SparTIPS

Jag har ju skrivit mer än tusen inlägg på bloggen nu vilket gör att mina sparknep får anses vara uttömda. Guldkornen har jag ju dessutom paketerat i Sparboken - En konkret guide till ekonomiskt oberoende. Så vad fan gör ni här? Jag känner dessutom att jag blivit sämre på att spara de senaste åren. Det händer att jag köper dyrkaffe på stan och bokar "lugn avdelning" på SJ trots att det kostar en hundring extra. När barnen går in i hard core tonår drar det också iväg pengar på en annan nivå än tidigare. Om någon för två år sedan frågat mig hur jag ställt mig till konceptet North Face-jacka 2 500 kronor hade jag fått mig ett gott skratt. Men nu, i stormande högstadieturbulens och ett barn med en över snittet utvecklad manipulationsförmåga (jag är så stolt), sitter man där, 2 500 kronor fattigare med skrattet i halsen.

Dessa saker satt jag och funderade på i min lugna avdelning på tåget mellan Hudik och Stockholm för en dryg månad sedan. Jag måste ju kasta till er något, några saftiga hundben av lutheranskt självspäk i syfte att göda ISK:en. Så jag mixade en av min mans bensodiazepiner med koffeintablett och ägnade mig under sträckan Uppsala-Stockholm åt det som på corporate bullshitiska kallas brainstorming. Ta det för vad det är:

1. Gör en frugal food-challenge en vecka per månad. 

Tro det eller ej, men det finns massor av inspiration på YouTube. "Ät för $1.5 per dag" eller "$10 per vecka". Det är i stunder som dessa jag blir så avundsjuk på er som bor i singelhushåll. Jag hade LÄTT kunnat göra detta. Med kräsna barn och man blir det inget av den varan. Men för dig som inte lever under dessa villkor: Gör't! Det är ju bara en vecka per månad.

2. Ta ett kvartals köpstopp

Inget nytt varesig i denna bloggosfär eller på den här bloggen. Men icke desto mindre ett genialt sparknep. Dessutom kul eftersom du tvingas bli kreativ. Passa på att arrangera din garderob på bästa möjliga sätt så att du känner dig rik och välklädd snarare än fattig och ful. Jobba med "negative space", d.v.s. att skapa gott om utrymme mellan plaggen och skorna. Ha i hallen enbart det ytterplagg du för tillfället använder. Putsa dina skodon, torka ur din väska, håll ordning. Sååå tillfredsställande. Köptstoppet inkluderar naturligtvis allt, inte bara kläder. Inredning kan följa samma princip. Istället för att köpa på dig nytt stuvar du om det du redan har. Att möblera om är ett mycket underskattat nöje. Töm ett helt rum och börja om från scratch. Gör planskisser som du färglägger, plocka in små smultron av skönhet i ditt nya utrymme från andra utrymmen. 


3. Avveckla allt

Ägna sista veckorna i december åt att säga upp allt. Streaming, abonnemang, prenumerationer, onödiga försäkringar. Januari blir ditt purgatorium. Låter det trist? You're darn right it is. Du får helt enkelt trösta dig med undermåliga ersättningsprodukter såsom långpromenader (förslagsvis med den kostnadsfria ljudboksappen Biblio) samt umgänge med andra människor. När månaden går mot sitt slut kan du utvärdera och plocka tillbaka den tjänst du saknar mest. Förhoppningsvis har du nu strypt några hundringar per månad. Vilket visserligen är lort jämfört med kostnaden för att äta utelunch varje dag, men känns bra i en frugal själ.

4. Straffa dig själv

Apropå utelunch. Varje gång du irrar in i detta vansinnesköp, tvinga dig till ett obehagligt straff. Om du liksom jag är känslig för tanken på naglar in i gnisslande bomull kan det vara en framkomlig väg. Likaså att sova på golvet en natt eller ta en två minuter lång iskall dusch. De dagar du har med lunchlåda däremot, får du sova i din mjuka säng, duscha varmt och du behöver inte peta med nageln i bomull. Det kan tyckas som ett fånigt knep, men jag tycker att det låter kul. Lite squid game i vardagen. Dessvärre äter jag bara hemmaluncher så jag vet inte hur jag ska kunna applicera upplägget för egen del.

5. Börja planera för semestern

Det är bara ett halvår kvar till sommarledigheten nu så dags att börja planera för en dussincharter all inclusive resort experience. Eller inte. Sondera STF och skissa upp två inrikes resmål av vilka du under våren sedan väljer ett. Boende, resalternativ, aktiviteter, sevärdheter, försök att täcka in allt inklusive budget. Fundera också kring vänner, släktingar och bekanta: Finns det någon vars sommarhus du kan hyra eller ännu bättre - byta bostad med? 

Planeringen är halva nöjet och genom att suga på karamellen i flera månader ökar dina nivåer av lycka och tillfredsställelse (källa: jag). Dessutom kan det trilla in tips längs med vägen om du har korn på ett specifikt resmål. En kollega kanske har varit just där och kan komma med värdefulla tips. Du ser ett resereportage på TV eller fångar upp något i en tidning. Planering is king.

Det var det. Och naturligtvis håller du baslinjen genom att mest äta knäckebröd och göra ditt eget toalettpapper. Fler tipz inför upptakten till 2022, bästa sparåret evva?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s: Tack läsare som hörde av sig med poddtips, ska lyssna. Och på din fråga vad som kom först - JBP eller depressionen - är svaret JBP. Även om jag inte tror att det finns något orsakssamband att tala om. D.s.

31 kommentarer:

 1. Briljant! Alla behöver vi påminnas. Mitt primära mål för 2022 är lågt klimatavtryck. Det fina i kråksången är att det i stort sett går hand i hand med en frugal livsstil. Kommer följa alla dina råd ovan! Har redan börjat fundera på om jag kan sy om ett par gamla raggsockor med stora hål till innervantar/foder till mina gamla trogna Hestra skinntumvantar istället för att köpa nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha tillbaka honom så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Undertian.com s 300kr veckor är fantastiska. Annars är det väl bara att hänga i och lusläsa sparboken.

  Ett tips dock = bastu går som friskvård och kan göras gratis om man är anställd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "bastu går som friskvård och kan göras gratis om man är anställd." Verkligen? Var går gränsen för "lyxsport" nuförtiden. Kan man ta in på spa och använda?

   Radera
  2. Kanske massage ingår i alla fall.
   skatteverket har en lista:

   https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard/friskvardsaktiviteterao.4.15532c7b1442f256baee714.html

   Radera
 3. Jättebra spartips. Men var är tipset hur man får sin livskamrat med på tåget?
  Har en kvinna som generellt är ganska sparsam, köper extrapris och så. Vi lever rätt enkelt på landsbygden. Samtidigt är det städfirma, betala för fönsterputs, hotell istället för vandrarhem osv. Argumentet är ofta det för mig så provocerande "för vi har ju råd". (jo, jag skulle ha råd att köpa alla mina byxor för 10 000kr/st men gör det inte för det är idioti)
  Lever med bra inkomster och låga utgifter, med lite fokus och frugalt leverne skulle vi kunna gå full FIRE på 5-8 år. Men där är hon inte alls med. Hur gör man? Kan hon motiveras av Fru EB:s bok? Annat boktips?
  //VA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt. För oss var det Frugalwoods bok som agerade katalysator. Inlägg om det här: https://www.iblandgormanratt.se/2018/10/fa-familjen-med-pa-fire-tage.html

   Radera
  2. Håller med, Frugalwoods var bra. Dock inte det bete jag använde utan jag sådde mest fröet under en långpromenad: "Hur hade ditt liv sett ut om pengar inte varit en del av ekvationen?" (vilket ironiskt nog blir konsekvensen om man har mycket av den varan).

   Radera
  3. Gällande städ och fönsterputs så är det givetvis du som får steppa upp �� /A

   Radera
  4. IGMR> Tack för tipset och länken. Vi verkar ha en lite annan bakgrund där vi alltid har haft en ganska bekväm skuldfri tillvaro.
   FruEB> Jag tror att min fru hade kunnat tänka sig jobba även om inte behovet hade funnits. Hennes polititska position är betydligt rödare än min och hon vill "bidra till samhället". Det beygger också självkänsla och mål och mening. Själv hade jag nog kunnat vara mer bekväm att sitta på en fjälltopp och filosofera.
   Anonym> Jag vet att jag skulle kunna ta en större roll där, men måste erkänna att det är rätt skönt att inte ha behövt städa ett badrum på 5 år. :)
   //VA

   Radera
 4. Angående "Planering is king."

  "Plans are nothing; planning is everything!"//Dwight D. Eisenhower

  Vänligen
  //Jonas L

  SvaraRadera
 5. Tänkte svara på frågan " vad fan gör vi här ". För att vi älskar dina inlägg och dina bitska kommentarer.

  SvaraRadera
 6. Jag är väldigt sugen på att testa djurpassnings-semester för att få gratis boende - är det någon som har gjort det? Dela lägenhet med en katt någonstans i Europa vore najs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. oh...jag med ! låter ju klockrent ju !

   Radera
  2. Har läst en del om det på utländska FIRE-bloggar men inte hört någon här göra det.

   Radera
  3. Finns inte couchsurfing längre?

   Radera
 7. Står just nu och vaktar 30 tonåringar som skriver prov i organisk kemi och har lessnat på att rätta deras labbrapporter i biologi.. Så jag har ägnat lite tid åt att sondera marknaden på Sellpy ang stickade koftor/tröjor. Jämför sedan med nypris hos försäljarna (Filippa K bla)... Tyvärr kan jag inte motivera mig själv att trycka på köp eftersom jag har 4 stickade tröjor (mellanblå, mörkblå, svart och grå). Dessutom klickade jag hem 2 par jeans i fredags till det fashionabla priset 207 kr ink frakt (nypris är 900/styck). Det börjar verkligen gå upp för mig vilken idioti det i mångt och mycket är att köpa nya kläder... Det jag står i valet och kvalet är om det är värt att köpa linnen på Sellpy. Behöver 2-3 nya då mina 3 nuvarande allihopa sjunger på sista refrängen (varav 2 hade jag också i samtliga 42 graviditetsveckor eftersom de redan då kände så slitna att jag tänkte slänga dem efteråt.. Klipp till nu 1år och 11 månader senare och båda två är kvar i garderoben)... Det blir nog en vända till på Sellpy sista 20 min av provet för att se utbudet av linnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Go for it! Jag har tom köpt bh:ar på Sellpy! Eftersom favoriten inte tillverkas längre. Runt 70 spänn styck. Jag som en gång i världen tyckte allt begagnat var äckligt... ��

   Radera
  2. " Jag som en gång i världen tyckte allt begagnat var äckligt..." ALLT är begagnat. Sova i hotellakan (även på lyxhotell) = begagnat. Och om du köper en BH på NK vet du inte hur många händer som rört vid den eller hur många som provat den innan. Den kan till och med följt med någon hem för att sedan ha blivit returnerad. En begagnad tvättad dito är såväl miljöbra som billig. Vid trosor går emellertid gränsen för mig och det har väl företrädesvis har att göra med att de inte går att hitta begagnade då de flesta nöter ut dem till slut.

   Radera
  3. Blev en räd på sellpy med linnen, ska avgöra vilka jag ska köpa. Tyvärr var ett par av jeansen för små trots att det var samma modell och samma mått som tidigare köpt, så det blir retur på dem. Men, 200kr för ett par nya jeans

   Radera
 8. Jag skulle troligen läsa även om du skrev om tvätt eller styrkelyft - två ämnen som verkligen inte intresserar mig. Det är formuleringsförmågan jag är ute efter.
  Att man dessutom kan plocka upp ett eller annat matnyttigt tips är bara bonus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt och hållet med. Som exempel är att jag tycker det är extremt roligt och intressant att se på bilprogrammet Grand Tour/ Top Gear. Och jag är HELT och hållet ointresserad av bilar.
   Om jag var kvinna skulle jag väl för många katogagoriseras som en som på frågan: "vad var det för bil", skulle svara: "den var röd". Av den intressekalibern alltså.
   Ändå kan ser jag med största intresse på dessa avsnitt, och formligen slänger mig över dem när nya avsnitt släpps. Och tittar i sträck när så är möjligt. De jävlarna har tyvärr för vana att släppa endast ett avsnitt i vecka.

   Så vad har det med vår FruEB att göra? Jo, precis som DDT ovan skriver skulle jag sluka allt, allt med hull och hår, oberoende av ämne eller område.
   FruEB är en formidabel skribent.

   Radera
  2. O tackar tackar. Noterar: Bilar, styrkelyft och tvätt.

   Radera
 9. Jag är sparsam. Köper aldrig dyrkaffe ute på stan utan brygger hemma efter att ha malt mina bönor för hand. Samtidigt kan jag, som idag, lägga 600 på en mössa. Behövde en ny och hittade skönaste vintermössan i kashmir på Uniqlo. Snygg var den också.

  SvaraRadera
 10. Å den mössan har jag också kikat på. Ultimat lyx. Kommer du att ha resten av livet (eller tills du tappar bort den). Och den motsvarar bara tre veckors Starbuckssurplande på väg till jobbet.

  SvaraRadera
 11. Men fatta! Livet var grått för oss andra under den perioden du inte skrev. Ren njutning oavsett ämne, nu två plädjestunder i veckan. Extra viktigt under gråvintern och mörkret. Keep it up, girl!

  SvaraRadera
 12. "Så vad fan gör ni här?"
  Så länge du tycker det är ett nöje att skriva, är det ett nöje att läsa dina tankar och formuleringar.

  SvaraRadera
 13. En gång betalade vi 7000 spänn för att en trädgårdskonsult skulle komma hem till oss och ge råd om hur vår trädgård skulle förbättras.
  Det landade i att vi borde rensa ogräs typ.(ja jag grämer mig)

  Så ett av svaren på frågan om vad vi läsare gör här, kanske också handlar om att känna osäkerhet kring vad som bör göras. Och det är ju lite olika beroende på hur "trädgården" ser ut. Råden vi får riktas till alla. Man får vaska fram det som är relevant för en själv bland de 1000 inläggen.

  Jag skulle betala 7000 spänn för att få personligt anpassad coachning i privatekonomi av någon med din inställning. Vet inte om sånt finns?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har vi något! En affärsidé för Fru EB? Genomlysning av befintlig situation och rekommendationer baserat på målsättning och livskvalitet, efter en start boot-camp/reset förstås.

   Radera
 14. Hej, jag heter NIRA SHALOM, jag är här för att sprida dessa goda nyheter till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag höll på att bli galen när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den store budbäraren, berättade jag om mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och även hur jag behövde få ett jobb i ett väldigt stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärtas önskan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det var gjort, under de kommande 2 dagarna ringde min kärlek mig i telefon och sa förlåt för att jag levde innan nu och även under nästa vecka efter att min kärlek ringde mig till vädja om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag där jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla mitt hjärtas önskan. Baba Wale är specialist på alla typer av trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälp kontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

  SvaraRadera