Andra läsarberättelsen

I ett tidigare inlägg bad jag om era egna FIRE-berättelser och här kommer nummer två, en riktig FI-macho-historia om du frågar mig. Jag skrev tillbaka och sa att i regel är det fall som nedan som hamnar i offerall (trademark Sparo) hos Lyxfällan. BJ visar hur man trots stora motgångar kan vända skutan. Här kommer hans berättelse, enjoy!

HUR BÖRJADE DET
Det började för min del med en fet smäll. Jag åkte på en grav vattenskada i min fullbelånade kåk. En vattenutkastare hade vid nybyggnation -78 monterats uppochned, o efter decenniers cykler av vinter till sommar hade kopparröret antagit formen av en ballong, som till slut spruckit. Bara den sista månaden innan upptäckt hade 70 m3 vatten extra gått ner i grunden och upp i väggarna. Läckan hade dock pågått åratal innan upptäckt, då bara i mindre omfattning.

Försäkrings- o skadebolag inkallades och man kunde pimpla i ett testhål i golvet samt innerväggarna hade svartmögel 1,5 meter upp. Syllarna som huset vilade på var i princip ruttnat, mosat fnöske. Evakuering på dagen med två kassar kläder och datorn för mig fru och två barn. Detta var 2012, året som mayaindianerna spådde mäsklighetens förintande. De hade enbart delvis rätt.

Sedan började eländet på allvar. Det var knepigt nog att sy ihop livet boende i lånad husbil, lånad lägenhet från vän, hotell, en lånad sommarvilla under vintern, en kåk i annan kommun två kommuner bort och slutligen en liten lägenhet i nämnda kommun. Samtliga dessa boenden betingade 12-12.5k i månaden, lyckligtvis med försäkringsbolagsstöd.

Under tiden drabbades jag av sjukdom, först fysisk pga det upprivna möglet antar jag, sköldkörtelsinflammation som höll på att ta kål på mig innan de hittade vad som var felet efter en dryg vecka inlagd. Sedan senare, psykisk, då jag åkte på utbrändhet samt panikångesttacker då försäkringsbolaget ansåg skadorna var för stora för en vattenskada (?!) och vägrade ersätta. Jag var ej dummare än att jag insåg lägets allvar.

Det var över ett års juridisk strid innan jag genom att ha den stora turen att vara vän med två byggnadsingenjörer som stred för min sida fick rätt och huset fick en i princip nybyggd nedervåning inifrån och ut efter 1,5 år. Men då hade frun sedan ett tag ledsnat o lämnat och jag hade under denna långa tid i kappsäck o som sjukskriven haft det fulla ansvaret att spara ihop 120 000+ för självrisk och rörmockarjobb. Brytpunkten för att få rörmokeri ersatt var 30 år. Kåken var ett par år över det. Inte en krona på sparkontot fanns innan. Jag hade iaf överlevt ekonomisk armageddon och en högst reell risk att hamna på gatan med endast ett maxat huslån på fickan.

VAD GJORDE JAG FÖR FÖRÄNDRINGAR

Jag insåg hur fullkomligt vansinnigt oansvarig jag varit tidigare. Levt från månad till månad utan att bygga någon buffert överhuvudtaget. Under min tid i kappsäck hade jag varit tvungen att strypa ner på nästan allt som ej var nödvändigt för att trots den osäkra utgången kunna betala kostnaderna som skulle komma att falla på mig om renoveringen skulle bli av.

Jag tvingades bli frugal helt enkelt! Jag tyckte långt från den biten var det jobbiga i situationen så jag beslutade mig för att ej växla upp mina utgifter nämnvärt väl tillbaka under mitt egna kära tak, utan jag kunde gott i princip fortsätta på den inslagna vägen, men kanske nu iaf unna mig något gott till helgen.
 • Jag strukturerade upp ett automatiserat sparande.
 • Jag lovade mig själv att här skulle jobbas, med mål 1 att betala av hela huslånet och billånet.
Under några år jobbade jag inte deltid, halvtid eller heltid, jag jobbade alltid. Ofta innefattande iaf en helgdag i veckan och pass från 9 till efter midnatt var snarare norm än undantag. Jag hade ett hyggligt bra betalt jobb som ingenjör inom telecom och arbetsuppgifter saknades aldrig. Samtidigt med detta började jag ta åt mig sidouppdrag inom politiken och startade upp en lokal förening. Jag jobbade fokuserat mot mitt mål, och även om jag nu i efterhand kan se det smått galna så trivdes jag bra och led ej alls. Under denna perioden kunde jag lägga undan multum, rekordet för ett år var sparkvot på 76%.

SÅ HÄR INVESTERAR JAG
Idag är min inkomst mycket, mycket lägre, och mitt sparande har fått följa med på den resan. Jag är en försiktig general, automatiserat sparande i tio olika indexfonder, spridda geografiskt och branschmässigt.
 • 5000 kr/månaden fondhandlas på detta vis plus överskjutande på rent sparkonto.
 • 400k sitter på 2års bundet fasträntekonto till runt 2%, skrämd av corona mm.
 • 150k på sedan länge avslutat IPS. Dessa fanns redan vid resans början, men dessa kan som bekant ej kommas åt innan man fyllt 55.
 • Lite andra punktinvesteringar, ett par inköp av fysiskt guld, ett inköp av min drömklocka, som sedan dess mera än dubblats i värde. 
 • Inköp av instrument har även gett avkastning i form av betalda spelningar.

MITT LIVSMÅL

Rent ekonomiskt o även lite annat, en tvåstegsraket:

Mål 1: Amortera bort alla lån, fullbelånade kåken, ganska billiga begagnade bilen.

Detta uppnåddes början av 2017, och jag firade utan skam med en fin bit argentiskt kött med min nya kvinna på lyxresturang i länets residensstad. Lättnaden jag kände och känner är så värd alla alternativa vinster jag kan ha gått miste om genom att inte investera tuffare istället för amortera. Ändrade inget alls i levernet jag var nöjd med.

Den fina köttbit med tillbehör som firades med på kvällen huslånet betalats av.


Mål 2: Ha pengar på banken att kunna göra vad jag vill fram till pension.

Detta mål är på ett vis ej uppfyllt utan pågående, för jag har ej tillräckligt med pengar för att även med mitt nya frugala leverne klara mig till pension. Jag är idag 50 år gammal, och mina sparade pengar räcker för att hålla mig flytande i min nya, som jag ser det helt ok levnadsstandard (har det bra, har det jag behöver och saknar inget, upplever att jag inte är gniden vare sig mot mig eller vänner) en smula över 6 år, långsamt i ökande. Tänker man på ett annat vis så är målet uppfyllt redan nu, för jag gör vad jag vill.

Lönearbetar ej längre. Studerar ett ämne som intresserar mig på heltid, webutveckling o programmering, distans genom AF. Inga studielån. Jag plockar hem lite inkomster var månad genom att sitta i politiska kommunala nämnder, samt som nämndeman vissa dagar i Tingsrätten i länets residensstad. Kommande mandatperiod har jag även anmält intresse för att ställa upp i regional politik. Allt detta är sådant jag vill och brinner för och skulle inte vilja lämna en endaste sak därhän för att istället rulla tummarna och köpa hattar.

Extramål: Resa o se sig om är alltid kul! Även om jag jobbat i Estland, Brasilien o Kina samt besökt 15 andra länder i rena nöjesresor eller i politikens tjänst så vore det synd om jag inte skulle känna att jag kunde kosta på mig det någon gång mellan varven ibland. Det behöver ju inte kosta skjortfabrik, London har jag bara mellanlandat i, några dagar där lockar. Prag. Paris. Budapest. Rom. Enkla turer i vårt egna sköna land eller våra lika fina nordiska grannländer.

MINA TRE BÄSTA SPARTIPS

1. Nu får du kamma dig! Nej, men klippa dig! Gud vet hur mycket pengar jag sparat på ett enkel kit med hårtrimmer och frisörsax. 400 kr för många år sedan, och redan från ruta ett insåg jag att det där med att klippa sig själv varken blir bättre eller sämre än hos dyra frisören. Dessutom för mig som har kalufs som växer som ogräs är det jätteskönt att kunna ta när det behövs o andan faller på, till skillnad mot att krångla med att boka tid. Har du en sambo eller vän närvarade så kan ju du be dem ta det sista babyfjunet i nacken, det är det enda som är lite bökigt. Även ett utmärkt sätt att byta tjänster, jag klipper dig gärna, har ett decenniums erfarenhet, du är ju duktig på detta andra som jag är kass på.


2. Tänk över vad du har och vad om något du behöver. Sälj av det som ej bär sitt värde för dig. Jag sålde nyss en lyxig mountaincykel daterad innan min omvändelse och fick en bunt tusenlappar över även efter att inhandlat in en enkel men nästan ny brukscykel för 500 kr. Tänk noga över nya inköp, behövs det verkligen? Samt omvänt, om det är något som brukas ofta och är jätteviktigt, kanske lönar det sig att köpa kvalitét? Jag köpte ny dator förra året för drygt det dubbla av vad billigaste bärbara pc`n kostar, men då vet jag att den i likhet med den jag ägt innan kommer att fungera utmärkt kommande dussin år!

3. Skaffa en katt! Håller med Jan Emanuel om mängden glädje per krona här. En katt kan fås för en tia tassen, men snåla ej med vaccinering eller sterilisering och behandla den som den lilla vänliga individ i beroendeställning till dig som den förtjänar. Du kommer att få tusenfallt åter för det du investerar. Får rationalisera detta tips av mera livstipstyp genom att du kommer att spara mängder av pengar genom billiga aktiviteter o mys med katten. I skrivande stund har jag en som värmer mina knän i soffan. Mycket värt även det i dessa dyrtider där kåkens värme stundtals får närma sig ensiffrigt.

Tack för mig, det var intressant iaf för mig att få tillfälle att samla mina tankar kring detta med ekonomi och mål, hoppas även en o annan läsare tycker samma lika.

Over and out/BJ

18 kommentarer:

 1. Imponerande! Men sparades barnen också bort på vägen? Att jobba "alltid" i flera år känns inkompatibelt med barns behov. Om det bara var jag skulle jag kunna höja min sparkvot som bara den, men där prioriterar jag en socialt sett dräglig existens för kottarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slog mig också - svårt att ha barnen 50% av tiden om man jobbar alltid. Annars väldigt starkt gjort och kul att du har verkligen lyckats skaffa dig tid för att göra annat nu

   Radera
  2. de kommer var iofs redan uppvuxna vid typ 2013?

   Radera
  3. Relevanta frågor, absolut! Det borde jag tänkt på att förtydliga. Barnen var ej gemensamma utan försvann ur ekvationen samtidigt med frun och jag hade efter det ingen annan än mig själv att ta hänsyn till.
   /JonasB

   Radera
  4. Tack för klargörandet Jonas! Jag ser fram emot att bli en snålis för mig själv när all mina fyra flyttat ut.

   Radera
  5. Tack - då förstår jag. Som sagt otroligt bra gjort!

   Radera
  6. Grymt jobbat Jonas!

   Redigera inlägget fru EB och kläm in kommentaren att barnen inte var en del av ekvationen efter första separationen. Det störde mitt läsande resterande del av texten när jag trodde här var en förälder som helt prioriterat bort sina barn. Tur någon annan kommenterat direkt så det klargjordes. Jag får läsa om texten nu, denna gång utan irritationen. :)/Skolkuratorn

   Radera
  7. Tack Skolkuratorn, ja, miss av mig, tar helt på mig det, jag bara nämnde barn som hastigast men borde ju absolut varit tydlig med vad som hände fortsatt där!

   Radera
 2. vad gör du pengarmässigt om 6 år? Är tanken att du har då säkrat inkomster från andra källor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite medvind kan det bli så att jag får in den handfull tusenlappar som krävs för att hålla mig flytande genom mina intressen, politik o musik. Men det jag nu utbildar mig till intresserar mig även det, så jobba deltid med det några år skulle ej ses som något nederlag.

   Min grundläggande tanke, rätt eller fel, är att så länge jag ändå går plus, även om ej med mängder, så förkortar jag tiden till pension och total frihet från åtaganden om så önskas.

   Men jag vill ju ej bara lägga mig ner och göra noll. Jag vill göra vad jag vill, vilket kan vara ganska mycket och aktivt. Men jag ska vara vid rodret och ha full frihet att välja själv.
   Det är väl målet!
   /JonasB

   Radera
  2. Eller så ser man det så här, om 6 år är jag 56. Det verkar ej osannolikt att jag kan fortsätta dra in de små inkomster jag ändå har nu ytterligare 6 år. Om ej exakt på det jag gör nu så på något annat som kittlar mitt intresse. Med 60k plus oaktat avkastning per år hamnar jag då vid fyllda 56 med 10 års frugalt leverne betalt. Så i den fantasifulla konstruktionen går jag "i mål".
   Nu har ju livet en förmåga att vara betydligt mera komplicerat och fullständigt strunta i "the best laid plans of mice and men" som vi alla vet. 😊
   /JonasB

   Radera
  3. tack - jag håller med att med avkastning och några andra småinkomster kan du nog göra vad du vill för längre än 6 år - låter bra - jag kör ungefär samma modell

   Radera
  4. Kul! Vore intressant att höra lite mera om du har tid o lust, finns alltid tankar att lära av varann!
   /JonasB

   Radera
 3. Svar
  1. Tusen tack Ingrid, jag är inte den som har för vana att klappa mig själv på axeln, men här måste jag känna mig glad åt att jag lyckades styra upp livet ekonomiskt o gå mot ett friare läge.
   /JonasB

   Radera
 4. Grymt imponerad av ditt mindset och ditt resultat. Inspirerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra Anonym! Mitt mindset fick sig en total reboot inför ruinens brant får jag erkänna, därefter klev mitt personlighetsdrag att kunna vara envis som en röd gris in. O det har som sagt ej ens varit jobbigt, då det är jag som är kapten på min egna skuta och navigerar år mig själv! 😊
   /JonasB

   Radera
 5. Bommade även summor på rent sparkonto o fondkonto. 90k på rent spar, 170k på fondspar nu. Under 10k på rent aktiedepå. Då må jag redovisat allt!
  /JonasB

  SvaraRadera