditt mail hur gammal du är men om jag är fördomsfull och ser på ditt namn är du inte 80+ utan max 50, am I right?

Om vi låtsas att du är 50 år och har en 40-årig sparhoristont framför dig...eller låt oss säga 20 år eftersom du kanske vill göra roliga saker för pengarna medan du är ung och vacker, då kan vi leka med tanken på att du låter dina 180 000 ligga kvar i Länsförsäkringar Bekväm jämfört med att du flyttar över dem till Länsförsäkringar Global Indexnära. Vi struntar i det här räkneexemplet med de pengar du för tillfället har i Länsförsäkringar Global Indexnära utan tänker oss att du enbart har 180 000 kronor och antingen lägger dem i Bekvämfonden eller i Globalfonden. Bara för att illustrera hur stor skillnaden i avkastning blir.

Nu kan ju jag dessvärre inte sia in i framtiden, men om vi tar senaste fem årens snittavkastning och applicerar på framtiden så ser det ut så här (och då räknar jag inte med två olika avgifter, någon sådan snurra hittade jag ju inte så jag räknar på ett snitt av de två: 0,7 procent).

Länsförsäkringar Bekväm Fond Balans år 2042: 696 000 kronor
Länsförsäkringar Global Indexnära år 2042: 8,1 mkr

Om vi lägger till ett nysparande av 10 000 kronor i månaden blir siffrorna ännu mer obscena. Länsförsäkringar Bekväm Fond Balans landar på knappt 6 mkr medan Länsförsäkringar Global Indexnära landar på drygt 35 mkr. En diff på 29 miljoner alltså, förutsatt att de kommande 20 åren presterar som de senaste fem åren i snitt, vilket ju är en vobblig parameter. Men som exempel.

Och då har jag inte ens räknat med att den förstnämnda har en hög förvaltningsavgift som kommer att urholka kapitalet medan den senares låga avgift sannolikt kommer att ge ett bättre resultat än det jag kommit fram till ovan.

Jag blev rätt tagen av de här siffrorna så låt mig vara transparent så att kommentatorsfältet får kontrollräkna. Länsförsäkringar Fond Balans har de senaste fem åren avkastat 33 procent vilket jag dividerar till knappt sju procent per år. Länsförsäkringar Global Indexnära har under samma period avkastat 103 procent vilket ger ett snitt på 21 procent per år, enkelt räknat. 

Hur kan det bli så stor skillnad? Svar: Världens åttonde underverk: Ränta på ränta. Du får pengar i ränta år ett som i sin tur ackumulerar ränta år två som i sin tur adderar till värdebasen för år tre och likt en snöboll som för varje snurr får större yta kan fler snöflingor fastna. En liiiiten fånig LF Bekvämboll försöker desperat attrahera så många snöflingor som möjligt medan LF Global Indexnära i maklig takt stånkar fram och bara äger snöflingorna på sin mastiga snöbollskropp. Svårt för den förra att tävla med den senare och för varje år blir skillnaden större. Och tjugo år är en lång sparhorisont. Gör vi samma övning på fem år diffar det "bara" drygt 400 000 kronor. På tio år 2,8 mkr. Men det är pengar det med.

T.v.: Länsförsäkringar Fond Balans. T. h: Länsförsäkringar Global Indexnära


Nu finns naturligtvis inga garantier för att Länsförsäkringar Global Indexnära kommer att leverera lika bra avkastning åren som kommer utan ovan är bara att betrakta som av mig vildsinta spekulationer baserad på en kort period. Men jag tror att vi med rätt stor sannolikhet kan anta att Länsförsäkringar Bekväm Balans inte kommer att överträffa den globala indexfonden på sikt. Varför? Det är ju bara att se på namnet. Bekväm Balans. Det här är en typisk Kuckelimuck-produkt framtagen för att sälja dyrfonder till en företrädesvis kvinnlig målgrupp som i bankens kvalificerade sonderingsverktyg svarat att de bara vill ta "låg risk".

-”Men se här fröken har vi en finfin produkt för er. Ni tar liten risk och kan sova gott om natta.”


Så mina svar till mailskriverskan är följande:

1) Bör jag byta mina andelar i Bekväm-fonden till annan fond eftersom avgiften är rätt hög?

Ja, du bör byta fond. Men inte primärt för att avgiften är hög utan för att avkastningen suger i dyrfonden.

2) Är det riskabelt att lägga allt sparande i en enda fond (Global Indexfonden) eller borde sparandet ligga i fler fonder? 

Följande bolag är för tillfället de största innehaven i Länsförsäkringar Global Indexnära:

  • Apple Inc
    7,00%
  • Microsoft Corp
    4,09%
  • Amazon.com Inc
    2,58%
  • Tesla Inc
    1,71%
  • Alphabet Inc Class A
    1,30%
  • NVIDIA Corp
    1,29%
  • Alphabet Inc Class C
    1,20%
  • Berkshire Hathaway Inc Class B
    1,03%
  • UnitedHealth Group Inc
    0,98%
  • Johnson & Johnson
    0,95%
  • Nextera Energy Inc
    0,80%
  • Nestle SA
    0,75%
  • Meta Platforms Inc
    0,75%
  • JP Morgan Chase & Co
    0,70%

Om du har skäl att tro att ovan bolag kommer kånka inom kort är det...skit samma eftersom en indexfond är självrengörande. Ponera att Tesla sjunker som en sten. Då kommer bolaget att falla ur indexet och ersättas av ett annat bolag, en rising star, utan att du behöver bry dig om det. Det sker per automatik. 

En global indexfond är bland det minst riskfyllda du kan äga. Själv har jag dragit saken till sin spets och låter fondroboten Lysa placera hälften av mina innehav bland tusentals bolag över hela världen till en låg avgift. Lysa har stötdämpare åt båda håll, det vill säga: De kommer aldrig att vara bäst i klassen, ej heller sämst. De är som en sorts snitt på världsbörserna. Och om vi antar att världen kommer fortsätta att starta, utveckla och förvalta bolag är det bra att äga så många av dem som möjligt.

3) Om ja på 2): hur många fonder är då rimligt att ha?
En räcker. Om den är tillräckligt bred. Som Länsförsäkringar Global Indexnära. Jag har, förutom Lysa, Spiltan Aktiefond Investmentbolag eftersom den haft historiskt haft god avkastning, har breda innehav med internationella förgreningar i kombination med låg avgift. 

Men vad du gör: Skippa Bekvämfonden, såvida du de facto inte är 80 år gammal alternativt behöver pengarna i en snar framtid (inom 3-4 år).

Vad säger ni andra?

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

  1. Oavsett ålder och sparhorisont, skippa Bekväm-fonden. Om brevskrivaren behöver pengarna inom 3-4 år, sätt dem på ett sparkonto, annars ös in dem i Lysa eller Opti med tung aktieandel. Eller LF Global Indexfond (eller motsvarande).

    SvaraRadera
  2. Om man har avkastningen för X år och vill beräkna årlig avkastning tar man Xte roten ur värdeökning minus 1. (Slutvärdet/Startvärdet)^1/X-1=årlig avkastning. Om startvärdet är 100 och slutvärdet 203 och X är 5 år blir det (203/100)^0,2-=0,152 eller 15,2% per år. Lite mästrande kanske..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och dessutom fel (suck), (203/100)^0,2-1=0,152

      Radera
    2. Tack för detta! Har funderat på hur man räknar ut det smidigt :)

      Radera
  3. Skippa Bekväm-fonden helt klart. Jag hade slagit ett slag för en bred Sverigefond också, något mer slagig resa men fortfarande inget dåligt alternativ. Jag har valt bort globalfonden då det enda som intresserar i den är USA :)

    SvaraRadera
  4. Jag skulle göra så här:

    En tredjedel i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    En tredjedel i Spiltan Globalfond Investmentbolag
    En tredjedel i Avanza Zero

    /Max

    SvaraRadera
  5. Denna fina sparkalkylator kan man laborera med, avgifter, inflation etc:
    https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe-classic.html

    SvaraRadera
  6. Och jag har läst för mycket rikatillsammans.se så jag håller mig till deras globalportfölj eller varianter på den.
    80% global indexfond
    10% Sverige indexfond
    10% tillväxtmarknadsfond eftersom globlalfonderna i allmänhet inte är så globala som man kan tro av namnet, undantag SPP

    Men Lysa är bra också, särskilt om man inte vill engagera sig så mycket is sitt sparande.

    /skogsanna

    SvaraRadera
  7. Funkar inte denna som du önskar? https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry såg nu din invändning

      Radera