Vår dysfunktionella jul

Nu står den så kallade "glädjens högtid" inför dörren. Jag är rätt säker på att den som myntade uttrycket inte haft en ångestriden person i hushållet eftersom det är en utmaning att släppa fram sprudlande känslor när ens livskamrat i tanken jagas av dementorer dygnets vakna timmar. Nu har vi (jag säger ”vi” eftersom jag efter att skickligt ha gjort mig själv till medberoende deltar i allt min man går igenom) emellertid börjat i KBT och jag tror ta mig tusan att det börjar få effekt. Det är små, små förändringar. Hans kroppshållning, hans sätt att interagera med barnen. Det faktum att han numera försöker planera sin dag snarare än låta ångesten styra. Jag kommer troligtvis att skriva spaltmeter om KBT framöver. Men inte nu, för vi ska tala jul. Årets gran illustrerar för övrigt perfekt vår lite skeva familjestatus.

Dysfunktionell gran

De områden jag identifierat som ekonomiska slukhål är följande (fyll gärna på):

1. Resor

Den absolut mest frugala åtgärden du kan göra under jul är att inte resa över halva jordklotet. Det sägs att det även är bättre för miljön. Och ska man åka utomlands på vintern är det en bra idé att göra det när inte alla andra i världen vill resa, förslagsvis en random vecka i mars när man är som allra mest less. I år spelar ju corona med i det frugala spelet så du kan utan dåligt samvete stanna hemma as in hos DIG, du behöver inte ens bila eller åka tåg över landet för att kontaminera släktingar.

2. Julklappar

Begagnat is king. Många av de paket som skymtar under vår dysfunktionella gran är från Sellpy. Vi har också skaffat saker de små liven kan stoppa i sina munnar, av typen godis. En och annan nyttopryl ligger där också, som underkläder eller ny skolväska. Men genom att krydda respektive barns anrättning med något nytt och fancy (som ett gift pack från Rituals eller ett par airpods) hoppas jag att de inte upplever julen som alltför sparsam. Åtminstone inte till den gräns att de behöver gå i terapi för det. Och skulle så bli fallet kommer jag att rekommendera KBT.

3. Julmat

I år har vi valt en slimmad lösning. Vi har lagt öronen mot rälsen och lyssnat efter vad barnen verkligen vill ha. Ska man summera det landar det i sju-åtta rätter varav hälften ni säkert kan gissa (slakteriavfall). Vis av tidigare år är vi heller inte så långvarigt förtjusta i julmaten utan det är just jullunchen innan Kalle som är viktig. Den absoluta favoriten för alla i familjen är ägghalvor med gräddfil, rödlök och två sorters rom och det är en hyfsat billig splurge. Och franska ostar då. Och stekt grönkål. När jag tänker efter är det ganska mycket som är gott, men man behöver inte ta i från tårna för det.

4. Julblomster

Granen är huggen av en ångestriden man, vilket kanske framgår. Sällan har vi haft en så gles och sned historia. Den mötte troligtvis sitt öde precis i början av tomtgränsen, eftersom min man inte är så sugen på att ströva i skogen i timmar på utkik efter den perfekta granen (och man kan dessutom inte ströva på vår tomt i timmar, men väl en kvart). Kostnad gran: Noll kronor. Dörrkransar har vi lyckats få upp i såväl Stockholm (hashtag lura tjuven) som här och de är samtliga konstgjorda så ingen kostnad där heller. Hyacinter etc. kan vi inte ha på grund av katt (de är tydligen giftiga) och min man fick en fin blomsteruppsättning med amaryllis av sina tennispolare. 

Jag uppskattar att vi köpt julklappar till barnen för runt tre tusen kronor totalt. Inget till oss vuxna eftersom det vi önskar oss mest är något man inte kan köpa för pengarna nämligen själslig frid. Julmaten lär väl ändå generera en merkostnad på en tusing. Men övrigt är nollat. Så, fyra tusen för fem pers. Hur frugal är din jul?


Mvh/
FruEfficientBadass

31 kommentarer:

 1. Ägg- och mjölkindustrin är långt mycket värre än köttindustrin vad gäller djurbehandling. Så är det något man ska dra in på är det just dessa livsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill minnas att Fru EB har egna höns, så det är nog inget att oroa sig över. ;)

   Radera
  2. Fast mjölkprodukter kommer väl inte från höns, eller vad menar du? Och de höns hon har kommer också någonstans från.

   Radera
  3. Jag skulle nog kunna tänka mig bli svensk mjölkko i mitt nästa liv. Livet skulle mest gå ut på att äta, vila och skvallra lite med brudarna. Gratis matbuffe tillgänglig dygnet runt. Torr bekväm säng. Sommartid kan man strosa ute i solen om man vill, eller så går man in till maten om det regnar. Några gånger per år blir man lite pilsk men får utlopp för det med nån polare. Gratis vård, både förebyggande och ifall behov uppstår även akut och behandlande. Regelbundna spabehandlingar så som pedikyr och massageborstar.

   Radera
  4. Ja det verkar underbart! Tänk att någon varje år stoppar in hela armen i dig för att du ska bli dräktig. När du får din kalv tas den från dig och dödas. Efter ett antal år när din kropp är utarmad och inte tillräckligt effektiv så tar någon livet av dig.

   Radera
  5. Kalven dödas inte alls i Sverige. De växer upp och blir nya mjölkkor eller om det är killar så brukar de få gå två säsonger på bete innan de går till slakt. På många gårdar får kalven växa upp med en amma, dvs en ko med starka moderskänslor som tar hand om 3-4 kalvar åt gången. Men det pågår forskning på att låta mjölkkorna ta hand om sina egna kalvar och det finns bönder som kör så idag. Men ok, jag kan hålla med om att det inte är så skönt att gå till gynekologen. Men så gör det heller inte ont. En inseminering för en ko motsvarar ungefär obehaget vid en cellprovtagning för en människa och tar ungefärlika lång tid. Alla människor som fött barn vaginalt kan nog hålla med om att det är själva födseln som är smärta. Och då är förmodligen människobarn med sina stora huvuden sjuhelvetes värre att föda fram än en kalv för en ko.
   Det är riktigt att när mjölkkon jobbat klart efter några år så får hon åka lastbil med ett gäng kompisar. De tas om hand av lugna proffs och innan kossan hinner fatta vad som är på gång bedövas hon på ett ögonblick. Jag älskar kor och gör allt jag kan för att de ska få ett så bra liv som möjligt. Men visst, korna behöver egentligen inte oss. Inte heller hundarna, katterna, hästarna, grisarna, fåren och hönsen behöver oss. Det är vi som behöver dem.

   Radera
  6. Nej vi behöver inte dem. Man kan leva ett minst lika gott liv utan att äta djurprodukter. Du kan säga att du är djurvän, men dina handlingar visar på motsatsen.

   Radera
  7. Alltså nu dör jag, först kommer en random diskussionsglad (och rätt off topic?) vegan in i kommentarfältet, och sen ger sig vår gamla favorit Theresa Williams in i turerna också. Internet <3

   Radera
  8. Jag kan också tänka mig att bli mjölkko i Sverige i nästa liv, detta efter att ha jobbat med mjölkproduktion i närmare 10 år. De flesta svenska kor lever i mitt tycke ett mycket bättre liv en vilken innekatt eller stadshund som helst... att vi dessutom får mjölk, kött, gödsel och öppna landskap där inga maskiner kan bruka jorden är fantastiskt!

   Radera
 2. Blir helt rörd av ditt inlägg och jag tycker att er julgran ser fantastisk ut. Själslig frid kan väl få bli årets julklapp också!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker er jul låter helt underbar fru EB och önskar er all själslig frid som finns att uppbåda. <3

  För min del blir det en väldigt billig jul, är inbjuden till grannen mot att jag köper glögg och eftersom jag hade ett oanvänt presentkort på systembolaget blev det 25 kr bara. :-) Sen har förvisso syskonbarnen fått julklappar för 300 kr, men jag tycker ändå att jag kommit undan ganska ok.

  Om vi inte räknar med julklapparna till hästarna förstås. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utveckla gärna din sista mening (så att jag får vrida mig i plågor).

   Radera
 4. Min jul blev inte alls frugal trots ett julklappsinköp från Sellpy. Borde ha börjat tidigare med de tre döttrarnas julklappar för att fördela kostnaden.. och så kom det flera oförutsedda kostnader som att vi fick köpa en superbra hundbur av mannens arbetskamrat och att den gamla bilen blev billigt lagad.. Nu är vi ganska panka:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en frugal weirdo som tycker att en billig reparation är en besvärande kostnad haha.

   Radera
 5. Vi hamnar nock på 6000 kronor för klappar och julmat. Då håller vi julafton här hemma och står därmed värd.

  KBT är underbart om man hittar rätt behandlare som fattar en. När jag gick i väggen 2016 var det det som vände allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att tro det innan man ser det.

   Radera
 6. Jag bearbetar fortfarande ett antal snåla jular som jag behövde ha när jag var fattig, så i år blir det lite dyrare än förr. Men ett antal begagnade klappar, gratisätning hemma hos kompisar och släkt, hemstickade klappar och begagnade bok-klappar så blir det helt rimligt ändå. Julkransen är samma halmkrans med röda band som jag hastigt pysslade till min dörr första året jag bodde själv (30 år sedan), det är till och med samma nödlösning med en säkerhetsnål på baksidan för att hålla ihop den. Viktigt med traditioner.

  SvaraRadera
 7. Du kommer allt närmare en Sparocertifierad jul.

  Alldeles oavsett önskar jag dig och de dina en synnerligen god jul! Själv hoppas jag få en slags julklapp idag. Sedan stänger jag julen för det här året.

  SvaraRadera
 8. Julklapparna uppgår till ca 1000l-appen, blir ett beg spel vi hade hemma till ena syskonbarnet, akrylfärger från Clas ohlsson till den andre, gosedjur till vår egna dotter samt (för)skolefoton (de första någonsin) + ramar till morföräldrar. En ram hittade jag second hand - de andra var jag tvungen att köpa nya. Tack och lov har vi bortrationaliserat julklappar till vuxna. Jag och mannen har kommit överens om att vi får köpa en julklapp var (till oss själva för ca 500-1000kr) med kravet att det ska vara något man vill ha men kanske inte riktigt behöver. Lutar åt en glassmaskin för egen del.

  Julen firas hos oss vilket gör att matkostnaderna går upp lite - men å andra sidan betalar vi ju inga tågbiljetter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Julen firas hos oss vilket gör att matkostnaderna går upp lite" Handlade för drygt 2000 häromdagen (ink veckans övriga handling) och kommer att behöva kompletteringsköpa. När snåljåpen i mig lipar tänker jag att julmaten (och hela december och troligtvis även ett par månader till) varit gratis då vi nästan uteslutande handlar på Lidl (att ställa jämte handling på Maxi).

   Radera
 9. Se upp med amaryllisen, även den (hela växten) är giftig för misse. Kan vi inte få ett kattreportage framöver, det skulle vara trevligt. Här blir det inte mycket till jul öht, så väldigt frugal. Lite tröst at (ej julmat) men det är allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kattreportage, snark. Ser det som en kreativ utmaning.

   Radera
  2. FruEB, du vet väl att kattkanalerna på YouTube har miljoner tittare, så nog finns både intresse och läsare.

   Kanske någon av barnen skulle kunna göra ett kattreportage och FruEB vara redaktör? Finns det kattgrejer på Sellpy tex, eller andra ställen där det kan göras klipp?
   Och så kanske en ljudinspelning av kattspinn? Kattspinn, öppen spis/kakelugn och sakta fallande snöflingor, det är goa grejer det.
   Recept för miljonpublik.

   Radera
 10. Skickar extra mycket julkärlek för att du inte, vad jag har sett, vid ett enda tillfälle under krisens gång har använt s-ordet. Vet så många människor som snabbt skulle ha begärt skilsmässa (ja, det s-ordet) i din situation. Hoppas du får igen tiofalt när (inte om!) din man mår bättre igen.

  SvaraRadera
 11. Nej huva vad det drar iväg här. Många tusenlappar på gran, julmat, julklappar, julkort och bilhyra. Dessutom jobbar jag ända in i kaklet. Är uppe sent på kvällarna för att hinna trilla köttbullar, koka knäck och griljera skinka.
  Blir att inspireras av kloka personer som Fru EB till nästa år istället.

  SvaraRadera
 12. Frid i själen och varma julhälsningar till dig och familjen, och med hopp om ett riktigt gott 2022.

  Fnular på det där med ångest, det verkar ju skitläskigt att det bara kan ramla på en utan förvarning vad det verkar, men som så mycket annat här i livet förstås. Man undrar ju vad det kan bero på?Å har man inte en fantastisk familj och anhöriga vad gör man då?
  Ibland när jag känner sig lite håglös och deppig brukar jag hänga upp livstrådarna på städ, disk,betala räkningar i tid o s v, men vid en depression verkar man ju helt sluta bry sig om sig, har man ingen som hjälper en då, kan det ju gå riktigt illa tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan det. Jag tänker också på hur det var förr, jag menar Karl-Oskar-förr. Noll förståelse för dylika fenomen. Då var det hagelbössa eller iskall älv soom gällde.

   Radera
 13. ”Åtminstone inte till den gräns att de behöver gå i terapi för det. Och skulle så bli fallet kommer jag att rekommendera KBT.”

  BÄSTA :) Du är så rolig!

  God jul på dig! <3
  /Ebbster

  SvaraRadera
 14. Har ni förutom KBT också provat ACT? Tycker ACT verkar otroligt lovande och är väl en subkategori av KBT eller en spinoff. Vår jul blir också billig, har iofs ett bortskämt barn så vi lägger en del på julklappar, annars lite pepparkaksdeg, några dekorationer, en plastgran i modell mindre. Vet inte hur vi gör med maten, vi kommer fira bara med familjen och min partner är av annan religion så han bryr sig inte så mkt om att det blir en icke-traditionell jul i år.

  SvaraRadera
 15. Han är min man, thus: han får extra allt. Det är ACT i hans KBT (och fråga mig inte om skillnaden).

  SvaraRadera