Spartips glasögon

Veckan ägnas som du ser åt ålderstunga kategorier - grått hår och glasögon. En läsare bad om tips på billiga progressiva glas. Skam att sägandes har jag ingen erfarenhet av progressiva glas. Jag vet knappt vad det är. Är det när man behöver hjälp att se både på långt och kort håll? 

Jag blev närsynt i tonåren och när det var som värst kunde jag inte räkna handens fingrar på armlängds avstånd. Jag tror att jag låg på -5,25 på ena ögat och något bättre på andra. 

Vid 20 sponsrade min farmor en Lasikoperation vilket jag är evigt tacksam för. Det förändrade mitt liv, jag skojar inte. Det är otäckt att vara halvblind utan glasögon. Föreställ dig att du tagit ur linserna och gått och lagt dig och sen går brandlarmet mitt i natten. Har du då inte lagt glasögon bredvid dig på nattduksbordet kan du bara glömma att du tar dig ut i tid, jag hade garanterat snubblat in i en garderob och dött rökdöden.

För att inte tala om ett scenario då du på grund av ögoninfektion tvingats gå på krogen utan linser (eller glasögon eftersom jag är fåfäng) för att nästa morgon vakna bredvid en riktig rugguggla. 

Ingreppet var emellertid allt annat än trevligt. Det var otrevligt. Lasik hade precis kommit till Sverige och antalet utövare var få. Memira hade ännu inte gjort sitt segertåg över landet och jag gjorde min operation i en källare på Bryggargatan. 

Receptionen bemannades av två tonåringar i vita rockar och på våningen under huserade en - förhoppningsvis - ögonläkare (möjligen slaktare) från något land i öst. Han talade i vilket fall varken svenska eller engelska och vår kommunikation skedde medelst kroppsspråk. Han var rätt brysk också och jag fick inget skydd över ansiktet. 

Nedan följer ett parti jag känner att jag behöver triggervarna för. Om du tycker att ögonen är känsliga kan du hoppa ner till partiet som inleds med fet röd text.

Varför ska man han skydd för ansiktet när man genomför en ögonoperation av Lasiktyp undrar kanske du? För att man inleder operationen med att skära upp en tunn skiva ur ögat och lyfta upp den för att därefter skjuta laser in i det oskyddade ögat. Jag vet inte hur stor erfarenhet du har av att skära i ögon, men det skvätter en del. 

I det här fallet landar skvättet på patientens panna och kinder. Det här är en inte helt behaglig upplevelse och professionella utövare, som Sophiahemmet, lägger skyddspapper på patientens ansikte för att bespara hen från upplevelsen.

Sen kommer lasern. När man bränner laser in i öga luktar det ungefär som att du bränner hår. Det är inte heller särskilt trevligt, särskilt om din ögonläkare inte informerar dig om att så kommer att ske så att du kan förbereda dig mentalt. 

Eftersom min ögonläkare (?) var såväl sur som icke-språkkunnig kom varje moment som en överraskning. När lasern går igång låter det också rätt högt och vid första ögat ryckte jag till varpå han fräste någon form av tillrättavisning.

Sen inte ett ord. Det kändes sådär. En sak att frisören säger ”sitt still” i ett känsligt klippmoment. Men att en ögonläkare tillrättavisar en när man ligger med en laser i ögat är next level. Jag var övertygad om att jag nu sabbat operationen och att jag skulle få tillbringa resten av livet med piratlapp över höger öga. 

Hade mannen haft bara en procent förståelse för det mänskliga psyket hade han kunnat säga ett par lugnande ord, om än på sitt språk. Kanske nynnat en visa, visslat, vad som helst.

Men han fortsatte bara mol tigande på öga nummer två. Därefter fick jag två transparenta plastkåpor över ögonen och en folder av tonåringarna som jag skulle läsa vid hemkomst vilket gick sådär eftersom jag inte såg något. Eller såg och såg, det var som att någon hällt olja och grus i ögonen och det var ungefär så det kändes också.

Det gick väl ett par dagar och jag fick ta av kåporna (någon hjälpte mig läsa broschyren). Jag såg grumligt ett par dagar till men sen inträffade miraklet: Jag såg perfekt. Det var, vid sidan av barnens födelse, mitt livs halleluja moment. Obeskrivligt. Väck alla optikerbesök. Behöver jag ens säga att min optiker avrådde mig från operation?

Sen dess har jag sett perfekt. Möjligen med en liten försämring de senaste tio åren så jag kanske ligger på -0,25. Men vid mitt senaste optikerbesök i Hudik fick jag betyget 5:5. Det vill säga: Min närsynthet börjar ätas upp av min långsynthet (ålderssynthet) och nu ligger jag således nära nollstrecket. 

Det var för övrigt ett otippat trevligt besök och jag vill slå ett slag för kedjan Specsavers. Inte för att jag haft någon närkontakt av tredje graden med optiker sedan ögonoperationen så jag har inte så mycket att jämföra med. Men jag kan ju inte undgå att höra om upplägget hos vissa andra. Min granne i Hudik (vars ekonomi jag försökte lyxfälla för ett par år sedan) stod med en dåres envishet fast vid sitt "abonnemang" hos Synsam. 

Jag fattar att man har ett abonnemang på mobilen, men på glasögon? "Jo men det är så bra, jag kan bara gå dit så får jag ett par nya". Ni hör ju hur skumt det låter, det är ju knappast välgörenhet de ägnar sig åt på Synsam. För som ni vet finns det inga gratisluncher och just abonnemang har dålig klang (tänk ”strumpabonnemang”)

Jag har förträngt priset för detta abonnemang, men det låg nog på runt femtusen per år. Vad får man för femtusen per år? I'll tell ya: Typ 20 par enkelslipade glasögon på Specsavers. Inklusive syntest, någon form av scanning av dina ögonbottnar och en timmes terapi med en utbildad optiker. För det var precis det jag fick på Specsavers Hudik. Jag ventilerade alla mina ångestar kring annalkande ålderssyn, torra ögon et al. 

Optikern pratade mig tålmodigt igenom mina bekymmer och gödde därefter mitt ego genom att säga att mina ögon var, och jag citerar "i toppform". Jag hade kunnat fria till karln (det är nämligen den här typen av komplimanger man har att förvänta sig efter 45).

Att tro att lågprisoptiker innebär låg kvalitet är (tror jag - rätta mig om jag har fel optikerfolk) samma sak som att anta att lågpris-indexfonder ger sämre avkastning än aktiv förvaltning. För tydlighetens skull: Specsavers är indexfonden och märksoptiken är Kuckelimucks aktiva förvaltning. 

Vad skaffade jag för glasögon efter min terapeutiska konsultation? Jag tog ett par vanliga och ett par slipade solglasögon. För även om jag hade på snudd på "perfekt syn" dras jag med ett problem efter ögonoperationen: Sämre mörkerseende. När jag möter trafik på kvällen bildar framljusen stora glorior som stör mig jättemycket. Glasögonen tar udden av detta. 

Dessutom känner jag mig som Tom Cruise när jag har på mig mina pilotglasögon. Jag vill minnas att jag betalade under tusenlappen för nedan (och då ingick synundersökning). Däremot försökte de sälja på mig försäkring och någon form av antirep-behandling som jag tackade nej till. Kanske är det där pengarna görs? I så fall är mitt frugala tips: Avstå alla extras.


Ledsen att inte ha bemött läsarens frågor om progressiva glas men detta var vad jag hade att säga om optik. Men jag är övertygad om att kommentatorsfältet har råd. 

Mvh
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

 1. Progressiva glas är när man har flera olika fel, brytningsfel och problem att se på både långt och kort håll. Min bästa vän är optiker. Hon har berättat att själva glasen inte är dyra alls i inköpspris för optikern, men de är fyra för oss kunder. Det som egentligen är dyrt är optikerns kunskap. Det är stor brist på optiker idag. Billigast är att gå till en optiker och få synen undersökt, be om recept på glasögonen (en lapp med de synfel man har) och sedan beställa glasen på nätet. Enklast i mitt tycke är att gå till Direktoptik och få tre par glasögon kompletta till priset av ett par. Det kostar runt 12000 vilket är samma pris som för ett par glasögon hos en proffsoptiker. Men väl antirep behandling - då håller glasögonen längre. Sen kan man trösta sig med att efter en viss ålder slutar synen förändras och då kan man ha glasögonen längre utan att behöva byta.

  SvaraRadera
 2. Jag hade -6,5 på båda ögonen och det jag upplevde var dyrt var när man hade så grovt synfel var jag (enligt optikerna) ”tvungen” att ha ett specialglas för att det inte skulle bli för tungt/tjockt. Gjorde laser för 7 år sedan och den upplevelsen för betydligt mycket trevligare än den du genomgick! Tryggt och säkert, inget skärande utan enbart lasern. Så behandlingen är annorlunda idag!

  SvaraRadera
 3. Jag som hade -7,5 och -8,5 (du var skarpögd som en örn jämfört med mig) gjorde laseroperation år 1998. På Sophiahemmet! Läste på ordentligt innan och med mitt stora synfel så kunde jag inte göra den enklare av de två operationer som fanns då (nu tror jag att det finns en tredje variant också).
  På den tiden fanns Globen (med stora varningar då de bara hade kunskap om hur man gör den enklare), Strandkliniken (som inte svarade på telefon, som var den enda möjlighet att kontakta dem) och Sophia.
  Sophiahemmet hade massor av info på nätet. Kom ihåg att detta var tidigt i internets barndom så det var fantastiskt att kunna läsa om och om igen, sådär direkt. De hade informationsträffar där de gick igenom allt som en operation innebar, skillnaden mellan de två olika typerna (skrapa bort det översta lagret eller skiva som med en osthyvel, putsa och vik tillbaka översta lagret), efterbehandling (och varför de rekommenderar att man tar ett öga i taget) plus massor av annat.
  Eftersom jag pluggat en del fysik och optik så hade jag koll på det mesta om ögats funktion, hur tjock en mikrometer är mm innan men det var bra med repetition.

  De började med det sämre ögat. Sophiasystern som jobbade på kliniken satt med och höll mig i handen. Det knattrade som en gammal bläckstråleskrivare! När det var klart och jag hade vilat en stund i väntrummet så fick jag komma in till ögonläkaren igen. Översta raden på tavlan var supersuddig!!!! Men med ett par droppar nånting i ögat, dropp, dropp, dropp så..... blink, blink WOW! Jag kunde se bättre än jag någonsin gjort med glasögon/linser! Direkt ner på nedersta raden! Det var som en nyputsad fönsterruta! Även det lilla brytningsfelet var borta.
  En månad senare gjordes andra ögat, uppföljande återbesök under halvåret och nån gång per år ett tag efter.

  Jag har aldrig ångrat en sekund att jag opererade ögonen. Nu har de blivit lite sämre igen. Började med terminalglasögon (trivdes aldrig med det). Gick sedan till optikern (inte den billigaste) och har nu linser igen. Men de är bara på styrka -1,5 så ibland måste jag fundera på om jag somnade med dem i eller inte :-)

  Varför jag går hos en "dyr" optiker? Det är en person i bekantskapskretsen och jag anser att om jag ändå måste betala för en tjänst så kan jag hellre göra det till en egenföretagare som jag känner och stötta denne.

  För mig var kostnaden för operation värt så väldigt mycket i min livskvalitet. Tänk att kunna vara i en simhall utan att se suddigt eller vara rädd för att linserna sköljs ut! Tänk att kliva på en buss en kall vinterdag utan att glasögonen immar igen! Skidglasögon, solglasögon, cyklop är inte en issue längre! Trots att linser är bekvämt så är det mycket bättre att slippa det också!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 4. Jag har perfekt syn men kräver glasögon för att klara skärmar. De plockar jag ut via företagets "terminalglasögonprogram" på just Specsavers. Man brukar då också kunna köpa solisar rabatterat.

  SvaraRadera
 5. Har "perfekt" syn och hör som en prärievarg men dagen lär ju komma när allt försvinner.

  Men apropå "Hade mannen haft bara en procent förståelse för det mänskliga psyket (...) kanske nynnat en visa, visslat, vad som helst." kommer jag att tänka på när Peter Stormare sjunger Små Grodorna i Minority report när dom gör något med Tompan i en stol av nåt slag (taget helt fritt ur minnet från 10-15 år tillbaka i tiden). Det var exotiskt att höra svenska i en Hollywoodrulle.

  Också: min sambo kom hem från Synsam en dag och sa något med "nu har jag abonnemang" och jag tänkte på FEB och så ödmjukt jag kunde höll ett litet tal varpå sambon vågade sig tillbaka inom ångerperioden och sa upp avtalet. Sparade ca 5000 kr på det om man ser på kostnad under avtalstiden kontra casha glasögonen (tre par) på ett bräde. Engångsbetalning mmm <3

  Trevlig torsdag från P!

  SvaraRadera
 6. Jag brukar köpa svindyra glasögon på Synsam (ungdomsprogressiva) för jag har känt att kvaliteten ändå vägt upp. Sen senaste köpet är jag dock SÅ missnöjd att jag absolut inte kommer gå dit igen. Det bli Synoptik, man får 25% rabatt via coop-medlemskapet. Jag har också beställt ett gäng glasögon på Lensway vilket funkat toppen, har dock inte prövat progressiva där än utan det har varit slipade solglasögon och ett par extra enkelslipade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anlitar ALDRIG nånsin Synoptik igen! Köpte min första progressiva glasögon av Synoptik. När jag hämtade ut dem kände jag direkt att nåt var fel, men de menade att det kunde ta lite tid att vänja sig vid progressiva glas. Såg som en örn på långt håll, men inget alls på nära håll. Trots mina protester ansåg de att jag skulle vänta 3 månader och ev. återkomma då. Gjorde så, och det visade sig att jag fått en hel dioptri för starka glas. Istället för -4 hade jag fått -5! Min dåvarande arbetsgivare hade rabattavtal med Synoptik, så när det åter blev dags för nya glasögon gav jag dem en ny chans, i en annan stad. Fick ut mina nya glasögon, men av olika anledningar blev de liggande i byrålådan. När jag började använda dem gick bågen sönder efter 3 månader, (ena skalmen). Gick till Synoptik som fräckt svarade: Tyvärr, vi säljer inte det märket längre.
   -Men har ni inga reservdelar till dem kvar?
   -Nej, tyvärr.
   -Vet ni nån som kan tänkas ha reservdelar?
   -Nej tyvärr.
   Så där ligger de nu, i byrålådan. Nästan nya men helt oanvändbara.

   ALDRIG Synoptik igen!

   Radera
  2. Det är riktigt illa! Det får jag ge synsam, när jag inte kände att glasögonen kändes bra nu senast fick jag en ny synundersökning för att kontrollera att det blivit rätt. De har också varit väldigt tillmötesgående när det tog ca 5 besök innan justeringen var på plats (optikerassistenten sa att ibland kan det ta 10 besök och det är helt ok).

   Radera
  3. Var på Synsam ffg i somras och gjorde en synundersökning och köpte i samband med det ett par glasögon. När jag skulle hämta ut glasögonen såg jag mkt dåligt och ville då lämna tillbaka dem men fick inte utan lämnade affären med en vara som jag inte var nöjd med och uppmanades att gå hem och träna för att anpassa mig till deras produkt. Jag ringde och talade/bråkade med kundtjänst och fick efter ytterligare telefonsamtal med butikschef lämna tillbaka glasögonen samt fick även pengarna tillbaka för synundersökningen. Optiker liksom banker, eller bilhandlare för den delen, är inga serviceinrättningar utan i första hand säljare. (Upprepa sista meningen tre gånger!)/M

   Radera
 7. Det har varit Lensway för mig, senaste svängen blev det en realiserad Björn Borg båge med glas för 500 pix. Det är naturligtvis synd om de lokala Optikerfirmorna när jag gör så. Men hellre dem än jag :)

  SvaraRadera
 8. Jag är närsynt med -4,5 på ena ögat och -7 på det andra, tillika åldersynt med cirka 2 på båda ögonen och har glasögon nästan jämt men linser vid sport, lajv eller historisk reenactment. Jag har samma förhållande till min optometrist som vissa har till sin frisör, dvs jag litar bara på henne och har följt med henne när hon har bytt salong (optik-affär). Jag har haft billigare bågar och glas tidigare, men jag lägger gärna 9000 på ett par kvalitetsbrillor med stiliga bågar (Kuno Qvist) och progressiva glas som är tillverkade efter hur jag rör huvudet när jag läser eller jobbar eller kör bil. Både för att se bra och se bra ut och inte få för tunga glajor. Sparar på annat men detta är min lyx. Det kanske hänger ihop med barndomstrauma att behöva ha de bågar som valdes åt mig när jag var sju fortfarande när jag var tio. Testade en gång med en undersökning hos billig-kedja men de hade noll koll.

  SvaraRadera
 9. Ursäkta långt inlägg men detta är ett ämne som upprör mig på djupet....
  2017 började läsa psykoterapeutprogrammet och upptäckte då att jag inte orkade läsa kurslitteraturen pga synfel jag förmodligen haft länge men inte märkt av då jag inte pluggat på ca 15 år. Omedveten om det mesta vad gäller både glasögon och ekonomi traskade jag in i en lokal Synsambutik och blev bokstavligen övertalad om abonnemangens förträfflighet framför allt eftersom jag inte haft glasögon tidigare och att det då enligt biträdet ofta är så att man behöver byta glasögon med tätare byten inledningsvis. Då skulle jag få tre par glasögon för ca 500 kr i månaden (lättprogressiva och även för brytningsfel). Åh så många fördelar de sålde in....Detta kostade alltså ca 12000 kr. Två år senare kom erbjudande om gratis synundersökning som då ingick när man har abonnemang. Denna resulterade i att det nu behövdes riktiga progressiva glasögon och då kostade plötsligt abonnemanget 900 kr per månad. Långt innan mitt ekonomiska uppvaknande som skedde först nu våren 2023 bytte jag och de glömde informera om (vet att det stod i det finstilta som jag slarvigt nog inte läste igenom) att abonnemanget nu förlängdes 24 nya månader. Efter ett år började jag trots mitt då minimala engagemang räkna på kostnaden och insåg att jag i runda slängar skulle betala 20 000 för att hyra mina glasögon. Ett år hade gått och när jag ville avsluta abonnemanget kostade det mig 9000 i en klumpsumma. Rädd att bli "förlängd" ytterligare 24 månader gjorde jag så. Nu har det gått några år och jag har fortfarande dessa dyrgripar men behöver snart uppdatera mina åldrande 46-åriga syn...
  Så nu har jag räknat ut följande, jag har på Synsams hemsida spanat in mina fd vrålsnygga bågar. På Synsam kostar dessa 2900 kr. Via internet hittat samma vrålsnygga bågar i en annan nätbutik för 1780kr. Dessa kan man enligt kundtjänst på Specsavers ta med till en Specsaverbutik och använda med Specsavers betydligt billigare glas.
  Så mycket nöjd med denna frugala uttänkta plan men skämskudde på att jag kunde "gå på" myten om abonnemang i 40-årsåldern. Hyra glasögon och betala mer för dem på två års hyra än att köpa motsvarande kontant. Till historien hör också att jag när jag slutade betala hyra för glasögon insåg att butiken i fråga behandlade mig så mycket mindre serviceinriktat när jag valde att köpa ut mina glasögon.
  Well, lång klagosång för detta.
  Med vänlig hälsning,
  Södermalmsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan köra lite backing vocals till din klagosång. En god vän fick ett jobb i en av Synsams butiker och såg fram emot kundkontakten, komma med stilråd och helt enkelt hjälpa folk att både se bra och se bra ut.
   Butiken fanns i ett socioekonomiskt utsatt område. Man skulle till varje pris kränga på kunden ett abonnemang. När dessa insåg vad dyrt det var och ville säga upp abonnemanget - BANG - "Tyvärr har du en lång bindningstid. Dessutom måste du fortfarande köpa loss de glasögon du 'hyrt' efter att abonnemangstiden gått ut."
   "Det känns som att jag jobbar med att lura av fattiga människor deras pengar" kände hon och lämnade efter ett mycket kort tag för att kunna leva med sig själv. Känner att Sverker Olofsson skulle kunna göra en comeback från pensionen och slänga detta abonnemang i sin röda Plus-soptunna.

   Vill minnas att fru EB skrev ett inlägg om abonnemang på glasögon för ett drygt år sen (?) och höll lite lagom raljant ton för att torgföra sin åsikt att det här med glasögonabonnemang var ju både onödigt och dyrt och därmed ganska dumt.
   Tyvärr ledde det till ett drev/storm i kommentatorsfältet och inlägget togs bort. Den enda gång jag vet att hon ägnat sig åt självcensur. Don't do it again! Om folk inte pallar att höra att de bränner upp pengar i onödan får de väl läsa en annan blogg!

   Radera
  2. Till Södermalmsmamman. Om du redan har glasögon men behöver andra glas (pga att din syn ändrats osv) så kan du behålla glasögonbågen och enbart byta glaset. Förutsatt att glasögonbågen är i bra skick och du vill fortsätta ha den så klart. Men för att få rätt styrkor på glasen så behöver du få recept på rätt styrkor från en optiker.

   Radera
 10. Försökte få en laser för några år sedan men såg för bra eftersom ålderssyntheten då tog ut närsyntheten. Gjorde ett nytt försök för att få göra ett linsbyte i år men då fick jag bara göra laser för närsyntheten och skulle ändå behöva läsglasögon/linser för ålderssyntheten. Inväntar att ålderssyntheten ska bli tillräckligt dålig för att få genomföra ett linsbyte och sedan vara fri från linser/glasögon för alltid. Fram till dess har jag ändå fått till en frugal lösning i form av att jag efter optikerns råd numera endast använder en lins, vilket gör att ena ögat ser bra på långt håll och andra ögat ser bra när jag ska läsa. En kompromiss till halva priset! /M

  SvaraRadera
 11. Vilka är billigast och bäst? Smarteyes?

  SvaraRadera
 12. Skitbra att detta med glasögonsbonnemang kommer upp. Jag har sedan dec -23 (nu feb -24) testat olika linser hos dem efter att ha gjort synundersökning. De ville sälja på mig abonnemang men jag började läsa avtalet och räkna efter vad det skulle kosta. Överhuvudtaget en bra affär för Synsam men inte för mig som kund. Jag vill äga mina glasögon, ej hyra dem, och nej jag behöver inte byta bågar om jag ändrar mig och jag har aldrig haft en glasögon-olycka och satt mig på dem under de 30 åren som jag haft glasögon. De uppmuntrar till ökad konsumtion och vädjar till min känsla av att en katastrof väntar mina 3 olika par glasögon runt hörnet. Nej tack

  SvaraRadera
 13. Efter att jag och min man gifte oss flyttade vi till en annan stad och vi fick båda jobb och började arbeta och leva tillsammans lyckligt. Vi hade aldrig några problem förrän en kollega till honom började göra allt hon kan för att få min mans uppmärksamhet. Jag visste aldrig hela tiden vad som hände förrän han började sova ut och hitta på ursäkter. Saker och ting gick utom kontroll och han slutade till slut ta hand om mina behov. Jag visste vid det tillfället att jag behövde hjälp så jag kontaktade Dr Isikolo och förklarade allt för honom. Han berättade för mig allt som har pågått och lovade att fixa problemen åt mig, vilket han gjorde. Han kastade en kärleksåterföreningsförtrollning för mig som återförenade mig och min man och han började bli mannen som jag alltid älskat honom för att vara strax efter 48 timmar som Dr Isikolo arbetade för mig. Vi är båda glada nu och det hade inte varit möjligt om inte Dr Isikolo hade haft det. Kontakta honom om du behöver hjälp. Hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom på WhatsApp via +2348133261196

  SvaraRadera