Tio bra saker att äta

Jag fick för rätt länge sedan en fråga av en läsare som läst Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende. I något sammanhang beskriver jag hur man, istället för att lida över saker man tvingas ta bort i ett frugalt liv (tänk: slentrianshopping i MOS) ska fokusera på att lägga till sparkompatibla goodies av typen måla kroki eller samla kottar. Den parallell jag drog var en bok jag för många år sedan läste som heter "Detox - 14 kurer för energi och harmoni". Den säger ungefär så här: Ät vad du vill, men se till att lägga till en fyra-fem hälsofrämjande livsmedel varje dag. 

Det jag upptäckte när jag började applicera detta tänk var att jag då inte fick plats med lika många kanelbullar eller banana splitz. Detoxparallellen var bara en passus, men läsaren var intesserad av att veta vilka dessa "avgiftande" livsmedel var. Eftersom boken låg i källaren i Stockholm och vi då fortfarande hyrde ut kunde jag inte gå hen till mötes. Men vid min senaste visit fick jag fatt i boken, så här kommer leverans. 

Topp-10 detoxlivsmedel (enligt Helen Foster, bokens författare)

1. Äpplen. Enligt boken har "forskare i Ukraina använt äpplen för att rena området runt Tjernobyl efter kärnkraftsolyckan". En googling gav emellertid inte belägg för det påståendet. Däremot hittade jag en artikel från i år med den kittlande rubriken: "Ukraine seized vodka made from Chernobyl apples. The scientists who made it want it back". De kanske är en annan sorts detox på spåren?

2. Avokado. Innehåller "glutation" vilket bekämpar fria radikaler. Reservation för att jag för inte alltför länge sedan hörde att det där tugget om fria radikaler är överdrivet. Jag vill till och med minnas att fria radikaler kan vara bra. Och det visade sig finnas källa på det.

3. Kronärtskocka. Tydligen ökar den produktionen av galla, som i sin tur "transporterar gifter till tarmen där de kan föras ut ur kroppen". Orkade inte riktigt hitta källa på just det, men en hälsosajt jag besökte säger att grönsaken i fråga renar levern.


4. Rödbetor. Här menar Foster att rödbetan absorberar giftiga metaller. På sedvanligt Fostersätt förs anekdotisk bevisföring, denna gång kring "det förorenade gruvsamhället Leadville i Colorado som använder rödbetor, morötter och bananer för att filtrera bort 70 procent av föroreningarna ur vattnet". Här hittar jag faktiskt en länk, långt ner i sökresultat som företrädesvis handlar om "banan- och rödbetssmoothie" (bläk) med den kryptiska länktexten: "LEADVILLE - An entrepreneur's novel idea to use plants to absorb ... for their absorption abilities - carrots and spinach, beets, radish, canola, ...". Men när jag sen klickar på länken står det att "Our service is currently not available in your region". Någon i USA med tillgång till Denver post får gärna grotta vidare i frågan.

5. Korsblommiga grönsaker. Det vill säga brysselkål, grönkål, spenat, vitkål som enligt utsago innehåller glukosinolater som stimulerar levern att producera viktiga enzymer.

6. Vitlök. När man pressar eller krossar den bildas allicin som omvandlas till ett svavelbaserat ämne i kroppen. Vilket, underligt nog, är bra.

7. Kiwi. Återigen tugg om antioxidanter. Antar att kiwin kan bytas ut mot random frukt med mycket C-vitamin. Även potatis innehåller C-vitamin, särskilt i skalet varför jag aldrig skalar dem.

8. Katrinplommon. "Det ultimata antioxidantiska livsmedlet" med "dubbelt så mycket antioxidanter som blåbär".

9. Alger. Binder tydligen radioaktiva ämnen vilket kan vara ett tips till de ukrainaforskare som vill ha sin radioaktiva sprit tillbaka. Dessutom, säger Foster, innehåller alger mineraler så som järn, jod, kalcium och magnesium. Ordningsfråga: Var skaffar man alger och hur äter man dem?

10. Vattenkrasse. Enligt Foster har brittisk forskning gjorts som visat att rökare som givits vattenkrasse "utsöndrat högre halter av cancerogena ämnen i urinen" än de som inte givits vattenkrasse. Jag ställer mig en liknande fråga där: Vad är det och var sourcar jag det? Klorofyll finns tydligen också, vilket ska bidra till att bilda friskaröda blodkroppar. Men då tänker jag så här: Innehåller inte alla gröna blad klorofyll?

Förutom denna lista ges en sorts "bubblarlista" och det var väl främst här jag hämtade mina valda livsmedel:

 • Ägg
 • Bananer
 • Morötter
 • Vatten
 • Paranötter
 • Sparris
 • Tofu
 • Alfalfa
 • Kli

That's it folks. Jag passar på att önska er alla en riktigt god jul. Kör försiktigt och ät lite extra bryssel- och grönkål från julbordet. Och undvik rysk äppelvodka om den bjuds.


Mvh/
FruEfficientBadass

6 kommentarer:

 1. En tanke när det gäller alger; om de är så bra på att ta upp radioaktiv skit, är det då så klokt att låta det komma in i kroppen?

  Önskar dig och din familj en God Jul & Gott Nytt År.
  /Viggo

  SvaraRadera
 2. Det var inte mycket jag prickar in på den där listan! Jo, korsblommiga grönsaker äter jag mycket av (hade bara ingen aning om att det heter så).

  Beträffande alger minns jag att Peter Wahlbeck odlade alger i sitt badkar. Dra iväg ett mejl till honom och fråga hur man går tillväga. Har för mig att ha dem i sallad och såser, men ta Wahlbeck på den med.

  SvaraRadera
 3. God jul! Med IBS är det inte mycket man grejar på den listan. För egen del bara 1 och. Samt troligen 9 och 10 men det hittar jag inte på Willy's. Ägg, morötter, vattenoch bananer is da shit däremot.

  SvaraRadera
 4. Avokado (#2) må vara bra för hälsan men finns andra utmaningar …

  https://m.facebook.com/PrimeVideoUK/videos/clarksons-farm-farm-shop/779836469392231/

  SvaraRadera
 5. Bra med tips som känns mer som magi än vetenskap, men vi kan alla behöva lite trolldom i denna kalla vinter. Jag använde mig igen av mitt eget bästa spartips i julshoppingen i år, nämligen att förlägga fikapausen till Blodcentralen Hötorget. Då får man kaffe, ren toa, gott samvete, macka, Delicatoboll, Smakis OCH en Iittala-ljusstake man kan ge till någon i julklapp. Dessutom hälsofördel: https://www.land.se/halsa/ovantad-effekt-du-sjalv-blir-friskare-av-att-ge-blod/ God jul!

  SvaraRadera