Norwegian cashback

Jag har säkert nämnt det vid tillfälle men jag har ett (1) kreditkort och det är Norwegian. Nej nu ljuger jag, jag har också Revolut men det har jag bara tänkt använda om ryssen kommer och jag snabbt måste konvertera SEK till dollar. 

Den huvudsakliga anledningen till Norwegiankortet är att jag handlar mat på det och samlar poäng till resor. Det är tack vare detta upplägg jag, man och ett barn flög tur och retur Paris med Norwegian i somras för 3 000 kronor. 

Det är också väldigt *käckt* att ha ett dedikerat kort för mat så att man har stenkoll på matkontot. Jag nämner inte ens att korträkningen naturligtvis betalas i sin helhet samma månad, annars får man efter 45 dagar monsterränta på >20 procent. Kortet är avgiftsfritt och om du betalar en resa med kortet ingår reseförsäkring och avbeställningsskydd. Jag har också beställt till en försäkring för ID-stöld och har vid behov aktiverat en hyrbilsförsäkring inför hyra av bil utomlands, eftersom utländska hyrbilsföretag kan ha skumma regler vilket gör att du får betala skjortan och halva ärmen om du är med om en skada. 

I kortet ingår också en så kallad dagligvaruförsäkring som innebär att du får en månads matkostnader betalda om du blir sjukskriven, arbetslös eller permitterad. Beloppet estimeras på de matköp du gjort det senaste kvartalet på ditt Norwegiankort. Men det huvudsakliga skälet till att jag skriver om kortet nu är att man - av vad jag förstår coronaskäl -  öppnat upp för en annan bonusvariant. Istället för att spara poäng till resor kan du numera välja att ställa om till "cash points". Detta görs enkelt i appen och det innebär att du när som helst kan konvertera dina poäng till avdrag på nästa faktura. 

Jag testade detta första gången i september då jag hade 450 poäng. Jag klickade "lös in cash points" runt två dagar innan fakturan skickades och den reducerades alltså med 450 kronor. Jag minns inte hur länge jag sparat cash points sen nollställningen i maj då vi köpte Parisresan, men vi talar några månader. 

Så det är dagens tips till dig: Om du ska ha kreditkort, överväg Norwegian. Betala räkningen varje månad. 

Mvh/
FruEfficientBadass

41 kommentarer:

 1. Fungerar detta också för oss så är det många tusenlappar som kommer att användas istället för att bli värdelösa vid nyår för vår del. Stort tack för tipset och för en väldigt läsvärd blogg i övrigt!

  /Kristoffer

  SvaraRadera
 2. Vi använder Komplett Bank kort (helt gratis) för att få bonus. 0.05% på alla köp what so ever. För att inte överraskas av fakturan överförs efter varje kortbetakning den exakta summan till ett öronmärkt konto, varifrån sedan pengar överförs när det är dags att betala (hela) fakturan.

  För mindre köp används Lunar (helt gratis), dit vi överför pengar via Komplett Bank kort, och således får bonus på själva överföringen (!). Därtill ränta 1.75% på hela beloppet, utbetalas månadsvis.

  /Christoffer, FIRE om 18 månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0,05%? Så om du handlar för 100 000 får du 50 kr i bonus?

   Radera
  2. Det är ju ingenting...(samme anonyme gubbe som ovan)

   Radera
  3. Det är ju 0,5% och inte 0,05%! Det där med procent verkar svårt...

   Radera
  4. Ja, det lät ju lite för dåligt för att vara sant!
   MVH Samme anonyme gubbe

   Radera
 3. Bonus hos Komplett dras av från faktura beloppet, vilket betyder att motsvarande summa utgör ett "överskott" på det öronmärkta kontot. De pengarna tas ut, och sätts in på en ISK-depå på Nordnet, för köp av högutdelande aktier.
  /Christoffer (samma som ovan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, det är du som är min överkvinna :-) Jag har följt dig länge, men nästan aldrig kommenterat, och dina inlägg (vid sidan av Sparos) är lika givna som att läsa Dagens Industri varje dag. Keep up the good work!
   /Christoffer

   Radera
  2. Även jag tar ödmjukt till mig av det berömmet. Annars kom jag mest hit tack vare rubriken för att se om Fru EB tänkte attackera Norge så att jag skulle känna mig kränkt.

   Radera
  3. Fördelen med dig Sparo, är att du skriver varje dag. Given läsning som sagt.
   /Christoffer

   Radera
  4. Så är det. En del har något att säga, vi andra låter käften gå ändå.

   Men nu ska jag sluta marknadsföra mig här. Jag tänkte som sagt att inlägget kanske hade med mitt favoritland att göra.

   Radera
 4. Snygg ny banner! Eller har du haft den länge och jag har bara inte lagt märke till det?

  SvaraRadera
 5. Jag gillar den nya bannern! Är det barnet som gjort den?

  Vi har precis börjat med Coop kreditkort. De har ett bra bonusprogram. Jag har vägrat hittills i livet för jag är en ICA-person, men där handlar vi inte längre eftersom Coop är 5m närmare och Willys billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag beställde ett art work till en kommande boklansering via Fiverr och tänkte att jag lika gärna kunde använda det till bloggen. Men ett av barnen hittade typsnittet till rubriken.

   Jag antar att Coop-kortet kommer med vissa fördelar? De säljer in rätt aggressivt på orten nu och man får 150 kronor om man laddar med 500 kronor tror jag det var. Men orkade inte, jag vill inte ha fler kort än att de ryms i mobilskalet.

   Radera
  2. Det känns enkelt att samla poäng och de har en bra poängshop, mycket hotellrabatter och sånt.

   Radera
  3. 150 kr!? Man kan ju då ladda kortet med 500 kr, invänta summan 150 kr och sedan handa för 650 kr, vilket ger 33% rabatt (500/650), och förstås då endast extrapriser eller motsvarande svinnsmartvaror, för att få ytterligare hävstång. sedan kan man ju låta kortet vara och fortsätta på Willys:s som vanligt...
   /Christoffer

   Radera
  4. Aaargh jag minns inte detaljerna det var så mycket stimuli där i förbutiken. Det var tillräckligt krångligt för att jag skulle stå över.

   Radera
  5. Men min generella känsla när jag hoppar på dylikt är att jag blir missnöjd. Jag minns en gång i tidernas begynnelse hur jag skaffade ett kreditkort hos ICA med löfte om en hotellweekend. Det slutade med att jag fick en kredeitupplysning tagen (som jag hatar), aldrig använde kortet och "hotellvistelsen" visade sig vara en natt inom en viss tid (som brann inne) plus att jag aldrig använde kortet.

   Som jag brukar säja: Köp aldrig något som aktivt säljs på dig. Förutom Bank Norwegiankortet då, eftersom jag inte får betalt för min rekommendation.

   Radera
 6. Åh, ska du släppa ny bok?! Kan du avslöja något om den? När beräknas den finnas ute till försäljning?
  /Smulan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemen. Kan väl säga så mycket som att den handlar om sparande (!). Inom en månad skulle jag tro.

   Radera
  2. Kul med ny bok! Något att se fram emot. Och cool banner. Stilfull!

   Radera
  3. Vad kul! Ja, något att se fram emot. Grattis, och bra jobbat!
   /Smulan

   Radera
 7. Glöm nu inte OKQ8s kreditkort om ni tankar mycket bensin. Cashback och återbäring till medlemmar en gång per år. Har inte räknat på det, men hundralapparna stackar upp ovanpå guldtackorna i min fysiska kassakista ovanpå kalsonglådan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag hade det en gång. Men då fick man bara plocka ut saker i natura vilket ledde till att jag petade i mig onödigt mycket geléhallon och kexchoklad. Vilket för övrigt är en ljuv kombination.

   Radera
 8. Vad kul med ny bok!! Vi är nog många som ser fram emot det! Och stilfull snygg banner (+ passande bild vid din kommentering!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det blir kul med bok. Jag har knåpta med den ett tag och inväntar slutkorr i detta nu.

   Jag är mycket nöjd med bannern. Som jag nämnde i kommentar i förra inlägget är det en ung kille i Nigeria som gjort den, via Fiverr.

   Och den lilla bilden vid kommentaren kallas favikon på Bloggerspråk. Du kan själv lägga till en bild i anslutning till din profil på Blogger (som jag antar att du har eftersom du kommenterar med alias i orange i rubriken, inte anonymt). Kanske en bild på ett lackmustest?

   Radera
  2. Lakmustest vore något - sitter just nu med 45 labbrapporter där vi gjort ELISA-tester... Kanske vore något för mi favikon?!

   Radera
 9. Jag ska ge Sparboken till mitt ena barn som fyller 19 snart (tänkte tjuvläsa den själv först...) Blir spännande att se vad nästa bok kommer att innehålla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå! Med risk att avstyra ett köp skulle jag nästan snarare rekommendera dig nästkommande bok. Den är mer hands-on och pedagogisk. Å andra sidan kan den ses som en fortsättning på den första så det ena utesluter inte det andra.

   Radera
 10. Jag för alltid över i förväg så har väl +10 000 över krediten alltid. Frågade Norweigen om de kunde sänka krediten till 0 men lägsta var 5000kr ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha obetalbart. Det är nog inte varje dag de får den frågan.

   Radera
 11. Nu har jag bläddrat tummen blodig efter att förgäves letat efter inställningen i appen där man konvertera cashpoints till avdrag på fakturan. Hur gör man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I appen: Tryck på huset nere till vänster. Scrolla ner ett par centimeter. Där har du två kategorier: "Cashback" (pilikon) och "CashPoints" (flygplansikon). Jag gissar att det i nuläget står "(Aktiv)" bredvid din flygplansikon.

   Klicka på texten "CashPoints". I en blå ruta kan du nu välja att "Byt till CashPoints". Säg till om det inte lyckas för då får jag infoga skärmdumpar i slutet av blogginlägget.

   Radera
  2. Jag skrev fel i sista stycket. Du ska givetvis byta från cashpoints till cashback.

   Radera
 12. Okej nu läste jag din fråga rätt till slut, du vill casha in. Om du först klickar på "cashback" finns alternativ "använd cashback"/"betala ut saldo".

  SvaraRadera
 13. Jag saknar kategorin Cashback i min app. Kanske gäller det bara vissa kunder. Eller stegvis utrullning. Får väl koilla med support. Tack för hjälpen ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också Cashback!

   Radera