Utrensning diverseskåp

Som ett led i mitt hoarderfilmmissbruk är jag på ständig jakt efter områden att rensa ut hemmavid och nu senast föll blicken på ett stort skåp i kallhallen, d.v.s. ett utrymme vi bara passerar igenom vintertid i brist på värme, men som ändock härbärgerar en del prylar. Exempelvis: Kläder som ett barn vuxit ur och som jag väntar på att ett annat barn ska växa i, mina tjockaste av tjocktröjor som inte funkar att hänga på klädstången, en videobandspelare min man köpt under en av sina elbehandlings-highs (och således inte minns att han köpt), av någon anledning en manikyrfläkt, gammal kurslitteratur som ska säljas, verktyg, hundpåsar till min lånehund et cetera. Nedan ser ni ett före och ett efter:

 


Jag började med att ta ut allt för att sedan sortera i högar. Saker som ska doneras, saker som ska säljas, saker som ska till andra ställen i husen och saker som ska slängas. Exempel på saker som skulle doneras var i princip samtliga kläder förutom mina två favorit-tjock-tröjor. De kläder ett barn växt ur var inte intressanta för nästa barn och eftersom plaggen var tvättade och strukna var det bara att hiva i donationspåse. Jag hade också en del sommarplagg här till mig och min man. Eller sommarplagg...mer plagg jag inte riktigt kunnat bestämma mig för skulle vara kvar eller inte. Tips: Om du "inte vet" om du vill ha ett plagg eller inte vill du troligtvis inte ha det. Så de gick antingen till donation eller textilåtervinning. 

DVD-skivorna åkte med ett undantag till donation liksom några gamla sällskapsspel och böcker. De verktyg som förvaras här ska vara absoluta basvaror av typen hammare, skruvdragare och måttband. Bulken av verktyg ligger på verkstaden i huset mitt emot och har man något riktigt projekt håller man till här. Verktygen i det här skåpet ska bara täcka vardagliga behov. Av okänd anledning hade här ackumulerats betydligt fler verktyg än så varför jag återbördade överskottet till verkstaden. Det blev en hel papperskasse full. 


Jag passade samtidigt på att rensa utrymmet under trappan där vi har diverse "sportprylar" av typen bollar, badminton- och tennisrack, luftmadrasser etc. Utrymmet rymmer också en pågående donationshög och en kasse för textilåtervinning. När dagen var slut hade jag en kasse med saker som skulle upp på verkstaden och tre kassar som skulle till antingen textilåtervinningen eller vanliga återvinningen.

Till återvinningen åkte även två av de miniatyrskepp som min svärfar samlat på. Nedan samling har vi släpat med oss i fyra flyttar. Skeppen var viktiga för min svärfar och han hade dem med sig till det hem han hamnade på efter en stroke för ett tiotal år sedan. Därför föll det sig naturligt att min man "tog hand" om skeppen när pappan gått bort. Därefter har de stått i olika förråd och samlat damm år ut och år in. Skolboksexemplet på sentimentala prylar man inte vågar göra sig av med. 


Först tänkte jag att samtliga skulle gå till loppis, men såg sedan att de två mindre båtarna hade trasiga master. Av den anledningen donerade vi bara de två med segel, som var hela. Jag valde en lämlig tidpunkt att ta upp frågan med min man eftersom jag misstänkte att jag skulle stöta på patrull, men det visade sig då att han inte ens mindes att vi hade dessa skepp. Så mycket för allt mitt dammande genom åren. Prylar!


Här är hela donationshögen. Längst bak under kassen lådan från köksutrensningen från tidigare. Kassarna innehåller sådant från skåpet och utrymmet under trappan. Jag hade också en basketboll, men dessvärre gick pumpen sönder av ålderdom när jag försökte pumpa till den, så såväl boll som pump gick till återvinningen. Två värmefläktar som vi inte använder längre sedan vi installerat ytterligare en varmluftspump samt en bilkudde. Den senare behöll jag "ifall vi skulle få besök av folk med barn", totalt negligerande det faktum att folk som reser med barn i regel har sina egna bilbarnsstolar. 

Så gött att få detta gjort. Utrymmet under trappan innehåller nu enbart saker som passar oss och våra barn i den ålder de nu befinner sig i. De finns också gott om plats för nya utrensingar i form av såväl hyllutrymme som krokar där jag hängt kassar för textilåtervinning och kläddonation. 

Skåpet har gott om plats att ta hand om saker som inte platsar någon annanstans i huset. Jag använder översta hyllan till min mans oanvända videobandspelare (jag måste nog vänta något år innan han går med på att donera den, han la uppskattningsvis en vecka och en tusing på att jaga sladdar till den) och saker som ska gå till försäljning. 

Hyllan näst högst upp rymmer mina tjocktröjor och dust bags till mina väskor (som jag alltid får leta efter vid säsongsskiften). Andra hyllan innehåller bara en burk med hundgodis och påsar och här kan man langa in otippade saker som inte finner sin plats någon annanstans. Jag läste någonstans att man ska sträva efter att ha åtminstone en tom hylla någonstans i huset, och nu har jag en sådan. 

Längst ner finns de verktyg vi kan få användning av till vardags. Jag såg också till att ladda batterierna till skruvdragaren så att man skipper den dödtiden nästa gång man ska borra eller skruva i något. 

På det stora hela en lyckad rensning. Och som vanligt förvåning över att vi fortfarande har saker att göra oss av med. Det skräpförråd vi har ute i ladugården fylls ständigt på, trots att jag anser att vi inte skaffar nya saker till huset. Kanske är det lagg från consumer sucker-åren? 

Har du utrymmen som rymmer ospecifikt innehåll och när rensade du där senast?

Mvh/
FruEfficientBadass
11 kommentarer:

 1. När man läser detta inser jag att vi nog har det ganska så renstädat ändå :) Det värsta vi har är barnkläder och flera lådor med söta gosedjur. Kläderna växer dottern ur fortare än vi hinner ge bort/sälja/slänga. Annars är vi duktiga på att rensa ut, vilket känns skönt. Alla borde prova på att göra en stor utrensning, tömma lådor, skåp, garderober.

  SvaraRadera
 2. Vi har en liten klädkammare (kanske 1x1,5 m) där det förutom vinterjackor förvaras mängder av läskflaskor (1,5 liters PET), glödlampor, kopiepapper och annat kontorsmateriel, kylväskor, pappkassar, en gammal videospelare(!) etc. När maken storhandlat är ofta hela golvet belamrat med kassar med PET-flaskor och colaburkar. Ibland väller de t.o.m. ut genom dörren mot hallen så att den inte går att stänga. Jag skulle vilja göra om detta lilla utrymme till ett prepper-matförråd med fina rader av konservburkar etc.

  I övrigt har vi lådor i både vardagsrum och sovrum med sådant som vi rensat ut till försäljning men jag har svårt att få snurr på det. Det åker väl ut nån pryl i månaden och det går alldeles för sakta. Har du sett TV4:s nya serie "Sortera upp ditt liv", där familjer med för mycket prylar får hela sitt bohag uppsorterat i en stor hangar och sedan måste rensa ut minst hälften på två dagar? Jag blir inspirerad men skulle aldrig klara av att göra det under sådan tidspress.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ibland väller de t.o.m. ut genom dörren mot hallen så att den inte går att stänga." Dörrar, slåp och lådor som inte går att stänga - huvva.

   Radera
 3. Har hårdsorterat allt som är mitt och mina barns saker. Men har dessvärre en sambo som inte är lika rensningsbenägen. Vilket bla innebär 4 förstärkare som står och tar plats i garderober, gamla jeans från 80 talet (utifall man någon gång blir bjuden på en maskerad med 80 tals tema), fiskespön och drag i oräkneligt antal (typ 25% används aktivt), 4 uppsättningar rollerblades i olika storlekar efter hans numer vuxna barn (mina är inte intresserade av dessa), freestyle apparaturer och bärbara cdspelare kvar i originalförpackning, hans vuxna barns gamla hockeyutrustningar (dom kommer aldrig börja spela igen, samt att dom numera vuxit ur dessa). Listan kan göras lång. Inte så kul när man själv har ett minimalistiskt synsätt. Får inte karln att varken skänka/sälja sakerna. Inget biter. Förstår inte varför man håller fast vid saker som kan komma någon annan till nytta? Förslag på hur man får en samlare (han har inte riktigt tagit sig till hoarder nivå ännu) att tänka om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, älskar listan. "Förslag på hur man får en samlare att tänka om?"

   The Minimalists talar återkommande om lokalkostnaden för att härbärgera lort. Typfallet amerikan med externt lagerutrymme, typ Shurgard. Att "var det värt 500 000 kronor i hyra på 10 år för att någonting 'kanske' kan komma till användning? Alt. att det ligger några riktiga dyrgripar där som 'kanske' kan bli värda något en dag (troligtvis inte 500 000). Men om man belamrar det boende man planerar att ha ändå så faller ju det resonemanget.

   Radera
 4. Kul att höra om dina utrensningar! Följer du TV4-showen "Sortera upp ditt liv" där familjerna som deltar får se alla prylar de äger samtidigt (utspridda i en lagerlokal), och sedan har en vecka på sig att göra sig av med hälften? Skulle vara roligt om du ville skriva något om det i så fall, precis som din Kondo-söndag 2019. Showen rekommenderas varmt, programledarna är schysta och hjälper till, man slipper förnedrings-TV-vinkeln (typ freakshow eller arga-snickaren). Mvh Nystartad

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Följer du TV4-showen "Sortera upp ditt liv" " Nej, men ska börja idag efter två tips om detta i kommentatorsfältet.

   Radera
 5. Vi är på semester denna vecka, annars hade detta triggat mitt rensningssug något enormt, trots att vi knappast har likande område kvar att rensa.

  SvaraRadera
 6. Svårt att rensa på semester eftersom det är då i princip alla, utom möjligen en f.d. kollega till mig som tog med sig fem par skor på en dygnslång konferensövernattning i skärgården, lever minimalistiskt med enbart de saker man behöver.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att jag har rensat i åratal. Så pass att barn som besöker mig brukar undra varför jag har så lite saker.
  Men nu flyttar jag från en fyra till en tvåa och du milde vad saker jag har! Inte möbler, men varje skåp och låda visar sig vara full av saker jag måste ta ställning till. Värst av allt är köket. Tror att jag redan har fyllt fem flyttkartonger med prylar därifrån och då har jag inte ens börjat packa porslin och glas.
  Att hitta en över 30 år gammal grissamling på vinden har inte varit bra för min självbild. Kan man slänga allt och börja om? Det blir dyrt va? Synd ändå.

  SvaraRadera
 8. "Att hitta en över 30 år gammal grissamling på vinden har inte varit bra för min självbild." Haha!

  SvaraRadera