Att efterpacka - ett frugalt nöje

Ni kanske märker att jag försöker vinkla inlägg som inte har med sparande att göra som att de hade med sparande att göra? Det här inlägget handlar om att ta hand om sina resväskor efter semestern och mig veteligen har ingen någonsin sparat en krona på att så göra. Men det finns en frugal poäng även med detta bror:

1. Genom att, som vissa avarter av människor (looking at you Milla), låta den ouppackade väskan stå kvar i hallen veckor efter hemkomst är dåligt för ekonomin. Dels kan fukt förstöra kläderna och dels hittar du inte dina prylar vilket gör att du springer och köper nytt (just det, springer är vad du gör).

2. Genom att, som vissa praktexemplar av mänskligheten, vårda samtliga sina prylar som om vore de skötebarn, sparar du både pengar och får roligt på kuppen eftersom det är tillfredsställande att ta hand om sina saker, fråga en buddhist. 

Den här synen mötte mig i hallen i Hudik när jag kom hem från min husmorssemester i Stockholm. Man och barn hade visserligen packat upp sina väskor och lagt kläder i tvätten, men lämningarna var i kaos och stod i nedre hallen och blockerade vägen. Fjortonåringens väska hade, på grund av tre veckors omkringfarande i europeiska städer, en veritabel julgran av etiketter och till och med A4-ark hängande på sig.


Det ni ser är fyra resväskor i olika storlekar samt två uppsättningar så kallade "packpåsar" (kanske sommarens bästa köp, till språkresebarnen) samt två resenecessärer som går att hänga från krok. 

Vän av ordning noterar att det saknas en väska: Vi är ju fem. Det visade sig att äldsta barnet förvarar sin väska under sängen i vilken det stashas loppisfyndad köksutrustning till den hett efterlängtade hemifrånflytten om ett år: "Så kan jag bara ta väskan och rulla iväg".

Jag började med att klippa av lappar och ta ut väskorna på gräsmattan där jag vände dem upp och ner så att fnul och sand föll ut. Sen torkade jag ur dem med såpaspray och fibertrasa och lät dem torka i den intensiva augustisolen.


Eftersom vi bott på tvåstjärnigt i Paris finns skäl att misstänka hemdragande av vägglöss. Inte för att vi såg några där och det finns tydligen inte någon korrelation mellan stjärnor och förekomst av löss, men på något vis känns det bra att låta dem steka lite i solen. 

Medan väskorna solbadade sorterade jag upp pack-påsarna i två högar och torkade dem rena från guldfärgat kokosdoftande glitter och annat som härstammade från fjortisens veckor på Rivieran.För dig som ännu ej upptäckt konceptet packpåsar så är idén att du packar i kategorier. Exempelvis större plagg i en påse, underkläder i en påse, skor i en påse, elektronik i en påse, smutstvätt i en påse, knark i en påse och på så sätt blir det en enkelt manöver att såväl packa upp på destinationen som att hitta det du söker. Du kan visserligen, så som jag gjort i alla år, lägga skor och smutstvätt i vanliga soppåsar men allvarligt talat, hur kul ä dä

Du har med packpåsarna också större möjlighet att Kondo-vika saker och liksom ställa dem upp i påsarna, så satisfying. Du blir garanterat mindre shoppingsugen på destinationen om du får plocka upp dina perfekt packade påsar i garderob och lådor. Faktum är att du inte ens behöver packa upp de enskilda påsarna, utan kan låta dem ligga som i små behållare under hela semestern.

 

Jag fick till och med plats med necessärerna i moderpåsen så detta blev slutresultattet: Ett färdigt kit att ta med sig för en familjemedlem med reseambitioner.


Ordningsfråga: Har man ännu kommit fram med ett nyord för nedan fenomen?


Off topic kanske, men jag älskar den här typen av...komprimerbara dockor. Kanske för att jag gillar att lägga saker i varandra för att spara plats. För det var precis vad jag gjorde med vår packutrustning. Jag lade necessärerna i den stora packpåsen tillsammans med de andra packpåsarna. Sen lade jag dessa enheter i den minsta kabinväskan som jag i sin tur la i en mellanstor kabinväska. Den andra mellanstora kabinväskan la jag i den stora resväskan och voilà.


Kaos till ordning, sådant jag gillar. Sen var det en lätt match att peta in de två väskorna i det förråd i vilket vi har vinterkläder på plan två. 

Hur hanterar du din packutrustning?

Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

 1. Förstår att de sparade väskorna i hallen tills du kom hem. De visste ju att de på intet vis skulle kunna göra det lika bra som du. Och så ville de ju vara snälla och låta dig känna dig nöjd efteråt också. Vilken snäll familj du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att du har rätt på alla punkter.

   Radera
 2. Packpåsar har jag använt sen jag var liten scout, och hos oss är packpåsarna mestadels hemsydda i diverse stuvbitar. Inte lika elegant, men de är tvättbara, och alla i familjen kan komma ihåg i vilken blommig påse de har sina underkläder. När jag bodde i Tyskland drömde jag (för dyra) om dessa res-dramaten med hyllor åt barnen: https://www.jako-o.com/de_DE/kinder-schranktrolley-2-rollen-jako-o-40-l--013926 Perfekt för barn som övernattar hos farmor & farfar där man inte vet vad som kommer att användas, allt förblir vikt och kan lyftas tillbaka in i skåpet hemma sen.

  SvaraRadera
 3. Lika mycket som jag gillar att läsa sådana här inlägg lika förvånad blir jag att inte alla människor använder packpåsar av varierande grad av fancy samt packar upp sina resväskor omedelbart!
  Gärna färgkodade packpåsar ska det va.

  Ordningsfrågan: Matrjosjkaprincipen kanske?
  En sökning på worldwidewebben visade att det t.o.m. finns något som heter ”bärologi”:
  ”En tredje typ av minimalistisk bärologi bygger på Matrjosjkaprincipen, dvs. att lägga påsar och väskor i varandra efter storlek precis som den ryska dockan.”
  (Artikeln ”Köprundans oumbärligheter Om minimalistisk bärologi”)
  https://www.umu.se/globalassets/organisation/fakulteter/humfak/institutionen-for-kultur--och-medievetenskaper/forskning/kp/kp-3-4---for-webben.pdf

  SvaraRadera
 4. Ah, bra då har vi det utrett. Matrjosjkaprincipen, måste bara lagra namnet i långtidsminnet.

  SvaraRadera
 5. Jag visste aldrig att folk fortfarande har krafter och får saker att hända på det här sättet. Jag är Joyce Jacksons från USA. Min man lämnade mig och mitt barn för en annan tjej för tre år sedan, ända sedan dess har mitt liv varit fyllt av smärtor, sorg och trauma eftersom han var min första kärlek och vi har varit tillsammans i flera år och kunde inte föreställa mig mitt liv utan honom . Jag såg några vittnesmål om en fantastisk trollformler DR IBINOBA och hur han hjälpte människor runt om i världen, att han kan få tillbaka älskare inom några dagar, först skrattade jag bort det och sa att jag inte är intresserad men på grund av den kärlek jag har till min man jag rådfrågade den store trollformaren och till min största förvåning efter två dagar ringde min man mig för första gången efter tre år att han saknar mig och att han är så ledsen för allt han fick mig att gå igenom, att han vill ha tillbaka mig, vi ska spendera vårt liv tillsammans och lovar att aldrig lämna mig och mitt barn igen. Jag kan fortfarande inte tro mina ögon, för det är högst otroligt, det är bara för bra för att vara sant. Allt jag kan säga är tack DR IBINOBA för att du tog tillbaka min man till mig och mitt barn och för alla som kan behöva hjälp av den här fantastiska trollformaren kan du ringa den store mannen eller whatsappa honom +2348085240869, e-post: dromionoba12@gmail .com

  SvaraRadera