Billiga mysfaktorer kurrkurr

Inget nytt för läsare som Ingrid men jag kom att tänka på den heliga kvartetten vad gäller mys när jag stod och beundrade min i förra inlägget beskrivna gladiolusbukett häromsistens.


Den heliga kvartetten:

- Blommor

- Böcker

- Konst

- Levande ljus

Och det är inte jag som säger det, det är Lucia Van Der Post i boken Things I Wish My Mother Had Told Me.


Tro det eller ej men hon är sämre på att sköta sitt Instagram än jag med senaste uppdatering november 2021 vilket gör mig orolig eftersom damen säkert är 90+. För tillfället har jag inte boken hos mig, men jag minns så väl hennes text om kvartetten. Hon hävdar att hon är uppvuxen under knapra omständigheter (något hon effektivt verkar ha hämtat sig från) och att hennes frånskilda mamma hade ont om pengar när hon var liten. Men att det hemma hos dem alltid fanns dessa element: Blommor, böcker, konst och levande ljus.

Men tänk efter själv, det är ju som hela kostcirkeln i inredningssammanhang. Det enda jag skulle kunna tillägga är doft (i form av en essentiell olja eller ett milt doftljus) och musik, exempelvis en diskret jazzslinga i bakgrunden.

Och kanske en skön pläd i soffan (gärna i ull eller...kashmir?) parat med en kudde i exklusiv design. Du vet att jag menar Josef Frank och väl medveten om att det känns ängsligt: Det är så vackert. Ett tips då är att besöka butiken på Strandvägen och köpa en stuvbit som de ibland gentilt lägger upp i små näpna rullar i en pytteliten korg på plan två med typ 10 procent rabatt. 

Men ärligt talat, investera lika gärna i en färdig kudde och känn noll behov av att förnya den gamla Karlanda Ikeasoffan eftersom kudden lyfter soffan till nya höjder. Förutsatt att du verkligen gillar Josef Frank, annars är det ju bortkastat. Jag känner mig som sagt besläktad givet att vi varit grannar. Med några decennier emellan. 

MEN för att återgå till grunderna. Jag tänker på min äldsta som inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att flytta hemifrån. Istället för att åka till diverse möbelvaruhus och handla för kung och fosterland kommer mitt recept för att sätta bo vara som följer:

- I det fall möblering krävs: Enbart 2nd hand.

- Porslin/husgeråd: Samma sak här (det finns redan av barnet påbörjade högar med stilrena Arabiatallrikar från Erikshjälpen)

- Lakan/handdukar: Ta med hemifrån och komplettera från loppis. Om ni levt textilspartanskt hemma tycker jag nog att ett par väl valda nyinköp kan vara en lämplig inflyttningspresent. Förutsatt att man inte har överkast blir sänglinne tongivande för inredningen, särskilt i en etta eller i ett studentrum.

- Böcker: Ta med hemifrån och ha på full display, även om bokhyllan är liten. Böcker kan också med fördel läggas i bohemiska högar på bord, bänkar och i fönster.

- Ljus: Ta från vår ljushållarlåda på vårt egna loppis (innehåller cirka 100 värmeljushållare)

- Konst: Sätt upp egna verk, foton eller inramade affischer. Blanda med loppisfynd. Det får gärna vara eklektiskt.

- Blommor: Skaffa ett par suckulenter som du verkligen tar hand om (självvattnande kruka från Clas O?) samt ta in kvistar/blommor utifrån.

Vad gäller doft tänker jag ge samtliga barn ett nybörjarkit städprylar när de flyttar hemifrån:

 • En dammsugare
 • En flaska linoljesåpa från Gysinge
 • En hink
 • En plattmopp
 • Ett packe fibertrasor
 • En glastrasa
 • En blomspruta
 • En flaska essentiell olja av typen citrongräs eller rosmarin. 
 • Ett par pump såpa blandas med ljummet vatten och används till golven. En pump såpa blandas med vatten i blomsprutan och används till all rengöring ink. badrum och kök. Linoljesåpa, doftar ljuvligt och känns så skonsamt mot alla ytor. 

Kanske kommer jag också att sponsra ett verktygskit ink. skruvdragare, borrset och plugg så slipper de genomgå det stålbad jag själv fick genomlida med vobbliga hyllor och fallande ljuskronor som resultat. 

Jag tappar fokus. Det här var inte menat som ett inlägg om vad man skickar med barnen när de flyttar hemifrån utan som en gentle reminder om hur du själv med några enkla handgrepp kan skapa en ordentlig mysfaktor hemmavid, särskilt nu när vi går mot mörkare tider.

Jag ska inte sticka under stol med att jag är en sucker för hösten, det är min absoluta favoritårstid. Att solen äntligen går ner i rimlig tid så att man får fira skymning med brasa, ljus och jazz. 

Applicerar du kvartettten?

Mvh/
FruEfficientBadass

7 kommentarer:

 1. Enkla saker som är så lätta att glömma bort. Men först, plocka undan högar och allmänt bös.

  SvaraRadera
 2. Hösten är bara sorg. Jag viiiiiiill inte gå miste om ljuset och det som växer. Jag ser det där andra men tyvärr vill jag mest streta emot.

  Har börjat planera lite sommarblommssådd och sådant för att mjuka upp eländet.

  SvaraRadera
 3. Så mycket mys hemma hos oss efter skilsmässan! Min exman var en omysig typ och tyckte allt sånt var pjosk, så i den nya lägenheten med barnen blev det loppisdukar på bordet, levande ljus till middagen, julgardiner (70% rea), musik (gammal walkman + billig högtalare) och barnen plockade blommor ute och hade till buketter. När äldsta dottern flyttade ut köpte jag en i stort sett oanvänd engelsk servis med guldkant för 460 kronor för 70 delar på auktion åt henne. Stilfullt och billigare än IKEA!

  SvaraRadera
 4. Tips på goda doftljus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favorit är black oudh från Rituals. Det räcker att ha tänt tio minuter för att det ska ligga kvar en doftridå i flera timmar. Dessutom doftar själva ljuset en del även i släckt läge. Rituals överlag är bra (gillar den gröna), liksom Voluspa men de är en prisklass över. Billiga doftljus av den typ man hittar på Ikea eller Lagerhaus bör skys som pesten.

   En sak jag upptäckte i veckan är att man kan droppa lite eterisk olja i en luftfuktare. Jag har en enkel luftfuktare av märket Vicks (finns på ex Meds) eftersom jag ofta får torra ögon vintertid (och inbillar mig att huden inte blir lika torr när jag kör någon timme per dag med den). Tre droppar rosmarin i och det doftar ljuvligt. Liknande finns ju på Muji eller Amazon.

   Radera
 5. Kör på höstkvartetten filt, ljus, te och bok/musik/serie. Har endast köpt en inredningspryl i år; en kudde med Klimts kyssen som lyfte hela soffan. /M

  SvaraRadera
 6. Älskar också hösten. Äntligen slut på allt hysteriskt jävla grillande och kubbande.

  SvaraRadera