Läsarberättelse från Christoffer med boken

Även solen har sina fläckar och ibland får jag mail med läsarberättelser som jag ivrigt smaskar i mig men sen glömmer med någon vag idé om att "den här ska jag publicera, jag ska bara äta ett kex först" och sen faller det ur minnet. Läsare Christoffer mailade mig sin berättelse i maj i år men det var först i kommentatorsfältet till inlägget om att ge ut bok jag blev varse min fadäs. Bättre sent än aldrig, här har ni Christoffers berättelse. Vill ni läsa hans bok, klicka här.

Jag har varit en trogen läsare sedan länge, och uppskattar precis som många andra din ironiska underton och din humor. Jag har dock aldrig kommenterat något inlägg på din blogg, vad jag kan erinra mig, men läser dem med stor förtjusning. Har även läst din bok "Sparboken" med stor behållning, och den har en given plats i min bokhylla. Tänkte jag skulle bidra med min egen (hyfsat kortfattade) "sparhistoria":

Födelsen
Min investeringsresa tog fart för länge sedan. Jag vill minnas att jag var i 10-årsåldern när jag först hörde talas om vad aktier var (vet inte varifrån denna kunskap kom, eftersom mina föräldrar aldrig pratade om sådana företeelser). Jag läste Göteborgs-Postens börssidor och drömde om en framtid där jag skulle kunna köpa mina första aktier. Det dröjde dock ända till 20-årsåldern innan detta skedde, och då i form av fonder, som min flickvän (sedermera sambo sedan över 25 år) introducerade mig för. Jag hade då glömt mina tidigare drömmar om aktier, för att istället leva livet som ung och glad student i Uppsala. Fondsparandet blev dock starten för ett intresse för ekonomi och investering som efter det fördjupades, om än med lite pauser här och där under livet.

Uppväxten
Månad för månad överförde jag pengar till mina fonder hos storbanken, men jag tyckte varken det var särskilt spännande eller gav så stor avkastning. Under mitt första arbete efter studierna var inkomsten dessutom knaper och möjligheterna till sparande liten. Som många andra letade jag efter det "stora klippet", kanske inte för att bli rik, men för att få ihop en större summa att investera. Detta klipp kom dock aldrig, men nyfiken och lite entreprenöriell (heter det så?) som jag är, så tänkte jag ut en strategi som gick ut på att ta ett blankolån på min bank och investera dem på börsen och på så sätt få en hävstång för mina investeringar. Denna strategi gick bra. Jag tog varje månad ut pengar för att betala ränta och amortering på lånet, och fick detta till trots mitt kapital på ringa 200.000 kr att växa till ca 400.000 kr inom 2 år, dels genom kortare affärer, dels genom fondsparande i rysslandsfonder som då gick otroligt bra. Så här i backspegeln kan man nog säga att min avkastning grundade sig mer på tur än skicklighet.

Vuxenlivet
De pengar jag fått ihop levde jag sedan upp för att kunna försörja mig under min andra studieomgång. Lånet bakades in i det huslån jag och min sambo hade. Under studietiden (5 år till!) blev det endast en symbolisk summa av 200 kr/mån sparat, eftersom vi endast levde på min sambos lön. Min omskolning skulle dock leda till garanterat arbete med hyfsat hög lön, varför jag tidigare under denna min andra studietid drog upp riktlinjerna för hur framtidens investeringar skulle te sig: med hög lön och bibehållna utgifter skulle en hög sparkvot kunna erhållas, och jag hade även planer på att starta eget AB för att arbeta som konsult för att kunna använda skatteförmåner och andra bolagsrelaterade "förmåner" som ytterligare hävstång.

Steget mot friheten
Min plan iscensattes efter examen. Målet var att få pengar till investering, men något specifikt syfte fanns inte utöver det. Inte förrän jag insåg att mitt nya yrke innebar konstant stress med huvudvärk, nackvärk, yrsel och magkatarr, blev mitt fokus ett annat. Jag skulle investera mig FRI! Det var i denna veva jag som alla andra hittade Mr Money Mustache, Mr Fre at 33, Sparo, Fru EB, Miljonär innan 30, Rick Dad Poor Dad-serien etc, och med hjälp av diverse excelsnurror (känns detta igen!?) så formades mitt mål att som (huvudsakligen) utdelningsinvesterare gå mot FIRE. Denna resa har tagit 10 år, där det stora språnget skedde 2018-19 när jag började arbeta i eget AB och vi i hushållet successivt började beta av våra skulder, och dessutom investera lite smått i fastigheter

Friheten
Jag har nu 51 år gammal nått FIRE, men behåller krockkudden ytterligare ett år för att skapa lite mer buffert i tillvaron och lite mer finansiell luft i systemet. Men jag arbetar nu endast hemifrån, på de tider jag själv valt, ca 20 h/v. Därtill har jag under hösten och nu under våren färdigställt min bok om frihet och investering, läs mer om den här.

Mvh
Christoffer

10 kommentarer:

 1. Känner så igen mig i dina excelsnurror :) Tänk att ni finns därute som planerar investerar och lyckas ! så himla intressant att läsa om. Ska def läsa din bok. ( låna på bibblan så klart :D )

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet är att man behöver en noggrann planering för att lyckas nå sitt mål, och där kommer excelbladen in... :-). Lycka till med läsningen! Boken handlar inte endast om investeringar (även om det är grunden) utan också mentala strategier och resonemang kring olika pengaflöden.
  /Christoffer S.

  SvaraRadera
 3. Snyggt jobbat, målmedvetet, ihärdigt och beslutsamt - egenskaper som långt ifrån alla besitter men som ofta definierar personer i FIRE-kretsar. Härligt med valfriheten framåt, kunna arbeta lite eller inget. Stort grattis till det ni tillsammans uppnått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym. Det där med beslutsamheten tror jag är viktigt, och en av de bidragande orsakerna till att man når sina mål, oavsett av vilken art de månde vara. Sedan kan det ju finnas flera skäl till att beslutsamheten sviktar, men genom en hållbar plan, som återkommande följs upp och rediveras efter eventuella nya förutsättningar, så har man lite handlingsutrymme för att kunna stå emot en del motgångar.
   /Christoffer S.

   Radera
 4. Bra gjort! Ha ni barn förresten - inte att man vill fråga för personliga saker men det gör ändå en skillnad beträffande hur snabbt man kan samla pengar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, tre barn, varav nr 1 har flyttat hemifrån och nr 2 är på väg.

   Radera
 5. Härlig historia som påminner mycket om min egen resa. Jag har idag ett välbetalt storbolagsjobb som jag gillar skarpt men funderar i banorna kring att antingen starta ett eget AB eller köpa ett fungerande AB för att därigenom ta en större del av kakan än "bara" lön och bonus.
  Vi gillar ju siffror så jag vill gärna veta hur stort kapital har du skrapat ihop. Jag har 5 år kvar till din ålder och anser mig själv vara ca 50% fire men har inga planer att avsluta arbetslivet före 60.
  Tack för ditt bidrag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!
   Totalt handlar det om ca 4 miljoner. Har köpt in mig på låga nivåer i flera fall och har en förhållandevis hög direktavkastning sett till mitt genomsnittliga anskaffningsvärde (pga successiv utdelningshöjning), och hamnar på ca 6% där. Vi har parallellt med kapitaluppbyggnaden minskat de fasta kostnaderna till låga nivåer, så det ekonomiska behovet är ganska litet.

   Det fina med att ha nått FIRE är att till och med en liten extrainkomst ger stora möjligheter eftersom den kan användas upp för extravagans utan att behöva läggas på räkningar eller sparas.

   Att ha ett AB ökar ju möjligheten till att använda skattetekniska fördelar. Under nästa år planerar jag tex inte ta ut någon lön trots att jag avser arbeta, och slipper då betala arbetsgivaravgift som istället kan investeras i den KF bolaget har. Istället lever jag på den lågbeskattade aktieutdelningen...
   Allt gott!

   /Christoffer S.

   Radera
  2. Tack för snabbt och utförligt svar! Mycket tänkvärt.

   Radera
 6. Hej, Jag heter Claudia Klein, jag är finansansvarig, jag ger lån och andra finansiella tjänster och jag representerar Spotcap Global Financial Services.

  Spotcap Global Financial Services är ett heltäckande och pålitligt låneföretag och vi erbjuder alla typer av finansiella tjänster som; Privatlån, företagslån, bolån och många fler. Om du är i stort behov av några lånetjänster kommer jag att råda dig att kontakta min firma via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder både långfristiga och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro till en ränta på 3 % årligen med en återbetalningstid på 1 till 30 år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldsättningsgrad, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett sms på WhatsApp via: +31642117819 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera