Linoljefärgens magi

Under ångeståret 2021 ägnade jag mig (och ibland min man, i den mån han var nyelektrifierad) åt en del inredningsprojekt, exempelvis minstingens rum och vårt sovrum. Skåda fördärvet i det senare:

Före

Efter

Jag var helt enkelt tvungen. De solkiga tapeterna, den 90-taliga bården, skruvhål på schweizerostvis och järn i vattnet som missfärgar alla vita textilier. Jag gillade i och för sig den lindblomsgröna färgen så den fick det bli kvar, fast målad för att täcka alla igenspacklade hål. Till den passade elefantlamporna från Svenskt Tenn (nåja, tyget i skärmarna var därifrån alla fall) som hand i handske. 

De rostfärgade vita lakanen gick till textilåtervinningen och nya införskaffades hos min tidigare antagonist Rusta. Jag är inte helt bekväm med att erkänna min nyfunna, kanske inte kärlek men låt oss säga acceptans, för firman i fråga. Men få kan argumentera mot att de har snygga lakan (jag köpte de lite grövre, tvättade varianterna som kallas "vintage"). Lakan är ju en massivt viktig inredningskomponent i ett sovrum, särskilt om man som vi inte ids hålla på med överkast. Jag köpte också en "handgjord" korg för 49 kronor att häva min mans bråte i. Handgjord av AI då eller, för vilket hantverk kostar 1 dollar i timmen? (vänta förresten, jag vill inte veta...)

Nog om mina bravader. Vad jag ville tipsa om är linoljefärg. Wow, tänker kanske du ironskt, vilket revolutionerande knep. Men lyssna klart. Jag har precis påbörjat nästa projekt, kanske det mest omfattande i husets historia i vår regi, nämligen att göra om i det stora rum som går under beteckningen "salen". Det har inte varit ett lätt beslut, eftersom tapeterna och det jättefula brungröna linoleumgolvet fram tills nyligen varit skyddsmärkta. Jag har på olika sätt försökt dölja de enorma revorna och bucklorna i de spända tapeterna med tavlor och vägghängda textilier. Men nu går det inte att sminka grisen längre. Barnen skäms över att ta hit kompisar eftersom det ser ut som "ett spökrum” och även en snåljåp som jag kan tycka att det är okej att renovera ett utrymme vart 120:e år. Vi ska ju leva här också, inte bedriva bygdemuseum.

Så i väntan på att komma igång med de stora manövrarna (riva ner tapeter och borra upp gipsplattor) har jag börjat med de små projekten varav ett handlar om möbelmålning. Allt i rummet är just nu brunt, orange eller varianter därav. Så jag har målat om ett enormt avlutat linneskåp i vitt och tagit ner några mer funktionsdugliga stolar från vinden varav två var rätt risiga i färgen.Det här är är dussinstol. Kanske inte från Ikea men typ, jag vet faktiskt inte var den kommer ifrån men troligtvis köpte jag den på loppis. Jag målade den med ljust grå linoljefärg och det magiska händer. Inte bara får den en fräschare färg, den blir på något vis mer gedigen. Jag kan inte uttrycka det bättre än så.Plötsligt känns den såväl fräsch SOM patinerad. Det är linoljefärgen som gör det. Om ni liksom jag älskar linoljefärg vet ni vad jag menar. Det är som att trät - trots att det redan är målat -  liksom göttar till sig och blir lite mer rejält. Jag har sett samma sak hända med andra möbler. En enkel kökspall från Ikea, ljusgrå vid inköp. Målade med linoljefärg i samma nyans och vips kändes den betydligt mer "allmoge" jag vet det låter asfånigt. 

Mitt tips till dig som står med en uppsättning Ikeamöbler på väg mot Tipptapp, testa först att måla om dem med linoljefärg. En liter vitt kostar runt 300 kronor och den är jättedryg (du ska bara stryka på tunt, tunt annars rinner det). Dessutom doftar det gott under hela processen. Färgskalan, i det fall du köper färdigblandat, är harmonisk för ögat och det gör verkligen ingenting om man kan ana penseldragen. Det adderar bara ytterligare patina. Jag gjorde en snabbsökning på Blocket och hittade mängder och åter mängder med avdankade matsalsmöblemang. Den här exempelvis:


Gissningsvis har ägarna sneglat på ett fräschare möblemang på något fancy möbelvaruhus. Kanske vill de ha de trendiga Y-stolarna för fyra tusen styck och därtill ett ellipsbord för 20 000, vad vet jag. Mitt råd till dem hade varit att istället köpa hem ett par burkar linoljefärg. Men så de då bara:

Kanske en nyans i familjen grönjord? Eller varför inte blanda själv, en stor burk vitt och en liten kimröksgrå? Det hade blivit sååå snyggt. Och så roligt att göra. Och billigt. Och miljövänligt. Etc. Eftersom de sparat så mycket pengar kan de istället kosta på sig en vacker center piece i form av en bedårande växt. De får råd med detta! Jag vet i alla fall vad jag hade gjort. Jag hade målat möblemanget antikgrått, klätt om dynorna (om det är dynor, svårt att se) i något rustikt och slittåligt linnetyg, kanske sandbeige? Och sen hade jag köpt den där krukan på Sjöhistoriskas museishop jag trånat efter i cirka fem år och fyllt den med suckulenter (man kan inte ha höga växter på ett matbord, då ser man inte de som sitter mitt emot, har försökt). 

Har du någon erfarenhet av att pimpa ett slokande möblemang med linoljefärg?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Du har aldrig provat att färga om de missfärgade lakanen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått för mig att det är meckigt att färga själv. Att det kan bli färg kvar i maskinen så att nästa tvätt blir missfärgad. Samt att resultatet blir fläckigt och fult. Oklart var jag fått dessa uppfattningar från. Upplys mig gärna om jag har fel.

   Radera
  2. Färga är kul och blir ofta bra! Det är dock lurigt med slitna tyger för att de slitna fibrerna tar till sig färgen annorlunda än oslitna partier - påslakan blir då ofta ljusare i överkanten och mitten - inte så snyggt. Om lakanen inte är så slitna kan det vara värt ett försök. Men färg + tre tvättomgångar kostar ju också. (1 för att färga, 1 för att tvätta efter och 1 för att rengöra maskinen). Om du vill ha gråa lakan behöver du hett vatten, granris och alun från apoteket. Kanske du har en rejäl tvättkittel i ett skjul för att lajva 1800-tals-mora?

   Radera
 2. Mycket bra idé! Jag älskar också linoljefärg men ska tyvärr bara måla ett par väggar just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måla väggar, särskilt i denna årstid (d.v.s. början av året) är som balsam för själen.

   Radera
 3. Jag gillar verkligen linolje-looken men hatar lukten - jag vet att många gillar den men min näsa säger urk. Står inte ut med att gå in på Norrgavel bara på grund av lukten (priserna gör en ju också svimfärdig).Rustas lakan är jättebra, jag har flera set och köpte dessutom två påslakan och använde dem som tyg för att sy morgonrockar åt mig själv och syrran när vi skulle på spa. En hysteriskt blommig till mig och en med massa gröna blad åt henne (hon är biologilärare).

  SvaraRadera
 4. Har Norrgavel linoljefärg? Bra att veta. Trodde det bara var Gysinge och små gårdsbutiker. Jag är medveten om att inte alla går igång på doften. Min man klagade högljutt innifrån sin kammare när jag höll på med möblerna ovan men då stängde jag bara dörren och satte på en podd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras möbler är målade med linoljefärg, därav doften, jag tror inte de säljer själva färgen dock? I Marc O'Polo-butiken är det lika illa, deras hyllsystem är också linoljemålade - blä!

   Radera
  2. Norrgavel använder väl mestadels äggoljetempera. Våra möbler därifrån är målade med äggoljetempera. Man kan även köpa den färgen i deras butiker.

   R, originalet

   Radera
 5. Men fäster linoljefärg på typ lackade möbler? Slipar du innan du målar?

  SvaraRadera
 6. Spot-on inlägg! Har nu under kvällen målat om ett nattygsbord med Gysinge linoljefärg (grön umbra)- och med en Gysingepensel. Vilken njutning! Kontrasten mot förra veckans totalt misslyckande med första försöket är som natt o dag. Målade då med Jula ljusgrå akrylfärg för interiör och använde ett syntetpenselset som släppte mer strån än vad som satt kvar under målningen. Färgen rann och stråna satt kvar. Katastrofresultat.
  Lät det gå några dagar. Lyckades sansa mig från att slänga eländet och idag var jag redo att göra om och göra rätt.
  Slipade bort stråna och den runna färgen och gick på med linoljefärgen istället. Den bara smalt in. Ljuvligt!
  Jag är helt såld (förrutom då att den ska torka i evigheter...)
  /Frugala hedonisten

  SvaraRadera
 7. Rusta..*dreggel*
  Så tröstande att höra att vi är fler. Jag har alltid tyckt att det är en uppsamlingsplats för folk med mindre utvecklad tankekraft att bli påsålda junk. Döm om min förvåning när jag plötsligt står där med medlemsskap och har hittat DÖ-snygga tapeter för 99kr/rullen. Jag har haft en sån gedigen aversion mot Rusta att jag inte kunde landa i att jag köpt tapeterna förrän jag såg dem på ett Instakonto jag gillar. Ah! De ÄR ju snygga, det är inte bara jag som totalt degenererat. Det är billigare än IKEA och jada jada.
  Löv Rusta..
  Morsan

  SvaraRadera
 8. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera