Tips 46: Kom i tid

 Tips # 46: Kom i tid

Kom alltid i tid. Till möten med vänner och till jobbet. Det finns ingenting som är så störande som folk som aldrig kommer i tid. Vissa människor sätter detta i system; de vill inte komma i tid med risk att stå ensamma och glo och ”göra bort sig”. Detta är, som du säkert fattar, ett tecken på dålig självkänsla. Men du har ju inte dålig självkänsla, så du dyker upp i tid. På en arbetsplats är folk som inte kommer i tid de som inte får fortsatt anställning, just sayin’. Hur lyckas man då komma i tid? Man ser till att ha marginal. Om du ska vara på punkt X om trettio minuter, räkna då med att det tar 45 minuter. Så enkelt är det. Bara gör’t.

____________________________________________________

Som ni märker har jag en fixering vid tid och ni anar kanske att om vi ska träffas i verkliga livet gör ni bäst i att vara i tid. Jag har redan tjatat om detta så jag har inga kommentarer. 

Detta var sista punkten i mina tips till barnen. Vad har jag glömt?

Mvh

FruEfficientBadass

Tips 45: Förstå din negativa grundinställning

 Tips # 45: Förstå ”negativity bias”

Människan är rent tekniskt fortfarande bara ett djur, skapad för att bo på savannen där farliga djur lurar i buskarna. Vi lever idag eftersom våra förfäder lärde sig att vara vaksam på alla faror som lurade runt hörnet. De som inte fick adrenalinpåslag när tigern tog språng överlevde inte och hens gener kunde inte föras vidare. Man kan säga att de människor som lever idag är programmerade att utgå från att katastrof väntar runt hörnet. Men idag sover vi i hus och de vilda djuren kan inte komma åt oss. Vi har mat för dagen och stamkrig och våldsbrott mellan stammedlemmar har i princip upphört. Men det tar runt 200 000 år för människans psyke att anpassa sig till de nya levnadsvillkoren så vi fungerar fortfarande lika primitivt. Detta kallar forskarna för ”negativity bias”: Vår benägenhet att leta efter hot och faror men får oförmåga att glädjas över framsteg och lycka. Så när du ligger där i vargtimmen och oroar dig för det ena och det andra, skänk dina förfäder en tacksamhetens tanke:

”Tack kära stamfader som skyddade våra gener så bra genom att stirra upp dig över allt möjligt. Jag ligger trygg och varm här i min säng och min hjärna tror att allt är på väg åt skogen, men jag vet att det bara är ett arv från dig.”

Ibland kan det hjälpa att skriva av sig oroliga tankar i ett block för att sedan ta en titt på dem några dagar senare. Ofta kan man då nästan skratta åt dem, eftersom det man oroar sig för sällan händer. Det viktigaste av allt är detta: Det är helt i sin ordning att vara orolig. Det är naturligt. Men låt det inte ta över, bär med dig att det är en del av att vara människa.

Mvh

FruEfficientBadass

Tips 44: Jobba på McDonald's

 Tips # 44: Jobba på McDonald’s

Inte bara är det bra för cv:t (många arbetsgivare tycker det är bra med erfarenhet från snabbmatskedjor, visar att du kan komma i tid och inte vara en idiot), det är ett jobb du kan ha rätt så tidigt i livet. Du lär dig struktur, kundbemötande, företagshiearki, kort sagt: En crash course till det normala yrkeslivet. Sen kan du göra vad du vill med den kunskapen, men då har du i alla fall provat. Och tjänat lite pengar på kuppen.

______________________________________

Kommentar: Alla bör ha minst en shitty job experience. Allt är givetvis bra (mellanbarnet jobbar som barnvakt och i glasskiosk), men vad jag vill säga med denna punkt är att det finns en extra uppsida i att tidigt jobba i en traditionell företagshiearki i syfte att förstå hur en sådan funkar medan du är formbar.

Mvh

FruEfficientBadass



Tips 43: Utför goda gärningar

Tips # 43: Utför goda gärningar

Forskningen är entydig: Våra nivåer av tillfredsställelse och lycka ökar om vi gör goda saker för andra. Det kan vara allt från att regelbundet jobba med volontärarbete, åka utomlands och gräva brunnar i fattiga områden. Men det kan vara superenkla saker som att hålla upp dörren för någon eller ge någon en kram som behöver det. Det är på sätt och vis en egoistisk handling, eftersom det får oss att må bra. Man kan säga att du liksom genskjuter lyckan. Istället för att, som vissa andra, springa som galningar i ekorrhjulet för att göra karriär så att du tjänar mycket pengar för att kunna köpa fancy prylar (vilket inte ger lycka) går du direkt pudelns kärna: Själva lyckoknappen. Du behöver alltså inte plåga dig genom en astrist karriär och en massa miljöförstörande konsumtion, du kan bara hjälpa en medmänniska för att nå bättre resultat. För vad är det alla jagar om inte lycka? Det är ju själva målet, eller hur?


Mvh

FruEfficientBadass

Tips 42: Underskatta inte ytliga relationer

 Tips # 42: Underskatta inte ytliga relationer

Forskning visar att den egenskap som är gemensam för de människor som anser sig leva lyckliga liv är förmågan att stanna upp och småprata med främlingar på stan. Dessa människor lever av oklar anledning ofta även längre än snittet. Man vet inte riktigt vad detta beror på, men troligtvis är det någon primitiv instinkt hos oss att ha ett brett socialt skyddsnät vid kris. Genom att hålla kontakt med vårt närområde i form av grannar, förbipasserande, medborgare, uppfyller vi ett viktigt behov. Dessutom betyder dessa kontakter lika mycket för de du småpratar med vilket gör att du också utför en god gärning. Se nästa punkt.


Mvh

FruEfficientBadass

Tips 40-41: Läsning & skönhet

Tips # 40: Läs

Läs ofta och mycket. Läsning gör saker med hjärnan på ett sätt som YouTube inte förmår. Läsning öppnar upp sinnet och gör dig fri i själen.

Tips # 41: Prioritera skönhet

Närhelst du får möjlighet till en skönhetsupplevelse, ta den. Gå på museum, strosa i en höstig park, stanna upp vid en fontän, gå på konsert, beundra blomsterstånden på torget. Skönhet finns överallt, bara du har ett öppet sinne. Skönhet berikar ditt liv och fyller det med syfte och mening. Många undrar vad meningen med livet är. Jag vänder på det och säger: Det är ofattbart att inte se meningen med livet med den skönhet som finns i världen, jag menar: Bach. Matisse. Waldemarsudde. Frågor på det? 


Mvh

FruEfficientBadass

Tips 39: Lev minimalistiskt

 Tips # 39: Lev minimalistiskt

Och då menar jag inte att du ska leva japanese style med bara en tatami-matta och en mugg. Jag menar att du ska fokusera på att enbart äga föremål som antingen är användbara eller som skänker dig stor glädje. Det gäller alla områden i ditt liv. En enkel basgarderob. Ett slimmat make-up-kit. Bara de böcker du vill läsa om. Två lakan-set: Ett du använder, ett som ligger i tvätten. Samma med handdukar. Spar tid, energi, pengar, miljö och gör det så mycket lättare att leva. Stäva efter att aldrig ha mer prylar än det går att frakta i en liten skåpbil när du flyttar. Om du ska flytta utomlands tar du med dig det som ryms i en stor resväska. Prylmängder är för dummies.

Mvh

FruEfficientBadass

Tips 38: Gå till tandläkaren

 Tips # 38: Sköt om dina tänder

Skippa aldrig tandborstning. Använd tandtråd. Småät inte. Gå till tandläkaren en gång per år. Att förlora tänderna i förtid är vanligare än man kan tro och det är mycket dåligt för hälsan. Lyssna på valfritt avsnitt "Fråga Agnes" och inse att tandvård kanske är det allra viktigaste vi kan göra för vår hälsa.


Mvh

FruEfficientBadass