Cable Management

Sladdar verkar vara något de flesta stör sig på. Så även jag. Efter att vi gjort om matsalen störde mig nedan sladd mycket. 


Man kan i regel åstadkomma mycket med kabelklammer. Men eftersom väggen var ojämn nertill och gipsskivorna inte förankrade spikarna något vidare såg det ändå lite mediokert ut. Eftersom spikarna satt lös trillade sladden med jämna mellanrum ner på golvet om man drog ut den för att kunna koppla in andra sladdar i vägguttaget.

Kabelklammer


Lösningen i det här fallet heter kabelkanal och finns på Clas Ohlson i prisklassen 49 kronor och uppåt beroende på tjocklek. 

Kabelkanal

Jag behövde bara en tunn kabelkanal eftersom jag bara önskade dra en sladd igenom den, varför jag fick två meter för 49 kronor. Ett billigt pris att betala för nedan skönhet, om du frågar mig.


Är det bara jag eller ser man överhuvud taget inte sladdjäveln? Man kan fästa kabelkanalen med antingen skruv eller med den självhäftande tejpen som redan sitter under och om du frågar mig duger tejpen alla dar i veckan eftersom den är superstark. Gör bara rent underlaget först. 

Jag älskar kabelkanaler. Beskåda nedan sladdhärke som mötte mig i lägenheten i Stockholm i somras, efter att vi bestämt oss från att flytta tv:n från en sida av pardörren till den andra:


Det fullkomligen ryser i mig när jag ser denna bild. Men efter att ha inhandlat en kabelkanal i dimension större blev det betydligt bättre (om än inte lika slimmat som med smalkanalen i huset):


Jag köpte också till en vit plastlåda ("kabelbox" 149 kr Clas O) som skymtar till vänster i bild. Mitt snåljag tänkte först att jag kunde använda vilken låda eller korg som helst för detta, men den här lådan hade perfekta hål för att kablarna skulle kunna dras ut på båda sidorna plus att den i sin vithet smälte in som en del i väggarna. 

Lyckligtvis hade jag en god vän med mig i detta projekt som är lite av en sladdnörd. Jag är själv livrädd för att koppla ur sladdar eftersom jag fruktar - hör ni, FRUKTAR - att jag aldrig någonsin ska hitta rätt maka igen, men rutinerat fotade hon alla settings innan vi drog ur sladdarna och sen var det en lätt match att få tillbaka allt på rätt plats igen. 

Senare lärde mig ett barn att det finns ett helt YouTube-universum som sysslar med sladdgömning under rubriken Cable Management. Jag tittade exempelvis på nedan film:


Det sladdlösa hemmet, en dröm för många. Jag vet att Snålcoachen imponerades över en fancy vän som hade kablarna indragna i väggen vilket lämnade noll kablar synliga. Det är emellertid inte en helt enkel affär. Man måste då borra hål för ROT-dosan i väggen, borra hål bakom taklisten upp till vinden, sticka ner ett VP-rör så du ser det i hålet för ROT-dosan, ta en bit elslang med en skarvbit på och trycka på skarven på VP-röret för att till sista dra upp VP-röret till vinden och fiska upp slangen. Och om du undrar hur jag kan veta detta är det för att jag klippt och klistrat från nätet. Jag begriper ingenting av texten men jag anar att det är dyyyyrt. Bättre då att ta en tur till Clas O, köpa lite kabelkanaler och tjoffa ihop skiten för någon hundring.

Har du några sladdtips?

Mvh/
FruEfficientBadass

5 kommentarer:

 1. Frågan alla ställer sig är om man måste vara sladdbarn för att åka elbil? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym-ish (starka Göteborgs-vibbar ändå)... :-)
   Själv var jag lite sugen på dessa golvlister med inbyggd kabelkanal. Men sen observerade jag priset och insåg att golvlisterna skulle kosta som parketten jag lagt.
   Så mer av ett anti-tips då vi förespråkar frugala lösningar hos fru EB (jäla smutt lösning, dock... hittar någon en billig kopia?):
   https://www.beijerbygg.se/privat/sv/produkter/traprodukter/listverk/ovriga-lister/kabellist-golvlist-19x69mm-vitmalad

   Radera
  2. Hittar du en billigare kopia så glöm inte att posta här!

   Radera
 2. Lite roligt är det iallafall när Kabelkanal nuförtiden är något som återfinns hos Clas Ohlson och inte lägre är något man förknippar med TV - och saltade räkningar.

  SvaraRadera
 3. Hur jag fick ett lån från Christy Walton Finance, har hamnat i händerna på bedrägerier tills jag träffar denna trogna långivare som gav mig ett lån på $50 000 dollar nu tror jag att det fortfarande finns riktiga långivare online, här är e-postmeddelandet (christywalton355@ gmail.com) hos långivaren om du är i behov av ekonomisk hjälp kan du kontakta honom för hjälp: christywalton@gmail.com

  SvaraRadera