Jag rensar köksskåpen

Alltså djävelskapen. Jag följer ju Cornucopias blogg för snabb nyhetsförmedling och ser lämningar av hans rapportering i dagligmedia 1-2 dagar senare. Just nu känns det så överjävligt. Jag finner inte ord. Men vill tipsa om detta: Köp digitala sjukvårdspaket via Apotea så skickar de sjukvårdsutrustning. Ett annat tips är att fylla en låda (max 20 kg) med torrvaror, hygienartiklar eller varma kläder (fräscha, helst underkläder och underställ) och på kartongen skriva "Ukraina" samt innehåll på engelska och ukrainska. Lämna hos ett Postnord företagscenter så skickas lådan utan kostnad.

Åter till ytligheter, en lyx man kan ägna sig åt när man lever i en fredlig dekokrati. Efter mitt rikliga intag av hoardingfilmer blir jag väldigt sugen på att rensa hemma. Min man frågade mig om det kanske var så att jag önskade att vårt hem var lite stökigare, så att jag hade något att bita i. Det var menat som ett skämt, men det visade sig att vi faktiskt hade en del junk som gått under radar i ett antal år.

Våra köksskåp före:


I vanlig ordning kom jag först efter påbörjad rensning på att jag borde ta en bild till bloggen. Ni får helt enkelt föreställa er att alla de koppar, flaskor och diverse som står på diskbänken tidigare stod uppe i överskåpet. Det stora problemet är inte helt unikt: Koppar. Koppar och muggar formligen väller in från höger och vänster. Presentkoppar barnen fått av kompisar. Koppar vi köpt på loppis. Gamla arvekoppar (d.v.s. sådant folk i huvudstaden inte tyckt varit stadsvärdiga och därför tagit upp till landet). De rosa kopparna som skymtar till vänster i bild finns det sju av fast i tre olika pastellfärger. Jag har för mig att jag köpte dem på Dollar Store för kanske åtta-nio år sedan i ett försök att skapa enhet i köksporslinet (på den tiden hade vi bara enstaka och fula saker av allt).

I samband med att vi började hyra ut stället, kanske 2016 eller däromkring, skaffade jag en baskollektion tallrikar och skålar från Ikea i beige. Därefter har jag genom åren hittat matchande beiga öronlösa koppar på loppisar (se andra hyllan vänster). Eftersom de matchar övrigt vardagsporslin bättre har vi helt slutat använda de pastellfärgade kopparna och istället petat upp dem på översta hyllan i väntan på Godot. Men som ni vet kommer han aldrig så nu var det dags. 

Totalt donerades 19 koppar i olika utföranden, 2 gamla glasflaskor, 3 ljushållare, 8 småskålar, 1 kit för att göra isglass och 7 äggkoppar (allt rymdes i lådan till höger). Därutöver återvann jag en trasig isbitsform, ett bisarrt plastglas i form av en palm samt de där ägghållarna till kylskåp vi plockar ut direkt vid leverans.


Man kan fråga sig varför jag gör mig av med äggkopparna jag så ihärdigt samlat på mig på loppisar genom åren. Svar: Vi använder aldrig äggkopp. De få gånger vi äter kokt ägg till frukost lägger vi bara ägget på tallriken. Det är inte Grand det här, det är livet på landet. 

Tillbaka plockade jag saker jag anser att vi har användning för alternativt saker som barnen insisterar på att ha kvar. Vän av ordning kan tycka att vi har väldigt många stora plast- och glasbägare (se hylla näst längst upp till vänster). 


Det stämmer och det är 12-åringen som har en svaghet för det hon kallar "bunkar". En typisk bunke ser ut som nedan: 


Men den kan också se ut så här:


Eller så här:


Eller som sagt, som en palm. Vi har varit igenom dem alla och jag vill inte ens veta hur mycket pengar vi lagt på dem och deras tillbehör (vi har ett helt kartotek med smala diskborstar som ska användas till att rengöra bunkarnas sugrör).

Vad jag vill säga är att hade det här varit mitt kök allena hade här inte funnits en enda bunke. Men nu lever trots allt de andra här också och jag kan ju inte kallhamrat gå och kasta iväg något som är någon annan kärt (även om det bokstavligt talat kliade i mina fingrar). 

Vidare har vi ett stort antal PET-flaskor, främst i minsta formatet, liggande på hylla tre. Men det beror på att vi av ideologiska skäl använder dem nästan dagligen, fördelat på fem pers (vägra köpa vatten). 

Jag sparade också en del vaser i olika storlekar, eftersom vi sommartid har rätt mycket trädgårdsblommor inomhus. Jag sparade också ett par saker som har med födelsedagar att göra. Bland annat en vas med någon form av födelsedagsbudskap på samt en skylt som ett barn gjort i slöjden på vilken det står "Grattis". I vår familj är födelsedagsfrukost den viktigaste beståndsdelen i en födelsedag, och då hör det till traditionen att man på sin frukostbricka får skylten och vas med blommor (om årstiden tillåter). 

Nog om vaser. Jag sparade också ett par fula koppar/muggar som barnen kan ta om de ska måla med vattenfärg. Samt en florsockerströare som är bra att ha lite skyddat eftersom jag har en batch florsocker i den, redo att sprinklas på om man svänger ihop en peach melba eller fruktsallad. 

Hyllan ser rätt stökig ut även efter. Skillnaden är att det finns betydligt mer luft och rymd däri samt att jag vet att det som nu står där är sådant vi löpande använder vilket är en härlig, härlig känsla. Dessutom tror jag att de saker jag rensat ut faktiskt har potential att gå på loppis och eftersom de skänker överskottet till välgörande ändamål känns det lite bra. 


Stänger man dessutom luckorna ser det ännu bättre ut. Likt andra rensare i kommentatorsfältet kan jag nu inte låta bli att öppna överskåpen ibland för att glutta in och götta mig åt resultatet. 

En fånig detalj är att jag nu frigjort utrymme så att min ombytetslöpare (det vill säga den av två identiska bordslöpare vi har på köksbordet, där den ena används när det andra ligger i tvätten) fått egen hyllplats. Tidigare försökte jag lägga den över högarna med handdukar respektive linneservetter med resultatet att jag varje gång jag skulle ha en handduk eller en servett var tvungen att lyfta på löparen. Och som ni vet avskyr jag att lyfta på saker i syfte att komma åt andra saker. 

När rensade du dina köksskåp senast?

Mvh/
FruEfficientBadass

14 kommentarer:

 1. Överjävligt i Ukraina. Tack för pushen, har precis köpt ett digitalt sjukvårdspaket via Apotea.

  Tack också för andra pushen, att rensa köksskåp. Står på min vårstädningslista men våren har inte riktigt börjat än, inbillar jag mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är bra, de skickar ju utan påslag, till grossistpriser.

   Radera
 2. Våra köksskåp är eftersatta när det gäller rensning.. Det är ett sånt projekt vi skjuter på framtiden. Förhoppningsvis ska vi orka ta tag i det i sommar när vi har lov. Vi har diverse skåp med allmänt skräp just nu känns det som..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börja med besticklådan. Ta sen en låda/ett skåp om dagen.

   Radera
 3. Har rensat en hel del den senaste månaden så nu känns hemmet luftigt och hotelligt. Önskar dock när jag läser inlägget att jag hade ytterligare något köksskåp att rensa.

  Köpte också sjukvårdsmaterial via Apotea igår.

  SvaraRadera
 4. Har en massa matlådor/plastlådor med lock som jag borde rensa iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, hur uppstår de? Så härligt när man kommer ner till ett fåtal som har matchande lock.

   Radera
 5. Har ”lyxen” (tills taket springer läck, pannan stannar eller gamla avloppsstammar exploderar, allt fullt möjliga scenarier) att flytta in i mitt getaway-hus jag har efter en kär släkting. Å som jag passar på vad som får flytta in i varje skåp/hörn/källarutrymme. En familjemedlem har erbjudit micro, blodtappenmuggar und so weiter men mitt svar är alltid ett milt men väldigt bestämt nej. Där har jag min egen ordning med skurgolv i sovrummet, fluffiga kuddar, utan kaffefläckar, som vädras efter varje besök. Alltså FRIDEN! Är där mest ensam så jag får hållas. Allt som tas in i huset är arvegods eller loppisfynd, väl valda för funktion och njutbarhet. Finns aldrig disk på diskbänken, aldrig en ölburk på något bord, aldrig högar (har ingen post där) som stör. Skulle kunna skriva en bok om hur eget get away-hus är vägen till frid och lycka för medelålders kvinns med småskramliga äktenskap.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som Drömmen! Kanske går att hyra ut för en bra slant till denna målgrupp med ovan beskrivning. Uthyres endast till

   Radera
  2. ”Medelålders kvinns med småskramliga äktenskap.”

   Radera
  3. Pröjsvilligheten torde vara stor.

   Radera
 6. Det var några år sedan det rensades i köksskåpen. Dags för en ny omgång tror jag allt... Devisen förra gången var: det räcker med en (en stekspade, en visp, en potatisskalare osv), men det har visat sig lite för lite av vissa saker som används ofta. Så två av några grejer.

  Tack för tispet om sjukvårdspaket, det är inhandlat!
  /C

  SvaraRadera
 7. Ja just stekspadar behöver även jag minst två av av någon anledning. Men hur ofta behöver man två vispar, två soppslevar och två silar? Ja ok två silar, en sil och ett durkslag, men det är ju inte samma sak.

  SvaraRadera
 8. Jag trodde en "bunke" var en större skål i förslagsvis plast. Typ sån man vispar grädde i. Jag lade ut några muggar på marketplace häromdagen och ett gäng nappflaskor. I övrigt så har vi sjukt mycket som ska säljas, massa flyttkartonger med barnkläder och sambon har enligt mig ohälsosamt många skinjackor och annat.

  SvaraRadera