Privata sjukvårdsförsäkringar

Även om min upplevelse av psykvården är något naggad i kanten av diverse heppande från stafettläkare under året som gått, måste jag ändå säga att det är rätt lätt att få vård i Sverige. Och då menar jag som vanlig dödlig, utan flådig sjukvårdsförsäkring. Jag har själv haft sådan under mina tjänstemannaår och aldrig riktigt fattat vitsen. Visst, man får tid samma dag, men åtminstone hos Euroaccident behövde man betala "självrisk" 500 kronor per gång. En gång sökte jag för ont under trampdynorna och fick då betala självrisk för varje trampdyna, d.v.s. 1 000 kronor för att en ortoped skulle säga till mig att sluta gå i högklackat. 

Sjukvårdsförsäkringar är ett enkelt ämne att tycka något om. "Rikt privilegium" för de flesta. Jag tyckte kanske något liknande en gång, tills jag förstod att frågan var lite mer komplex än så. Jag är exempelvis osäker på om gemene tyckare vet att den vanligaste privata sjukvårdsförsäkringstagaren är en LO-anställd med snittlön (eftersom merparten av sjukvårdsförsäkringarna upphandlas i fackpaketet). 

Jag talade för ett tag sen med en annan ångestänka, d.v.s. en fru till en person som genomlidigt samma debacle som min man. Det var hoppfullt, eftersom hennes man idag mår bra. Hon beskrev de olika turerna och att de vid något tillfälle beslutat att klippa med den regionala vården som de upplevde bara gick i cirklar utan någon kontinuitet eller framgång. Via mannens företagshälsa hade de då fått kontakt med en KBT-terapeut och via sjukvårdsförsäkringen hade de fått träffa en läkare vid Sophiahemmet. Det låter ju onekligen som att man måste ha a) företagshälsa och b) sjuvårdsförsäkring för att få tillgång till dessa insatser. 

Förutom att jag och min man, utan varesig a eller b, fått läkarbesök på såväl Sophiahemmet (till noll kostnad eftersom min man har frikort och läkaren i fråga var ansluten till regionen) som kostnadsfri KBT * 10 via appen Mindler (som även den är regionansluten). På resans gång hittade vi också den eminenta appen MediCheck där man kan få möte med specialister redan samma dag. Exempelvis hade vi ett jättebra "second opinion"-möte med en psykiatriker där som gick igenom min mans medicinering. Jag använde samma app för ett mer mondänt ärende i december och använde deras drop-in-funktion med uppskattningsvis tio minuters väntetid. Recept på apoteket strax därefter.

Eftersom jag själv gått i sjukgymnastik löpande sedan förra våren (tack läsare som skickade tips om OMT-certifierad fysioterapeaut) har även jag kommit upp i frikort vilket gör att vi som familj, trots vår bräckliga psykiska hälsa och bräckliga ryggar mm. inte känner av det hela. Väl medveten om att det är någon annan som betalar, företrädesvis den tjänstemannaklass som vi tidigare tillhört. 

Poängen med inlägget är helt enkelt: Varför detta tjat om privata sjukförsäkringar när man har tillgång till snarlik vård även utan? Okej, en skillnad, och det är speed-to-doctor i det fall man vill träffa en specialist rent fysiskt. Vi fick vänta i nästan tre månader för besöket på Sophiahemmet. Men vi hade kunnat få snarlik hjälp av psykiatrikern på MediCheck redan samma dag, om vi vetat att det alternativet funnits. 

Har du privat sjukvårdsförsäkring?

Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Nej ingen sådan. Hade men sa upp i början av FIRE. Dock börjar jag fundera på olycksfallsförsäkring igen eftersom vi är så himla skadebenägna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte väl jag sett MediCheck någonstans. Lite varning på det företaget...

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/natlakare-fortsatter-skriva-ut-till-missbrukare-ivo-foljde-aldrig-upp

   Radera
  2. Förbered dig på att få försäkring med undantag om du inte varit helt frisk/skadefri.

   Radera
  3. @Anonym: Kan tänka mig det, exakt min bild av f-bolag. Särskilt när det gäller kroppsliga skador/sjukdomar. Däremot har jag alltid varit nöjd med utfallet av min hemförsäkring (dock enbart använt den vid två tillfällen).

   Radera
 2. Har inte privat sjukförsäkring och har heller aldrig behövt det. Hemförsäkringen täcker det mesta upplever jag. Har fått ett "härligt" försäkringsärende på halsen nu när vi igår upptäckte att vatten läckt från den begagnat inköpta kylen sedan okt förra året och har runnit in under plastskyddet och fuktskador i golvet. Härligt (NOT!)

  Ringde försäkringen imorgon och hoppas på en smidig lösning på problemet med byte av golv.. För gudsskull hoppas vi att det enbart är golvet som skadats och inte väggar, stomme, hela huset..!

  Känns som att man fick igen för att man ville göra en miljötjänst och köpa begagnat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ringde givetvis imorse.. Inte imorgon

   Radera
  2. Hej!
   Tänk på att hemförsäkringen gäller för ditt hem och dina saker, inte för skador på dig (olycksfall/sjukdomar). Ev kan de erbjuda en olycksfallsförsäkring i hemförsäkringen men ska man vara ärlig är den jättedålig jämfört med en riktig sjuk- och olycksfallsförsäkring. Så kolla upp vad som gäller med ditt bolag innan något händer, kan bli väldigt tråkigt om man tror att man har ett annat skydd än vad man faktiskt har i verkligheten.
   Som sagt; hemförsäkringen är sjukt bra för dina saker och ditt hem och vid skador som sker under resa (reseförsäkring ingår ofta) men skadar du dig hemma/i Sverige finns det väldigt lite hjälp att få.

   Med all välmening
   En som jobbat med försäkringar och vet hur många som tror att hemförsäkringen täcker skador på människor fastän den ibde flesta fallen inte gör det.

   Radera
 3. För mig som tvingades åka hundra mil till Danmark för en operation eftersom Danderyds sjukhus lösning istället för att göra mig helt frisk var att medicinera mig tills jag skulle bli en riskgrupp (med betydligt sämre förutsättning för en lyckad operation) har jag den fullaste förståelse för alla typer av privata sjukförsäkringar.

  Om man väljer att bo kvar i Sverige. Jag emigrerade inte pga svensk vård, för det hade jag redan tidigare bestämt mig för att göra, men hade jag inte varit på väg när jag behövde svensk vård (och dessutom precis sett min mamma avlida i svenska, handlingsförlamade vårdköer) hade jag nog bokat biljetten då.

  Jag vet svenskar som åkt både till Polen och Tyskland för sjuk- och tandvård och där fått bättre vård till ett betydligt lägre pris än de hade fått i den svenska, skattesubventionerade vården. Om den funnits.

  Låter jag förbannad och uppgiven så beror det på att jag är det. Inte för egen del, men jag lider med nuvarande och framtida generation som ska tvingas förlita sig på svensk välfärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att din mamma inte fickk rätt vård. Jag har också hört om outstanding vård i Tyskland. Det var faktiskt någon jeppe (tror hen var skötare) på psykiatrin som föreslog att vi skulle åka till Tyskland när min man bad att få bli inlagd. När personalen själv rekommenderar utlandsvård har man skäl att bli skeptisk.

   Radera
 4. Efter 7 år med den svenska vården finns det inget jag ångrar så mycket som att jag aldrig tagit en vårdförsäkring. Och nu går det inte pga sjukhistorik (och arbetslös). Olycksfallsförsäkring gjorde jag bort mig och bytte för 20 år sedan pga kostnaden. Visste då inte att man måste lämna hälsodeklaration. Så jag fick istort sett undantag för hela ryggen + nacken pga ett antal läkar och sjukgymnast besök. Ni som har försäkringar, byt dem INTE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gör alltså koll mot journaler, går inte att mörka.

   Radera
 5. Jobbar i försäkringsbranschen och där ingår det alltid en privat sjukvårdförsäkring som löneförmån. Av egen erfarenhet så vet jag att om man tex skadar ett knä så kan väntetiden på SÖS för en magnetröntgen lätt vara tre månader, via försäkringen får man röntgen inom en vecka. Behövs OP så pratar vi även här extremt korta väntetider. Sen finns det ju faktiskt riktigt bra vårdcentraler också för mer alldagliga saker, bor centralt och kan varmt rekommendera Vasastans vårdcentral som är den smidigaste VC jag nånsin kommit i kontakt med. Så allt är inte elände i den allmänna vården men det verkar variera en hel del beroende på var man bor och vilken åkomma man drabbats av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog som du säger, beror på sjukdom/besvär. Tycker annars att det upprepas som ett mantra att "svensk sjukvård suger...såvida det inte rör sig om allvarlig sjukdom då är den fantastisk". Kul att du har en bra VC notera namnet ifall vi blir sjuka i Sthlm.

   Radera
 6. Det gör att msn fundera på det hör med skatt och fire - jag menar du betalar väl inte mycket skatt men får i fall allt den här vården grattis. Det gör att man fundera lite på rättvissaaspekten

  SvaraRadera
 7. En diskussion nästan lika vanlig som busshypotesen. Jag har skrivit om den exempelvis här https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/skattar-mest-ar-bast.html.

  SvaraRadera
 8. Jag hade privat försäkring, men tyckte inte att det var värt det. Man kan alltid skriva en egenremiss till specialist ifall man vill att det ska gå lite fortare.
  Det här med att "vem betalar för din sjukvård" när du är FIRE... Ja, troligen har man betalt rätt mycket skatt de 20 åren man jobbade? Och ska vi ändå gå ner i detta hålet och dra det kortet så kan vi även säga att det bara är höginkomsttagare som kan bli FIRE, dvs de som betalat j-ligt mycket skatt, kanske motsvarande 40 år för "en undersköterska"?
  Och denna då: tänk om alla skulle göra så (sluta jobba)?
  Ja, tänk vad härligt det hade varit. Eller tänk om alla var läkare? Va, va? Hur hade det sett ut???
  Det är ju tur att vi är olika och har olika mål i livet.
  En del vill ha privat sjukförsäkring en del inte.
  End del vill spara järnet i flera år, en del vill inte.
  End del vill bli undersköterskor och en del vill bli läkare.
  Tur det!

  /C

  SvaraRadera
 9. I det länkade exemplet så jobbar FFF ändå en hel del (de flesta som kallar sig för FIRE har egentligen bara blivit frilansare/egna företagare) - inte alls slutat jobba

  SvaraRadera
 10. Svenska journalister fortsätter sitt korståg mot sparande:

  https://www.expressen.se/kvallsposten/elisabeth-blev-miljonar-men-olycklig-antiklimax/

  SvaraRadera
 11. Enligt min erfarenhet är sjukvården fantastisk. Man får remisser till undersökningar tills problemet är löst. Vågar inte tänka på vad det hela kostar skattekollektivet. Även under Covid fungerade regelbundna återbesök och uppföljning. Och då har jag ingen privat sjukförsäkring.

  SvaraRadera
 12. Vad gäller kvinnohälsovård och förlossningsskador är sjukvården värdelös på många håll och det finns ett par bra ställen i landet som kan laga på ett bra sätt. Dit vill inte sjukvården i alla regioner skicka remiss och de tar inte alltid emot egenremisser. Vet inte om en privat försäkring skulle vara till hjälp när det saknas så mkt kompetens. Min bild av sjukvården har ändrats mycket sedan min skada, tyvärr. Inget förtroende för min egen region eller att man får hjälp från vården. Det är nog stor skillnad vilken typ av hjälp man behöver.

  SvaraRadera
 13. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera