Billigt lyxkaffe

För någon månad sen fick jag en begagnad espressobryggare av pappa. Den kostade tydligen 49 kronor på Myrornas Ropsten och ser ut som nedan.


Varför plötsligt en espressobryggare? Vanligtvis kör vi bara bonniga pulverkaffet som vi gillar pinsamt mycket. Jag skäms för att erkänna det, men det var mer av estetiska än av kulinariska skäl jag önskade mig en espressobyggare för spisbruk. Sen visade det sig att kaffet blev suveränt så bonus katching. Varför katching? 

En espressobryggare av mer avancerad typ, tänk Nespressomaskin, kostar från runt 800 till  7 550 kronor. Visserligen skummar den senare även mjölk, men inte den förra. Därtill ska man köpa de där fåniga kapslarna för dryga fem kronor styck. 

Om vi leker med tanken på att man köper en sorts genomsnittsvariant av maskin (2 500 kronor) och förbrukar fyra kapslar per dag på två vuxna, landar första årets kostnad på 10 238 kronor. Motsvarande kostnad för kannan och tillhörande espressokaffe landar på 1 509 kronor (jag räknar att man får ut sju kannor som vardera räcker till två personer per påse som kostar knappt 30 kronor), det vill säga knappt 15 procent av Nespressonotan. 

Och då får man dessutom känna sig italienskt 40-tal på köpet. Jag älskar för övrigt ljudet av bubbel i den där mackapären, doften som sprider sig i hela köket och att överblivet kaffe kan stå och svalna till i kannan under dagen för en liten ad hoc-slurk när andan faller på. 

Man kan hitta den här typen av espressobryggare i nyskick för ett par hundringar. Exempelvis nedan från Clas Ohlson för 199 kronor. Om jag inte hittar en begagnad tänker jag ge en sådan till äldsta barnet innan hemifrånflytt.


Fördelen med ovan är, förutom den rent pengamässiga och miljövänliga aspekten (det vill säga: Man slipper producera en högteknologisk skitprodukt i onödan, en produkt som inom sex-sju år ofrånkomligen hamnar på tippen samt att du slipper de folierade kapslarna), utrymmesaspekten. Vår lilla kanna går lätt att skjutsa in i ett vanligt köksskåp, medan en otymplig kaffemaskin behöver rejält med bänkyta och dessutom ett eluttag.

När jag testkörde kannan för första gången gjorde jag ett undantag i min intermittent fast och åt söndagsfrukost. Det var en frugal tillgivenhet med dagsgammalt bröd från Lidl (hu vad fattigt det lät - men kolla en hel papperskasse med baguetter för 10 spänn och som ni vet är de som godast när de legat till sig en dag), ägg från egen höna, ost från Lidl-storpack Edamer och mammas hallonsylt. Jag värmde lite mjölk till så säg fem kronor för kontinentalfrukost.


Har du en espressobryggare?

Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

 1. Jag har en kapselmaskin (annat märke än Nespresso) och kaffet blir väl okej men jag har problem med att återvinna kapslarna. De är kombinerade av plast och metallfolie, som inte går att separera på något enkelt sätt. Förr fanns en del stationer där man kunde lämna in dem för återvinning, men nu verkar de alltmer ha försvunnit. Jag har läst att de egentligen inte är klassade som förpackningar och således ska slängas i vanliga soporna. Det känns inte bra, så jag står numera och skär loss folien med konservöppnare(!) från plastdelen så att jag kan slänga dem i återvinningen. Lite meckigt. Funderar därför på att byta ut maskinen mot något annat så ditt inlägg var en intressant infallsvinkel. Vet dock inte hur sådana där kokare funkar, är det krångligt att använda dem och/eller att diska dem? Tidigare använde jag pulverkaffe i en kopp vatten värmd i mikron, det är ju också ett alternativ att återgå till.

  SvaraRadera
 2. Jag har slutat med kaffe (och annat koffein) sen snart ett år, eftersom jag märkte att det kunde trigga min migrän. Migränsituationen har blivit mycket bättre, men jag saknar kaffet ändå. Dricker inte koffeinfritt kaffe heller, det är lättare socialt att bara säga nej än att hålla på med massa special. Men när jag drack kaffe kokade jag gärna turkiskt kaffe i min lilla kaffekastrull. Finmalt kaffe och socker i kastrullen, koka upp hastigt tre gånger, droppa i 13 droppar iskallt vatten för att få sumpen att sjunka, servera i minikopp. Överkurs: Läsa framtiden i sumpen.

  SvaraRadera
 3. För oss som föredrar vanligt bryggkaffe framför espresso behövs ju bara en kastrull eller vattenkokare för att värma vattnet och sedan en filtertratt av något slag att sätta över koppen/termosen. Mindre prylar och ingen problematisk avfallssortering (filter och sump direkt i svarta påsen (komposten). Fast då missar ju man att läsa framtiden så klart...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffepress - blir inte ens ett filter att sortera :-)

   Radera
 4. Jag upplever att sådana där espressobryggare ganska ofta finns på loppis. Har själv ingen sådan utan vi har bryggare och även en press-kaffe-grej (i glas). Det negativa med den är ju att den inte håller värme. Så länge man häller upp kaffet på termos är det ju lugnt. Dessutom kan man skumma mjölk i dem om man vill lyxa till det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hälla kaffe i termos är alltid ett bättre alternativ, även om man skulle haft en kaffebryggare, eftersom smaken kvarstår bättre, mindre beska och smak av bränt.

   Radera
 5. Japp. En hel liten samling av moccabryggare och dessutom napolitanska kaffebryggare (googla). Lever med en Italienare, som dessutom köper råkaffe som han rostar ca varannan vecka, och innan kaffebryggning mal i en gammal hederlig väggmonterad manuell kaffekvarn. Ljuvligt! Jag som har en mage som säger nej till bryggkaffe har faktiskt börjat dricka kaffe emellanåt, och när det kommer besök är det ju emellanåt jag som får stå för kaffebryggandet. Måste säga att det är busenkelt, och inget avfall, inte ens ett filter. Bara fylla på vatten i bryggaren, mala kaffet, hälla pulvret i silen, skruva på överdelen, ställa på spisen tills det låter. Klart! (Och enkelt att diska, men använd inte diskmedel, det har en tendens att kunna fastna i silens små hål). Och så gott!!
  // Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlade napolitansk kaffebryggare och fick spontanbegär. Med facit i hand har jag faktiskt inte använt espressobryggaren i inlägget särskilt mycket utan hemfallit åt mitt vanliga pulver, så det är dessvärre köpstopp på fler.

   Radera
 6. Det där ser dock ut som en kanna för 4-6 personer… 😉 espresso dricker man ju inte en hel mugg av, det är väl iaf inte tanken… man kan såklart göra det men då blir det ju färre koppar på en påse, som du är inne på.
  Ryser lite av att höra en nespressomaskin kallas för ”en espressomaskin av mer avancerad typ”, hahaha. För mig är Nespresso inget annat än snabbkaffe, absolut inte fint någonstans. Det enda som känns ok att kalla espresso är det som kommer ut en manuell espressomaskin med handtag. Då behöver man inte ens en speciellt påkostad variant. Min från deLonghi kostar 1600 och kaffet den gör är suveränt gott. Till och med mjölkskummet (ja, jag skummar såklart mjölken själv) blir bra. Även med havremjölk. 😀 så mitt tips är att skaffa en sådan istället för skräpet från Nespresso och njuta av billigt finkaffe på riktigt. :) av en påse espressobönor från lavazza för 149kr får jag så många koppar att jag inte ens kan uppskatta antalet. Men det är många. ☕️

  SvaraRadera
 7. Bästa! Kör Arvid Nordquist Franskrost i den. Eller vid lyx: Musetti espresso (Willy's).

  SvaraRadera
 8. Bryggkaffe här. Det ska va enkelt.

  SvaraRadera
 9. Har bara bryggkaffe nu.

  MEN på min förra lilla arbetsplats hade vi en sådan där dyr helautomatisk espressomaskin (även kaffekvarn och skummad mjölk) som gav fantastiskt kaffe och sedan dess står det på min önskelista men de kostar ju från kanske 6.000 kr så det finns ju inte möjlighet om man jobbar mot FIRE.

  Men i FIRE är det inte omöjligt att jag slår till.

  SvaraRadera
 10. Perkulator. Miljövänligt då det är ett stålfilter. Kaffet blir nästan kokhett, vilket jag gillar som har en stor skvätt mjölk i kaffet. Och det blir en väldigt ren kaffesmak. Strunta i att köpa speciellt bistrokaffe. Kokkaffe funkar utmärkt, gärna Arvid Nordkvist./Horsewood9

  SvaraRadera
 11. Köpte en i somras efter vi varit i Italien och jag tyckte kaffet blev så gott i mockabryggare. Sen att jag inte dricker kaffe hemma, kanske en-två gånger om året ute, är ju en annan femma. Jag vill dock gärna kunna bjuda på en fin café latte hemma.

  Jag vurmar desto mer för mina tekannor och teburkar. Det är min passion.

  SvaraRadera
 12. Svar
  1. Varmvatten kör jag. Mysig och go känsla i kroppen efter en mugg hetvatten.

   Radera
 13. Espressobryggarna ser så söta ut men har ingen. Kör lidls pulverkaffe hemma.

  SvaraRadera
 14. Är det bara jag som kokar kaffe i kittel på spisen? Morfar (född -19) lärde mig hur man gör och slipper sump.
  Mvh Harald

  SvaraRadera
 15. Kontinental frukost består av kaffe o en cigg!

  Skeptisk!

  SvaraRadera
 16. Jag har en Krups som är så ålderstigen att den inte görs längre. Föregångare till den här antar jag: https://www.webhallen.com/se/product/72227-Krups-Espresso-Cappuccinomaskin-XP4000

  Den är nu drygt 30 år gammal och används minst en gång om dagen. Har för mig att jag betalade 300 kr. så där har man fått valuta för pengarna.

  Jag maler mina bönor själv i en kaffekvarn från bröderna Peugeot (ja, samma som bilen) som är lika gammal som bryggaren:

  https://bagarenochkocken.se/kaffe/kaffekvarnar/peugeot-kaffekvarn-21-cm-antique/

  Brukar köpa bönor på Lidl. De har erbjudande ett par gånger om året, då kan man få 1,2 kg bönor för 109 kr. En sådan påse varar 3-4 månader för mig. Jämför det med priset på en kopp på Starbucks.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kör också oftast med Lidl-bönor men nu var det ett tag sen de hade extrapris... :)

   Radera
 17. Vi använder också den typen av kaffepryl. Gillar vår mokkabryggare mycket. Ger gott kaffe enkelt och den är lätt att ta med så man får samma kaffe både från elspisen hemma, gasspisen när i hade stugbil, stugspisen när man hyr stuga och på stormköket utanför tältet på friluftsutflykterna. Dessutom håller de riktigt länge ochvi slipper engångsfilter eller engångskapslar. Vår är från ikea och kallas 6-koppars, räcker lagom för oss två där en vill ha svart kaffe och den andra mjölk-med-lite-kaffe. Kaffet blir oftast hela bönor från Lidl.

  SvaraRadera
 18. Först höll jag inte med min vän om att använda kärleksförtrollnings charm för att få tillbaka min ex kärleksman, tills för bara några dagar sedan läste jag blogginlägg online från en kvinna som heter Anna som bor i Stockholm, hon delade med sig av sitt verkliga liv vittnesbörd om hur Oduduwa kärleksförtrollning hjälpte henne att få tillbaka sin före detta kärlekspartner hem inom två dagar, med hjälp av en talismanring med kärlekstrollformel. Senare samma dag delade jag min relationskris till en annan av mina vänner som vi båda arbetar tillsammans på samma jobbkontor, hon rådde mig att hellre kontakta samma oduduwa via e-post för att kommunicera med honom för en snabb lösning för att få hem min kärleksman. Jag var redo att göra vad som helst bara för att få min kärleksman tillbaka till mig och vår underbara unga pojke Felix, han är bara 6 år gammal och jag vill att han ska växa upp med att båda hans föräldrar bor tillsammans som en lycklig familj
  Jag tog mod till mig och jag skickar ett e-postmeddelande till oduduwa via e-postmeddelandet som jag kommer att posta här för alla som vill hitta samma lösning som jag fick för bara några dagar sedan. Bara några sekunder senare fick jag ett svar från Oduduwa e-post, han försäkrade mig att han kommer att hjälpa mig att ta hem honom innan helgen, jag gav det bara ett försök och tror att saker kommer att fungera till mitt bästa. Igår fick jag ett telefonsamtal från min kärleksman, han ringde för att kolla upp mig och han bad om ursäkt för att han lämnat mig och ungen så länge. Och han lovar att återvända hem nästa dag, när jag är här och skriver det här meddelandet här på bloggen, jag sitter mitt framför min kärleksman, vi är båda tillbaka tillsammans i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag är så glad idag och jag känner mig gynnad av att ha kommit i kontakt med Oduduwa kärleksförtrollning är verklig och fungerar snabbt utan några biverkningar. Jag gav det ett försök och jag följde noga allt han sa åt mig att göra. Kärleksförtrollningsböner besvaras, det fungerar för mig och jag tror att det kommer att fungera för dig också.
  Ge det ett försök idag, få gratis onlinekonsultation och kommunicera med Oduduwa via hans kontaktperson nedan;
  (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera