Jag byter lakan och funderar på prylar

Jag har vistats rätt mycket i Stockholm i augusti, vilket kanske märkts på mina inlägg. I Hudik har jag exempelvis ingen garderob, utan bara en enkel klädstång samt två byrålådor. Det var när jag efter-sommaren-fixade det som lite nostalgiskt kan kallas "barnkammaren" - det vill säga det stora sovrum som vi avdelat till två små rum av vilka ett rum huserar två barn - som jag kom att tänka på det här med prylar. Igen. Och hur vi lite till mans överskattar behovet av dem. 


Se här. Jag har dragit av lakanen i 14-åringens säng och i skrivande stund ligger de i tvättstugan på ett gött 60-gradersprogram bekostat med föreningsel. Jag hade också dragit av lakanen i de två loftsängar som är i det intilliggande rummet. Samtliga lakan är vita. 

När tvättprogrammen är slut torktumlar jag lakanen och när de kommer upp i lägenheten drar jag på dem, rena, väldoftande och varma. Det är så det måste bli, eftersom vi bara har en uppsättning lakan per person i Stockholm. Och det är inga problem. För hur ofta behöver man två?

Kanske om man har gäster. Nu hänvisas gäster i vår Stockholmslägenhet att sova i existerande sängar, och där finns ju lakan. Vi är inte så känsliga med sånt. Om folk vill sova i våra lakan är det helt i sin ordning, vi byter inte nödvändigtvis efter. Tycker de att det är ofräscht är de välkomna att ta med egna. Jag har lyssnat på tillräckligt många Fråga Agnes Wold för att känna mig trygg i att det inte är via lakanen jag kommer att ådra mig dödlig sjukdom.

Kanske känner man ett behov av flera uppsättningar lakan om man gillar att bulka tvätt flera veckor i sträck för att riktigt hinna jaga upp sig med tvättångest innan någon får tummen ur och tar tag i det. Mitt förslag är att du inte gör på det viset utan bestämmer en dag i veckan då du eller annan tar tag i skiten så slipper ni oja er så mycket över det. 

Jag känner inte för att samla tvätt på hög så vi behöver alltså bara en uppsättning lakan eftersom en tvättid sällan sträcker sig över natt. Och eftersom vi i Stockholm inte har några möjligheter att hänga är det torktumleri som gäller. Vilket gör att tvätten per definition är torr innan läggdags. 

Så varför har man dubbla, tredubbla, fyrdubbla uppsättningar lakan? Jag tror att det är ytterst ovanligt med hushåll där man likt oss (i Stockholm alltså) endast har en uppsättning lakan per säng. Med undantag av Åsa Linderborgs barndomsbeskrivning i Mig äger ingen där man sov helt utan lakan vilket är minimalism på ny, smått obekväm, nivå. 

Det vanliga är snarare knökfulla linneskåp, gärna med brokigt mönstrade lakan varav bara en bråkdel (de i toppen) används eftersom man inte orkar rotera högen. Massor av värdefullt utrymme i såväl skåp som hjärna till överflödig textil. Textil som dessutom är miljömässigt krävande att framställa.

Förslag! Välj ut en favorituppsättning lakan till varje säng. Skänk resten till Myrorna. Okej, spar en uppsättning för gäster eller ha i reserv i största allmänhet. Sedär, inget behov av linneskåp (handdukarna förvarar du på bekvämt avstånd till badrum/kök eller var du nu ska använda dem) samt textil där den gör nytta. Och känslan, känslan när du på kvällen kryper ner i helt nytvättade, fluffiga och skrynkelfria lakan (det är i linneskåpet de får veck). 

En bonus är att jag pysslar en del med lakanen. Exempelvis syr jag på tryckknappar när jag manglat sönder befintliga. En reva i örngottet sys ihop. Jag såg att örngottet på bilden nedan - i linne - håller på att falla sönder på grund av användning och då tar jag snart en tur till Myrorna för att köpa ett nytt. Eller så bekostar jag ett i siden för att skona 14-åringens mest värdefulla tillgång håret. Det blir en julklapp i så fall. 


Bilden ovan är tagen tre timmar efter det att första bilden togs. Och tanken slår mig: Hur många sådana här exempel har vi inte i våra liv? Varför äga åtta par jeans när du egentligen bara behöver ett par. Även om du är helt galen i att alltid bära jeans så måste du ju kunna uppbåda ett ersättningsplagg att ha under de timmar ditt par ligger i tvättmaskinen. Fyra par sneakers? Okej dåligt exempel, jag har förstått att sneakerägande handlar om annat än funktion. Men 20 par skjortor? Förutsatt att du tvättar en gång per vecka kan du omöjligt behöva mer än sju stycken. 

Två uppsättningar tallrikar? Ja, jag vet, fiinporslin som aldrig används och används det så är det ingen som lägger märke till det. Sju paraplyer? Förutsatt att ni inte är sju i familjen (och bor i Göteborg) behövs det inte. Mer än en flaska schampo i duschen? Fler än åtta par strumpor? Tre pyjamaser? Två extratäcken i förrådet? Burt burt burt! 

Se det som att ditt hem är ett vandrarhem dit du tillfälligt tagit din tillflykt tillsammans med eventuell familj. Se till att ni har det som får vardagen att rulla och ta hand om dessa prylar på ett nästintill religiöst sätt. Tänk på Kingstonexemplet med de möjligtvis fiktiva familjerna på Bali som bara har en kniv i hushållet och den hålls i perfekt skick för att kunna ta hand om all form av skärning. 

Du frigör pengar, energi och utrymme. Det senare kan frigöra ytterligare pengar och energi om du väljer att byta till en mindre bostad som spar såväl amorterings- som energipeng. Och så rullar det på. 

Har ser det ut i ditt linneskåp?

Mvh/
FruEfficientBadass

46 kommentarer:

  1. Då vi pröjsar tvätt- och ev. tork-el själva blir det hängtorkning och 5+ h ekosparprogram på tvättmaskinen då lakan tvättas i 60 grader. Därav två uppsättningar lakan per säng. Örngotten byter jag varannan vecka medan resten av lakanen byts kanske varannan eller vartredje månad. Vi sover med pyjamas så lakanen blir inte smutsiga förrän efter ett bra tag.

    Men badlakan och handdukar upplever jag behöver tvättas i 90 grader för att inte lukta päckel direkt de blir fuktiga. Några tips på hur man kan få de rena i lägre tvättemperatur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det hängtork är det nödvändigt med två uppsättningar. Liksom det är nödvändigt att centrifugera om man saknar hängmöjligheter.

      Intessant med handdukarna. Jag tycker att våra badhanddukar (konstigt nog inte hand-handdukarna) luktar unka bunka (typ gammal svett, trots att vi rimligtvis inte svettas i dem) trots 60 grader. Jag kanske borde testa 90 då?

      Radera
  2. Jag har massor i linneskåpet, och ibland behövs det faktiskt - nu i helgen fyllde minstingen 16 och firade genom att övernatta i min brf:s övernattningslägenhet (hyra 300 kr per natt) med 4 kompisar. Då behövdes plötsligt 3 vanliga underlakan och ett stort, samt 5 påslakan + örngott. Det blev en salig blandning av gamla godingar - min favorit är de gula som min mamma (död 1998) köpte 1983 till vår kolonistuga... Så ibland behövs det, och jag har svårt att slänga lakan, det kanske är minnena från när jag hade 4 barn mellan 5 - 10, samtliga med kräksjuka / löss / ögoninflammation som spökar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liknande situationer i Hudik löser vi med att använda de rena lakan (från våra dubbeluppsättningar i Hudik) medan gästerna är där och sen helt sonika lägga tillbaka dem i linneskåpet.

      Håller helt med dig om småbarnsåren. Det är kanske därför vi haft ett överskott på landet (annat inlägg).

      Radera
  3. Vi har flera uppsättningar men det är för att kunna byta trots att det är dyr el. En del lever också kvar från småbarnsåldern då det var tvunget att ha att byta med pga kaskadspyor etc.
    Sedan har vi också extra ifall vi ska åka iväg och övernatta.

    Men inser att vi har bytt sonens säng från 90 till 120 och därmed har vi en del vi kan göra oss av med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Vi har flera uppsättningar men det är för att kunna byta trots att det är dyr el." Du menar att ni kan bulka tvätt under dyra veckor? Det har jag inte ens tänkt på.

      Radera
    2. FruEB, har du timmätning av el, dvs ett timprisavtal? ca 1% av abonnenterna har det - tex de som har solceller.
      De flesta har "rörligt" dvs ett månadsmedelvärde av spotpriset på elbörsen Nordpool. Några har fastprisavtal.

      Dvs för 99% av abonnenterna har ingen nytta av den information som vanliga medier (dagligen) trumpetar ut (för det berör de med timmätning), typ "nu kostar det 150 kr att duscha" och de som det berör har järnkoll på priserna och sin egen förbrukning (och duschar alltså inte den timmen det skulle vara aktuellt, eller iallafall har inte på vattenvärmaren/pannan under denna tidpunkt).

      Vad månadspriset är ("rörligt") kan man se i efterhand för månaden, men man kan se dag-för-dag-priset och därmed skaffa sig en uppfattning om vad det kommande månadspriset kommer att bli, kom ihåg att välja SEK istället för EUR:
      www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/SE/Hourly1/?view=table

      I intervjuer med vanligt folk som publiceras framgår det tydligt att vanligt folk inte har några begrepp om vad som drar ström och vad som inte gör det. En återkommande kommentar är att man släcker lampor, tex när man tittar på TV/storskärmen för att spara energi. Visst gör man det men om man velat spara energi hade man tittat på en padda istället för på stora skärmen.
      Det är det gamla vanliga som drar mest energi; uppvärming av vatten, dvs för värmen i huset framförallt. I lägenhet med fjärrvärme är det spis/ugn och eventuellt frys/kylskåp.
      Men eftersom elförbrukningen i hus är 7-10 ggr större (eller mer) jämfört med en lägenhet så är det ju husägarna som får de största elräkningarna och kanske de som är mest motiverade att spara in på förbrukningen.

      Något som sällan framgår vad gäller timpris är ju att för att du som abonnent ska tjäna på det, så ska du ju förbruka elen när det är som billigast. Det kanska låter självklart, men det innebär att du ska använda el "tvärtom" mot alla andra. Så om du tex är vaken på nätterna och är uppe och aktivt då och sover på dagarna passar det dig säkert utmärkt. För den absoluta majoriteten är det ju inte så. Men med massiv marknadsföring och tjatreklam i några år i sträck så kan man nog övertala människor att de kommer att tjäna på det. Även fast de sover på nätterna och är aktiva på dagarna ;-)

      Radera
    3. Yes, bytte till Greenely för en dryg månad sedan. "Greenely erbjuder ett timprisavtal där du köper el till inköpspris, du betalar endast för elen du faktiskt förbrukar när du använder den. Allt i en app som ger dig full koll på din elkonsumtion och hjälper dig att sänka din elfaktura. 100 % förnyelsebar el till inköpspris, samlat i en app, helt utan bindningstid." Varsågod Greenely för gratisreklam.

      Radera
    4. Och tack för tipset om Nordpool-group. Jag har också bra grafik i Greenelys app samt notiser om det blir kraftiga ökningar. Det är faktiskt rätt kul att följa. Nuförtiden får jag en kick av att smyga in en tvätt precis innan en peak vice versa.

      Radera
    5. Vi har timpris och har köpt en timer til kontakten för varmvattenbredaren. Nu värmer den bara upp på natten när elen som oftast är billigast. Ett tips!

      Radera
    6. FruEB, hur mycket har du beräknat spara genom byte till timmätning/debitering? Gjorde du en excelsnurra eller på annat sätt - kort, hur såg beslutsprocessen ut?
      Och var den likadan för bägge boenden, dvs lgh i elområde3 och hus i elområde 2?

      Radera
    7. @Anonym 18:01: Runt 10 procent. I nuläget har vi bara Greenely i Hudik, eftersom allt är av i Stockholm och det inte har känts imperativt att byta. Men det är väl lika bra att göra det, Stockholm ligger trots allt i dyrzon.

      Radera
  4. Jag tänkte likadant och har inte gjort mig av med något men däremot inte köpt nytt. Sen fick vi magsjuka... Lilla spydde ner ett antal lakan vill jag lova. Till slut levde vi i handdukar och diverse bebisfiltar. Inte optimalt. Borde verkligen komma mig för att köpa fler lakan. /Frihetsmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser det framför mig. Köp på loppis, mjuka och utan nylakanens kemikaliska lukt.

      Radera
  5. Det blir ganska tydligt att de flesta minimalister inte bor i hyresrätt med tvättstuga. Det funkar inte jättebra att ha en kapselgarderob på 10 plagg, åtta par strumpor och en uppsättning lakan när det sällan är möjligt att tvätta oftare än var fjortonde dag. Om man dessutom skulle råka få förhinder så kan det dröja en vecka till. Jag har tvättat tillräckligt mycket kläder i handfatet för att vilja ha lite reserver.
    Men om vi bortser från den invändningen så är jag helt med på principen. Jag har på tok för många påslakan idag och har lovat mig själv att det är färdighandlat för gott. No more påslakan for you!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte ens tänkt på. Den man jag hjälper tvätta under ledsagardagarna har två "lås" han kan blockera tvättider med under en tvåveckorsperiod = veckotvätt. Men får man bara tvätta en gång var fjortonde dag hade åtminstone vår tvättlogistik havererat rätt rejält.

      Radera
  6. Torktumlare?!?!?!?! Alltså den där onödiga maskinen som drar mycket el och dessutom sliter på textilierna? Varför har man en sån? Visst, ibland hinner inte kläderna torka tills man vill ha dem (dvs över natten), särskilt inte jeans. Då har man fått sina fiskar varma av en tonåring.
    Annars så har vi säkert 4 uppsättningar lakan per person. Helt enkelt för att det behövs en hemma, en i fritidshuset, en om man reser och hälsar på hos nån och en i reserv. Vissa i familjen är dessutom lite frusna och har dubbla täcken, andra har massor av kuddar. Det går åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att torktumlaren sliter på plaggen /tvätten stämmer verkligen inte. Ludd som samlas, härstammar från själva användandet och samlas upp vid tumlandet. Bästa bevis för det är när något inte blivit tumlat någon gång och då vud första tumling visas mycket ludd. Konsumentverket upplyser

      Radera
    2. "Varför har man en sån?" Om man inte kan hängtorka. I Stockholm har vi ett litet torkskåp i storleken av ett klädskåp, men där kan man inte hänga lakan för fem. Däremot brukar jag torka frottéhanddukar där eftersom de tar så lång tid på sig i torktumlaren.

      Radera
  7. Vi varvar två uppsättningar ordnarie lakan för vi är sånna som kommer på 22:15 att vi borde byta lakan, har tvättstuga (dock med god tillgång) och en 4-åring som inte alltid håller torrt. Förr hade vi mycket besök, så vi har ett antal gästlakan också.

    Min mamma har kvar lakan från när jag var barn och alla andra lakan hon någonsin ägt. Alla lakan prydligt manglade och vikta placerade i linneskåp. Hon bor ensam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Min mamma har kvar lakan från när jag var barn och alla andra lakan hon någonsin ägt. Alla lakan prydligt manglade och vikta placerade i linneskåp." Copy paste på den för egen mammas räkning.

      Radera
  8. Många har alldeles för mycket av det mesta. Det håller jag ned om men man måste också vara praktisk. Kanske också tänka lite på energi- och vattenåtgång. I ett litet hushåll som mitt vill jag köra hyfsat fulla tvättmaskiner och diskmaskiner. Då måste man ha fler än en tallrik eller mugg. Jag hängtorkar också tvätt på litet torkställ i ett hörn av vardagsrummet. Ett hopvikt lakan behöver absolut mer än några timmar att torka. Kanske det inte heller passar att köra vittvätt just den dagen det passar att byta lakan.

    Jag har därför två bra uppsättningar lakan till sängen som jag alternera plus ett reservset för potentiella olyckshändelser.

    Porslin har jag minst sex ex av det mesta. Då behöver jag bara köra diskmaskinen en gång i veckan. Har också resurser för gäster.

    SvaraRadera
  9. Har två uppsättningar sängkläder. Bor också i innerstaden men föreningens torktumlare är nån miljövänlig variant som stänger av programmet (och vägrar starta om) när den tycker att tvätten är skåptorr. Problemet är att mina lakan då fortfarande inte är helt torra. Eftersom jag vanligtvis tvättar en vardagskväll så har lösningen blivit att jag måste ha en ren uppsättning vid varje byte. Annars skulle jag gladeligen klara mig på en.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Bor också i innerstaden men föreningens torktumlare är nån miljövänlig variant som stänger av programmet (och vägrar starta om) när den tycker att tvätten är skåptorr." Sån är våra också. Jag brukar gå ner efter en halvtimme, rengöra luddfiltret (då tror den att man är ny användare) och köra en omgång till. Då blir det KANSKE helt torrt, men ofta får jag efterhänga tjockare plagg inne i lägenheten på en liten torkställning.

      Radera
  10. Läser just nu Utvandrarna serien (är på nybyggarna) och det slår mig vilket överflöd vi lever i idag jämfört med för 150 år sedan. Mina mjukisbyxor håller på att gå sönder i en söm och jag har funderat på att köpa nya - så läser man om hur Kristina (eller Krestina som det så dialektalt står i boken) lappar och lagar deras kläder tills det knappt är något orginaltyg kvar... Det blir så tydligt då vart vi kommit på 150 år! Och kanske att vi påvägen sprang förbi vårt förstånd/det realistiska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moberg är bra för ctrl/alt/delete på hjärnan.

      Radera
  11. Blev nyfiken på sidenörngottet och 14-åringens mest värdefulla tillgång håret. Är själv en hårnörd och undrar om ni har tips på frugal hårvård? Klipper ni håret själva och vad använder ni för hårvårdsprodukter? Kommer nog införskaffa ett sidenörngott : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frugal hårvård som jag ägnar mig åt: Tvättar håret med Aleppo-tvål. En tvål räcker väldigt länge. Använder också hemgjort torrschampo av potatismjöl, talk och bikarbonat.

      Radera
    2. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/02/skala-loken-del-4-har.html

      Radera
  12. Jag har rensat i linneskåpet. Men jag har mer än två uppsättningar per säng. Skälen är desamma som ovan. Ingen torktumlare, måste höngtorka, dyr el. Sen finns det plats i min garderob, inget är i vägen. Det känns onödigt att slänga/skänka bara för sakens skull. Här är mitt lilla skoskav med minimalism. Jag har inte något stort hus. Jag har ändå plats i mina förvaringsutrymmen. Varför ska jag göra mig av med något för principen? Jag grubblar ofta på det. Just sängkläder kan man ha till så mycket: till hundarna i bilen, om man ska flytta en möbel, om man ska transportera möbler, som golvtäckning om man ska måla om, att sy i när dottern vill pyssla, att bygga kojor med. Blir det så att Putin kommer kan jag ju använda sängkläder som mörkläggning - haha. Det får ligga där det ligger, men jag köper inget nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jag har inte något stort hus. Jag har ändå plats i mina förvaringsutrymmen. Varför ska jag göra mig av med något för principen? " För att få hänga med minimalismklubben. Det är ju en tävling!

      Radera
  13. Som inflyttad till Göteborg med rötter i Hälsingland vill jag bara nämna att paraplyer inte fungerar här. Köpte min första regnkappa och stövlar som vuxen för att ha till vardags (frilufts-/gömma mig i skogen-varianten kändes inte ok att ha på till kontoret) relativt omgående efter inflytt.
    Vad gäller lakanen är jag beredd att hålla med. Köper dock nya när de går sönder. Men vem orkar stå och rota i linneskåpet efter rätt underlakan när det ska bytas i 90, 120, 140 eller 180-sängen!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har dymo-etiketter på varje hyllplats för varje familjemedlems lakan (i Hudik alltså, där vi av hängtorksskäl måste ha två uppsättningar per person). Eftersom vi genomgående kör dra-på-lakan (orka släta ut skrynklor och stoppa om glidande underlakan) blir det lätt fult och svårt att se vad som är vad. Jag har därför delat "bullhögen" med ett bokställ. Till vänster om stället: 90-lakan, till höger: 180-lakan. Kakbit.

      Radera
  14. Erkänner att jag som ensamstående har relativt mycket i linneskåpet, som inte är ett skåp förresten, utan min redan fulla garderob och en stor förvaringslåda under sängen. Har tre helt hela bäddset samt ytterligare fyra äldre där örngottet för länge sedan slitits ut och påslakanet är delvis trasigt någonstans men fungerar så pass att jag inte kasserat det. Har även gammeldags fina örngott med bård eller virkad spets från loppis. Gillar kraftiga lakan och har därför införskaffat runt fem äldre felfria jättefina vita lakan för en tia(!) styck.

    Är svag för just kvalitativa textilier och kläder och har inga problem med att vädra, borsta, laga, stryka, mangla och tvätta (varsamt) och överhuvudtaget hantera kläder och lakan. Blir lycklig av det... :) I andra lägen är jag betydligt mer sparsam och lever spartanskt enligt andra, ja enligt mig själv också.

    Tyglycklig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då är det ju en hobby och med det har du carte blanche.

      Radera
  15. Åh! Älskar inlägg av denna typen. Jag har fått så många tankeställare sedan jag kom in på Fire-tänket och med hjälp av dig och miljonärsmammans alla kloka ord är min hjärna numera så gott som utbytt. Jag har shoppat rejält i mina dagar men nu känns denna shopping bara så fruktansvärt meningslös (vilket den också är) och egoistisk med tanke på miljö. Man blir aldrig lycklig av prylar när man redan har too much. Att underhålla och förvara alla prylar man äger och tiden och energin det tar att göra detta har jag aldrig tänkt på innan. Otroligt egentligen hur hjärntvättade vi är med denna typ av tänk. Apropå sängkläder så handlade jag en uppsättning innan lite då och då men har inte köpt något alls sedan min nya hjärna kom på besök :-) //Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å så roligt att läsa! :) Härligt med en uppgraderad hjärna!

      Radera
    2. @Anonym 07:52: Eftersom jag varit precis i din sits förstår jag dina känslor av eufori. Det jag slogs av när jag slutade köpa och började nöta var att jag började uppskatta existerande prylar betydligt mer. Jag kände mig mer nöjd, mer tillfredsställd och zen. Det är som du säger en kontraintuitiv reaktion eftersom precis allt i vårt samhälle basunerar ut att vi kontinuerligt behöver mer och bättre.

      För övrigt har jag återfallit i Lyxfällantittande (Viaplay har runt åtta säsonger) och det gör mig så sugen på att rensa, jobba extra, laga mat hemma, njuta av de små tingen. Ett frugalt tv-tips inför hösten.

      Radera
    3. ÄLSKAR Lyxfällan! ;-) Varje avsnitt gör att man kort måste logga in på banken för att dubbelkolla sin pengastatus.

      Radera
  16. Agnes Wold som menar att man inte ska tvätta händerna när man kommer hem från förskola - nej tack - otrolig att hon fortfarande får ta plats i offentliga diskussioner

    SvaraRadera
  17. Jag hade massor med lakan förut, i olika mönster. Jag använde ändå bara för det mesta bara mina favoritset, precis som du skriver. Eller så försvann något örngott så att det inte gick att få ihop ett set i samma mönster.
    För tio år sedan rensade jag ut allt och bestämde mig för att ha två set till sommaren (vitt linne) och två set till vintern (flanell). Plus några extra underlakan och örngott. Det räcker gott och väl.
    Lättare att få överblick i linneskåpet, lättare att hitta och lättare att sortera ut sådant som börjar bli utslitet. Nu är faktiskt allt vi använder fräscht, till skillnad från förut när det var lite varierande grader av urtvättat eller halvsunkigt.

    /A

    SvaraRadera
  18. Jag fick lära mig i hemkunskapen, för över 40 år sedan, att man ska ha tre uppsättningar lakan. En uppsättning i sängen, en i tvättkorgen och en i linneskåpet. Då klarar man sig vid utebliven tvättid i den gemensamma tvättstugan och även om det händer en olycka i sängen. Vi har tre omgångar som roterar men även några gamla udda som används till gästsängen och det funkar jättebra för oss.

    SvaraRadera
  19. Vi hade tidigare ett fullt linneskåp, massor av lakan. Efterhand har de nötts ut, lagats och till sist blivit rivna i trasor och använda till städning. Inte samma kvalitet på dagens påslakan som de mina föräldrar köpte på 1900-talet.
    För en som är sparsam och inte shoppar mycket har det blivit ett nöje att efter tvätt syna påslakan som är för slitna att laga och sen börja söka efter att köpa nya. Äntligen shopping som är berättigad pga ett direkt behov. Nu för tiden har vi två uppsättningar för vuxna, något fler för barn i förskoleålder.
    Maken visade glatt upp ett underlakan som nötts sönder och trodde det skulle roa mej. Visade sej att det inte är alls lika roligt att handla underlakan som att hitta snyggaste påslakanen...

    SvaraRadera
  20. I mitt linneskåp samlas ärvda glada retropåslakan, ärvda örngott med spets, loppisköpta gamla vita rejäla lakan, örngott sydda av lakan och påslakan som tjänat ut som just lakan eller påslakan. Jag har plats så jag rensar inte ut förrän nåt är utslitet och det tar ett tag för sänglinne av äldre årsmodell. Om de utflyttade barnen skulle vara i behov av något från linneskåpet så är det helt OK om de tar med sig något. Jag blir lycklig av att sova i färgglada påslakan, ligga på lakan i gammaldags rejäl kvalitet. Billigt, men känns lyxigt, vardagslyx

    SvaraRadera
  21. Har två uppsättningar lakan per säng. Tvättar och hängtorkar i lägenheten. Livet är enkelt.

    SvaraRadera